ima se, može se

[FOTO/VIDEO] Ronaldo se počastio jedinstvenim Ferrarijem Monza SP2: Uz 6,5-litreni V12 s 810 KS juri više od 300 km/h

21.05.2021 u 15:30

Bionic
Reading

Ferrari je predstavio svoje fantastične blizance u vidu barchetta modela Monza SP1 i Monza SP2 na autosalonu u Parizu 2018., po cijeni od 1,84 milijuna eura, a proizvest će ih ukupno 499 primjeraka

Cristiano Ronaldo, jedan od najvećih nogometaša u povijesti, na najbolji je način, čini se, okončao svoju eru u talijanskom Juventusu ovotjednim osvajanjem talijanskog Kupa protiv Atalante. Prije nekoliko dana odlučio je preskočiti trening i umjesto toga posjetiti poznatu Ferrarijevu tvornicu u Maranellu. Tom prilikom se sastao s menadžerima Propetog konjića i fotografirao se s trenutnim vozačima Formule 1.

Razlog za vjerojatno dugo planiran posjet Ferrariju leži i u tome da se, prema pisanju svjetskih medija, odlučio počastiti jednim primjerkom prekrasnog modela Ferrari Monza SP2. Inače, Ferrari je predstavio svoje fantastične blizance u vidu barchetta modela Monza SP1 i Monza SP2 na autosalonu u Parizu 2018., po cijeni od 1,84 milijuna eura. T

Ferrari Monza SP2 i Monza SP2 Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Najavljeno je kako će ih se proizvesti ukupno 499 primjeraka i sasvim sigurno su odmah bili rasprodani. Bizarna je činjenica kako se pretpostavlja da će ih njihovi budući vlasnici odmah po isporuci 'garažirati' i čuvati kao najvredniji umjetnički eksponat, što znači da će njihovi 12-cilindrični motori vjerojatno mirovati na mjestu.

Ferrari Monza SP1 i Monza SP2

Oba automobila posebne serije SP1 i Monza SP2 preteča su novog koncepta Icona nadahnutog Ferrarijevim automobilima iz 1950-ih. Ovo je moderna reinterpretacija Propetog konjića koja se odnosi na njihov veličanstveni bezvremenski stil u kombinaciji s tehnološki naprednim komponentama i najvišim mogućim performansama zahvaljujući kontinuiranim istraživanjima i inovacijama ove legendarne talijanske marke sportskih automobila.

Poznata je i činjenica da je Vijeće stručnih sudaca na posljednjem održanom salonu automobila u Parizu 2018. proglasilo model Ferrari Monza SP2 najljepšim superautomobilom za 2018. godinu.

Dizajneri Ferrari Style Centra stvorili su dizajn tako čist i oblikovan tako elegantno minimalistički da bi se mogao opisati kao jedan potez olovkom. Ekstremni stil novijih Ferrarijevih automobila za stazu zaobiđen je u korist izuzetno čistih, rezervnih linija. Nikad prije automobil nije imao tako jasnu narativnu snagu: model Monza SP2 je rođen da pruži čisti užitak u vožnji i zabavu za volanom. Iskustvo koje stvara potpuno simbiotsku vezu između čovjeka i automobila.

Motor u Monzi SP1 i Monzi SP2 izveden je izravno iz motora modela 812 Superfast, s optimiziranom dinamikom fluida u usisnim kanalima za postizanje još većih performansi. V12, koji je prepoznat kao najbolji motor od 4 litre i najbolji novi motor na dodjeli nagrada International Engine of the Year 2018, donio je niz inovativnih rješenja. Među njima je prvi put sustav izravnog ubrizgavanja od 350 bara na benzinskom motoru visokih performansi uparen s usisnim kanalima s promjenljivom geometrijom koji su konceptualno izvedeni od sustava s prirodnim usisom F1 motora.

  • +4
Ferrari Monza SP1 i Monza SP2 Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Visokotlačni sustav ubrizgavanja rezultira poboljšanom raspršivanjem ubrizganog goriva, što drastično smanjuje količinu čestica koje se emitiraju tijekom faze zagrijavanja katalizatora, osiguravajući da je u skladu sa specifičnim zakonima o emisijama. Posebna pažnja također je posvećena kalibraciji strategija izvedbe kako bi se povećao potencijal motora i osjećaj ekstremne snage koju automobil isporučuje, a istovremeno osigurava vozaču da lako može dozirati raspoloživi masivni okretni moment, zahvaljujući glatkom, progresivnom isporučivanju snage pri svim brzinama motora.

Ferrari Monza SP1 i Monza SP2 - svjetska premijera 2018. Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Oba modela duljine 4657 mmi visine 1155 mm teže podjednako, SP1 1500 kg, a SP2 1520 kg i oba raspolažu najsnažnijim motorima koje je Ferrari ikad ugradio u serijski automobil; 6,5-litreni V12 (pod 65°) s 810 KS (596 kW) pri 8500 okr./min. i najvećeg okretnog momenta od 719 Nm pri 7000 okr./min.

Opsežna lagana kategorija uključuju upotrebu karbonskih vlakana i pojednostavljeni dizajn, maksimalizirajući učinak V12 motora, koji ovaj roadster u obje verzije može lansirati od 0-100 km/h za samo 2,9 sekundi. Do 200 km/h treba mu 7,9 sekundi, uz maksimalnu brzinu veću od 300 km/h.