85 GODINA KLASIKE

[FOTO/VIDEO] Škoda 935 Dynamic; jedini primjerak prototipa limuzine oblika 'kapljice suze' iz 1935.

01.10.2020 u 08:20

Bionic
Reading

Ispred pogonske stražnje osovine Škode 935 Dynamic nalazio se četverocilindrični bokser motor obujma 1995 cm³, snage 55 KS, a mala repna peraja trebala je kompenzirati protoke bočnog vjetra pri velikim brzinama do procijenjenih 130 -140 km/h

Škoda je 1934. i 1935. bila u velikom zamahu kad je riječ o novim modelima, pa su se tada najprodavanijem modelu 420 Popular pridružili nova Škoda 640 - Superb i kompaktna limuzina Rapid. Ipak, vrhunac salona automobila u Pragu 1935. bio je prototip Škode 935 Dynamic, jer je bio doslovno – unikatan.

Izuzetan oblik 935 Dynamic bio je Škodin pionirski rad na optimizaciji aerodinamike u proizvodnji automobila. Racionalizirani profil 'kapljice suze' s brzo padajućim repom i perajom nije bio samo moderan i elegantan, već je također osiguravao stabilnost pri brzinama do 140 kilometara na sat.

Znanstveno dizajnirano tijelo oblika 'kapljice suze' Škode 935 Dynamic slijedilo je teorijske principe postavljene Paulom Jarayem, dizajnerom zračnih brodova Zeppelin i bivšim asistentom na tehničkom sveučilištu u Pragu. Dizajneri su, odlučivši se što više pridržavati aerodinamičkih pravila, došli do vrlo neobičnog elegantnog tijela automobila čiji je koeficijent otpora (cx) iznosio samo 0,37. Da to stavimo u kontekst, to je isti otpor kao i Ferrari F50 iz 1995.

Dimenzije ovog automobila su sljedeće: duljina 4,86 metara, širina 1,68 m, visina 1,54 m, međuosovinski razmak 3,2 m. I već je na prvi pogled ovim dimenzijama 935 Dynamic imao naglašen elegantan izgled, a sve je to bila potvrda Škodine reputacije u proizvodnji prestižnih vozila luksuzne klase 1930-tih.

Škoda 935 Dynamic (1935.) Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Još jedan nekonvencionalan element dizajna bilo je 'backbone' šasija s fiksnom središnjom cijevi koja se koristi kao spremnik za gorivo od 40 litara. U to je vrijeme ovaj veliki automobil s četvero vrata utjelovio futurističku ideju kako bi trebao izgledati prestižni automobil. Dizajneri Škode uspjeli su održati karoseriju laganom koristeći kombinaciju aluminija i čelika, pa je težina automobila samo 1170 kg.

Ispred pogonske stražnje osovine Škode 935 Dynamic nalazio se četverocilindrični benzinski bokser motor s dva rasplinjača bio je obujma 1995 cm³ (provrt cilindra Ø 84 i hod 90 mm), snage 55 KS (40,5 kW) pri 3500 okr./min. Pojednostavljeni prototip Škode 935 Dynamic predvidio je buduću mrežu autocesta. Mala repna peraja trebala je kompenzirati protoke bočnog vjetra pri velikim brzinama do procijenjenih 130 -140 km/h.

Aerodinamika je također bila glavna značajka i u drugim prijeratnim modelima Škode. Istraživanje uloženo u izradu prototipa 935 Dynamic dalo je rezultate koji su kasnije primjenjeni i na drugim modelima, na primjer, na Škodi Popular Monte Carlo 1936. godine. Ovaj su model nadahnuli Zdeněk Pohl i Jaroslav Hausmann, koji su vozeći Škodu Popular Sport osvojili drugo mjesto u svojoj kategoriji na izuzetno teškom reliju Monte Carlo u siječnju 1936. Njihov roadster prevalio je 3852 km od Atene do Monaka u četiri dana.

Škoda Popular Monte Carlo

Škoda je u roku od dvije godine proizvela 70 komada Popular Monte Carlo roadstera i coupéa. Automobil je imao vodeno hlađeni četverocilindrični četverotaktni SV motor obujma 1385 cm³, snage 31 KS te stražnji pogon. Dostupne verzije karoserije razlikovale su se u mnogim detaljima. Coupé je bio posebno zanimljiv jer su mu farovi bili potpuno integrirani u blatobrane, a bili su prekriveni rešetkama koje odražavaju stil koji se koristi za rešetku hladnjaka. Kočnice su bile hidraulične. Neki od onih koji su kupili ovaj automobil također su bili intrigantne osobe. Na primjer, dva automobila prodana su tadašnjem jugoslavenskom kralju Petru II.

Još uvijek postoji desetak tih automobila. Jedan od njih dio je zbirke Muzeja Škoda u Mladoj Boleslavi. Aerodinamična serija također uključuje Škodu Rapid Six, sportski coupé iz 1935. godine. Izrađena su samo četiri primjerka, svi namijenjeni za sportsku i trkaću uporabu (natjecali su se, na primjer, u utrci 'One Thousand Czechoslovak Miles race'). Opremljen motorom korištenim u Škodi 637, ovaj coupé dvosjed postizao je brzinu do 130 km/h.

Prototipi autobusa 532 i 536 također su imali aerodinamične stražnje dijelove. Troosovinski model 532 s neovisnim ovjesom na svim kotačima bio je posebno impresivan. Njegov stražnji dio bio je odvojen od putničkog prostora s 35 sjedala zvučno izoliranom pregradom i do njega se moglo doći kroz otvor. Kotači na obje stražnje osovine bili su obloženi radi poboljšane aerodinamike. Budući je rat, međutim, zaustavio razvoj ovih prototipova autobusa.

Jedina ikad proizvedena Škoda 935 Dynamic namijenjena je daljnjim istraživanjima i razvoju nakon premijere na salonu automobila u Pragu 1935. godine. Međutim, proizvođač automobila prodao ga je privatnom kupcu u ljeto 1939., da bi se vratio u novootvoreni muzej Škode 1968. godine, postavši jedan od prvih deset automobila inicijalne zbirke.

'Vozilo je bilo u žalosnom stanju kad je došlo u muzej. Bilo je obojena kistom u ljubičastu boju, a dijelovi su nedostajali, ali je i dalje bio u funkciji', kaže koordinator Restauratorske radionice Michal Velebný u Muzeju Škode. Naravno, Škoda je 2012. godine odlučila potpuno obnoviti ovu aerodinamičnu ljepotu, ali arhiva je nudila malo toga za potpuno vjernu restauraciju. Škoda 935 Dynamic pravi je dragulj naše marke. S obzirom na izvrsno stanje i kompletnost vozila, uspjeli smo vjerno vratiti jedan od vrhunaca naše automobilske tradicije - uključujući izvornu boju.'

Nakon tri godine mučne vanjske obnove, Škoda 935 je imala svoju drugu premijeru u dvorcu Bensberg u srpnju 2015. Nakon toga je trebalo još otprilike godinu dana da se obnovi interijer i funkcije. 'Obnova je bila izuzetno teška, jer su mnogi dijelovi morali biti prepravljeni', dodaje Michal Velebný.

Iako je Škoda 935 Dynamic sjajan automobil, prema današnjim standardima njegova je unutrašnjost prilično skučena. Drvo i tapecirani detalji iz tog perioda dočaravaju atmosferu međuratnih limuzina.

Vozač ovog modela morao se potruditi kako bi se prilagodio položaju njegovog tankog kola volana (bez servo upravljača) i vrlo tvrdim pedalama, na koje se moralo nagaziti odozgo, tako da naslanjanje pete na pod nije dolazilo u obzir. Posljedično tome, putovanja u gustom prometu zahtijevala su određenu vještinu, ali pri velikim brzinama automobil je u bio svom elementu.

  • +20
Škoda 935 Dynamic (1935.) Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda