bmw na ces-u 2021

[FOTO/VIDEO] BMW najavljuje budućnost zaslona i operativnog sustava BMW iDrive

12.01.2021 u 08:10

Bionic
Reading

BMW iDrive slavi 20 godina na potpuno digitalnom sajmu CES 2021. Promjena paradigme u interakciji vozača i vozila postala je industrijski standard i postavila temelje današnjem višenamjenskom, internetskom korisničkom iskustvu

Prošlo je 20 godina otkako je debitirala prva generacija BMW-a iDrive. Sada, na Sajmu potrošačke elektronike (CES) 2021, BMW najavljuje sljedeće poglavlje u svom zaslonu i operativnom sustavu, koje je postavljeno za prijenos interakcije vozač-vozilo u novo digitalno i inteligentno doba. CES će se održati 11. - 14. siječnja 2021. u isključivo digitalnom obliku. BMW koristi virtualni forum koji nudi događaj kako bi pružio globalnoj publici početni pregled svog nadolazećeg ,potpuno novog sustava BMW iDrive, koji će službeno biti predstavljen tijekom godine.

BMW-ova digitalna ponuda na CES-u 2021 također uključuje zabavni video najave koji vizualizira razvoj korisničkog iskustva u BMW-u u posljednja dva desetljeća. Protagonisti ovog putovanja kroz vrijeme su BMW serije 7 iz 2001. godine - u kojem je sustav BMW iDrive proslavio svoju premijeru - i BMW iX, koji će se pojaviti na tržištu 2021. godine i u kojem će nova generacija zaslona i operativnog sustava biti dostupna prvi put. Uz to, BMW dizajnerski tim odgovoran za korisničko iskustvo i korisničku interakciju pružio je neke uvide iza kulisa svog razvojnog rada. U tu svrhu dodana je još jedna epizoda u videoseriju 'Re-Thinking Design', pokrenuta u sklopu događaja BMW Group #NEXTGen 2020. Sav sadržaj prisutnosti BMW-a na CES-u 2021 i daljnje digitalne prezentacije mogu se pogledati u posebnoj značajci CES-a na internetskoj platformi.

Prije 20 godina BMW je pokrenuo promjenu paradigme koja je preokrenula val gumba što se u to vrijeme širio unutrašnjošću automobila. Operativni sustav BMW iDrive, predstavljen prvi put u tadašnjoj novoj seriji 7 2001. godine, pomeo je stare navike i očistio kokpit od sve većeg broja tipki i kontrola. Umjesto njih došli su zaslon u boji na ploči s instrumentima (kontrolni zaslon) i okretni kotačić na središnjoj konzoli (iDrive kontroler). Ovaj višenamjenski sustav omogućio je vozačima da upravljaju velikim brojem postavki vozila, zabavnih, navigacijskih i telekomunikacijskih funkcija jednim radnim alatom. Uz to, BMW serije 7 bio je prvi automobil koji je imao tehnologiju glasovnog upravljanja, koja je omogućavala aktiviranje odabranih funkcija pomoću govornih naredbi.

Glasovno upravljanje i iDrive kontroler učinili su upravljanje sustavima automobila znatno lakšim i sigurnijim. Tamo gdje je vozač prethodno morao pronaći i uključiti poseban namjenski gumb u kokpitu za svaku pojedinu funkciju sada bi mogao držati ruku na jednom mjestu na upravljaču, koji je zauzimao ergonomski idealno mjesto na središnjoj konzoli. Raznim funkcijama moglo se upravljati pomoću standardnih okretaja, pritiska i pomaka. A vozač je mogao podjednako brzo i sigurno vidjeti podatke na kontrolnom zaslonu - integrirane u sredinu instrumentne ploče u razini očiju; trebali su samo nakratko skrenuti pogled s ceste kako bi provjerili radno stanje sustava. Tijekom razdoblja od samo nekoliko godina ovaj inovativni princip pretočio se u novi industrijski standard. Mnoštvo drugih proizvođača automobila prihvatilo je kombinaciju zaslona i kontrolera jer je to bio jedini način da iskoriste sve veći niz funkcija unutar svojih modela.

Razvoj u tijeku povećava jaz

Od pojave iDrivea BMW neprestano preuzima vodeću ulogu na polju intuitivnog upravljanja automobilom, stalnog procesa razvoja koji cijelo vrijeme gradi svoju superiornost nad sustavima konkurenata. To je dovelo do uvođenja gumba favorita za pohranu pojedinačno odabranih koraka rada. Ti su gumbi debitirali kapacitivne površine, koje su pregledavale funkcije na kontrolnom zaslonu. Zatim su došli gumbi za izravni odabir koji omogućavaju izravnu rutu do najčešće korištenih funkcionalnih područja izbornika i dodirni kontroler, koji je korisniku omogućio izravni unos znakova. Godina 2015. donijela je kontrolni zaslon s upravljanjem na dodir, opet u BMW-u serije 7.

Istodobno, BMW je uveo daljnje inovacije kako bi optimizirao udobnost i sigurnost vožnje. Godine 2004. postao je prvi proizvođač automobila koji je predstavio Head-Up zaslon, koji je projicirao relevantne podatke o vožnji na vjetrobransko staklo u vozačevom izravnom vidokrugu. A multimodalni rad dosegao je još jednu novu razinu 2015. godine svjetskom premijerom BMW-ovog nadzora gesta u seriji 7. Glasovna kontrola također je prošla kontinuirani proces evolucije. Zapravo, od 2015. razumijevanje prirodnog jezika omogućilo je upravljanje sustavima pomoću izgovorene upute umjesto unaprijed postavljenih naredbi.

  • +31
BMW najavljuje budućnost zaslona i operativnog sustava BMW iDrive Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

BMW prednjači na polju povezanih vozila

BMW iDrive također je otvorio put za uvođenje digitalnih usluga koje su omogućile dosljedno napredovanje odnosa između korisnika i automobila. Prva razvojna faza sustava dovela je uslugu BMW Online u automobile. Integracija Googleove tražilice uslijedila je 2007. godine, prije nego što je BMW postao prvi svjetski proizvođač vozila koji je sljedeće godine otključao neograničen pristup internetu u automobilima. Kao odgovor na procvat pametnih telefona - i digitalne aplikacije razvijene posebno za njih - aplikacije trećih strana također se mogu integrirati u operativni sustav BMW iDrive od 2012. godine.

Veza između vozila i vozača postala je još bliža 2016. Aplikacija BMW Connected sada je omogućila kupcima da automobil u potpunosti integriraju u svoj digitalni životni stil. Odredišta unesena u navigacijsku aplikaciju mogla bi se uvesti izravno s pametnog telefona u BMW dok su informacije o statusu automobila bile dostupne i na mobilnom telefonu ili drugom digitalnom uređaju. Ova usluga sada nudi još širi spektar funkcionalnosti putem aplikacije Moj BMW.

Pomaganje vozačima s digitalnom inteligencijom

Novi i sada internetski sustav glasovnog upravljanja premijerno je predstavljen 2018. u novopokrenutom BMW-u serije 3. BMW Inteligentni osobni asistent digitalni je pratitelj čiji se skup vještina može neprestano proširivati. Podržan je modularnim i fleksibilnim softverom za vozila BMW Operativni sustav 7, koji također pruža osnovu za još jednu uslugu, posebno usmjerenu na budućnost: daljinska nadogradnja softvera u svakom trenutku održava BMW najnovijom digitalnom tehnologijom, a omogućuje i dodatne funkcije koje će se kasnije integrirati u automobil.

Prije 20 godina hrabrost da se istraži revolucionarni odgovor na izazov sve funkcionalnije složenosti dovela je BMW do pionirskog intuitivnog upravljanja brodom. A sustav BMW iDrive također postavlja smjer digitalne inteligencije, što omogućuje da se vozačko iskustvo još preciznije prilagodi potrebama i željama kupca.

Sljedeća generacija BMW-a iDrive podiže rastući odnos između BMW-a i njegovog vozača na novu razinu. Novi sustav uredno premošćuje jaz između analogne i digitalne tehnologije. A to pak najavljuje još jednu promjenu paradigme, jer se broj dostupnih funkcija u automobilu i njihova složenost nastavljaju konstantnom krivuljom prema gore. Digitalna inteligencija uvedena je u automobile, a optimizirani senzori sada im omogućuju percepciju i analizu okoline. Kao rezultat toga, elementi vožnje i parkiranja mogu se automatizirati u sve većoj mjeri. I usluge zasnovane na oblaku uranjaju u rastuću bazu podataka u stvarnom vremenu.

To znači da u mnogim situacijama vozilo ima pristup većoj količini informacija od vozača. Primjerice, može primati i prikazivati ​​upozorenja o opasnosti iz drugih BMW-ovih vozila i predviđati dostupnost parkirnih mjesta na odredištu. Razvoj će se nastaviti u ovom smjeru, predstavljajući zaslon i operativni sustav automobila s novim izazovima sada i u budućnosti. Sljedeća generacija BMW-a iDrive postavljena je kako bi iskoristila potencijal inteligentno povezanog vozila opsežnije nego ikad, tako da iskustvo mobilnosti čini još sigurnijim, još ugodnijim i prikladnijim i još bogatijim raznolikošću.