novi val

[FOTO/VIDEO] Renault ima novi logotip: izraz suvremenosti i okrenutosti tehnološkom napretku marke

15.03.2021 u 18:52

Bionic
Reading

Novi logotip se već prikazuje na TV reklamama za Renault Zoe u Francuskoj i upotrebljava na društvenim mrežama, a od lipnja ove godine naći će se i na različitim internetskim platformama, dok će od sljedeće godine krasiti nove Renaultove modele i prodajne salone

Renault ovaj mjesec predstavlja novi logotip. Prvotno predstavljen u siječnju, tijekom predstavljanja nove strategije Renaulution, već je tada krasio prednju masku modela Renault 5 Prototype. Svojim inovativnim, živopisnim i suvremenim dizajnom utjelovljuje Renaultov 'Nouvelle vague' (hrv. Novi val), zaokret kojim marka unosi suvremenost u automobilsku industriju, pozicionirajući se kao tehnološka i uslužna marka koja se temelji na čistoj energiji.

Dok je prethodni logotip (predstavljen 2015.) bio vizualno složeniji, a njegovi obrisi katkad nejasni u manjim dimenzijama, novi dizajn romba veoma je jasan i prepoznatljiv u svim dimenzijama i načinima izvedbe – bio logotip izvezen, prošiven ili ugrađen na prednji kraj automobila.

Novi logotip Renaulta Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Plošni dizajn u skladu je s duhom vremena, iako Renault već odavno njeguje tradiciju logotipa oštrih linija, počevši od inačice iz 1946. do novog 3D logotipa koji je 1992. dizajnirao Style Marque. No, Renault nije nostalgičan za sedamdesetima. 'Nouvelle vague' izraz je suvremenosti marke i okrenutosti tehnološkom napretku.

Novi logotip se već prikazuje na televizijskim reklamama za Renault Zoe u Francuskoj i upotrebljava na društvenim mrežama, a od lipnja ove godine naći će se i na različitim internetskim platformama. Što je najvažnije, od sljedeće će godine ponosno krasiti nove Renaultove modele i prodajne salone.

Novi logotip Renaulta; Gilles Vidal govori o novom logotipu Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Renaultov logotip u obliku romba, odnosno dijamanta jedan je od najlegendarnijih i najprepoznatljivijih u automobilskom svijetu.

Prvi logotip u obliku romba pojavio se na modelu 40CV predstavljenom 1925. Njegov dizajn otad je neznatno mijenjan kako bi se prilagodio različitim modelima. Nakon nacionalizacije Renaulta i nastanka društva Regie Nationale des Usines Renault (RNUR), 1946. godine, nastaje logotip čistih i oštrih linija.

Od 1959. natpis 'Régie Nationale' uklonjen je s logotipa Renault, a sam logotip moderniziran je novim fontom. Zatim je 1972. predstavljen vrlo upečatljiv logotip koji su zajedno dizajnirali modernistički slikar i kipar Yvaral i njegov sin Victor Vasarely. Taj se logotip zadržao na prednjim maskama Renaultovih modela punih 20 godina, a 1978. upotpunjen je fontom Wolffa Olinsa.

  • +11
Renault predstavlja novi logotip Izvor: Promo fotografije / Autor: Greg

Godine 1992. Style Marque je odlučio pojačati 3D efekt legendarnog dijamanta uporabom kromiranog okvira koji se savršeno slagao s fontom Wolffa Olinsa, zadržanog sve do 2004. Dijamant se zatim našao unutar žutog četverokuta, a pratio ga je i novi font. Tri godine kasnije, 2007., natpis je postavljen unutar žutog četverokuta, tik ispod dijamanta.

Logotip je posljednji put promijenjen 2015. godine, a obilježili su ga novi dizajn i font koji je razvio Renaultov dizajnerski studio u suradnji s tvrtkom Interbrand.