rock & blues

'Slowhand' voli brze automobile; Eric Clapton prodaje svoj Ferrari 599 GTB Fiorano F1

18.08.2020 u 08:54

Bionic
Reading

Da je Clapton odličan poznavatelj posebno talijanske marke iz Maranella, svjedoči i podatak da je glazbenik u posjedu unikatnog one-off primjerka Ferrari SP12 EC, a koji je za njega po narudžbi izradio Ferrarijev program Special Projects

Legendarni rock i blues gitarist Eric Clapton poznat je, osim po dugovječnoj fantastičnoj glazbenoj karijeri, i po svojoj klasičnoj kolekciji automobila. Ne jedan, već dva njegova superautomobila nedavno su se našla na stranicama britanskog trgovca supersportskih i unikatnih automobila GVE London.

Prethodno je njegov Lamborghini Gallardo Superleggera, prema dostupnim informacijama, prodan kod istog trgovca za cijenu od 125.000 funti (137.500 eura). Drugi primjerak talijanske umjetnosti u kreiranju prekrasnih sportskih automobila, njegov Ferrari 599 GTB Fiorano F1 grand tourer iz 2007. još uvijek se nalazi oglašen po cijeni od 89.900 funti (98.890 eura).

Ferrari 599 GTB Fiorano F1 Erica Claptona iz 2007. Izvor: Promo fotografije / Autor: GVE London

Poznato je koliko Clapton voli svoje Ferrarije, a navodno je imao više od deset primjeraka tijekom godina, od kojih su mnogi bili inspiracija za njegove pjesme. Neke mu je čak poklonio njegov prijatelj i kolega glazbenik, George Harrison iz jednog od najvećih glazbenih bendova u povijesti - Beatlesa.

Da je Clapton odličan poznavatelj posebno talijanske marke iz Maranella, svjedoči i podatak da je u posjedu unikatnog one-off primjerka Ferrari SP12 EC, a koji je za njega po narudžbi izradio Ferrarijev program Special Projects (posebni projekti). Ovaj model je baziran na modelu Ferrari 458 Italia, prvi put predstavljenom u svibnju 2012. godine, no izgled same karoserije SP12 EC inspiriran je modelom 512 BB iz razdoblja između 1973. i 1984. Ovaj potonji model dizajnirao je Centro Stile Ferrari u suradnji s Pininfarinom. Koristi mehaniku iz modela 458 Italia, uključujući 4,5-litreni motor V8 snage 570 KS i sedmerostupanjski automatski mjenjač s dvostrukom spojkom, iako se mnogi tehnički detalji automobila smatraju povjerljivim. Ovaj poseban model za Erica Claptona navodno je koštao tri milijuna funti (3,3 milijuna eura).

Otkako je dosegnuo status superzvijezde, Eric Clapton, poznat i po svom scenskom imenu 'Slowhand' (spororuki), pokazao je svoju fiksaciju prema superautomobilima. U svemu tome možda je ironično da upravo Slowhand voli tako brze automobile, ali to nije spriječilo ovog rokera da prikupi vlastitu, impresivnu kolekciju superautomobila.

Ovaj Ferrari 599 GTB Fiorano F1, koji je trenutno oglašen za prodaju, zadivljujuće je i dobro održavan i prešao je samo 23.595 milja (37.972 km). Činjenica da je Eric Clapton osobno na njega udario pečat odobrenja prije prodaje čini ga još posebnijim. Za nekog velikog ljubitelja bluesa, koji također ima i pripremljen novac za ovaj automobil, ovo se čini savršenom kupovinom.

Po čemu se baš ovaj Ericov Ferrari ističe?

Za sumu od gotovo 100.000 eura očekuju se i neke posebne značajke od ovog Ferrarija, naravno. Srećom, ovaj dolazi s puno izdvojenih posebnih 'dodira', uključujući žute kočione čeljusti, karbonske keramičke kočnice i naravno - HiFi sustav BOSE.

Claptonov 599 F1 je crne boje Nero Daytona, a ima vozačko okruženje od ugljičnih vlakana, odnosno unutrašnjost Castoror svijetlosmeđe boje, presvlake od kože i elektrokromatsko unutarnje ogledalo. Dodatne značajke uključuju potpuno električna sjedala, kožne naslone za glavu i stražnju policu od kože.

Izvana, budući će sretni vlasnik privući puno pažnje 20-colnim felgama od legure, klasičnim amblemima Scuderia Ferrari i nevjerojatnim zvukom njegovog 6-litrenog motora V12 snage 620 KS. Inače, Ferrari GTB Fiorano F1 može dostići od 0-96,6 km/h za 3,5 sekundi, dok mu je maksimalna brzina 330 km/h.

  • +9
Ferrari 599 GTB Fiorano F1 Erica Claptona iz 2007. Izvor: Promo fotografije / Autor: GVE London