HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Stigao je novi Audi A3 Sportback; Poznati su svi detalji i cijene

30.03.2020 u 08:31

Bionic
Reading

Novi Audi A3 Sportback lansira se u Europi s izborom tri verzije motora; benzinskim 35 TFSI snage 150 KS, dizelskim 30 TDI snage 116 KS te 35 TDI S tronic snage 150 KS

Audi je, u nemogućnosti organiziranja svjetske prezentacije novog A3 Sportbacka na autosalonu u Ženevi zbog pandemije koronavirusa, početkom mjeseca ožujka u video konferenciji pokazao što je sve novog na ovom modelu premium segmenta kompaktne klase. No sada smo dobili i dodatne informacije, ali i zanimljive video isječke iz nekoliko segmenata ovog modela od kojeg njemački proizvođač očekuje mnogo. Saznali smo i cijene modela A3 Sportback u Hrvatskoj, vozilo je već moguće naručiti, a isporuke počinju već u svibnju ove godine.

Osim zanimljivog videomaterijala s praktične vožnje, tu su još i zgodna objašnjenja u video obliku: njegova dizajna, prilagodljivog ovjesa s quattro pogonom i bez njega, 48-voltnog blagog hibridnog sustava pogona, twin dosing sustava motora, sustavima pomoći vozaču, svjetlosnom tehnologiijom.

Vanjski izgled

Novi Audi A3 Sportback ima sportski i zategnut stav. Prednjim dijelom dominira široki šesterokutni jednokraki okvir sa saćastom rešetkom. Naglašava dinamički karakter premium kompaktnog automobila jednako jasno kao i veliki, kutni otvori za zrak čija dubina im daje skulpturalni učinak. Linija ramena ima oblik klina, i prostire se od prednjih svjetala do stražnjih svjetala, zbog čega se A3 Sportback čini duljim. Površina ispod nje pada prema unutra, naglašavajući quattro ispupčenja i ističući ramena karoserije. Sa konkavnom bočnom stranom, A3 Sportback prikazuje potpuno novi element Audi dizajna. To stvara intenzivnu igru ​​svjetla i sjene, što se uglavnom događa zbog jake konture u području praga. Donja linija tijela povučena je ponovo prema gore prije nego što dosegne luk stražnjeg kotača. Zbog toga se čini posebno dinamičnim. Jako nagnuti C-stupovi također daju kompaktnom automobilu s petero vrata prednji potisak. Oni praktički sjede na stražnjim kotačima. Dug spojler na krovnom rubu pruža sjenu na stražnjem prozoru, što ga čini posebno ravnim - ovaj efekt čini da se stražnji kraj s trodimenzionalnim dizajnom čini izuzetno širokim. Ovaj dojam pojačavaju obodna linija ramena, klinovi u obliku stražnjih svjetala, implicirani otvori za zrak na lukovima kotača, uložak difuzora i obloge trapeznog otvora.

Digitalna dnevna svjetla s potpisom

Prednja svjetla su dostupna u tri verzije. Čak i osnovna inačica koristi gotovo full LED tehnologiju. Njihov ravan, klinast oblik naglašava sportski karakter novog Audija A3 Sportback. Trapezni kutovi na njihovim vanjskim uglovima povučeni su prema dolje. Matrična LED prednja svjetla, vrhunska verzija u asortimanu, integriraju Audijevu svjetlosnu inovaciju u tim kutovima: digitalna dnevna svjetla. Njihova se matrica LED elemenata u rasporedu tri po pet može aktivirati promjenjivo, što znači da različite verzije novog A3 Sportback imaju specifične potpise. Iako su vodoravne crte karakteristične za osnovni model, dvije okomite LED crte naglašavaju sportski izgled S line izvana. Pored toga, matrična LED svjetla nude inteligentno kontrolirano, svjetlo protiv zasljepljivanja, dinamičke pokazivače smjera i mnoge druge funkcije, uključujući nove animacije kada je automobil otključan i pri izlasku iz automobila.

Sustavi pomoći vozaču (Driver Assist Systems - DAS)

U novom A3 Sportbacku nalazi se puno tehnološke stručnosti, a to je posebno očito zbog velikog seta sustava pomoći vozaču, od kojih su mnogi iz klase automobila pune veličine. Potpuno opremljena verzija premium kompaktnog automobila ima prednji radar s kutom otvaranja od 60 stupnjeva koji može mjeriti do širine od 160 metara, dva stražnja radarska senzora, svaki s dometom od 70 metara, prednju kameru, dvanaest ultrazvučnih senzora, kao i četiri surround kamere.

Ovjes

Spretan u gradu, sportski na regionalnim cestama, udoban na autocesti - Audi je dodatno razvio snage prethodnog modela u ovjesu novog A3 Sportbacka. Čak je i standardni ovjes sportski i uravnotežen, kombinirajući udobnost u vožnji s dobrom dinamikom. Širina prednjeg i stražnjeg traga povećala se za 11 milimetara, na 1554 mm sprijeda i 1525 mm straga. U pogledu koncepta osovina, Audi se oslanja na McPherson osovinu s donjom vilicom na prednjoj strani. Modeli snage 110 kW (150 KS) i više opremljeni su stražnjim multi-link ovjesom s četiri veze s odvojenim rasporedom opruga / amortizer. Motori snagom manjom od 110 kW (150 KS) opremljeni su laganom i kompaktnom stražnjom osovinom torzijskog snopa. Okretni ležajevi izrađeni su od aluminija. Čak i standardni elektromehanički upravljač s pomoćnim mehanizmom ovisno o brzini ima sportski i izravan prijenosni omjer. Sljedeće se odnosi na opcionalno progresivno upravljanje: što više vozač okrene volan, to je izravniji omjer. To smanjuje napor upravljanja u gradskom prometu i pri manevriranju; u uskim zavojima novi A3 Sportback još je okretniji i precizniji.

Dva opcijska ovjesa

Kod inačica motora s izlaznom snagom od 110 kW (150 KS), ovjes je dostupan s prilagodljivim upravljanjem amortizera na zahtjev, što tijelo spušta za 10 milimetara. Senzori mjere vertikalno ubrzanje strukture karoserije i relativno pomicanje pojedinih kotača. Upravljačka jedinica obrađuje njihove signale untar milisekundi i neprekidno prilagođava svaki prigušivač pojedinačno stanju na cesti, situaciji u vožnji i postavkama u Audijevom sustavu dinamičkog upravljanja. Ovdje vozač može birati između dinamične ili udobno orijentirane osnovne prilagodbe profila automatski, udobno i dinamično. Sa sportskim ovjesom, koji standardno dolazi s S line vanjskim izgledom, fokus je jasno na potonjem. Zbog prilagodbe ovjesa i amortizera i činjenice da je vozilo spušteno za 15 milimetara, kompaktni model prenosi još neposredniji kontakt s cestovnom površinom.

Tri motora u startu

Novi Audi A3 Sportback lansira se u Europi s izborom tri motora verzije – benzinski četverocilindrični turbo motor 35 TFSI obujma 1,5 litara sa 110 kW (150 KS) (kombinirana potrošnja goriva u l / 100 km: 5,1 - 4,8 ; kombinirana emisija CO2 u g / km: 116 - 111) i dva dizelska dvolitrena TDI turbo motora; prvi oznake 30 TDI koji isporučuje 85 kW (116 KS) (kombinirana potrošnja goriva u l / 100 km: 3,6 - 3,5 ; kombinirana emisija CO2 u g / km: 96 - 92) te 35 TDI S tronic snage 110 kW (150 KS) (kombinirana potrošnja goriva u l / 100 km: 3,9 - 3,7 ; kombinirana emisija CO2 u g / km: 103 - 98).

Ove tri verzije motora na početku proizvodnje biti će kombinirane s pogonom na prednje kotače. Snaga će se prenositi ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa ili quick-shifting 7-brzinskim automatskim S tronic mjenjačem, a selektor brzina je sada dizajniran u obliku kompaktne ručice. Ubrzo slijede i druge verzije motora, kao i quattro pogon na sva četiri kotača.

Elektrificiran: 1.5 TFSI kao blagi hibrid

1.5 TFSI s blagim hibridnim sustavom ima istu snagu od 150 KS kao i njegov sestrinski 35 TFSI motor. Performanse su također identične; međutim, još je učinkovitiji. Na motor sa unutarnjim izgaranjem ugrađuje se starter/alternator s remenom (BAS). Napaja 48-voltni električni sustav koji integrira kompaktnu litij-ionsku bateriju ispod suvozačevog sjedala. Pretvarač napona povezuje konvencionalni 12-voltni električni sustav. U radu, MHEV sustav postiže prednost potrošnje goriva do 0,4 litre na 100 kilometara.

Cijene akcijskih modela A3 35 TFSI sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem počinju od 227.287, A3 30 TDI sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem od 226.679 kn, dok A3 35 TDI S tronic sa 7-brzinskim automatskim mjenjačem kreće od 265.805 kn.

  • +13
Audi A3 Sportback Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi