besteler u dolasku

[FOTO/VIDEO] Škoda otkriva još detalja nove Fabije: Učinkoviti EVO motori i paketi ovjesa

12.08.2021 u 15:48

Bionic
Reading

Četvrta generacija Fabije je lansirana s pet učinkovitih motora iz najnovije EVO generacije Volkswagen Grupe, a isporučuju snagu u rasponu od 48 kW (65 KS) do 110 kW (150 KS) i u skladu su sa strogim Euro 6d standardom emisije

Tri mjeseca nakon premijere Škoda je objavila kako se potpuno nova Fabia nudi s izborom od pet pogonskih sklopova iz EVO generacije motora Volkswagen Grupe, koji svi zadovoljavaju Euro 6d emisijski standard. Dva 1.0 MPI motora sada isporučuju snagu od 48 kW (65 KS) i 59 kW (80 KS). Za oba motora ugrađen je ručni 5-stupanjski mjenjač, ​​kao i 1.0 TSI sa 70 kW (95 KS). 1.0 TSI sa 81 kW (110 KS) dolazi sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili 7-stupanjskim automatiuziranim DSG mjenjačem.

Najmoćniji motor nove Fabije je 1.5 TSI sa 110 kW (150 KS) i 7-stupanjskim DSG-om. Većina motora i svih mjenjača za novu Škodu Fabiju proizvodi se u Češkoj. MPI motori i 1.0 TSI pogonski agregati proizvode se u Mladoj Boleslavi, a ručni mjenjači također napuštaju montažnu traku u glavnom pogonu Škode.

Škoda Fabia - četvrta generacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

7-stupanjski DSG proizvodi se u Škodinoj tvornici u Vrchlabíju. Prvi put se Fabia može naručiti s opcijskim spremnikom za gorivo od 50 litara umjesto standardnog spremnika od 40 litara, koji u kombinaciji s četiri od pet motora omogućuje najveći doseg veći od 900 kilometara u WLTP-u ciklus.

Mnoga inovativna rješenja za EVO motore smanjuju potrošnju goriva i emisije ispušnih plinova

Škoda je napravila brojna poboljšanja koja smanjuju potrošnju goriva i emisije dva MPI motora iz trenutne EVO generacije, a istovremeno povećavaju njihove performanse. Optimizirani pogon radilice zajedno s klipovima i klipnim prstenovima smanjuje gubitke pri trenju. Ciljana izmjena sustava cirkulacije vode oko glave motora i bloka motora osigurava veću učinkovitost hlađenja cilindara, komora za izgaranje i integriranog ispušnog razvodnika.

Štoviše, trocilindrični MPI motori rade na Atkinsonovom ciklusu izgaranja, u kojem se usisni ventili zatvaraju samo tijekom takta kompresije klipa. Zbog toga se dio smjese zrak-gorivo gura natrag u usisni razvodnik. Time se smanjuje omjer kompresije, što zauzvrat smanjuje potrošnju goriva. Dva motora 1.0 TSI s izravnim ubrizgavanjem koriste visoki tlak ubrizgavanja od 350 bara.

  • +68
Škoda Fabia - svjetska premijera četvrte generacije Izvor: Promo fotografije / Autor: ŠKODA AUTO

Njihov inovativni plazma premaz debljine je samo 150 mikrometara (0,15 milimetara) i zamjenjuje košuljice cilindara od lijevanog željeza u aluminijskom kućištu radilice, smanjujući unutarnje trenje unutar tri cilindra. Time se dodatno smanjuje potrošnja goriva i emisija, a istovremeno smanjuje toplinsko opterećenje ravnomjernijom raspodjelom i rasipanjem topline u komori za izgaranje.

Trocilindrični MPI motori također rade u Millerovom ciklusu koji štedi gorivo, a turbopunjač ima promjenjivu geometriju turbine. To rezultira većim okretnim momentom koji je dostupan u širem rasponu okretaja motora, dok se istovremeno smanjuju emisije. Plazma prevlaka i tlak ubrizgavanja od 350 bara također su prisutni u novom vrhunskom 1.5 TSI motoru. Zahvaljujući aktivnom upravljanju cilindrima (ACT), četverocilindrični motor automatski isključuje dva cilindra u uvjetima malog opterećenja, proces koji je vozaču gotovo neprimjetan, a također pomaže u smanjenju potrošnje goriva i emisije CO₂.

Paket za neravne ceste i sportski ovjes pružaju dodatne varijante šasije

Uz standardnu ​​verziju, dvije su nove varijante šasije opcionalno dostupne za potpuno novu Fabiju. Paket za neravne ceste dolazi s posebnim oprugama, izmijenjenim ovjesom i dodatnim zaštitnim elementima za šasiju; visina od podloge se povećava za 15 milimetara. Sportski ovjes nudi čvršće postavljanje opruga i spušten je za 15 milimetara radi dinamičnijeg iskustva u vožnji.