poznata cijena

[FOTO/VIDEO] Novi VW Golf R je stigao, najsnažniji Golf iz serijske proizvodnje svih vremena

22.12.2020 u 18:53

Bionic
Reading

Golf R je prvi Volkswagen koji će se uvesti na tržište s novim sustavom pogona na sve kotače prije kraja tekuće godine: 4MOTION s raspodjelom okretnog momenta R-Performance

U Hrvatskoj je započela prodaja perjanice modela Golf sa snagom od 235 kW (320 KS) (radi se o prototipu blizu serijske proizvodnje). VW Golf R tradicionalno je najsnažniji model najuspješnije linije proizvoda marke Volkswagen ikad. Uvijek opremljen pogonom na sve kotače, uvijek iznimno dinamičan, uvijek s ekskluzivnim dizajnom i opremom, uvijek postavlja mjerila u svojoj klasi – klasi Golf vozila.

Ni ovoga puta nema iznimki: Golf R je prvi Volkswagen koji će se uvesti na tržište s novim sustavom pogona na sve kotače prije kraja tekuće godine: 4MOTION s raspodjelom okretnog momenta R-Performance. Ovaj inteligentno umreženi sustav omogućuje novu dimenziju dinamike u vožnji.

Novi Golf R Izvor: Promo fotografije / Autor: TopSpeed

Novi Golf R

Marka Volkswagen ovim novim sportskim vozilom naglašava izniman potencijal već osme generacije modela Golf. Ubuduće će ova ikona kompaktnog segmenta vozila, koja je proizvedena u znatno više od 35 milijuna primjeraka, pokrivati izlaznu snagu u rasponu između 66 kW (90 KS) (Golf 1.0 TSI, 66 kW (90 KS), 5-stupanjski – (NEDC) potrošnja goriva u l/100 km: gradska 5,4, izvangradska 4,0, kombinirana 4,5; kombinirane emisije CO₂ u g/km: 104; klasa učinkovitosti: A) i 320 KS kojom se odlikuje novi Golf R.

Golf je dostupan s benzinskim motorom (TSI), dizelskim motorom (TDI) koji obuhvaća revolucionarnu tehnologiju dvostrukog doziranja, u inačici 48-V blago hibridnog sustava (eTSI) te s plug-in hibridnim pogonom. Ova bogata ponuda izvedbi te markantan i suvremen dizajn čine Golf jednim od svega nekolicine svjetskih modela vozila iz masovne proizvodnje koji će se isticati među vozilima normalne kategorije.

Novi Golf R odlikuje se titulom najsnažnijeg modela ove proizvodne linije do sada. Uz tehnologiju voznog pogona, on nadmašuje sve što je do sada bilo uvedeno na tržište u okviru linije Golf. Peta edicija sportskog automobila ubrzava do 100 km/h za svega 4,7 sekundi. Najveća je brzina elektronički ograničena na 250 km/h. Međutim, Golf R također se može naručiti s opcijskim paketom R-Performance, u okviru kojeg se najveća brzina može povećati na 270 km/h. No individualne performanse u vožnji ne oblikuju u tolikoj mjeri karakter novog modela Golf R koliko to čini kombinacija snažnog okretnog momenta od 420 Nm, revolucionarnog voznog postroja i najprogresivnijeg pogona na sve kotače u ovoj kategoriji, kojima se definira novi status quo u pogledu dinamičnosti.

Potpuno novi sustav pogona na sve kotače i tehnološki napredni vozni postroj objedinjuju se kako bi omogućili cijeli niz inovacija, pri čemu također nude najviši stupanj agilnosti i užitka u vožnji. Sustav 4MOTION s raspodjelom okretnog momenta R-Performance novo je upravljačko središte koje raspodjeljuje izlaznu snagu motora na sva četiri pogonjena kotača. Novi pogon na stražnjim kotačima raspodjeljuje snagu benzinskog motora s turbopunjačem modela Golf R ne samo između prednje i stražnje osovine, već i varijabilno između dvaju stražnjih kotača.

  • +27
Novi VW Golf R Izvor: Promo fotografije / Autor: MARTIN MEINERS

Time se omogućuje znatno povećanje agilnosti, posebno tijekom vožnje zavojima. Kao svjetski novitet, pogon na sve kotače također je putem sustava Vehicle Dynamics Manager (VDM) povezan s drugim sustavima voznog postroja kao što su elektronička blokada diferencijala (XDS) i adaptivna regulacija voznog postroja DCC. Zahvaljujući ovoj uskoj povezanosti različitih sustava, novi Golf R nudi optimalna svojstva trakcije i neutralno rukovanje uz najviši stupanj preciznosti.

VW Golf R na stazi Nordschleife Izvor: Promo fotografije / Autor: Auto Addiction

Usput, svi sustavi novog modela Golf R usavršeni su na trkaćoj stazi Nürburgring Nordschleife. Kada se kombinira s paketom R-Performance, Golf R čak se isporučuje s posebnim profilom vožnje nadahnutim Nürburgringom koji je poznat i kao 'Special'. U okviru ovog profila vožnje svi ključni parametri vožnje izvedeni su u skladu s performansama na legendarnoj trkaćoj stazi – uključujući novi pogon na sve kotače. A rezultati su itekako vidljivi: kao što su to pokazali interni testovi vožnje, Golf R – koji je serijski opremljen 7-stupanjskim automatiziranim mjenjačem s dvije spojke (DSG) – brži je do 19 sekundi po krugu oko staze Nürburgring Nordschleife od svojeg prethodnika (7:51 min).

Prisjetimo se: bila je to prava automobilska senzacija – prvi Golf R32 predstavljen 2002. godine. Uz 3,2-litreni 6-cilindrični motor snage 177 kW (241 KS) bio je najsnažniji Golf koji je marka Volkswagen proizvela do toga trenutka. Također, bio je opremljen pogonom na sve kotače i ubrzavao je do 100 km/h za svega 6,6 sekundi. Prodavao se triput bolje od svih očekivanja. Od sredine 2003. godine bio je prvi model marke Volkswagen na svijetu dostupan s automatiziranim mjenjačem s dvije spojke (DSG). Godine 2005. svoj je debi proslavio drugi Golf R32, a sa snagom od 184 kW (250 KS)4 bio je čak i snažniji od svojeg prethodnika.

Četiri su godine protekle do Međunarodnog salona automobila u Frankfurtu 2009. godine: u okviru toga događaja marka Volkswagen proslavila je svjetsku premijeru njegova nasljednika, koji se temeljio na šestoj generaciji Golfa i koji je umjesto V6 usisnim motorom bio opremljen 2,0-litrenim 4-cilindričnim motorom s turbopunjačem (TSI) koji je bio 21 posto učinkovitiji. Model R32 postao je modelom R, a s njime se izlazna snaga treće generacije povećala na 199 kW (270 KS) (ovi modeli više nisu dostupni).

U rujnu 2013. godine uslijedila je četvrta generacija modela Golf R, koja se temeljila na modelu Golf 7, a svoj je debi ponovno proslavila na frankfurtskom sajmu automobila. Sa snagom koja je sada iznosila 221 kW, ovaj je model probio magičnu granicu od 300 KS.