samo za stazu

[FOTO/VIDEO] Ovo je novi Ferrari 488 GT Modificata; ima twin-turbo V8 motor s impresivnih 700 KS

26.11.2020 u 13:57

Bionic
Reading

'Modificata' povećava već izvanredne performanse modela Ferrari 488 GT3 i 488 GTE kombinirajući njihova najučinkovitija i najinovativnija rješenja, kao i razvojem novih tehnologija uglavnom povezanih sa pogonskim sklopom bez ograničenja

Ferrari je predstavio novi super sportski model 488 GT Modificata, automobil ograničene serije koji uključuje tehnologiju razvijenu za 488 GT3 i 488 GTE, nadilazeći ograničenja nametnuta tehničkim i sportskim propisima kako bi iskoristio svoj puni potencijal. 488 GT Modificata je isključivo za upotrebu na stazi i na Ferrari Club Competizioni GT događanjima.

Veća snaga

Ime automobila uključuje riječ 'Modificata', što u Ferrarijevom žargonu znači dizajne koji su razvijeni za bolje performanse. Povećava već izvanredne performanse 488 GT3 i 488 GTE kombinirajući njihova najučinkovitija i najinovativnija rješenja, kao i razvojem novih tehnologija uglavnom povezanih sa pogonskim sklopom koji više nije ograničen FIA-inom ravnotežom performansi.

Legendarni twin-turbo V8 motor bio je predmet naprednih istraživanja koja su rezultirala specifičnim komponentama i prijenosom materijala iz trkaćeg motora. Maksimalna snaga koju motor isporučuje sada je oko 700 KS, zahvaljujući upotrebi inovativnih rješenja i ekstremnijim mapama visokih performansi. Sve to bez ugrožavanja Ferrarijeve poslovične pouzdanosti. Mjenjač, ​​dostupan s različitim omjerima prijenosa, i spojka od ugljičnih vlakana pomažu u upravljanju povećanom snagom i obrtnim momentom koji isporučuje motor.

Plemenito podrijetlo

Ferrari 488 GT Modificata savršena je sinteza između modela 488 GTE koji se natječe u Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti (World Endurance Championship ili WEC) i 488 GT3, kralja GT utrka. Ovo su neki od najuspješnijih modela u povijesti 'Propetog konjića'. To je vidljivo iz rezultata od preko 350 pobjeda i 630 postolja na nacionalnim i međunarodnim utrkama koje je osigurao 488 GT3 zajedno s FIA-inim naslovima vozača, momčadi i proizvođača u Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti i trijumfom 488 GTE-a na legendarnim utrkama '24 sata Le Mansa' i 'Petit Le Mans'.

Nakon intenzivnog razvojnog rada na stazi Nordschleife-Nürburgring, 488 GT Modificata koristi potpuno preuređenu aerodinamiku visoke potsne sile (downforce), pomičući centar pritiska prema naprijed. To generira veću potisnu silu sprijeda, bez povećanja ukupnog otpora zraka (drag), što čini bolju učinkovitost i osjetljivost na promjene kuta stražnjeg krila. Osim aluminijskog krova i stupova, karoserija je u potpunosti od ugljičnih vlakana poput 488 GTE. To pridonosi potisnoj sili od preko 1000 kg pri 230 km/h.

Pobjednička dinamika

Kad su definirali dinamiku vozila 488 GT Modificata, inženjeri su se odlučili za ovjes 488 GTE. Kočioni sustav razvijen je u partnerstvu s Brembom. Sadrži kočione čeljusti s niskim zaostalim zakretnim momentom koji su ugrađeni u automobile svjetskog prvenstva, zajedno s ABS sustavom posuđenim iz 488 GT3 Evo 2020, s posebnim postavkama. Ova sinergija pruža vozačima zastrašujuće upravljanje i snažno, stabilno kočenje s ograničenim slabljenjem.

Ferrari 488 GT Modificata Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Jedinstvena oprema

Opsežna standardna oprema 488 GT Modificata uključuje V-Box sustav za akviziciju, koji je kombiniran s Boschevim sustavom za prikupljanje telemetrijskih podataka. Proširivi sustav omogućuje preuzimanje podataka izravno na USB stick. Kamera za stražnji pogled visoke rezolucije, drugo sjedalo i TPMS sustav za mjerenje temperature i tlaka u gumama također su standardni.

Potpuna personalizacija

Kao i svi Ferrariji, i 488 GT Modificata nudi kupcima širok raspon mogućnosti prilagodbe kako izbana, tako i u unutrašnjosti. Automobil 488 GT Modificata, proizveden u vrlo ograničenoj seriji, u početku će biti samo za vozače koji su posljednjih godina sudjelovali u Competizioni GT s Ferrarijem ili Club Competizioni GT.

Club Competizioni GT

488 GT Modificata bit će primljen na natjecanja Club Competizioni GT, inicijativa koja zauzima sve istaknutije mjesto među Ferrarijevim aktivnostima na stazama. Cilj Club Competizioni GT-a je vratiti na stazu najznačajnije i najuspješnije automobile u novijoj povijesti utrka na zatvorenim kotačima 'Propetog konjića', od modela F40 Competizione do novijih 488 GT3 i GTE. Kupci će 2021. godine imati priliku sudjelovati u pet događanja na stazama koje pokazuju i upravljivost i dinamičke kvalitete automobila, kao što su Virginia International Raceway, Monza, Watkins Glen, Suzuka i Nürburgring, kao i na događanjima Finali Mondiali. Upravo ovo potonje je zanimljivo, jer će se održati na Ferrarijevoj stazi Mugello u Toskani na kojoj smo ove godine mogli gledati jednu od najzanimljivijih utrka sezone Formule 1 2020.