PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Škoda predstavila Enyaq Sportline iV; Sportski izgled, tri varijante snage i pogon na stražnje ili na sve kotače

Škoda Enyaq Sportline iV

Škoda Enyaq Sportline iV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Inačice Sportline sastavni su dio Škodinog portfelja modela, pa češki proizvođač automobila tako nastavlja s ovom tradicijom dodajući Enyaq Sportline iV u liniju svog prvog potpuno električnog SUV-a

Škoda je sredinom travnja predstavila na hrvatskom tržištu svoj prvi potpuno električni SUV Enyaq iV, a osnovni model je Enyaq iV 50 sa stražnjim motorom snage 109 kW (148 KS), stražnjim pogonom i maksimalnim okretnim momentom od 220 Nm. Slijedi model Enyaq iV 60 sa snagom od 132 kW (180 KS) koji može prijeći više od 400 kilometara sa svojom baterijom od 62 kWh (neto 58 kWh). Potom slijedi model Enyaq iV 80 sa 150 kW (204 KS) koji s 520 kilometara u WLTP ciklusu raspolaže najvećim dosegom u seriji modela. Njegova baterija s 82 kWh (neto 77 kWh) također se primjenjuje u dvjema verzijama s pogonom na sve kotače.

Škoda Enyaq iV 80 - prvi dojmovi

Škoda Enyaq iV 80 - prvi dojmovi

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Opremljene dodatnim elektromotorom, ove verzije razvijaju snagu od 195 kW (265 KS) kod modela Enyaq iV 80x i 220 kW (299 KS) kod modela Enyaq RS iV. Sistemski okretni moment iznosi 425 odnosno 460 Nm, a doseg više od 500 i 460 kilometara. Kao vrhunski sportski model, Enyaq RS iV postiže najveću brzinu od 180 km/h i time je za 20 km/h brži od ostalih varijanti snage. Ubrzanje od 0 do 100 km/h ostvaruje za samo 6,2 sekunde.

Škoda Enyaq Sportline iV

Škoda Enyaq Sportline iV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Škoda je upravo predstavila i Enyaq Sportline iV najsportskiju verziju svog prvog potpuno električnog SUV-a kojeg nesumnjivo čeka sjajna budućnost. Njegov izgled karakterizira niz crnih dizajnerskih značajki i velikih kotača, dok spuštena sportska šasija omogućuje posebno dinamično iskustvo vožnje. Unutrašnjost nudi sportski osjećaj zahvaljujući ukrasima u karbonskom stilu, multifunkcionalnom upravljaču s tri kraka i sjedalima s integriranim naslonima za glavu.

Škoda Enyaq Sportline iV

Škoda Enyaq Sportline iV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Tako ova nova Škodina paleta vodećih modela sada uključuje varijantu Sportline, koja se nudi u tri razine izvedbe. Enyaq Sportline iV 60 ima snagu od 132 kW (180 KS), dok Enyaq Sportline iV 80 proizvodi 150 kW (204 KS). Obje imaju pogon na stražnje kotače. Enyaq Sportline iV 80x s pogonom na sve kotače opremljen je s dva elektromotora koja generiraju kombiniranu snagu od 195 kW (265 KS).

Škoda Enyaq Sportline iV Race Blue

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Inačice Sportline sastavni su dio Škodinog portfelja modela. Češki proizvođač automobila nastavlja s ovom tradicijom dodajući Enyaq Sportline iV u liniju svog prvog potpuno električnog SUV-a. Nova inačica standardno dolazi sa sportskim podvozjem koje sadrži specifične opruge i amortizere, a spušteno je za 15 mm sprijeda i 10 mm straga. Odbojnici u boji karoserije i bočni pragovi dodatno poboljšavaju sportski izgled automobila. Bez obzira ima li pogon sa stražnjim pogonom ili pogonom na sve kotače, prema češkom proizvođaču, električni se SUV može pohvaliti izvrsnim prianjanjem, pouzdano prenoseći snagu koju generira električni pogonski sustav na cestu u bilo kojoj situaciji. Zbog načina na koji rade električni motori, maksimalni okretni moment automobila dostupan je odmah, čak i kada kreće. Nadalje, visokonaponska baterija ugrađena u pod između osovina osigurava nisko težište, što pozitivno utječe na okretnost i ponašanje vozila u zavoju. Zahvaljujući svom sportskom podvozju specifičnom za model, Enyaq Sportline iV može dinamičnije i s manje naginjanja podnijeti brze zavoje. Progresivno upravljanje, još jedna standardna značajka, također omogućuje sportskije upravljanje.

Škoda Enyaq Sportline iV - verzija s dva elektromotora i pogonom na sva četiri kotača

Škoda Enyaq Sportline iV - verzija s dva elektromotora i pogonom na sva četiri kotača

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Enyaq Sportline iV 80x ima dva motora i pogon na sve kotače

Najsnažnija varijanta je Enyaq Sportline iV 80x. Zahvaljujući drugom elektromotoru na prednjoj osovini, ova verzija prenosi snagu na cestu putem pogona na sve kotače. Dva motora imaju kombiniranu snagu od 195 kW (265 KS) i nude maksimalni okretni moment od 425 Nm. 80x uglavnom pokreće sinkroni motor sa stalnim magnetom (PSM) na stražnjoj osovini, koji daje snagu od 150 kW (204 KS), najveći okretni moment od 310 Nm i maksimalnu vrtnju od 16.000 okr./min. PSM je izveden u aksijalno paralelnoj konfiguraciji, zajedno s impulsnim pretvaračem i jednobrzinskim prijenosnikom. Može se pohvaliti velikom gustoćom snage i visokom razinom učinkovitosti. Njegova snaga je konstantna u širokom rasponu brzina s konstantnom izlaznom snagom. Sprijeda se koristi asinkroni motor, konstruiran s impulsnim pretvaračem i jednobrzinskim prijenosnikom u koaksijalnom rasporedu. Ima snagu od 80 kW (109 KS), najveći okretni moment od 162 Nm i maksimalnu vrtnju od 13.500 okr./min. Asinkroni motori karakteriziraju kratkotrajna sposobnost preopterećenja i mali gubici pri vučenju. Stoga su savršeni za kratkotrajna pojačanja. Enyaq Sportline iV 80x napaja se od 82 kWh baterije i može preći više od 500 km u WLTP ciklusu. Najveća brzina mu je 160 km/h.

Škoda Enyaq Sportline iV

Škoda Enyaq Sportline iV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Učinkovit sustav kočenja i povrat energije kočenja

Kada se aktiviraju kočnice, Enyaq Sportline iV koristi svoj visoko učinkoviti sustav za oporavak energije kočenja kako bi usporio, pod uvjetom da baterija ima dovoljan kapacitet za pohranu. Elektromotor djeluje kao generator, čineći kočenje učinkovitijim, istodobno povećavajući domet vozila. Energija oslobođena tijekom kočenja ne gubi se u obliku topline, već se pretvara u električnu energiju i napaja u bateriju. Ako je potrebno, sustav kočenja automatski se uključuje. Koristeći standardne polugice na upravljaču, vozač može ručno prilagoditi stupanj oporavka u bilo kojem trenutku i pritom razinu kočione pomoći. Prednji kotači imaju ventilirane kočione diskove, a kako su stražnje kočnice podvrgnute minimalnom opterećenju zbog sustava za oporavak energije, stražnji kotači opremljeni su robusnim bubanj kočnicama, koje su posebno zatvorene čime se sprječava korozija.

Škoda Enyaq Sportline iV

Škoda Enyaq Sportline iV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Dinamičan izgled s crnim detaljima

Bogatstvo sjajnih crnih značajki dizajna identificira ovu najnoviju verziju Enyaq iV kao tipičnu Škodu Sportline na prvi pogled. Okruženje upečatljive Škodine rešetke može se pohvaliti sjajnom crnom završnom obradom, kao i obloge zračnih zavjesa u obliku slova C. To se lijepo suprotstavlja dinamično dizajniranoj prednjoj pregači u boji karoserije koja ima veliki središnji ulaz za zrak s mrežicom u obliku saća i 'usnicu' spojlera. Završni detalji u sjajnoj crnoj boji nalaze se na retrovizorima, okvirima prozora i krovnim nosačima, kao i na difuzoru na stražnjoj pregači specifičnoj za model, koja je u boji karoserije, kao i bočni pragovi. Naziv modela i ‘ŠKODA’ u tiskanim slovima na vratima prtljažnika također su sjajno crne boje. Krovni spojler ima mat crnu boju.

Škoda Enyaq Sportline iV

Škoda Enyaq Sportline iV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Veliki kotači i zatamnjena stakla

Veliki aluminijski naplatci koji se ponašaju aerodinamički optimiziranim dizajnom poboljšavaju elegantan izgled Enyaq Sportline iV. 20-colni aluminijski naplatci Vega imaju antracit završnu obradu, dok su 21-colni Betria naplatci od legure crne. Gume koriste tehnologiju samozaptivanja. Manja oštećenja gaznoga sloja, poput onih koja su uzrokovana tankim čavlom, komadom slomljenog stakla ili oštrim kamenom, automatski se brtve, pa gumu nije potrebno odmah mijenjati. SunSet zatamnjena stražnja i stražnja bočna stakla dodatno naglašavaju sportski izgled SUV-a, a također osiguravaju da interijer ostaje hladan ljeti. Laminirano staklo akustičnih bočnih stakala sprijeda i straga smanjuje razinu buke u vozilu.

Škoda Enyaq Sportline iV

Škoda Enyaq Sportline iV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Standardna full-LED matrična svjetla i full-LED stražnja svjetla

Enyaq Sportline iV standardno dolazi s potpuno LED matričnim svjetlima. Svaki Matrixov modul za duga svjetla ima 24 LED diode, kojima se može upravljati pojedinačno, a vozaču omogućuje stalno uključenje dugih svjetala bez zasljepljivanja ostalih sudionika u prometu. Ova inteligentna tehnologija automatski isključuje pojedine segmente snopa svjetlosti kada kamera na vjetrobranskom staklu prepozna vozila, kao i ljude i predmete koji odražavaju svjetlost. Asortiman standardne opreme također uključuje sustav za čišćenje farova i potpuno LED stražnja svjetla. Oni imaju kristalni dizajn i dinamičke indikatore skretanja. Dodatna, inovativna Crystal Face maska pruža pravi vrhunac s ukupno 131 LED osvjetljavajući okomite letvice i vodoravne obloge rešetke. LED moduli potpuno LED matričnih svjetala za kratka i duga svjetla, kao i dnevna svjetla, također stvaraju 'pozdravni zaslon'.

Škoda Enyaq Sportline iV

Škoda Enyaq Sportline iV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Izbor sportskog dizajna s crnim presvlakama i oblogama s efektom karbona

Crne presvlake i ukrasne trake u karbonskom obliku karakteriziraju unutrašnjost Enyaq Sportline iV. U potpuno električnom SUV-u, Design Selections zamjenjuju klasične razine opreme. Inspirirani su modernim životnim okruženjem i imaju savršeno usklađene boje i materijale. Izbor dizajna specifičan za Sporline uključuje crna sportska sjedala s integriranim naslonima za glavu za optimalnu bočnu potporu u bilo kojoj situaciji u vožnji. Sjedala su presvučena Suedia mikrovlaknima i kožom, a imaju sive ušivene rubove. Podne prostirke od tekstila isporučuju se sivim nubuk šavovima. Armaturna ploča presvučena je crnom tkaninom u stilu kože; crna je i obloga krova. Dekorativne trake na ploči s instrumentima i oblogama vrata imaju završnu obradu s karbonskim efektom. Obloga oko birača pogona na središnjoj konzoli je crna, kao i tipka za električnu parkirnu kočnicu. Aluminijski poklopci papučica pružaju još jedan sportski i dinamičan dodir.

Škoda Enyaq Sportline iV

Škoda Enyaq Sportline iV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Višefunkcijski kožni sportski upravljač s tri kraka s kontrastnim prošivima

Višenamjenski sportski upravljač s tri kraka Enyaq Sportline iV dizajniran je u najnovijem Škodinom stilu. Obruč volana presvučen je kožom i može se grijati; sadrži kontrastne sive šavove. Donji krak upravljača ima značku sa natpisom 'Sportline'. Nekoliko funkcija vozila može se kontrolirati izravno s upravljača pomoću gumba koji se lako upravljaju i nazubljenih kotačića. Pritiskom gumba na središnjoj konzoli vozač se izravno prebacuje u izbornik Driving Mode Select odabir načina rada (standardna značajka), prikazan na 13-inčnom središnjem zaslonu informacijsko-zabavnog programa. Odatle vozač može birati između načina rada Eco, Comfort, Normal, Sport i Individual.

Škoda Enyaq Sportline iV

Škoda Enyaq Sportline iV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Novi head-up zaslon s proširenom stvarnošću

Opcijski head-up zaslon nadopunjuje standardni 5,3-inčni zaslon Digital Cockpita, čineći Enyaq iV prvom Škodom koja nudi proširenu stvarnost. Više na vjetrobranskom staklu - iz neposredne blizine i neposrednog pogleda vozača - je zona za projekciju. Ovdje se prikazuju veći simboli poput strelica za usmjerenje iz navigacijskog sustava i gotovo se projiciraju na cestu ispred. Paljenje se uključuje jednostavnim pritiskom na tipku za pokretanje ili pritiskanjem kočnica, zahvaljujući KESSY sustavu za ulazak u vozilo bez ključa. Prilikom napuštanja vozila, kontakt se automatski isključuje.

Škoda Enyaq Sportline iV interijer

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Inovativni sustavi pomoći pomažu u sprečavanju sudara

Škodin prvi potpuno električni SUV jedno je od najsigurnijih vozila u svom segmentu. Na Euro NCAP testovima dodijeljena mu je najviša moguća ocjena od pet zvjezdica. Enyaq Sportline iV može biti opremljen bilo kojim najsuvremenijim sustavom pomoći koji Škoda nudi. Asistencija sprijeda s predviđajućom zaštitom za pješake i bicikliste i bočna pomoć s upozorenjem na stražnji promet upozoravaju na nalete na druga vozila, bicikliste, pješake i statičke zapreke. Front Assist može u potpunosti spriječiti nesreću ili barem umanjiti njezine posljedice.

Škoda Enyaq Sportline iV

Škoda Enyaq Sportline iV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Novi sustavi pomoći također povećavaju sigurnost: u slučaju predstojećeg sudara s pješakom, biciklistom ili drugim vozilom, na primjer, sustav za izbjegavanje sudara podupire vozača intervencijom na upravljaču. Sustav omogućuje kontrolirani manevar izbjegavanja kako bi se spriječilo da se dogodi nesreća. Pri skretanju lijevo na križanjima, pomoć pri kretanju u ranoj fazi otkriva promet koji dolazi, upozorava vozača i automatski zaustavlja automobil ako je potrebno. Kad se vrata otvore, upozorenje na izlaz upozorava putnika ako se drugo vozilo ili biciklista približi straga. To čini zvučno i vizualno putem svjetlosnog signala s unutarnje strane kućišta bočnih zrcala.

Škoda Enyaq Sportline iV

Škoda Enyaq Sportline iV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Udobnost i sigurnost s Travel Assistom

Travel Assist pruža aktivnu potporu uzdužnom i bočnom upravljanju, a uključuje prilagodljivi tempomat (ACC), prilagodljivi Adaptive Lane Assist, uključujući prepoznavanje radova na cesti, pomoć pri zastoju u prometu i pomoć u nuždi. Sustav se aktivira pritiskom na tipku koja se nalazi na višenamjenskom upravljaču, zadržavajući Enyaq Sportline iV u svojoj traci i automatski nadgledajući udaljenost do vozila ispred. U zagušenom prometu, Travel Assist može autonomno zaustaviti Enyaq Sportline iV, natjerati ga da krene i pratiti druga vozila. Sustav za pomoć Travel Assist prikazuje okolinu vozila na zaslonima, omogućujući vozaču da vidi sve predmete koje su otkrili senzori vozila. Funkcija pomoći u vožnji zahtijeva od vozača da drži ruke na upravljaču. Ako vozilo otkrije da vozač više ne upravlja, ne koči i ne ubrzava, sustav za pomoć u nuždi u početku ih upozorava vizualno, a zatim zvučno i na kraju potresanjem kočnica. Ako vozač ne reagira, aktiviraju se svjetla upozorenja, vozilo se zaustavlja u svojoj trenutnoj traci i aktivira sustav eCall.

  • +120
  • +117

Škoda Enyaq Sportline iV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Sustav sljedeće faze uslijedit će kasnije ove godine. Ova će značajka zatim voditi automobil kroz uske prostore. Također će preuzeti bočno upravljanje u gradu koristeći internetske informacije temeljene na trenutnim podacima o 'rojevima' (swarm data) u tu svrhu. Kad je indikator skretanja aktiviran, sustav će pomoći u promjeni trake i pružiti potporu upravljaču kroz uske zavoje. Prediktivni tempomat reagirat će na prepreke prijavljene putem mrežnih podataka o prometu. Nadalje, dodatna značajka Park Assist - koja trenutno automatski manevrira vozilom na i izvan paralelnih i parkirališnih mjesta - moći će automatski kočiti i spriječiti sudar automobila s pješacima ili predmetima. Area View je čak i bolji od opcionalne kamere za stražnji pogled, jer njegove četiri kamere stvaraju sliku od 360 stupnjeva odozgo prema dolje Enyaq Sportline iV i njegove neposredne okoline.

Škoda Enyaq Sportline iV

Škoda Enyaq Sportline iV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Proaktivna pomoć za zaštitu posade i do devet zračnih jastuka

Ako sudar bude neizbježan - unatoč svim sustavima pomoći ili ako vozač pokrene nagli kočioni manevar - proaktivna značajka Crew Protect Assist automatski će poduzeti mjere predostrožnosti kako bi zaštitila putnike u vozilu. U slučaju predstojećeg sudara ili ako automobilu prijeti klizanje ili prevrtanje, sustav će zategnuti sigurnosne pojaseve i zatvoriti prozore i panoramski klizni krov. Putnici u Enyaq Sportline iV zaštićeni su s do devet zračnih jastuka. Zračni jastuci za vozača i suvozača te prednji bočni zračni jastuci ugrađeni su serijski, kao i dva zračna jastuka sa zavjesama koji prekrivaju prednji i stražnji bočni prozori. Središnji zračni jastuk između prednjih sjedala smanjuje udar između vozača i suvozača u slučaju nesreće, a dodatna bočna zračna jastuka za vanjska stražnja sjedala pružaju dodatnu zaštitu.

Škoda Enyaq Sportline iV

Škoda Enyaq Sportline iV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Za kraj, treba reći da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prije samo koji dan objavio Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila. Naravno, kako je Škoda Enyaq iV potpuno električno vozilo budući kupci će, ukoliko im se odobri njihova prijava, moći dobiti subvenciju od 70.000 kn, odnosno cijena ovog vozila će se umanjiti za ovaj iznos.

Iako Škoda nije objavila kada se očekuje dolazak na hrvatsko tržište nova verzija Enyaq Sportline iV, za očekivati je da bi se i ova atraktivna izvedba mogla naći u ponudi prilikom dobivanja državnih subvencija. No to ćete ipak morati provjeriti kod ovlaštenih trgovaca Škode u Hrvatskoj.

Škoda Enyaq Sportline iV

Škoda Enyaq Sportline iV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!