sigurnost u prometu

[FOTO/VIDEO] Od 6. srpnja svi novi automobili moraju imati uređaj za blokiranje prebrze vožnje

07.07.2022 u 09:40

Bionic
Reading

Uvođenje ISA-e veliki je korak naprijed za sigurnost na cestama i ima potencijal za dramatično smanjenje ozljeda i smrtnih slučajeva u cestovnom prometu

Prije tri godine smo pisali o tome kako je Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta 21. veljače 2019. godine prihvatio radikalan prijedlog promjena za povećanje sigurnosti u prometu.

Tako su od 6. srpnja na snagu stupila nova EU pravila o vožnji za nove automobile. Sada će automobili koji se prodaju diljem EU-a biti obvezno opremljeni ograničivačima brzine. Ovi limitatori koriste tehnologiju Intelligent Speed Assistance (ISA) koja upozorava vozače da uspore pomoću kombinacije vibracija ili zvukova ako prijeđu ograničenje brzine.

Uz Opću uredbu o sigurnosti vozila (EU) 2019/2144, Komisija je poduzela korake bez presedana kako bi pomogla prometnom sektoru i javnim tijelima da se pripreme za mobilnost sutrašnjice. Cilj je zaštititi Europljane od prometnih nesreća, loše kvalitete zraka i klimatskih promjena, osnažiti ih novim rješenjima mobilnosti koja odgovaraju njihovim promjenjivim potrebama i braniti konkurentnost europske industrije.

23. lipnja je donesen delegirani akt 'Tehnički zahtjevi i postupak ispitivanja za odobrenje inteligentne pomoći pri brzini (ISA)'. Zakon će sada biti poslan Europskom parlamentu i Vijeću na dvomjesečno ispitivanje.

Od srpnja 2022. Inteligentna pomoć pri brzini (ISA) bit će obavezna za nove modele/tipove vozila predstavljenih na tržištu. ISA će postati obvezna za sve nove automobile koji će se prodavati od srpnja 2024. (dakle, neće se odnositi na vozni park koji je već registriran i u prometu prije tog datuma).

Mercedes-Benz S 350 d 4MATIC Limousine Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Što je ISA sustav?

ISA sustav je potreban da radi s vozačem, a ne da mu ograničava mogućnost djelovanja u bilo kojem trenutku tijekom vožnje. Vozač uvijek ima kontrolu i može lako nadjačati ISA sustav.

Uredba ISA pruža četiri opcije za povratne informacije sustava vozaču, između kojih će proizvođači automobila moći slobodno birati:

  1. Kaskadno zvučno upozorenje
  2. Kaskadno vibrirajuće upozorenje
  3. Taktilna povratna informacija putem papučice gasa
  4. Funkcija kontrole brzine

Prve dvije opcije povratne informacije ne interveniraju izravno, već samo daju upozorenja (prvo optičko i ako nema odgovora vozača, odgođeno zvučno/vibrirajuće upozorenje), koja moraju biti što kraća u trajanju kako bi se izbjeglo potencijalno uznemiravanje vozača.

Druga moguća povratna informacija oslanja se na povratnu silu papučice - ona će lagano gurnuti vozačevu nogu unatrag kako bi vozača osvijestila i pomogla mu da uspori. Vozač može zanemariti ovu povratnu informaciju i nadjačati sustav tako da malo jače pritisne papučicu gasa. Čak i u slučaju funkcije kontrole brzine, gdje će se brzina automobila automatski lagano smanjiti, vozač može glatko nadjačati sustav pritiskom na papučicu gasa malo dublje.

Sigurnije ceste

Uvođenje ISA-e veliki je korak naprijed za sigurnost na cestama i ima potencijal za dramatično smanjenje ozljeda i smrtnih slučajeva u cestovnom prometu. Proizvođači automobila sada imaju priliku maksimalno iskoristiti potencijal ISA-e za stvaranje sigurnijih cesta za sve.