premijera

[FOTO/VIDEO] Novi Audi A3 Limousine dolazi na tržište; digitalan je i potpuno povezan

Nakon A3 Sportbacka stigla nam je i nova, druga generacija A3 Limousine

Nakon A3 Sportbacka stigla nam je i nova, druga generacija A3 Limousine

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Ispod elegantne karoserije novi pogoni i rafinirano podešavanje ovjesa osiguravaju vozačko iskustvo jednako efikasno kao i dinamično, a stiže početkom ljeta

Nakon što je Audi A3 Sportback imao svoju premijeru, iako samo u video prezentaciji, njemački proizvođač Audi je predstavio i drugu generaciju kompaktnog modela s četvero vrata, model Audi A3 Sedan ili Limousine kod nas. Sada je on digitalan i potpuno povezan - od info-zabave do asistencijskih sustava. Ispod elegantne karoserije novi pogoni i rafinirano podešavanje ovjesa osiguravaju vozačko iskustvo jednako efikasno kao i dinamično. A3 limuzina će se naći kod zastupnika početkom kolovoza ove godine.

Audi A3 Limousine

Audi A3 Limousine

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Novi model A3 Limousine predstavljen je u sportskom, elegantnom izgledu. U usporedbi s prethodnikom, sada je dulji 4 cm, pa je njegova duljina sada 4495 mm. Međuosovinski razmnak ostaje nepromijenjen – 2636 mm. Širina mu se povećala za 2 centimetra na 1816 mm i sada je viši za 1 centimetar, odnosno 1425 mm. Ovime se povećao prostor za glavu za dva centimetra sprijeda zahvaljujući nižem položaju vozačevog sjedala, a dobilo se i još nešto prostora za laktove. S 425 litara, kapacitet prtljažnika je potpuno isti kao u prethodnom modelu.

Vanjski izgled

Sprijeda dominira veliki široki Singleframe šesterokutni jednokraki okvir s rešetkom saća koji je obrubljen upečatljivim farovima. S vanjske strane okvir tvori trapezoidne kutove koji su povučeni prema dolje. U vrhunskom modelu s Matrix LED tehnologijom tu su smještena nova digitalna dnevna svjetla. Sastoje se od skupa piksela od 15 LED segmenata koji se mogu aktivirati pojedinačno i daju različitim inačicama A3 Lmousine specifičan potpis.

Kod modela A3 Sportback, linija karoserije iznad pragova uzdiže se prema stražnjim svjetlima prije luka stražnjeg kotača, naglašavajući tako kratak stražnji kraj. Linija karoserije na A3 limuzini se, nasuprot tome, proteže do stražnjeg branika. To naglašava njegovu duljinu - 15 centimetara je duži od Sportbacka - i daje boku elegantan izgled. Konkavna površina ispod širokog ramena tijela još više naglašava quattro 'blisters' ispupčenja i prag. To stvara intenzivnu igru ​​svjetla i sjene. Linija krova dinamički se spušta s B-stupa, kao na coupéu, i završava upečatljivim spojlerom na poklopcu prtljažnika. To je opcijski dostupno u izvedbi od ugljičnih vlakana, a to daje vizualni naglasak i na taj način naglašava snažan izgled modela sa četvero vrata.

Audi A3 Limousine

Audi A3 Limousine

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Aerodinamična karoserija

Aerodinamika ima koristi od višeg stražnjeg kraja u usporedbi s prethodnikom, kao i od velikog difuzora. Kao rezultat, novi A3 limuzina sa 2.0 TDI 110 kW (150 PS) postiže vrijednost Cd od 0,25 i stoga je aerodinamika za 0,04 Cd bolja od prve generacije. Tome doprinosi i kontrolirani ulaz rashladnog zraka sa dva električno aktivirana modula zavjese iza Singleframe prednje rešetke. Oni reguliraju protok zraka inteligentno i u skladu sa situacijom. Osim toga, panelom obloženo podvozje, vanjska ogledala s poboljšanom aerodinamikom i aktivno hlađenje kočnica smanjuju otpor zraka i čine vozilo aerodinamičnijim.

Audi A3 Limousine

Audi A3 Limousine

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Zasloni i instrumenti su usmjereni prema vozaču i digitalizirani

Cockpit kabine A3 Limousine u potpunosti je usmjeren na vozača. Ovo započinje dizajnom interijera i završava elementima zaslona i kontrolama. Stoga je instrumentna ploča s središnjim MMI dodirnim zaslonom blago nagnuta prema vozaču. Ima dijagonalu 10,1 inča i intuitivna je za upravljanje. Standardno uključuje otkrivanje rukopisa kao i kontrolu prirodnog jezika koji mogu opcionalno koristiti mogućnosti clouda, oblaka. 10,25-inčni klaster instrument iza upravljača je digitalan čak i u osnovnom modelu. Kao Audijev virtualni cockpit plus, mjeri 12,3 inča i nudi tri različita prikaza, uključujući sportsku grafiku s nagnutim znamenkama i posebno dinamičan izgled. Brojač okretaja i brzina su prikazani ovdje u obliku dijagrama s crvenim kutnim grafičkim elementima. Na zahtjev, head-up zaslon dopunjava koncept zaslona, ​​pri čemu projicira važne informacije na vjetrobransko staklo u direktnom vidnom polju vozača.

Audi A3 Limousine

Audi A3 Limousine

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Izuzetno povezan: od infotainment sustava do pomoći vozaču

Vrhunski infotainment sustav u novoj A3 limuzini je MMI Navigation plus, koji koristi treću generaciju modularne infotainment platforme (MIB 3). MIB 3 se može pohvaliti računalskom snagom deset puta većom nego u prethodnom modelu, auto povezuje putem LTE napredne brzine i pametne telefone putnika spaja na Internet putem WLAN-Hotspot online. MMI navigacija plus nudi mnoštvo usluga Audi connect kao standard, uključujući online podatke o prometu, vijesti i dodatne informacije kao što su fotografije, radno vrijeme i pregledi korisnika koji se odnose na točke, mjesta od interesa.

Car-to-X usluge koje koriste inteligenciju Audijeve flote također su dio portfelja. Oni prijavljuju opasna područja ili ograničenja brzine, na primjer, vozilima s odgovarajućom opremom ili pronalaze besplatna parkirna mjesta uz cestu. Ako je automobil isključen, aplikacija myAudi nastavlja s navigacijom iz automobila na pametnom telefonu. Na taj način korisnici izravno dolaze do svog odredišta.

Audi A3 limuzina je također povezana s pametnim telefonom preko Audi smatphone sučeljem koje integrira iOS i Android mobilne telefone s Apple Car Playom i Android Auto u MMI, kao i putem Audi phone boxa. Potonje povezuje uređaj s automobilskom antenom i može ga puniti induktivno. Štoviše, A3 Limousine se može zaključati i otključati, kao i pokrenuti putem Android pametnog telefona s tipkom Audi connect. Personalizacija omogućuje do šest korisnika pohranjivanje njihovih željenih postavki u pojedinačne profile, uključujući one za sjedalo, klimatsku kontrolu i medije. DAB + digitalni radio standardno je dostupan. Opcije uključuju mrežni radio i hibridni radio koji automatski prebacuje između FM, DAB i mrežnog streama, ovisno o jačini signala stanice, osiguravajući tako optimalan prijem. Početkom polovice godine, Amazon Alexa glasovni asistent nadopunit će ponudu.

Audi A3 Limousine

Audi A3 Limousine

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Audi navodi, kako su ustavi pomoći za vozača također posebno učinkoviti zahvaljujući bliskoj networking mreži. U Audi pre sense prednjem sustavu, kamera iza unutarnjeg ogledala djeluje zajedno s prednjim radarom kako bi se spriječile nesreće ili barem smanjila njihova ozbiljnost. Standardna pomoć za izbjegavanje sudara također koristi podatke ovog senzornog sustava. Prilagodljiva pomoć pri krstarenju, inovacija iz klase vozila većih dimenzija, podržava vozača s uzdužnim i bočnim navođenjem. Pomoć za učinkovitost obavještava ih kada bi bilo razumno maknuti nogu s gasa. Da bi to učinio, procjenjuje informacije, uključujući navigacijske podatke. Upozorenje o izlazu, pomoć u prometu na križanju i kamere za surround zvuk koje će uslijediti ubrzo nakon pokretanja tržišta također su korisni u gradskom prometu.

Audi A3 Limousine

Audi A3 Limousine

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Tri motora prilikom uvođenja na tržište

Novi model A3 Limousine dostupan je u početku s izborom dva benzinska TFSI motora i jednog dizelskog TDI motora. Ono što im je zajedničko jest visoka učinkovitost. Benzinski 35 TFSI, 1,5-litreni motor s direktnim ubrizgavanjem, snage 110 kW (150 KS) dostupan je u dvije verzije - s novorazvijenim 6-brzinskim ručnim mjenjačem (kombinirana potrošnja goriva 5,0 - 4,7 l/100 km, kombinirana emisija CO2 114 - 108 g/km) i s brzim quick-shifting 7-brzinskim S tronic automatskim mjenjačem (kombinirana potrošnja goriva 4,9 - 4,7 l/100 km, kombinirana emisija CO2 113 - 107 g/km).

Osim sustava cilindra na zahtjev, pogonski sklop zajedno sa S tronic mjenjačem s dvostrukom spojkom koristi i 48-voltni hibridni sustav. Vraća energiju tijekom usporavanja, podržava motor s okretnim momentom do 50 Nm pri vožnji i ubrzanju od malih obrtaja motora te omogućava da A3 Limousine krstari s isključenim u mnogim situacijama. U svakodnevnoj vožnji smanjuje potrošnju i do 0,4 litre na 100 kilometara.

Dizelski 2.0 TDI snage 110 kW (150 PS) (kombinirana potrošnja goriva 3,9 - 3,6 l/100 km, kombinirana emisija CO2 101 - 96 g/km) također radi u kombinaciji sa 7-brzinskim S tronic mjenjačem, pri čemu se izmjena stupnja prijenosa vrši novom sklopkom pomoću tehnologije shift-by-wire.

Audi A3 Limousine

Audi A3 Limousine

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Ovjes: dinamičan i udoban

Ovjes nove A3 limuzine podešen je kao sportski i skladan, precizniji je nego u prethodnom modelu. U velikoj mjeri ta preciznost i brzina reakcije zahvaljuju se centralnom dinamičkom sustavu upravljanja koji osigurava optimalnu interakciju između svih komponenti relevantnih za poprečnu dinamiku. Kao alternativa standardnoj postavci tu je sportski ovjes i ovjes s kontroliranim amortizerima. Dinamični upravljački sustav Audi drive select omogućuje vozaču da iskusi različite razine ugađanja ovjesa u svojoj A3 limuzini, od udobnosti orijentirane i izrazito dinamične, do posebne radi uštede goriva. To također uzrokuje promjene u karakteristikama reakcije akceleratora i progresivnom upravljaču, na primjer, što mijenja omjer ovisno o kutu zakretanja.

Prednarudžbe nove A3 limuzine započet će u Hrvatskoj već idući tjedan, a isporuke kupcima će započeti početkom kolovoza. Cijene za 35 TFSI sa 110 kW (150 PS) počinju od 29.800 eura u Njemačkoj. Ubrzo nakon pokretanja na tržištu, uslijedit će ulazni benzinski motor s cijenom od 27.700 eura.

  • +13
  • +10

Audi A3 Limousine

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!