RAZVOJ OD NULE

[FOTO/VIDEO] Novi detalji reli automobila Škoda Fabia RS Rally2: Novorazvijeni 1,6-litreni motor od 289 KS koristi 100-postotno održivi benzin

24.10.2022 u 08:37

Bionic
Reading

Zahvaljujući preciznoj pažnji posvećenoj detaljima, novorazvijeno stražnje krilo stvara gotovo dvostruko veću potisnu silu u usporedbi s prethodnikom. To nudi ogromnu prednost na stazi, jer veća potisna sila omogućuje veće brzine u zavojima

Škoda Fabia RS Rally2, o kojoj smo pisali u lipnju ove godine, temelji se na četvrtoj generaciji Fabije. Škoda Motorsport je razvila reli vozilo od nule, oslanjajući se na mnoge optimizacije napravljene na proizvodnom modelu. Na primjer, Fabia RS Rally2 može se pohvaliti visoko učinkovitim aerodinamičkim paketom; rekonstruirano stražnje krilo stvara gotovo dvostruko više potisne sile od svog prethodnika.

Raspodjela težine također je optimizirana, a Fabia RS Rally2 ima novorazvijeni motor temeljen na 2.0 TSI iz serije motora EA888. Na prvi pogled, nova boja Mamba Green zelena marke Škoda Motorsport usklađuje se s proizvodnim RS modelima Octavia RS i Enyaq Coupé RS iV, koji smo vozili proteklog vikenda.

'U razvoju modela Fabia RS Rally2 primijenili smo svo iskustvo koje smo stekli s njegovim uspješnim prethodnikom. Optimizirali smo svaki detalj. U isto vrijeme, mogli bismo graditi na savršenoj novoj bazi iz novog proizvodnog modela Fabia i iskoristiti prednosti poboljšane ravnoteže i vrlo učinkovite aerodinamike. Ponosni smo što smo zajedno uspjeli još više unaprijediti najuspješnije rally vozilo u svojoj kategoriji.' rekao je Michal Hrabánek, voditelj Škoda Motorsport.

Škoda Fabia RS Rally2 Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda Auto

Škoda Fabia RS Rally2 donosi upečatljiv dizajnerski jezik četvrte generacije Fabije na međunarodne reli staze. Reli model također ima ravna, oštro iscrtana prednja svjetla serijskog vozila, koja se protežu do velike, šesterokutne Škodine maske. Prednja i stražnja svjetla svojom LED tehnologijom stvaraju vizualne akcente. Bočne zračne zavjese na prednjem braniku i linije češke zastave na prednjim vratima također su naklon proizvodnom modelu Fabia.

Novorazvijeno stražnje krilo generira gotovo dvostruko više potisne sile

Fabia RS Rally2 također ima tehnološke prednosti iz proizvodnog modela. Najbolji koeficijent otpora u klasi bio je izvrsna polazna točka za stručnjake u Škoda Motorsportu za razvoj visoko učinkovitog aerodinamičkog paketa. Zahvaljujući preciznoj pažnji posvećenoj detaljima, novorazvijeno stražnje krilo stvara gotovo dvostruko veću potisnu silu u usporedbi s prethodnikom.

To nudi ogromnu prednost na stazi, jer veća potisna sila omogućuje veće brzine u zavojima. Fabia RS Rally2 koristi serijski standardne zračne zavjese. Zajedno s razdjelnikom na prednjem braniku, oni osiguravaju optimalnu aerodinamičku učinkovitost sprijeda, kao i brži protok zraka i niži tlak ispod vozila.

  • +13
Škoda Fabia RS Rally2 Izvor: Promo fotografije / Autor: ŠKODA AUTO

Novi 1,6-litreni motor s turbopunjačem dizajniran za rad na 100-postotno održivi benzin

Fabia RS Rally2 pokreće potpuno novi četverocilindrični turbo motor s obujmom od 1620 cm³. Jedinica ima promjenjivo vrijeme ventila i novi turbopunjač, ​​a novo je razvijena na temelju 2.0 TSI iz serije motora EA888, koji proizvodi oko 214 kW (289 KS). U usporedbi s prethodnikom, Fabia RS Rally2 ima najveći okretni moment od 430 Nm u širem rasponu brzina motora, a sekvencijalni 5-stupanjski mjenjač raspodjeljuje snagu na sva četiri kotača.

U skladu s propisima FIA-e, spremnik goriva od 82,5 litara izrađen je od gume otporne na udarce i opremljen je novim sigurnosnim ventilom za odzračivanje. Navlaka od kompozita karbon-kevlara osigurava još bolju zaštitu. Tijekom sezone 2022. FIA Svjetsko prvenstvo u reliju (WRC) koristi 100-postotno održivi benzin temeljen na modernim sirovinama kao i obnovljivim komponentama visoke čistoće.

Održiva goriva se dobivaju iz biološkog otpada i sintetičkih e-goriva. Obnovljivi izvori energije koriste se za proizvodnju ovih trkaćih goriva, uključujući elektrolizu 'zelenog' vodika, kao i CO₂, koji se izdvaja iz zraka i industrijskih procesa. 100-postotno obnovljivi benzin zatim se proizvodi u laboratoriju bez ikakvih komponenti fosilnih goriva.