Toyota Gazoo Racing

[FOTO/VIDEO] Toyota započela proizvodnju GR Yarisa; stiže s potpuno novim motorom

Toyoti GR Yaris će do kraja ove godine imati svoje prve vlasnike

Toyoti GR Yaris će do kraja ove godine imati svoje prve vlasnike

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jayson Fong

Nastao iz WRC-a, model GR Yaris jedinstven je sportski automobil s novom platformom i potpuno novim 1,6-litrenim turbo motorom s 3 cilindra, snage 261 KS (192 kW) i s okretnim momentom od 360 Nm te GR-FOUR sustavom pogona na sva četiri kotača

Početkom ove godine smo vam donijeli sve pojedinosti o jednom posebno zanimljivom modelu za sve one kojima su sportski automobili prirasli srcu. Naravno, radi se o Toyoti GR Yarisu, a ono što nam je japanski proizvođač sada obznanio jest činjenica da je dana 26. kolovoza 2020. prvi primjerak ovog modela iz serijske proizvodnje sišao s proizvodne trake u tvornici Motomachi u mjestu Toyota City u Japanu. Ta potpuno nova tvornica posebno je osmišljena i dizajnirana kako bi zadovoljila potrebe proizvodnje novog modela GR Yaris.

Toyota GR Yaris

Toyota GR Yaris

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Zapravo, Toyotin povratak u proizvodnju sportskih automobila u Japanu otvorio je mogućnost proizvodnim inženjerima da nanovo osmisle procese sklapanja vozila posebno za GR Yaris. Osim toga, tim Toyota Gazoo Racing osnovao je 'GR factory', tvornicu posebno namijenjenu proizvodnji sportskih automobila iz serije GR. Tvornica se sastoji od nekoliko različitih ćelija za sklapanje vozila koje su međusobno povezane vozilima s automatskim navođenje (AGV – eng. Automatic Guided Vehicles) s proizvodnim trakama za sklapanje vozila i karoserije bez transportera. Takvi radni procesi tvornici omogućuju proizvodnju iznimno krutih karoserije, nužnih za sportske automobile, te jamče iznimno precizno sklapanje, a obje su stavke iznimno zahtjevne za provedbu na klasičnim proizvodnim trakama za masovnu proizvodnju.

Odan svom uvjerenju da se sve temelji na razvoju ljudi i njihovom neprekidnom učenju, tim TOYOTA GAZOO Racing u tvornici je okupio iznimno vješte tehničare iz čitave tvrtke Toyota. Poznati pod nazivom 'Takumi' ti su članovi tima dobro poznati po izvrsnim vještinama izrade. Ova nova tvornica TGR upotrebljava se u za obučavanje djelatnika iz drugih Toyotinih tvornica u vještinama izrade te za njihovu tehničku izobrazbu.

Toyota GR Yaris

Toyota GR Yaris

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Nastao iz WRC-a, model GR Yaris jedinstven je sportski automobil s novom platformom i potpuno novim 1,6-litrenim turbo motorom s 3 cilindra, snage 261 KS (192 kW) i s okretnim momentom od 360 Nm te besprijekornim sustavom pogona na sva četiri kotača GR-FOUR za koji inspiracija potječe izravno s trkaćih staza, a teži samo 1280 kg.

Još u ožujku 2020. uspješno je započeo proces online rezervacija, a upravo ti kupci će imati prioritet kod prve isporuke vozila koje započinju krajem 2020. i početkom 2021. godine. Što se Hrvatske tiče, Toyota još uvijek nije obznanila cijene, specifikacije i termin dostupnosti, ali ne brinite, sve će se znati na vrijeme.

  • +14
  • +11

Toyota GR Yaris

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!