iduća razina

[FOTO/VIDEO] Kako će Škoda izgledati 2030.?Internacionalnija, elektrificiranija i digitalnija

28.06.2021 u 09:33

Bionic
Reading

'Pomoći ćemo svijetu da živi pametnije', tako je glavni direktor Škode Thomas Schäfer definirao temeljnu viziju svoje tvrtke za budućnost. Doznajte više o elementima nove strategije koja će usmjeravati razvoj češkog proizvođača automobila do 2030.

Na tiskovnoj konferenciji prošlog tjedna posvećenoj budućnosti marke, Thomas Schäfer rezimirao je njezin cjelokupni fokus u idućim godinama: 'Kako će izgledati naša tvrtka 2030. godine? U jednoj rečenici: Škodu činimo još internacionalnijom, elektrificiranijom i digitalnijom.'

'Da bismo to postigli, usredotočit ćemo se na tri glavna prioriteta: EXPAND, EXPLORE & ENGAGE (proširiti, istražiti i angažirati). To su snažni stupovi koji podupiru naše akcije. Ostat ćemo vjerni vrijednostima naše marke koje pojednostavljuju, ljudske su i iznenađujuće. Oduvijek su nas izdvajali, jaki su i ostaju relevantni.'

NEXT LEVEL ŠKODA STRATEGY 2030 Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Da bi i dalje bila uspješna, Škoda mora obraćati pažnju na kupce i trendove, kaže Thomas Schäfer. Ti su trendovi jasni: smanjenje emisija i s tim povezana elektrifikacija i digitalizacija. Ali kupci sami imaju puno više raznolikih očekivanja. 'Ljudi očekuju da će njihovi automobili biti jednostavni i intuitivni za upotrebu', kaže Schäfer. I upravo takav automobil Škoda želi pružiti svojim kupcima. Primjerice, tvrtka se također 'kladi' na internetsku prodaju, a svaki peti Škodin automobil trebao bi se prodati na ovaj način do 2025. godine.

U budućnosti češki proizvođač automobila također želi ponuditi automobile koji pružaju izvrsnu vrijednost za novac, uz iznenađujuće i praktične značajke koje olakšavaju svakodnevnu upotrebu. Vozila koja su namijenjena kupcima i ugodno iznenađenje i ugodna sigurnost.

Potpuno nova Škoda Fabia

'Do 2030. godine želimo biti jedna od pet najprodavanijih marki u Europi', ističe direktor tvrtke Škoda ambiciozni plan tvrtke. To se postiže ponudom pristupačnih modela, kao što je nova Škoda Fabia, uz istovremeno širenje asortimana elektrificiranih automobila. 'U naš ćemo portfelj dodati još najmanje tri potpuno električna modela do 2030. godine', najavio je Schäfer. Svi će oni biti ispod modela Enyaq iV po veličini i cijeni, čineći eMobility dostupnom još širem krugu kupaca.

'Ovisno o razvoju tržišta, naš je cilj da potpuno električni modeli Škoda čine oko 50 do 70 posto prodaje u Europi do 2030. godine', rekao je Schäfer. Poticanjem razvoja i proizvodnje električnih vozila i njihovih dijelova u Češkoj, češki proizvođač automobila pomoći će tradicionalno industrijskoj zemlji da postane središte elektromobilnosti. Prema Schäferu, električni automobili ili njihovi dijelovi trebaju se proizvoditi u svim pogonima Škoda u Češkoj.

Novi horizonti

Izvršni direktor Škode istaknuo je da su i tržišta izvan Europe postavljena za pomoć češkom proizvođaču automobila. Naglasio je da je Škoda već zadužena za sve aktivnosti VW Grupe za regije Indije, Rusije i sjeverne Afrike. 'Naš globalni prodajni potencijal dosegnuo je 1,5 milijuna jedinica', rekao je Schäfer pozivajući se na ovu opsežnu ambiciju. Specifični modeli prilagođeni dotičnim tržištima stoga će i dalje biti ključni. 'Budite uvjereni da imamo puno ideja za ova tržišta', rekao je, obećavajući buduća iznenađenja.

Škoda Kushaq

Škoda se istovremeno ne boji preuzeti nove odgovornosti. Dokaz za to može se vidjeti u preuzimanju razvoja sljedeće generacije VW Passata, koji će inženjeri češkog proizvođača automobila razvijati u tandemu s novom generacijom Škodinog vodećeg modela Superb. 'Ovo je velika čast za naše programere', kaže Schäfer.

Ugljično neutralni

Tvrtka također želi proširiti svoju strategiju Simply Clever (Jednostavno pametno) do 2030. godine, koja se ne odnosi samo na fizička rješenja u automobilima marke, već i na usluge i korisničko iskustvo povezano s njima. Škoda želi postati pristupačnija kupcima u digitalnom okruženju i više ih angažirati prilikom dizajniranja svojih proizvoda.

Očekuje se da će 'oklada' na elektrifikaciju i modernu tehnologiju donijeti više od 50 posto smanjenja emisije CO₂ za proizvedeni vozni park do 2030. godine, dok Škoda do tada želi svoje automobile izrađivati ​​u Češkoj i Indiji u ugljično neutralnim postrojenjima. 'Postrojenje u Vrchlabiju već sada ispunjava ovaj cilj', rekao je Thomas Schäfer, ističući da je proizvodni pogon u istočnoj Češkoj od kraja 2020. godine bio neutralan prema CO₂.