test

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Audi A3 Sportback; izvanredan sportski premium kompakt

02.07.2020 u 09:18

Bionic
Reading

Mnogi poznavatelji Audija upravo ovaj A3 Sportback model uzimaju kao referentnu jedinicu za premium kompaktne modele automobila. I posve su u pravu!

Nakon što je krajem mjeseca ožujka ove godine Audi predstavio svoj novi A3 Sportback, na svom jednotjednom testu smo imali ovaj premium kompaktni automobil i to oznake modela A3 Sportback 35TFSI S line+. Radi se o modelu s benzinskim 1,5-litrenim turbo motorom snage 150 KS i 6-brzinskim ručnim mjenjačem.

Četvrta je ovo generacija modela Audi A3 (oznaka 8Y), a prva je predstavljena na Salonu automobila u Parizu 1996. Prvi A3 (oznaka 8L) je bio razvijen na platformi Golfa IV, koji je što je zanimljivo predstavljen nešto kasnije, 1997. godine. Već od prve generacije Audi A3 hvalio se inovacijama i kvalitetnim značajkama od viših klasa, što ga čini jednim od pionira premium kompaktne klase. U početku je A3 bio dostupan isključivo kao hatchback s troja vrata u tri linije opreme i s četiri različita benzinska i dizelska motora. U rujnu 1998. Audi je u kompaktni segment prvi put u A3 uveo stalni pogon na sve kotače quattro. Varijanta s petero vrata pridružila se modelnoj seriji u ožujku 1999. godine.

Razdjeljenu prednju rešetku koja je još korištena u Audiju A3 druge generacije (oznaka 8P) zamijenila je 2005. godine onom naziva Singleframe (u slobodnom prijevodu; jednookvirna), koja je postala dizajnerski element marke. Audi je također proširio obitelj A3 kako bi uključio svoju prvu varijantu s otvorenim krovom: A3 Cabriolet lansiran je 2008. godine s klasičnim platnenim gornjim dijelom.

U trećoj generaciji (oznake 8V) koja je izašla 2012. godine, Audi A3 prvi je put bio dostupan i kao limuzina, odnosno automobil sastavljen iz tri različita segmenta sastavljena u jedno vozilo. Mnogi ovakav, rekli bismo, klasičan tip automobila zovu i trovolumenski oblik automobila. Ova verzija A3 proslavila je svoju premijeru na Salonu automobila u Ženevi 2012. godine. U 2016. godini svaka je inačica iz cijele serije modela A3 dobila tehnološku nadogradnju.

Ako gledamo samo na verziju A3 Sportback, treba reći i da njegovo 'fancy' ime označava da se radi o sportskoj verziji modela A3, čija je prva generacija lansirana 2011. godine s peterocilindričnim benzinskim motorom snage 250 kW (340 KS). Drugo izdanje RS 3 Sportback s 270 kW (367 KS) uslijedilo je 2015. godine.

No vratimo se našem novom A3 Sportbacku; Audi je odlučio upravo četvrtu generaciju samog modela A3 najprije uvesti na tržište u ovom obliku, a potom i sedan (limousine) verziji. Dakle, novi A3 Sportback predstavlja potpuno novi stil, za koji je Audi rekao da je inspiriran Lamborghinijem, LED prednjim i stražnjim svjetlima, s opcijom Matrix LED prednjih svjetala.

Dimenzije i vanjski izgled

Novi Audi A3 dijeli MQB platformu dijeli s nekim drugim Audijevim modelima, te Volkswagenom Golfom 8, Seatom Leonom četvrte generacije (Mk4) i najnovijom generacijom Škode Octavije (Mk4). Prema dimenzijama novi je A3 Sportback duži za 3 centimetra i širi (sada je dužine 4343, širine 1816, a visine 1449 mm) u usporedbi s odlaznim modelom, ali je zadržao duljinu međuosovinskog razmaka (sada je 2636 mm), prtljažni prostor od 380 litara s ugrađenim sjedalima i 1200 litara sa presavijenim sjedalima. Težina vozila s motorom 35TFSI i s vozačem je 1355 kg, no ona naravno, ovisi i o ugrađenoj opremi kod pojedine izvedbe.

Naš testni Audi A3 Sportback ima sportski i zategnut stav, koji je dodatno naglašen opremom S line+. To se naročito ističe s kotačima dimenzija 19 cola, odnosno izrazito niskoprofilnim dimenzijama sportskih guma 235/35R19 proizvođača Bridgestone Potenza S005 s oznakom brzine Y (do 300 km/h).

Osim toga, S line+ izvedba podrazumijeva i sportski ovjes spušten za 15 mm. Prednjim dijelom dominira široki šesterokutni jednokraki okvir sa saćastom rešetkom, a naš je testni model imao i Singleframe rešetku lakiranu u crnoj mat boji (Black optik paket). Linija ramena ima oblik klina, i prostire se od prednjih svjetala do stražnjih svjetala, zbog čega se A3 Sportback čini duljim. Jako nagnuti C-stupovi također daju kompaktnom automobilu s petero vrata prednji potisak. Oni praktički sjede na stražnjim kotačima. Dugi S line stražnji krovni spojler na krovnom rubu nadvija se nad stražnjim prozorom, što ga čini posebno ravnim, pa se - čini da se stražnji kraj s trodimenzionalnim dizajnom čini izuzetno širokim. Ovaj dojam pojačavaju obodna linija ramena, stražnja svjetla klinastog oblika, stražnje crne rešetke 'otvora za zrak', uložak difuzora. Serijska oprema našeg testnog modela su i LED prednja svjetla. Njihov ravan, klinast oblik naglašava sportski karakter novog Audija A3 Sportback. Trapezni kutovi na njihovim vanjskim uglovima povučeni su prema dolje.

Unutrašnjost kabine

Već pri ulasku u naš testni S line+ model posve vam je jasno da se radi o jednom premuim automobilu, ali ova izvedba posebno je sportski naglašena izvrsno profiliranim prednjim sportskim sjedalima presvučenim crnom kombinacijom Alcantara materijala i umjetne kože s romboidnim svijetlim prošivima. Rekli bismo, bolje si niti ne možete poželjeti. Tu je i izvanredan višenamjenski sportski kožni upravljač s tri kraka i ravnim donjim dijelom. Na njemu se nalaze komande, odnosno 12 višenamjenskih tipki za upravljanje funkcijama putnog računala, navigacije, telefona i radio uređaja. I naravno da je podesiv i po dubini i po visini, a tu je i klasični simbol sportskog programa Audija, oznaka 'S' na donjem dijelu volana. Izgled crne ploče na instrumentnoj ploči i središnjoj konzoli, stilski kontrastni prošivi, upečatljivi otvarači vrata i novi dizajn mjenjača daje unutrašnjosti A3 Sportbacka sportski izgled visoke kvalitete. Precizne vodoravne linije i površine s jasnim dizajnom naglašavaju širinu kabine. S vozačeve strane ventilacijski otvori čine impresivnu jedinicu s poklopcem instrumentne skupine. Ovdje su elementi spojeni, što podvlači čisti, puristički dizajn. Kokpit je potpuno usmjeren na vozača. Koristi poznate elemente brendova modela pune veličine, a standardno je opremljen 10,1-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir.

No naš testni model je imao opcijski, još bolji, Audijev virtualni kokpit Plus s 12,3-inčnim zaslonom visoke rezolucije (i rezolucijom od 1920 x 720 piksela) ugrađen u crnu trapeznu ploču koja zauzima središnju površinu ploče s instrumentima. Nudi tri različita prikaza, uključujući posebno sportsku grafiku. Kada je isključen, zaslon je malo uočljiv. Lagano je nagnut prema vozaču, kao što je novorazvijena kontrolna jedinica za kontrolu klime koja se nalazi dolje. Površina crne ploče nastavlja se s lijeve strane upravljača i dodatno naglašava širinu kabine. Ovaj vozački zaslon pruža vozaču informacije grafikom u boji uz opciju grafičkog prikaza Dynamic. Sjajno!

Novi A3 Sportback sadrži novo razvijeni koncept upravljanja i prikaza s ravnom strukturom izbornika i simbolima koji su poznati sa pametnih telefona. Audi je zamijenio okretni gumb na središnjem tunelu s velikim MMI dodirnim zaslonom koji pruža akustičnu povratnu informaciju. Ima dijagonalu od 10,1 inča, kao standard je konfiguriran kao MMI radio plus i koristi se za kontrolu infotainment sustava i niza udobnosti. Naš je testni model imao opcijski Audi Sound System, koji sadrži 10 zvučnika uključujući centralni zvučnik i subwoofer, ukupne snage 180 Watta.

Sustav upravljanja i prikaza novog Audija A3 Sportback pokreće najnovija generacija modularne infotainment platforme, MIB 3. Njegova je računalna snaga deset puta veća od snage sustava MIB 2. Novi MIB 3 surađuje s Internom jedinicom za povezivanje (Online Connectivity Unit - OCU), koja je opremljena integriranim eSIM-om i Wi-Fi modulom za putničke mobilne uređaje. OCU obavlja sve zadatke povezane sa povezivanjem, na primjer brzi prijenos podataka. Pojedinačne postavke mogu se pohraniti u najviše šest korisničkih profila - od kontrole klime i položaja sjedala do često odabranih odredišta za navigaciju i često korištenih medija. Iskreno rečeno, novi A3 je opremljen cijelim nizom tehologija, koje još neko vrijeme, barem kod nas, neće biti u upotrebi poput car-to-X komunikacije vozila, no doista treba reći da je MIB 3 pravo malo tehnološko čudo na kojem čak i Volkswagen Grupa treba dodatno raditi i razvijati ga do savršenstva.

Sustavi pomoći vozaču (Driver Assist Systems - DAS)

U novom A3 Sportbacku nalazi se puno tehnološke stručnosti, a to je posebno očito zbog velikog seta sustava pomoći vozaču, od kojih su mnogi iz klase automobila pune veličine. Potpuno opremljena verzija premium kompaktnog automobila ima prednji radar s kutom otvaranja od 60 stupnjeva koji može mjeriti do širine od 160 metara, dva stražnja radarska senzora, svaki s dometom od 70 metara, prednju kameru, dvanaest ultrazvučnih senzora, kao i četiri surround kamere. Naš je testni model S line+ imao i opcijski prilagodljivi tempomat (Adaptive cruise control - ACC), koji održava razmak od vozila ispred s mogućnošću podešavanja udaljenosti i dinamičnosti vožnje. Sustav ubrzava i koči samostalno ( pri brzinama od 30 - 210 km/h za ručni mjenjač).

Ovjes

Naš testni Audi A3 Sportback S line+ je spretan u gradskoj vožnji, sportski na regionalnim cestama te udoban na autocesti, unatoč niskoprofilnim gumama. Audi je dodatno razvio prednosti ovjesa prethodnog modela u ovjesu novog A3 Sportbacka. Čak je i standardni ovjes sportski i uravnotežen, kombinirajući udobnost u vožnji s dobrom dinamikom. Širina prednjeg i stražnjeg traga povećala se za 11 milimetara, na 1554 mm sprijeda i 1525 mm straga. U pogledu koncepta osovina, Audi se oslanja na McPherson osovinu s donjom vilicom na prednjoj strani. Modeli snage 110 kW (150 KS) i više opremljeni su stražnjim multi-link ovjesom s četiri veze s odvojenim rasporedom opruga/amortizer. Motori snagom manjom od 110 kW (150 KS) opremljeni su laganom i kompaktnom stražnjom osovinom torzijskog snopa. Okretni ležajevi izrađeni su od aluminija. Čak i standardni elektromehanički upravljač s pomoćnim mehanizmom ovisno o brzini ima sportski i izravan prijenosni omjer. Sljedeće se odnosi na opcionalno progresivno upravljanje: što više vozač okrene volan, to je izravniji omjer. To smanjuje napor upravljanja u gradskom prometu i pri manevriranju; u uskim zavojima novi A3 Sportback još je okretniji i precizniji.

Kod inačica motora s izlaznom snagom od 110 kW (150 KS), ovjes je dostupan s prilagodljivim upravljanjem amortizera na zahtjev, što tijelo spušta za 10 milimetara. Senzori mjere vertikalno ubrzanje strukture karoserije i relativno pomicanje pojedinih kotača. Upravljačka jedinica obrađuje njihove signale untar milisekundi i neprekidno prilagođava svaki prigušivač pojedinačno stanju na cesti, situaciji u vožnji i postavkama u Audijevom sustavu dinamičkog upravljanja. Ovdje vozač može birati između dinamične ili udobno orijentirane osnovne prilagodbe profila automatski, udobno i dinamično. Sa sportskim ovjesom, koji standardno dolazi s S line vanjskim izgledom, fokus je jasno na potonjem. Zbog prilagodbe ovjesa i amortizera i činjenice da je vozilo spušteno za 15 milimetara, kompaktni model prenosi još neposredniji kontakt s cestovnom površinom.

Motor 35TFSI snage 150 KS

Naš testni Audi A3 Sportback 35TFSI S line+ je imao benzinski četverocilindrični turbo motor 35 TFSI obujma 1,5 litara (1498 cm3) sa 150 KS (110 kW), najvećeg okretnog momenta vrlo pristojnih 250 Nm pri 1500 - 3500 okr./min. Tu je i start/stop sustav, a snaga na prednje kotače se prenosi 6-brzinskim ručnim mjenjačem, zanimljive ergonomski riješene ručice mjenjača. Naš model ubrzava od 0 do 100 km/h u 8,4 sekundi, a krajnja brzina mu je 224 km/h.

Vrhunac 1.5 TFSI motora je sustav cilindra na zahtjev (Cylinder on demand - COD), koji privremeno deaktivira drugi i treći cilindar pri malim i srednjim opterećenjima. Motor je vrlo lagan zahvaljujući aluminijskoj radilici. Obloge cilindra imaju željezni premaz koji značajno smanjuje trenje. Rashladni modul omogućava učinkovito upravljanje toplinom, potpomognut ispušnim razvodnikom ugrađenim u glavu motora. Audi navodi kombiniranu potrošnju goriva 5,1 - 4,8 l/100 km te kombiniranu emisiju CO2 116 - 111 g/km.

Treba reći i da se sprema i verzija 1.5 TFSI s blagim hibridnim sustavom (MHEV) koji ima istu snagu od 150 KS kao i njegov sestrinski 35 TFSI motor. Performanse su također identične; međutim, još je učinkovitiji, a koristi 7-brzinski S tronic automatski mjenjač s dvostrukom spojkom. Na motor s unutarnjim izgaranjem ugrađuje se starter/alternator s remenom (BAS). Napaja 48-voltni električni sustav koji integrira kompaktnu litij-ionsku bateriju ispod suvozačevog sjedala. Pretvarač napona povezuje konvencionalni 12-voltni električni sustav. U radu, MHEV sustav postiže prednost potrošnje goriva do 0,4 litre na 100 kilometara.

Što reći za naš Audi A3 Sportback 35TFSI S line+, a da ne zvuči pretenciozno? Zapravo ništa na ovom modelu ne možete niti započeti kuditi, jer tome niti nema razloga. OK, ne bi mu možda nedostajalo malo više snage, za one koji žele još sportskije performanse. I da, nedostaje mu još samo blago hibridna tehnologija, ali i ona dolazi uskoro. Mnogi poznavatelji Audija upravo ovaj A3 Sportback model uzimaju kao referentnu jedinicu za premium kompaktne modele automobila. I posve su u pravu! Na cesti ćete biti vrlo primjetni, a ova opcijska Turbo plava boja mu izvrsno pristaje, kao i navedeni sportski crni optički detalji. Unutrašnjost kabine, je dovedena do vizualne i kvalitativne top-kategorije, a osjećaj i držanje u vožnji izvrsno.

Cijena Audi A3 Sportback 35TFSI Select sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem počinje od 227.287, A3 Spotback 30TDI sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem od 226.679 kn, dok naš testni Audi A3 Sportback 35TFSI S line+ s dodatnom opremom stoji 346.347 kn (s uključenim PDV-om i PPMV-om).

  • +35
Audi A3 Sportback 35TFSI S line+ Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.