TREĆI GR MODEL

[FOTO/VIDEO] Toyota otkrila sve detalje novog GR86: Analogni automobil za digitalno doba

02.03.2022 u 08:19

Bionic
Reading

Najveća snaga je povećana s 200 KS (147 kW) na 234 KS (172 kW) pri 7000 okr./min. Kao rezultat, ubrzanje 0-100 km/h je skraćeno za više od sekunde, na 6,3 sekunde (6,9 sekundi s automatskim mjenjačem). Najveća brzina GR86 je 226 km/h s ručnim mjenjačem, odnosno 216 km/h za automatik

Novi GR86 je imao svoju svjetsku premijeru, prije godinu dana, u travnju 2021., a dobra je vijest da njegova prodaja u Europi, pa tako i kod nas, počinje u proljeće 2022. Novi GR86 je treći Toyotin globalni GR model i dopunjava 'udarnu trojku' čistokrvnih sportskih automobila, uz modele GR Supra i GR Yaris. Poput njih, direktan je korisnik pogodnosti Toyotine uključenosti i višestrukih titula u međunarodnom motorsportu kroz TOYOTA GAZOO Racing.

Ovaj novi coupé će predstavljati novi dodatak Toyotinoj paleti modela GR, a japanski proizvođač kaže kako će pružiti široj publici sportsko držanje ceste i performanse. Ovaj model, koji je novi razvojni korak prethodnog modela GT86, označava Toyotino obnovljeno uranjanje u konstruiranje sportskih automobila, te zadržava klasičnu konfiguraciju s motorom postavljenim naprijed i pogonom na stražnje kotače.

Novi GR86 se predstavlja kao 'analogni automobil za digitalno doba'. Konstruirali su ga zaljubljenici, za zaljubljenike, usredotočujući se na istinska veselja vožnje – odlika koja je sadržana u japanskom izrazu 'waku doki.'

Vrlo važno, GR86 nije sportski automobil samo za 'čistunce' i one s puno iskustva: njegove izuzetne kvalitete će izlaziti na vidjelo iz dana u dan na otvorenoj cesti, kao i na stazi. Kao novi dodatak obitelji GR, pronosit će kvalitete kojima je GT86 stvarao nove obožavatelje i širio entuzijazam za Toyotinu automobilističku kulturu svojim sudjelovanjem u temeljnim natjecanjima i nadahnuće za dorađivače i specijaliste za posebne naknadne izvedbe. Za one koji žele personalizirati svoj automobil, novi model će pratiti paleta autentične GR dodatne opreme.

Toyota otkrila sve detalje novog GR86 Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Vanjski izgled i aerodinamika

Vanjski izgled GR86 je daljnji iskorak napetog i čvrstog izgleda modela GT86, odražavajući klasični raspored motor sprijeda/stražnji pogon i usvajajući pojedinosti izgleda koje se pozivaju na neke veličanstvene Toyotine sportske automobile iz prošlosti, kao što su 2000GT i AE86 Corolla.

Vanjske dimenzije su slične onima na GT86, ali je zamjetno da je visina smanjena za 10 mm (na 1310 mm), dok je međuosovinski razmak povećan za 5 mm (2575 mm). Uspješno spuštanje težišta je ključno za ponašanje automobila na cesti i sveukupno iskustvo vožnje – čemu pridonosi i visina kukova vozača koja je snižena za 5 mm.

Nova LED glavna svjetla imaju unutarnji raspored u obliku L, kao i GR Supra, a nova maska hladnjaka ima mrežasti uzorak G koji je ekskluzivan na modelima GR. Letvica prednjeg branika ima novu teksturu koja je funkcionalna, osim što daje sportsku notu, jer smanjuje otpor zraka.

Gledano s boka, naglašeni prednji blatobrani i velike obloge pragova čine bočne spojlere, dok vodoravno poravnato podvozje, koje se proteže povrh blatobrana i kroz liniju vrata, ocrtava snažan nastup po cijeloj duljini. Stražnji blatobrani su podjednako snažnog izgleda, dok zakošeni stražnji kraj kabine naglašava širok stav automobila i nisko težište. Sklopovi stražnjih svjetala imaju naglašeni trodimenzionalni izgled i prelijevaju se u letvicu koja se proteže cijelom stražnjom širinom automobila.

Uveden je niz aerodinamičkih dodataka, uključujući prednji spojler i potpuno funkcionalne otvore za zrak oblikovane uz pomoć stručnjaka za motosport iz TOYOTA GAZOO Racinga. Oni se nalaze iza lukova prednjih kotača radi vođenja zračne struje i smanjenja vrtloženja oko kotača. Novi crni vanjski retrovizori su zaobljeni radi poboljšanja aerodinamičnih svojstava, dok su na lukove stražnjih kotača postavljena krilca, kao i na donji stražnji branik radi usmjeravanja strujanja zraka preko i od školjke automobila, čime se povećava stabilnost. Na višim razinama opreme je pridodan i spojler na donji rub poklopca prtljažnika.

Ovisno o razini opreme, GR86 raspolaže strojno obrađenim alu naplatcima od 17 cola, s 10 krakova s gumama Michelin Primacy HP ili crnim naplatcima od 18 cola na koje su postavljene gume Michelin Pilot Sport 4.

Unutrašnjost – kabina i prtljažnik

Uređenje unutrašnjosti u GR86 je imalo za cilj pružanja najboljeg mogućeg rasporeda u pogledu iskoristivosti i upravljanja sustavima automobila, s naglašenim vodoravnim rasporedom pokazivača što vozaču daje široko vidno polje i pomaže im da se usredotoče na samu vožnju. Posvuda se proteže osjećaj sklada u dizajnu.

Upravljačke sklopke oko vozača su oblikovane i raspoređene kako bi osigurale intuitivno prepoznavanje i rukovanje, uključujući i upravljačku ploču klima uređaja na središnjoj konzoli s velikim koračićima s LED osvjetljenjem i sjajnim crnim prekidačima te naslone za ruku u vratima s integriranim kvakama vrata. Funkcionalnost središnjeg naslona za ruku je povećana nosačima za čašu/bočicu, dva USB ulaza i AUX utičnicom.

Nova, sportska prednja sjedala se odlikuju osloncima koji su neovisni jedan o drugom, čime se postiže vitak oblik i dobro držanje tijela. Ručica za oslobađanje prednjeg sjedala na ramenu njegovog naslona osigurava lagan ulazak na stražnja sjedala.

Raspored boja u unutrašnjosti isto tako olakšava usredotočenost na vožnju – potpuno crno, sa srebrnim umetcima, ili crno s pojedinostima presvlaka, šavovima, tepisima i umetcima u vratima u crvenoj boji.

Multimedija i podaci

Status posebnog sportskog automobila modela GR86 se ocrtava u pojedinostima kao što su oznake GR na početnoj animaciji središnjeg dodirnog zaslona od 8“ i višenamjenskog zaslona vozača od 7“.

Multimedijski sustav ima pojačanu računalnu snagu, pa time i brži odziv. Standardne funkcionalnosti uključuju sustav DAB, Bluetooth i integraciju pametnog telefona putem aplikacija Apple CarPlay i Android Auto. USB ulazi i utičnica AUX su isto tako tu radi povezivanja i punjenja uređaja. Opremljen novim modulom za prijenos podataka (Data Communications Module), GR86 osigurava funkciju eCall u slučaju nesreće ili nužde.

Ploča s instrumentima vozača sadrži višenamjenski zaslon, a lijevo od njega brojač okretaja te prikaz brzine vozila smješten u sredini. Sadržaj prikaza je moguće prilagoditi, resetirati i mijenjati pomoću prekidača na obruču upravljača. U načinu rada Sport pokazivači su osvijetljeni crvenom bojom.

Kada vozač uključi način rada Track (staza), pojavljuje se drukčiji prikaz, oblikovan uz pomoć profesionalnih vozača TOYOTA GAZOO Racinga. Prikaz sadrži središnji stupac koji predstavlja broj okretaja motora, zatim odabrani stupanj prijenosa, brzinu te temperaturu ulja i vode, omogućavajući vozaču neprekidno očitavanje statusa automobila i odabir pravog trenutka za promjenu stupnja prijenosa.

  • +40
Toyota GR86 Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

2,4-litreni bokser motor

Baš kao i kod modela GT86, horizontalni, bokser motor je određujući element novog GR86, srce njegovih performansi i ključni čimbenik niskog težišta. Ovaj četverocilindrični DOHC motor sa 16 ventila koristi isti blok kao i prije, ali je njegova zapremina povećana s 1998 na 2387 cm³. To je postignuto povećanjem provrta, s 86 na 94 mm.

Uz zadržavanje istog, visokog kompresijskog omjera, 12,5:1, ovaj motor daje više snage: najveća snaga je povećana za približno 17 posto, s 200 KS (147 kW) na 234 KS (172 kW) pri 7000 okr./min. Kao rezultat, ubrzanje 0-100 km/h je skraćeno za više od sekunde, na 6,3 sekunde (6,9 sekundi s automatskim mjenjačem). Najveća brzina za GR86 je 226 km/h s ručnim mjenjačem, odnosno 216 km/h za automatik.

Povećan je i okretni moment, pri čemu su performanse podešene tako da se vršnih 250 Nm postiže ranije – pri 3700 okr./min. u usporedbi s 205 Nm pri 6400 – 6600 okr./min. u GT86. Time se postiže mirno, a ipak snažno ubrzanje sve do velikih brzina vrtnje motora, pa vozač uživa u izvanrednim performansama, osobito prilikom ubrzanja na izlasku iz zavoja. Okretni moment je isti za ručni i automatski mjenjač.

Provedene su i podrobne izmjene radi smanjenja težine motora i osiguravanja performansi u skladu s većom snagom motora. One uključuju tanje košuljice cilindara, optimirane vodene džepove i prebacivanje s aluminija na smolasti materijal za pokrov klackalica – čime su smanjene i vibracije. Klipnjače su ojačane, a poboljšan je i oblik letećih ležaja klipnjače kao i komore za izgaranje.

Ubrizgavanje goriva D-4S, koje koristi i direktno ubrizgavanje i ubrizgavanje u usisnu granu, je dorađeno radi postizanja boljeg odziva na pritisak na papučicu gasa. Direktno ubrizgavanje ima i ulogu hlađenja u cilindrima, što je važno zbog korištenja visokog kompresijskog omjera; ubrizgavanje u usisnu granu se koristi za mala i srednja opterećenja motora radi postizanja maksimalne učinkovitosti.

Poboljšano je i disanje motora izmjenom promjera i dužine usisne grane, što je omogućilo postizanje linearnog porasta okretnog momenta i ubrzanja. Usis zraka je isto tako preoblikovan radi optimiranja strujanja zraka. Daljnje pogodnosti su postignute novom konstrukcijom pumpe za gorivo, radi osiguravanja stalnog strujanja u zavoju, a manja pumpa za vodu se brže vrti i prilagođena je djelovanje pri velikim brzinama, zahvaljujući boljem protoku i pouzdanosti. Pridodan je i novi hladnjak ulja hlađen vodom, dok deblja rešetka hladnjaka motora ima vodilice zraka radi povećanja zahvata zraka za hlađenje.

U ispušnom sustavu se nalazi nova središnja cijev zapremine 5,6 l koja stvara predivan potmuli zvuk prilikom ubrzavanja, pojačan sustavom aktivne kontrole zvuka (Active Sound Control) koji prenosi zvuk motora u kabinu. Radi smanjivanja buke i vibracija, GR86 ima nove, aluminijske nosače motora ispunjene tekućinom i izmijenjenu, ukrućenu konstrukciju uljnog kartera novog oblika s poprečnim rebrima.

Mjenjači

I ručni i automatski mjenjač s po šest brzina u GR86 su izmijenjeni u skladu s većom snagom i okretnim momentom motora, kako bi mogli dati svoj doprinos u ključnoj kvaliteti ovog automobila, a to je užitak u vožnji.

Ručni mjenjač ima nove, karbonske sinkrone koji olakšavaju ubacivanje u četvrtu brzinu. Korištenjem novog ulja niske viskoznosti i novih ležajeva postignut je mekan rad mjenjača uz veću snagu motora. Kako bi se potencijal automobila u potpunosti iskoristio, vozač može uključiti način rada Track (staza) ili isključiti sustav nadzora stabilnosti vozila (Vehicle Stability Control - VSC). Ručica mjenjača ima novi oblik radi kraćeg hoda i boljeg zahvata za šaku vozača.

Automatski mjenjač nudi polugice iza upravljača kako bi vozač mogao ipak voditi mijenjanje stupnjeva prijenosa. U načinu rada Sport mjenjač automatski odabire optimalni stupanj prijenosa u skladu s načinom na koji vozač koristi papučice kočnice i gasa i dinamičkom ponašanju vozila. Kako bi se osiguralo mirno i pouzdano korištenje veće snage motora, uvedeni su dodatne lamele spojke te novi konverter većeg kapaciteta.

Lagano podvozje velike krutosti

Vrhunska upravljivost je bila ključna odrednica modela GT86, a s modelom GR86 Toyota je htjela pružiti uzbuđenje automobila koji se kreće upravo onako kako to vozač od njega želi. Kako bi se osiguralo da se dodatna snaga motora pretvara u odličnu upravljivost i odziv, šasija i školjka su dorađeni uz korištenje laganih materijala velike čvrstoće radi osiguravanja dodatne krutosti uz smanjenje težine, te uz dodavanje ukruta na ključnim mjestima.

Sprijeda su dodani dijagonalni krakovi između ovjesa i okvira vozila, čime se poboljšava prijenos opterećenja s prednjih guma i smanjuje bočno savijanje. Za povezivanje okvira i nosača ovjesa su korištene spojnice velike čvrstoće, a poklopac motora ima novi, interni dijagonalni okvir umjesto prethodne saćaste izvedbe. Zahvaljujući ovim mjerama, bočna krutost prednjeg dijela školjke je povećana za 60 posto.

Straga je korištena prstenasta struktura za povezivanje gornje i donje šasije, a, kao i sprijeda, nove spojnice povezuju okvir i nosače ovjesa pružajući bolju upravljivost pod G-silama koje nastaju u prolasku kroz zavoj. Povezivanjem unutarnjeg lima na platformu postignuta je neprekinuta okvirna konstrukcija. Ukupna torzijska krutost školjke je povećana za 50 posto.

Usredotočenost na smanjenje težine i spuštanje težišta automobila se ogleda u korištenju čvrstih i laganih materijala na ključnim područjima. To uključuje vruće štancane čelike i aluminij velike čvrstoće, što pridonosi smanjenju ljuljanja i posrtanja školjke. Primjenom strukturnih ljepila po cijelom podvozju postignuta je krutost i čvrstoća cijelog okvira automobila.

Aluminij se sada koristi za krov i prednje blatobrane, kao i za poklopac motora, a dodatne uštede težine su ostvarene novim prednjim sjedalima, prigušivačem i kardanskim vratilom. Sve to je ključno u postizanju gotovo savršene raspodjele težine na GR86 koja je 53:47 sprijeda/straga, a GR86 je najlakši sportski četverosjed na tržištu, s najnižim težištem. Zapravo je GR86 gotovo jednako težak kao GT86, unatoč dodacima za sigurnost i zaštitu od sudara.

Ovjes

GR86 je preuzeo ovjes s modela GT86 – prednji neovisni ovjes s MacPhersonovim nogama i stražnja dvostruka ramena - pri čemu je njihovo djelovanje ugođeno za postizanje još više razine odziva i stabilnog upravljanja. Torsenov diferencijal s ograničenim proklizavanjem pruža pouzdan prijenos snage u prolasku kroz zavoj.

Karakteristike prigušenja amortizera i djelovanja zavojnih opruga je temeljito optimirano radi postizanja čvrstog prianjanja na cestu i predvidljivog ponašanja automobila. Sprijeda su dodani granična opruga amortizera i aluminijski nosači motora, a nosač prijenosnog mehanizma upravljača je dodatno ukrućen.

S obzirom na to da 2,4-litreni motor daje veći okretni moment, stražnji ovjes je ojačan stabilizatorom koji je spojen izravno na okvir radi postizanja maksimalne stabilnosti.

Upravljač

Novi električni servo upravljač ima prijenosni omjer 13,5:1, a od jednog do drugog krajnjeg položaja je potrebno trokraki upravljač u GR86 zakrenuti svega 2,5 okretaja, što olakšava manevriranje. Ovaj sustav ima elektromotor integriran na sam stup upravljača čime se smanjuje težina sklopa, a štedi se i prostor. Nosač prijenosnog mehanizma upravljača je dodatno ukrućen (vidi gore), korišteni su gumeni rukavci, a podloške su preoblikovane.

Kočenje

Samoventilirajući diskovi su postavljeni sprijeda i straga, promjera 294 odnosno 290 mm. Sustavi nadzora kočenja – ABS, pomoć pri naglom kočenju (Brake Assist), pomoć u prijenosu snage (Traction Control), nadzor stabilnosti vozila (Vehicle Stability Control), pomoć pri kretanju na strmini (Hill-start Assist) – se ugrađuju kao standardna oprema, zajedno sa sustavom dojave za naglo kočenje.