velika nagrada toscane

[VIDEO/FOTO] Totalni kaos na stazi u Mugellu; dva prekida utrke zbog sudara, tri starta i na kraju novo slavlje Lewisa Hamiltona

13.09.2020 u 19:12

Bionic
Reading

Britanac Lewis Hamilton (Mercedes) slavio je utrci Formule 1 za Veliku nagradu Toscane u Muggelu, a to mu je 90. trijumf u karijeri pa je došao na samo jednu pobjedu od rekorda legendarnog Michaela Schumachera

Lewis Hamilton je došao do pobjede u utrci punoj incidenata na stazi ispred momčadskog kolege Finca Valtterija Bottasa i Tajlanđanina Alexandera Albona.

Povijesna, prva Velika nagrada Toscane na Mugellu obilježili su brojni sudari zbog čega je 'safety car' čak tri puta izlazio na stazu.

Već u prvom krugu vidjeli smo kaos na stazi. Na startu je loše krenuo Lewis Hamilton što je iskoristio Bottas koji je preuzeo vodstvo, ali je na stazu moralo sigurnosno vozilo nakon što je Max Verstappen izletio sa staze i nije mogao nastaviti utrku.

Nakon što je sigurnosno vozilo izašlo u sedmom krugu smo gledali 'leteći start' koji je izazvao još veći kaos. Magnussen je napravio ogromnu grešku jer je usporio, a u njega se zabio Giovinazzi. Nastradali su tako Alfa Romeo Antonia Giovinazzija, McLaren Carlosa Sainza, Haas Kevina Magnussena i Williams Nicholasa Latifija te nisu mogli nastaviti utrku.

Utrka je nakon toga prekinute te su bolidi otišli u boksove dok se staza ne očisti. Na drugom startu Hamilton je vratio prvo mjesto i jurio prema novoj pobjedi, ali trinaest krugova prije kraja Kanađanin Lance Stroll je pri brzini od čak 282 km/h razbio svoj Racing Point.

  • +11
Formula 1, Velika nagrada Toscane, Mugello, 13.9.2020. Izvor: Profimedia / Autor: FLORENT GOODEN / AFP / Profimedia

Nakon trećeg starta Hamilton je zadržao prednost, a na drugu poziciju probio se Ricciardo. No, Bottas je brzo uspio da ga prestigne, a to je učinio i Albon koji je došao na treće mjesto.

Hamilton je očekivano ponovno slavio, a drugo mjesto pripalo je njegovom momčadskom kolegi Bottasu. Na trećem je bio Albon, dok je Ricciardo završio četvrti što je za njega sigurno veliko razočarenje. Peti je bio Perez iz Racing Pointa, a u TOP 10 bili su još Norris, Kvyat, Leclerc, Vettel i Raikkonen. Bez bodova danas su samo ostali Russell i Grosjean jer je utrku završilo samo 12 vozača.

  • +9
Ferrari, bolid za 1000. utrku u Formuli 1, Velika nagrada Toscane Izvor: Profimedia / Autor: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

Ferrari je na svojoj stazi slavio veliki jubilej - 1000. utrku u povijesti Formule 1, ali se njegovi vozači nisu iskazali - Charles Leclerc je bio osmi, a Sebastian Vettel deseti.

Šestom pobjedom u sezoni Hamilton ima 52 boda više od Bottasa u ukupnom poretku.

Sezona se nastavlja za dva tjedna u ruskom Sočiju.