v12

[FOTO/VIDEO] Ferrari predstavio 812 Competizione i 812 Competizione A; Samo za kolekcionare i pasionirane Ferrariste

06.05.2021 u 13:54

Bionic
Reading

Performanse ova dva Ferrarija su nevjerojatne, ubrzanje od 0 do 100 km/h je 2,85 sekundi, od 0 do 200 km/h 7,5 s, dok im je krajnja brzina veća od 340 km/h

Ferrari 812 Competizione, novi limitirani automobil posebne serije izveden iz modela Ferrari 812 Superfast, predstavljen je medijima, klijentima i obožavateljima širom svijeta. Tijekom događaja, koji je izravno emitiran na Ferrarijevim kanalima na društvenim mrežama, predstavljen je 812 Competizione A ('A' je početno slovo od Aperta ili otvorena), spektakularna Targa verzija izvedena iz modela 812 GTS, također ograničene serije i posveta slavnoj tradiciji otvorenih modela Propetog konjića.

Prezentacija se održala na vrlo posebnom mjestu, nedavno otvorenom Odjelu za sportske aktivnosti GT smještenom uz stazu Fiorano, što je dodatno ojačalo neraskidivu vezu između sportskih automobila iz Maranella u cestovnom prometu i nenadmašnog trkaćeg DNK razvijenog kao rezultat više od sedam desetljeća uspjeha na svjetskim stazama.

Ovaj par automobila namijenjen je vrlo ekskluzivnoj grupi kolekcionara i entuzijasta najplemenitije Ferrarijeve tradicije, koja se fokusira na beskompromisne maksimalne performanse. Inovativni tehnološki koncepti primijenjeni na motor, dinamiku vozila i aerodinamiku podigli su ljestvicu na nove visine.

Ferrari 812 Competizione u coupé izvedbi će se proizvesti u količini od 999 primjeraka a stajati će 499.000 eura, iako treba reći i da je već prodana unaprijed cijela količina ove verzije. Targa verzija Ferrari 812 Competizione A će se proizvesti u 599 primjeraka i prodavati po cijeni od 578.000 eura.

Snaga V12 motora

Pogonski sklop u 812 Competizione i 812 Competizione A sport je najuzbudljiviji V12 motor na automobilskoj sceni, a izveden je iz višestruko nagrađivanog motora koji pokreće 812 Superfast. Rezultat je motor od 830 KS (610 kW) s prirodnim usisom i 692 Nm pri 7000 okr./min., koji spaja impresivnu snagu s uzbudljivom isporukom i neponovljivi zvučni trag koji puristi Ferrarijevog V12 motora dobro poznaju. Kako bi se povećala snaga motora, koji ima istu zapreminu od 6,5 litara kao i V12 u modelu 812 Superfast, nekoliko je područja značajno redizajnirano kako bi se postiglo novo rekordno crveno područje, a istovremeno se optimizira dinamika fluida usisnog sustava i izgaranja, i smanjenje unutarnjeg trenja.

Performanse ova dva Ferrarija su nevjerojatne, ubrzanje od 0 do 100 km/h je 2,85 sekundi, od 0 do 200 km/h 7,5 s, a krajnja brzina veća od 340 km/h.

Maksimalni broj okretaja sada iznosi 9500 okretaja u minuti, što zajedno s rastućim krešendom isporuke okretnog momenta oslobađa osjećaj progresivne i bezgranične snage i ubrzanja. Rezultat postignut preciznim redizajnom ključnih dijelova motora kao što su poluge, klipovi, radilica i razvod. Titanove klipnjače su 40 posto lakše od čeličnih izvedbi, a pružaju jednaku mehaničku otpornost; s druge strane, klipne osovinice su premazane dijamantnim ugljikom (diamond-like carbon - DLC) kako bi se smanjio koeficijent trenja u korist performansi, potrošnje goriva i trošenja. Te se izmjene kombiniraju s rebalansiranom radilicom, koja je također 3 posto lakša od prethodne verzije.

Međutim, najznačajnija poboljšanja su razvod i glave cilindra, koje su u potpunosti redizajnirane. Bregaste (koje sada imaju DLC premaz) sada djeluju na ventile pomoću čeličnih kliznih sljednika presvučenih DLC-om, koji su izvedeni iz Ferrarijevog iskustva u Formuli 1 i razvijeni su posebno za ovaj motor kako bi osigurali viši profil podizanja.

Ferrari 812 Competizione Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Kako bi se osiguralo da motor pravilno 'diše' u cijelom rasponu okretaja, usisni sustav je redizajniran. Isto tako, kako bi smanjili trenje i mehaničke gubitke, čime su poboljšali ukupnu učinkovitost motora, inženjeri su razvili novu uljnu pumpu promjenjive zapremine koja kontinuirano podešava tlak ulja u cijelom radnom rasponu motora. Još jedna važna stvar koju treba naglasiti je usvajanje manje viskoznog ulja (Shell Helix 5W40) od onog koje se koristilo na prethodnim V12 i poboljšanje protoka kroz cijelu liniju čišćenja ulja.

Strategija izravnog upravljanja ubrizgavanjem goriva dalje je razvijena kako bi bila u korak sa sve strožim propisima o emisijama. Kalibracija vremena i količine ubrizganog goriva, kao i porast tlaka ubrizgavanja, smanjili su emisije i stvaranje čestica, posebno kada je motor hladan.

Sustav paljenja neprestano nadgleda elektronička upravljačka jedinica (ECU) koja ima sustav za prepoznavanje iona koji mjeri ionizirajuće struje za kontrolu vremena paljenja: ima jedinstvenu i višestruku iskru u korist glatke, fleksibilne isporuke okretnog momenta. ECU također kontrolira izgaranje u komori kako bi osigurao da motor uvijek radi s najvećom termodinamičkom učinkovitošću, što je djelomično postignuto i sofisticiranom strategijom koja prepoznaje oktanski stupanj goriva koje se koristi.

Kako bi održali tradicionalni nevjerojatno visoki standard zvuka motora na koji su ljubitelji Ferrarija V12 navikli, istodobno uvodeći u ispušni sustav filtar čestica benzina (GPF) koji osigurava poštivanje najnovijih propisa o emisijama, inženjeri su dodali novu ispušnu cijev. Ovo neobično i inovativno rješenje dizajna vraća zvuk srednje visoke frekvencije prigušen upotrebom GPF-a.

Kako bi se pružila izvrsna akustika, performanse i estetika, ispušni kanali su vidljivi kako bi se naglasila njihova funkcija i karakter automobila nadahnutog stazom, a da se ne utječe na poznatu eleganciju svih Ferrarija. Također su izvedeni radovi na usisnom kanalu kojem je dodan drugi par rezonatora za poboljšanje specifičnih frekvencija i plemenitijih harmonika reda sagorijevanja, stvarajući savršeno spajanje zvuka iz ispušnog i usisnog sustava.

I 812 Competizione i 812 Competizione A opremljeni su 7-stupanjskim F1 DCT mjenjačem s dvostrukom spojkom, što tjera performanse potonjeg u nove krajnosti i pruža novi osjećaj promjene stupnjeva prijenosa za V12. Ponovnom kalibracijom strategija upravljanja smanjilo se vrijeme smjene za 5 posto. Iako zadržava iste omjere prijenosa kao i 812 Superfast, promjene u novom automobilu su još sportskije, zahvaljujući dodatnih 500 okretaja u minuti u maksimalnim okretajima koje dopušta novi V12.

Rukom pod ruku s poboljšanjem performansi dolazi do daljnjeg finog podešavanja poštivanja normi emisija automobila evolucijom HELE sustava, koji omogućuje pokretanje i zaustavljanje u pokretu, te nizom mapiranja motora za smanjenje emisija , koji održavaju potpisan Ferrarijev V12 zvuk čak i pri malim brzinama. Kad je HELE deaktiviran, performansne mape usmjerene prema vožnji vraćaju se munjevitim brzinom prebacivanja brzine za maksimalni odziv.

  • +16
Ferrari 812 Competizione i 812 Competizione A Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Rashladni sustav također je prilagođen da se nosi s dodatnom toplinom koju generira dodatnih 30 KS novog motora, što je rezultiralo time da je Ferrari V12 prvi put predstavio jedan prednji usisnik zraka koji maksimalizira količinu kanaliziranog zraka za hlađenje prema hladnjacima. Poboljšan je i cijeli krug rashladne tekućine, povećavajući učinkovitost hlađenja za 10 posto u odnosu na 812 Superfast. Uz to, pojedinačni usisnik zraka dodatno je optimiziran za poboljšanje dinamike fluida usisnog kanala, čime se umanjuju gubici tlaka u liniji.

Konačno, spremnik motornog ulja redizajniran je da se nosi s dodatnim protokom (porastom od 30 posto) i da se nosi s većim bočnim i uzdužnim ubrzanjem automobila. Zahvaljujući optimizaciji unutarnjih komora i volumena, novi spremnik štedi više od jednog kilograma ulja u odnosu na 812 Superfast, čineći 812 Competizione i 812 Competizione A automobilima kojima je potrebno najmanje ulja u trenutnoj V12 paleti. U konačnoj analizi, ovo također pridonosi ukupnom smanjenju vlastite mase automobila.

Aerodinamika

Povećanje snage motora 812 Competizione i maksimalnih okretaja rezultirali su posljedičnim povećanjem topline koja se odvodi. Kako bi se udovoljilo tim novim zahtjevima, poboljšana je učinkovitost upravljanja protokom hlađenja bez povećanja dimenzija i težine zračnih masa.

Dok su na 812 Superfast usisnici zraka za motor postavljeni s obje strane velike središnje rešetke, 812 Competizione usvaja integrirano rješenje s jednim zračnim kanalom. To je omogućilo da se usisni otvor za hladnjake motora produži bočno koliko je to dopuštala šasija, uz smanjenje ne samo težine, već i gubitaka na usisnom kolektoru, a time i komori za izgaranje, što je zauzvrat poboljšalo ukupne performanse.

Evakuacija vrućeg zraka koji je silazio s hladnjaka poboljšana je iskorištavanjem otvora za odzračivanje na poklopcu motora s obje strane središnje 'oštrice' i škrgama na blatobranima. Ova područja, posebno učinkovita s toplinske točke gledišta, omogućila su tehničarima da optimiziraju i smanje otvore na dnu u korist prednje aerodinamike. Ukupni porast učinkovitosti hlađenja motornih tekućina tako doseže 10 posto.

Činjenica da je automobil brži u zavojima zahtijevala je poboljšanje snage kočenja. Hlađenje kočnica ključno je za izbjegavanje ugrožavanja bilo generacije potisne sile na prednjem dijelu automobila ili težine samih kočnica. U usporedbi s 812 Superfast, koncept hlađenja kočnica potpuno je redizajniran oko nove prednje čeljusti 'Aero' koja je imala svoju premijeru na SF90 Stradale i koja ima usis zraka integriran u svoje odljevke.

Dva bočna usisnika zraka od karbonskih vlakana za kočnice uz bočnu glavnu rešetku dovode zrak za hlađenje motora i kokpita. Ovi usisnici imaju kvadratni presjek i podijeljeni su između hlađenja kočnica i dvostrukog kanala za zračnu zavjesu. Zahvaljujući potonjem, nabijeni protok koji udara u bočnu stranu branika kanalizira se i koristi za smanjenje turbulencije koju stvara vanjski dio profila gume, čime se poboljšava prednja potisna sila generirana vanjskim rubom odbojnika.

Optimizacija toplinskih tokova bila je temeljni dio razvoja prednjeg podvozja 812 Competizione. Zapravo, rešetke na poklopcu motora i otvori na prednjem krilu znače da bi se mogla smanjiti veličina otvora na prednjem dijelu donjeg dijela koji su dizajnirani da odvode vrući zrak koji odlazi s hladnjaka. To je prevedeno na manje područje podvozja pod utjecajem otvora koji bi negativno utjecali na stvaranje potisne sile. Krajnji rezultat bila je veća razina potisne sile sprijeda i snažniji protok koji je udario u stražnji dio automobila.

Kao i na 812 Superfast, prednji difuzor opremljen je pasivnim mobilnim aero sustavom koji otvara na brzinama preko 250 km/h. Kada se ploča okrene, potpuno zaustavlja difuzor, omogućujući automobilu da postigne maksimalnu brzinu.

Karakterističan tretman zadnjeg dijela 812 Competizione uključuje brojna inovativna inženjerska rješenja u pogledu rasporeda ispušnih plinova, geometrije difuzora, volumena spojlera, patentiranog stražnjeg zaslona i dizajna odbojnika. Stražnji difuzor proteže se cijelom širinom automobila kako bi zajamčio maksimalno vodoravno širenje aerodinamičnih tokova donjeg dijela i pozdravlja izraziti prekids rješenjem viđenim na 812 Superfast.

Prigušivači i izpušne cijevi potpuno su redizajnirani: od klasične postavke dvije kružne ispušne cijevi sa svake strane odbojnika, sada postoji jedna ispušna cijev bez presedana vertikalnog pravokutnog oblika. To je imalo dva pozitivna utjecaja: maksimiziralo je glasnoću posvećenu proširenju stražnjeg difuzora i otvorilo mogućnost uvođenja rješenja tipičnog za Formula 1 automobile iz 2010. u cestovni automobil - dinamička interakcija između ispušnih plinova i polja difuzora. U ovoj konfiguraciji, vrući protok plina iz ispušnih cijevi komunicira s istaknutim zakrivljenim vanjskim ogradama na difuzoru, stvarajući dodatni vrtlog na zadnjem rubu ograda, koji energizira "hladni" protok iz difuzora, jamčeći tako dodatni potisak.

Sve u svemu, razvoj stražnjeg difuzora proizveo je povećanje potisne sile koja iznosi 25 posto ukupnog povećanja u odnosu na 812 Superfast. To se penje na 35 posto ako se uzme u obzir i doprinos ispušnih plinova koji pušu u budi. S druge strane, stražnja donja strana odgovorna je za 10-postotno povećanje stražnje potisne sile.

Ferrari 812 Competizione A Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Dinamika vozila

Smjernice u razvoju strategije izvedbe 812 Competizione bile su pojačati ukupne razine performansi, poboljšati užitak u vožnji u bočnoj dinamici i poseban fokus na karakteristike upravljanja posebne verzije.

812 Competizione predstavlja mnoge inovativne komponente i sadržaje koji su osigurali postizanje ciljeva u pogledu dinamike vozila. Točnije, uključuju prvu upotrebu neovisnog upravljanja na sva četiri kotača, evoluciju sustava Side Slip Control (SSC) do verzije 7.0 i razvoj namjenskih novih guma Michelin Cup2R. Prednje gume su dimenzija 275/35 ZR20 (naplatci 10” J x 20”), a stražnje gume 315/35 ZR20 (naplatci 11.5” J x 20”).

Neovisno upravljanje stražnjim kotačima ima novi elektronički sustav upravljanja koji omogućuje da se desni i lijevi aktuatori ponašaju pojedinačno, a ne sinkronizirano. Ova evolucija daje značajan poticaj u izvedbi u odnosu na kontrolu položaja traženog od pojedinih aktuatora i brže vrijeme odziva.

Novo rješenje rezultiralo je evolucijom SSC sustava koji okuplja sve upravljačke sustave razvijene u tvrtki i koristi zajednički dinamički upravljački jezik za integriranje djelovanja svih sustava za poboljšanje učinkovitosti. Side Slip Control 7.0 obuhvaća elektronički diferencijal (E-Diff 3.0), kontrolu proklizavanja (F1-Trac), SCM-Frs magnetoreološku kontrolu ovjesa, kontrolu tlaka kočnice u vožnji na ograničenju (FDE) dostupnu u Race i CT-Off Manettino postavke i virtualni kratki međuosovinski razmak 3.0 koji integrira električni prednji upravljač s elektronički upravljanim neovisnim upravljačem stražnjih kotača.

Posebna pažnja posvećena je i tome da automobil bude što lakši, što je rezultiralo smanjenjem ukupne težine od 38 kg u odnosu na 812 Superfast. Područja koja su prvenstveno bila uključeni bili su pogonski sklop, pogonska oprema i karoserija. Ugljična vlakna intenzivno su korištena na vanjskoj strani, posebno na prednjim odbojnicima, stražnjim odbojnicima, stražnjem spojleru i usisnicima zraka.

Doprinos pogonskog sklopa smanjenju težine rezultirao je upotrebom titanovih klipnjača u kombinaciji s lakšom radilicom i 12V litij-ionskom baterijom. Također je velika pažnja posvećena dizajnu kokpita uz široku upotrebu obloga od karbonskih vlakana, laganih tehničkih tkanina i smanjenja zvučne izolacije. Tu su i namjenski sportski, lagani kovani aluminijski naplaci i titanske zavrtnje.

Po prvi puta u Ferrariju V12 dostupni su kotači s punim ugljičnim vlaknima koji smanjuju težinu za 3,7 kg u usporedbi s kotačima od lakih legura 812 Superfast. Unutarnji dio kanala i žbice prekriven je slojem svemirske boje koja učinkovito odražava i odvodi toplinu koju proizvode kočnice, kako bi se osigurale dosljedne performanse čak i na stazi.

Vanjski izgled

812 Competizione ima vlastitu osobnost koja ga vrlo jasno razlikuje od 812 Superfast u pogledu proporcija i formalne ravnoteže. Usvojene inženjerske izmjene omogućile su Ferrarijevom centru za oblikovanje automobilu posve novu konotaciju odabirom tema za oblikovanje koje dodatno poboljšavaju njegov arhitektonski dizajn, skulpturalne forme i sportski poziv.

Jedna od mnogih upečatljivih karakteristika 812 Competizionea je njegov poklopac motora, koji ima poprečni utor u kojem sjedi 'oštrica' od ugljičnih vlakana. To se pokazalo originalnim načinom prikrivanja ventilacijskih otvora za motorni prostor, istovremeno povećavajući njihovu površinu. Iz perspektive dizajna, odabir ovog poprečnog elementa, a ne rešetki viđenih na nekim prethodnim Ferrarijevim sportskim automobilima, znači da poklopac motora izgleda čišće i skulpturalnije. Ova tema također djeluje kao trodimenzionalna interpretacija koncepta livreje, podsjećajući na traku s potpisom preko poklopca motora koja karakterizira određene povijesne trkaće Ferrarije.

Izmijenjena aerodinamika prednjeg dijela omogućila je dizajnerima da automobil dodijele agresivniji karakter koji odgovara njegovom posebnom statusu limitiranog izdanja. Nos automobila pokazuje svu svoju impozantnu snagu s vrlo širokom prednjom maskom uokvirenom s dva prepoznatljiva i istaknuta usisa bočne kočnice. Razdjelnik od ugljičnih vlakana naglašava široki, čučeći stav automobila, nagovještavajući njegovo impresivno držanje ceste.

Najuočljiviji aspekt estetike 812 Competizione je zamjena stražnjeg stakla potpuno aluminijskom površinom. Vrtložni generatori na gornjoj površini koji pojačavaju aerodinamičku učinkovitost automobila istodobno stvaraju kontinuirani efekt kralježnice koji naglašava skulpturalne oblike automobila. Zajedno s 'oštricom 'od karbonskih vlakana na prednjoj strani, ovo rješenje mijenja percepciju volumena automobila: čini se da je kompaktniji od modela 812 Superfast, naglašavajući njegov fastback efekt.

Odsustvo stražnjeg stakla također stvara teksturni kontinuitet između krova i spojlera, pružajući vlasnicima priliku da automobil još više personaliziraju s potpuno novom jedinstvenom kontinuiranom grafičkom izvedbom koja neprekinuti prolazi cijelom duljinom.

Izgled stražnjeg spojlera je impresivan: presjek, iako je viši, izgleda vrlo široko - gotovo vodoravno - i postoji percepcija stražnjeg dijela pojačanog stava. Njegovi krajevi sijeku stražnje bokobrane ističući njihove mišiće, u podsjećanju na kultne Ferrarije poput 330 P3 / P4. Karoserijski stražnji dio grebena je izdubljen, što naglašava trodimenzionalnost i prepoznatljivost bokova automobila i njihovih oblika.

Skupina stražnjih svjetala daje automobilu agresivniji i sugestivniji izgled. Ona se besprijekorno uklapaju u prorez neposredno ispod spojlera i doprinose stvaranju vodoravnog osjećaja straga. Stražnji odbojnik ima skulpturalni dizajn, karakteriziran pražnjenjem u visini kotača u kojem se nalaze dva impresivna otvora za zrak. Njegove vanjske strane smještaju se u tri aerodinamična utora koji definiraju vrlo prepoznatljiv stil, u savršenom skladu s rezbarijama stražnjeg stakla.

Kokpit

Što se tiče njegove unutarnje arhitekture, 812 Competizione ostao je vjeran 812 Superfastu, zadržavajući iste opće parametre i na glavnim sučeljima armaturne ploče i ploče vrata, uključujući karakteristični motiv vilice. Formalno i značajno osvjetljenje ploče naglašava sportski prostor u putničkom prostoru.

Džep ploče vrata strši iz glavne konstrukcije gotovo kao da je plutajući element. To stvara osjećaj lakoće i formalnog i teksturnog kontinuiteta s ostatkom kabine. Samo mali dodatak koji se spaja s kvakom na vratima ostaje kao naslon za ruku, ali stvara dinamičan mišić na ploči.

Upravo u središnjem dijelu kokpita nalazi se poveznica između Ferrarijeve prošlosti i budućnosti, kultna tema vilice mjenjača koja je ovdje dobila moderan zaokret. Ovo je prvi put da se pojavio na V12 automobilu i itekako odražava duh 812 Competizione i tradiciju marke.

812 Competizione A

812 Competizione A pružio je Ferrarijevom centru za oblikovanje priliku da koristi izmjene potrebne za stražnji dio automobila kako bi stvorio uistinu nezaboravnu arhitekturu. Koncept letećeg kontrafora, koji je dugo bio voljeni dio Ferrarijeve tradicije, bez napora se usklađuje s temom strelice prednjeg dijela stvorenom oštricom i daje osjećaj potiska prema naprijed karoseriji automobila, ali mu daje i potpuno drugačiju konotaciju u odnosu prema coupé izvedbi.

Čini se da je težište automobila spušteno, posebno sa strane, ne samo zbog krova opremljenog vjetrobranskim staklom koje se obavija oko bočnih stakala, već i zbog toga što se leteći kontrafori (flying buttress koncept) nalaze niže od 812 Competizione. Kad je krov otvoren, rollbar konstrukcije vire iz ostatka tijela, ali izrađene su od ugljičnih vlakana, postaju sekundarni vizualni elementi i tako ne ugrožavaju širi, čučeći stav koji stvaraju leteći kontrafori. To pojačava vizualno spuštanje automobila gledanog sa strane.

U zatvorenoj konfiguraciji kotači se spajaju s krovnom konstrukcijom čineći cjelinu s njom. Krov je u potpunom kontinuitetu s rollbar od ugljičnih vlakana i može se skladištiti u prtljažnik čija tema slijedi njegov oblik. Mogućnost odlaganja gornjeg dijela u bilo kojem trenutku znači da se u automobilu može uživati u potpunosti, bez obzira na vremenske uvjete.

Održavanje 7 godina

Ferrarijevi neusporedivi standardi kvalitete i sve veći fokus na uslugu klijentima podupiru prošireni sedmogodišnji program održavanja koji se nudi s 812 Competizione i 812 Competizione A. Dostupan u cijelom asortimanu, pokriva sve redovno održavanje u prvih sedam godina života automobila. Ovaj program redovitog održavanja ekskluzivna je usluga koja klijentima omogućuje sigurnost da njihov automobil godinama ima vrhunske performanse i sigurnost. Ova vrlo posebna usluga također je dostupna vlasnicima Ferrarija u vlasništvu.

Redovito održavanje (u intervalima od 20.000 km ili jednom godišnje bez ograničenja kilometraže), originalni rezervni dijelovi i pedantne provjere od strane osoblja obučenog izravno u Ferrarijevom centru za obuku u Maranellu koristeći najmodernije dijagnostičke alate, samo su neke od prednosti originalnog programa održavanja. Usluga je dostupna na svim svjetskim tržištima i u svim zastupništvima na službenoj zastupničkoj mreži.

Program originalnog održavanja dodatno proširuje raspon usluga nakon prodaje koje Ferrari nudi kako bi ih zadovoljio klijente koji žele sačuvati performanse i izvrsnost, što su potpisi svih automobila izrađenih u Maranellu.