test automobila

[FOTO/VIDEO] Isprobali smo Toyotu GR Supru; Nevjerojatno iskustvo sportskog super-automobila

Toyota GR Supra je istinski sportski automobil, koji će oduševiti sve one zaljubljenike u istinske performanse

Toyota GR Supra je istinski sportski automobil, koji će oduševiti sve one zaljubljenike u istinske performanse

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Sam proizvođač kaže da fokus GR Supre nije u brojkama koje svjedoče performansama, već u osjećaju koji doživite za volanom. Da, naravno, ali to vrijedi samo ako vas podaci o ubrzanju od 0 do 100 km/h od samo 4,3 sekunde i krajnja brzina od 250 km/h (elektronski ograničena) dovoljno ne impresioniraju

Prošlog tjedna smo na testu imali jedan izuzetan sportski automobil, a riječ je naravno o legendarnom modelu Toyota Supra, preciznije GR Supra 3.0 A/T8 Sport Premium. Prvi je to globalni model Toyota Gazoo Racinga, a otuda dolazi i slovna oznaka GR. Peta generacija Supre predstavljena je javnosti još 2018. na festivalu brzine Gooodwood u Engleskoj pod oznakom A90 u zamaskiranom obliku. Bila je to samo najava onoga što dolazi i što je javnosti predstavljeno na autosalonu sredinom siječnja 2019. godine.

Toyota GR Supra 3.0 A/T8 Sport Premium

Toyota GR Supra 3.0 A/T8 Sport Premium

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Vlado Zagorec

Zahvaljujući uspješnom pokretanju platformi za rezervaciju po pojedinim zemljama u listopadu 2018., a prije europske premijere na Ženevskom salonu automobila 2019., svaka Toyota GR Supra namijenjena za isporuku u 2019. je već bila rezervirana širom glavnih europskih tržišta sportskih automobila. A količina je ograničena na 900 primjeraka, naravno za 2020. godinu rezervacije su nastavljene. No da bismo saznali zbog čega je takva pomama za ovim modelom morati ćemo se ipak vratiti na sam početak.

Toyota Supra - evolucija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota Europe

Sve je počelo još 1967. modelom Toyota 2000GT, a pod imenom Celica Supra 1978. ovo legendarno ime je dobro prihvaćeno na tržištu i proizvodilo se u četiri generacije sve do 2002. Od 1986. maknuto je ime Celica i ostala je samo Supra. Naravno, svi su ovi modeli imali pogon na stražnja dva kotača, kako i priliči čistokrvnim sportskim automobilima.

Toyota GR Supra 3.0 A/T8 Sport Premium

Toyota GR Supra 3.0 A/T8 Sport Premium

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Nova Supra nasljeđuje sada već legendarnu Supru Mk. IV nakon 17 godina prekida, a zanimljivo je da je posebno zbog filmova poput 'Brzi i žestoki' ili videoigara poput 'Gran Turismo' ovaj model ikona zajednice fanova JDM.

Što su JDM automobili?

Mnogima taj pojam nije previše poznat, ali vjerojatno ste čuli nešto o JDM automobilima, dijelovima i dodatnoj opremi za JDM automobile. Evo i pojašnjenja; JDM (Japan Domestic Market) označava domaće tržište Japana, a taj se naziv koristi za vozila i dijelove koji su proizvedeni isključivo za japansko domaće tržište, a ne za izvozno tržište. JDM automobili ili JDM auto dijelovi razlikuju se od standardnog japanskog automobila ili dijela koji možete kupiti u svojoj zemlji.

U Japanu imaju vrlo stroga pravila o pregledu motornih vozila, što znači da, što duže posjedujete automobil, skuplje je održavanje. To znači da japanski kupci automobila traže inovativne automobile s vrhunskom tehnologijom, a ne pouzdane radne automobile koji će trajati godinama, i služiti vam samo za udobna krstarenja na dugim udaljenostima autocestom. Japanski proizvođači automobila odgovorili su na tu domaću potrebu proizvevši JDM automobile koji su vrlo različiti od istih modela automobila koje proizvode za izvoz. Neka inovativna tehnološka rješenja u Japanu su dolazila na tržište i do pet godina ranije, nego na vanjska tržišta.

To je možda dosad i bilo tako, ali nova GR Supra svakako je globalni model i mogli bismo reći da svatko tko se našao za volanom nove GR Supre barem je na trenutak pomislio da se nalazi u nekoj od scena serijala 'The Fast and the Furious'. Doista, s Toyota Gazoo Racingom se nije za šaliti, pogledajte samo WRC rally prvenstvo, WEC svjetsko prvenstvo automobila u izdržljivosti ili Dakar rally raid utrke. Bolje od toga u automotosportu gotovo da i ne postoji!

Osnovni koncept GR Supre ostaje nepromijenjen: šesterocilindrični redni motor s turbo-punjenjem, pogon na stražnjim kotačima i karoserija s dugom prednjom haubom, dvoja vrata i kompaktan stražnji kraj. U tom je kontekstu suradnja Toyote i BMW-a, bavarskog proizvođača premium automobila važna. Dva proizvođača dijele razvoj Toyote Supre i BMW Z4. Oba sportska automobila nalaze se na istoj platformi, a Suprin šesterocilindrični redni motor također dolazi iz BMW-a. Ovaj izbalansiran sportski model ima idealan raspored težine u omjeru 50:50 prednji/stražnji kraj.

Toyota GR Supra 3.0 A/T8

Toyota GR Supra 3.0 A/T8

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Vanjski dizajn nove Supre, s druge strane, potpuno je neovisan i ima puno zajedničkog s Toyota FT-1 Concept-om predstavljenim u Detroitu 2014. godine, iako su proporcije donekle izmijenjene od onih na konceptnom automobilu. Supra ima prilično kompaktne dimenzije: duljina je 4379 mm, širina 1854 mm, visina 1292 mm. Međuosovinski razmak joj je 2470, prednji trag kotača je 1594 mm te 1589 mm straga, što bi trebalo osigurati optimalan kompromis između okretnosti i stabilnosti. Prednja su LED svjetla karakteristične grafike, a posebno su zanimljiva rješenja 'L' linije prednjih dnevnih svjetala, koja djeluju predatorski kada se GR Supra gleda u pokretu izvana, očima promatrača.

Toyota FT-1 Concept (2014.)

Toyota FT-1 Concept (2014.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Zakrivljeno tijelo ovog izrazito sportskog automobila sa snažno oblikovanim lukovima kotača i krov s dvostrukim Double-Bubble ispupčenjima s upuštenim središnjim dijelom djeluje sjajno, a gotovo da vam bude žao što GR Supra nema dvoja gull-wing podizna vrata. Stražnjim dijelom Supre dominira lučni spojler integriran u poklopac prtljažnika, široko rašireni lukovi kotača naglašeni otvorima za zrak i dodatak difuzora na stražnjem donjem dijelu. Kombi stražnje svjetlo za maglu i svjetlo za vožnju unazad integrirano je u sredinu difuzora, posveta je trkaćim automobilima. Kako je ono definirano s po četiri reda sa po pet LE dioda, vanjske diode svijetle bijelo kao svjetlo za vožnju unatrag, a središnji dio kao stražnje ultra-crveno svjetlo za maglu.

Toyota GR Supra 3.0 A/T8 Sport Premium

Toyota GR Supra 3.0 A/T8 Sport Premium

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

U unutrašnjosti, jednom kada se smjestite u sjedala, Toyota je stavila veliki naglasak na ergonomiju i funkcionalnost. Kožna sportski profilirana sjedala omogućuju vam nizak položaj sjedenja. Trokraki volan i sjedalo mogu se optimalno postaviti, pa čak i kada ste višeg stasa, a mjesta za glavu ima upravo dovoljno zahvaljujući krovu s dvostrukim ispupčenjima. Dojma ste da ste kao vozač dobro 'ugrađeni' u pilotsku kabinu. Središnja konzola zatvara vozača s desne strane, a bočni dio središnjeg tunela obložen je kako bi spriječio da vam bedra ne postanu plava u agresivnijoj, sportskoj vožnji zavojitom cestom. Dio središnje konzole je obložen ugljičnim vlaknima, ali ne onim 'wannabe', već pravim, baš kao i kućišta vanjskih retrovizora. Raspored unutrašnjih tipaka i prekidača pokazuje veliku strukturnu sličnost s BMW-om Z4. Prednji poklopac motora se otključava tako što dva puta povučete ručicu u kabini za otvaranje. Klima kontrola u Supri nalazi se ispod audio trake s programskim tipkama. Ako ste pomislili da GR Supra nema prtljažnika - prevarili ste se, jer GR Supra ima prtljažnik širine 1121 mm i visine 387 mm, a prema VDA mjerenjima njegov je volumen 290 litara. Težina GR Supre je 1495 kg bez vozača.

Toyota GR Supra 3.0 A/T8 Sport Premium

Toyota GR Supra 3.0 A/T8 Sport Premium

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Vlado Zagorec

Pod utjecajem rasporeda u jednosjed trkaćim automobilima, kokpit nove GR Supre postavlja vas u središte akcije. Tu je i Head Up zaslon, koji projicira vozaču važne podatke na vjetrobransko staklo i jednostavan, trkaći digitalni kombi-instrument, kojim dominira brojač okretaja motora, no imate sve potrebne informacije i za ostale parametre. Na sredini gornje ploče se nalazi 8,8-inčni multimedijski sustav koji se nalazi u visini očiju vozača i pruža pristup navigaciji, Toyota Supra Connect, glazbu i handsfree pozive, tako da se možete koncentrirati na vožnju.

Toyota GR Supra 3.0 A/T8 Sport Premium

Toyota GR Supra 3.0 A/T8 Sport Premium

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Sigurnosne značajke uključuju Safety+ paket koji pruža sveobuhvatan raspon značajki za aktivnu sigurnost. Oni uključuju sustav prije sudara s funkcijom detekcije pješaka i sposobnošću prepoznavanja biciklista tijekom dnevne vožnje; Upozorenje na izlazak iz vozne trake uz pomoć upravljačem; Adaptivni tempomat, automatski kratki snop / prilagodljivi sustav dugog snopa; Prilagodljivi sustav prednjih svjetala, koji podešavaju osvjetljenje prednjih svjetala u skladu s kutem kola volana; i pomoćnik cestovnim znakovima. Pored toga, automobil je opremljen i monitorom za mrtve kuteve s upozorenjem o promjeni prometne trake, upozorenjem o stražnjem prometu, upozoronje o naletu straga i inteligentne senzore za parkiranje s automatskim kočenjem koji pomažu u sprječavanju sudara s objektima ili vozilima koja se približavaju s obje strane pri skretanju sa parkirališta ili kolnika. Sve verzije Toyota GR Supra opremljene su alarmom, sustavom za nadzor tlaka u gumama i funkcijom eCall koja će hitnim službama poslati automatsko upozorenje o mjestu u slučaju ozbiljnog sudara. Premium oprema GR Supre temelji se na presvlakama od crne kože, JBL sustavom vrhunskog ozvučenja s 12 zvučnika, Head Up zaslonom, bežičnim punjačem za mobilne telefone te paketima za pohranu i osvjetljenje.

Toyota GR Supra 3.0 A/T8 Sport Premium

Toyota GR Supra 3.0 A/T8 Sport Premium

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Srce naše testne GR Supre je svakako redni šesterocilindrični turbo-motor BMW-a (interne oznake B58), koji je ušao u proizvodnju 2015. godine, a u međuvremenu je ovaj motor preciznije oznake B58B30M1 dorađen 2018. godine. Radi se o trolitrenom (2998 cm³) motoru s Twin-scroll turbinom, snage 340 KS (250 kW) pri 6500 okr/min i sjajnih 500 Nm pri 1600-4500 okr/min. Njegov mjenjač je napredni, 8-stupanjski automatski Sports Automatic ZF 8HP 51 sa standardnim aktivnim diferencijalom za veću stabilnost i prianjanje tijekom kočenja i vožnje u zavojima.

Toyota GR Supra 3.0 A/T8 Sport Premium

Toyota GR Supra 3.0 A/T8 Sport Premium

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Inače, ovaj mjenjač se nalazi i u Jaguaru XE 20d RWD (2019-) te BMW-u Z4 (G29). Osim mijenjanja brzina ručno povlačenjem ručice mjenjača u M modu, ručica za odabir stupnja prijenosa mijenja brzine kao u motorsportu - povlačenjem unazad prebacujete stupnjeve prijenosa prema gore, a guranjem prema naprijed spuštate stupnjeve prijenosa. Za one koji više vole to raditi tipkama na volanu, nije problem, iako je sam mjenjač toliko brz (ispod 200 milisekundi za promjenu brzine) da ćete rijetko imati priliku iskoristiti nešto više performansi nego automatskim mijenjanjem stupnjeva prijenosa – budimo posve iskreni!

Toyota GR Supra 3.0 A/T8

Toyota GR Supra 3.0 A/T8

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Sam proizvođač kaže da fokus GR Supre nije u brojkama koje svjedoče performansama ili vremenima kruga na stazi, već u osjećaju koji doživite za volanom. Da, naravno, ali to vrijedi samo ako vas podaci o ubrzanju od 0 do 100 km/h od samo 4,3 sekunde i krajnja brzina od 250 km/h (elektronski ograničena) dovoljno ne impresioniraju. Ne treba niti reći da pri naglom ubrzanju osjećate ono pravo sportsko'ritanje' stražnjeg kraja na kojem su naravno pogonski kotači. Isključite li ESP uživati ćete i više, ali ne zaboravite uključiti aktivni dizajn zvuka, jer je Toyota GR Supra opremljena s dva odabira zvuka u vožnji. Za svakodnevnu vožnju, Normal nudi rafiniranu vožnju koja je i ovako savršena, dok Sport pruža uzbudljive visoke tonove iz dvije ispušne cijevi i poput u trkaćim automobilima 'praskove' pri prebacivanju u niže stupnjeve prijenosa. Nakon tog iskustva, tko bi se 'Normal' i vratio onom prvom zvuku?

Srce GR Supre je svakako redni šesterocilindrični turbo-motor BMW-a kodne oznake B58B30M1 dorađen 2018. godine

Srce GR Supre je svakako redni šesterocilindrični turbo-motor BMW-a kodne oznake B58B30M1 dorađen 2018. godine

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Da sve bude sukladno GR Supra imenu, i iskoristi puni dinamički potencijal ovog sportaša, nove kočnice Toyota GR Supre visokih performansi imaju 4-klipne Brembo čeljusti. A dimenzije kotača su na 19-colnim felgama 255/35 ZR 19 96Y sprijeda i 275/35 ZR 19 100Y straga. Prednji ovjes je McPherson s dvostrukom zglobnom osovinom nosača u laganoj konstrukciji od aluminija i čelika, hidraulično prigušenim momentnim ležajevima nosača, dok je stražnji ovjes multi-link s pet veza u lakoj konstrukciji od aluminija i čelika. Kad ste u sportskom modu, brzine se mijenjaju pri višem broju okretaja, sve postaje još direktnije i tvrđe, a upravljanje izuzetno precizno. Iskreno rečeno, tko god sjedne u ovaj sportski automobil, a ne priušti si ozbiljniju sportsku vožnju – ne zna što propušta.

Toyota GR Supra 3.0 A/T

Toyota GR Supra 3.0 A/T

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Za kraj, naša testna Toyota GR Supra s paketom opreme Sport premium stoji sa svim davanjima 610.000 kn, plus 4900 kn za crvenu boju. Treba i napomenuti da su u Hrvatskoj samo 3 Toyota partnera ovlaštena za prodaju i održavanje nove GR Supre i to su Toyota centar Zagreb, Rotus Novosel iz Zagreba i Auto Čondić iz Splita. Samo oni su opremljeni posebnim alatima i testerima za održavanje i pripremu modela.

U Ženevi očekujemo i premijeru slabije Supre 2,0L, o kojoj smo nedavno pisali u Autozoni.

  • +28
  • +25

Toyota GR Supra 3.0 A/T8 Sport Premium

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Vlado Zagorec

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!