SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Škoda Motorsport predstavio novi rally automobil: Fabia RS Rally2 temeljen na 4. generaciji cestovnog modela

15.06.2022 u 10:48

Bionic
Reading

Motor je potpuno nov, prema pravilima za Rally2 automobile i maksimalnog kapaciteta 1,6 litara i četiri cilindra. Agregat se temelji na standardnom 2.0 TSI motoru koji koriste Octavia i Superb, a snaga mu je 214 kW (291 KS) i 430 Nm s pogonom na sva četiri kotača

Nova Škoda Fabia RS Rally2 jučer je imala svoju svjetsku premijeru. Ovaj potpuno novi trkaći rally automobil Škoda Motorsporta temelji se na četvrtoj generaciji najmanjeg proizvodnog modela češkog proizvođača – Fabiji. Iskorištava snage cestovnog modela, među njima i rafiniranu aerodinamiku, krutost tijela i nove proporcije. U to dodaje određene trkaće značajke - zaštitni okvir, motor, mjenjač i podvozje - koje su razvijene kako bi se nosile s izazovnim uvjetima rally utrka, oslanjajući se na svo iskustvo Škoda Motorsporta.

Prošle i ove godine, Škoda Motorsport je automobil stavio intenzivno testiranje na asfaltne i makadamske staze u Češkoj, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Belgiji, Španjolskoj i ekstremnim klimatskim uvjetima sjeverne Finske. Rezultat je automobil koji još jednom ima najviše ambicije: voditi Škoda Motorsport klijente do niza naslova.

Škoda Fabia RS Rally2 Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda Motorsport

Nova Škoda Fabia RS Rally2 slijedi vrlo uspješne prethodnike. Prethodni modeli Fabia Rally2 i Fabia Rally2 EVO, temeljeni na trećoj generaciji Škoda Fabia, među najuspješnijim su automobilima svih vremena. Škoda Motorsport klijenti kupili su više od 450 automobila, što je donijelo nevjerojatnih 4186 postolja na postolju u utrkama širom svijeta u 13.091 startova do početka svibnja, uključujući 1714 pobjeda, od čega četiri u poznatom rallyju Monte Carlo.

Od 2015. godine, Fabia Rally2 postao je referentna vrijednost u kategoriji WRC2, dovodeći vozače tvorničkih tima i privatne posade do preko 20 naslova u Europi i trijumfa na regionalnim prvenstvima Afrike, Srednje i Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Azijsko-pacifičke regije i Srednjeg istoka. Posade s ovim automobilima osvojile su 100 državnih prvenstava, uključujući šest naslova češkog prvenstva i tri njemačka naslova.

Čvrsta osnova

Četvrta generacija Škoda Fabije izgrađena je na platformi MQB-A0 Volkswagen grupe, što je dovelo do brojnih promjena kako u proporcijama automobila tako i u njegovom tehničkom dizajnu. Inženjeri Škoda Motorsporta iskoristili su ove promjene u svoju korist i pokušali maksimalno iskoristiti nove značajke tijekom razvoja.

Dizajn novog automobila je, primjerice, impresivan, jer rally automobil što više približava serijskom automobilu. Škoda Fabia RS Rally2 preuzima emotivan dizajn proizvodne verzije i dodaje dramatične trkaće značajke kao što su širi odbojnici, otvori za usis zraka i ventilacije te novo stražnje krilo. Kako bi proslavili bližu vezu sa serijskom proizvodnjom, automobil je predstavljen u novoj shemi boja, s tradicionalnom zelenom nijansom zamijenjenom živahnijom Green Mambom za Škoda Motorsport koju Škodini kupci mogu naručiti za svoje masovno proizvedene modele Škoda Octavia RS i Enyaq Coupé RS iV.

Profinjena aerodinamika serijske verzije bila je izvrsna osnova za rad inženjera motosporta. To im je dalo više prostora za fino podešavanje otpora trkaćeg automobila, što je rezultiralo značajnim povećanjem potisne sile (downforce) u usporedbi s modelom Fabia Rally2 evo. Ova sila potiska je gotovo dvostruka, što rezultira poboljšanjem prianjanja automobila, a time i njegove brzine u zavojima.

Već vrhunska sigurnost automobila također je napravila veliki korak naprijed. Naravno, Fabia RS Rally2 RS Rally2 ne koristi nijedan od sigurnosnih sustava pomoći ili opsežan paket zračnih jastuka koji poznajemo iz proizvodnog modela. No, oslanja se na iznimno krutu strukturu karoserije, koja je omogućila daljnje poboljšanje razine zaštite posade u slučaju nesreće. Međutim, samo kruta karoserija nije dovoljna pri brzinama koje postižu natjecatelji, pa postoji obavezan kavez koji je čvrsto zavaren na platformu automobila čak i prije nego što se stranice karoserije montiraju na automobil. Time se osigurava najviša moguća kvaliteta zavara i povećava sigurnost. Ovaj okvir se sastoji od ukupno 35,8 metara cijevi.

U odnosu na prethodnu generaciju, nova serijska Škoda Fabia također je malo narasla u veličini, a da to nije negativno utjecalo na masu automobila. Inženjeri Škoda Motorsporta također su to maksimalno iskoristili. Nove proporcije daju im više mogućnosti u pogledu raspodjele težine. A to, u kombinaciji s povećanjem međuosovinskog razmaka automobila i vrhunskom aerodinamikom i preciznijim mogućnostima podešavanja šasije (zahvaljujući čvršćoj karoseriji), rezultira poboljšanom stabilnošću. Više mjesta ima i u motornom prostoru, što je omogućilo korisne promjene i u području pogonskog sklopa.

Sve generacije trkaćeg automobila Fabia

Svaka generacija modela Škoda Fabia je postala osnova za trkaći automobil. Počelo je 2003. godine s modelom Fabia WRC, koja se temeljila na prvoj generaciji automobila. Automobil vrhunske kategorije, sa svojim dvolitrenim turbo motorom koji isporučuje 221 kW (300 KS) i 600 Nm okretnog momenta, najsnažniji je Fabia trkaći automobil ikad napravljen. Proizvedena su 24 automobila.

Godine 2009. nakon ovog automobila slijedila je Fabia S2000, bazirana na drugoj generaciji hatchbacka. Dizajniran za pristupačnije utrke, automobil je imao 2-litreni atmosferski motor sa 206 kW (280 KS) i 250 Nm okretnog momenta. Fabia S2000 osvojila je ukupno 50 naslova u nacionalnim i međunarodnim prvenstvima. Zatim ga je 2015. zamijenila Fabia R5, slično dizajnirani automobil baziran na trećoj generaciji Fabije. Ovaj automobil napravljen je prema novim pravilima R5 grupe, odnosno s turbo motorom od 1,6 l, i postao je rally standard.

Uz poboljšan model Fabia R5 evo lansiran 2019., ova verzija je do sada ostvarila 1710 pobjeda. Od 2020. nadalje, nakon promjene FIA ​​nomenklature, ovi modeli nose oznake Fabia Rally2 i Fabia Rally2 evo. Sada ih slijedi četvrta generacija, Fabia RS Rally2.

  • +10
Škoda Fabia RS Rally2 Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda Motorsport

1,6-litreni motor prema pravilima za Rally2 automobile

Motor ispod haube novog rally automobila potpuno je nov, iako na prvi pogled možda ne izgleda tako. Pravila za Rally2 automobile propisuju da agregat mora imati maksimalan kapacitet od 1,6 litara, što novi motor ima baš kao i njegovi prethodnici, i četiri cilindra. Agregat se temelji na standardnom 2.0 TSI motoru koji koristi Škoda u modelima Octavia i Superb. Nakon što je redizajniran u svrhu pokretanja rally automobila, motor isporučuje snagu od 214 kW (291 KS) i 430 Nm okretnog momenta. Testni vozači pohvalili su bolju isporuku okretnog momenta i bolji odziv gasa u odnosu na prethodnika. Poseban sekvencijalni mjenjač s pet stupnjeva prijenosa brine se za prijenos snage motora na površinu ceste, raspoređujući je na sva četiri kotača pomoću mehaničkih diferencijala prednje i stražnje osovine. Jedna nova značajka je elektro-hidraulička kontrola međuosovinske spojke, koja omogućuje otpuštanje prednje i stražnje osovine aktiviranjem ručne kočnice, koja se često koristi u reliju za brzo zaobilaženje oštrih zavoja.

Škoda Fabia RS Rally2: svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Podvozje, koje je potpuno drugačije od serijskog automobila, također je specifično za trkaći automobil. Koristi McPhersonov sustav ovjesa, a sve komponente, poput mjenjača i ostalih pogonskih komponenti, dizajnirane su da izdrže ekstremni stres vožnje na kronometar. Kočnice – uvijek disk kočnice s unutarnjom ventilacijom, ali prilagođene zadanoj podlozi – dizajnirane su s tim na umu. Za natjecanja na asfaltu kočnice su promjera 355 mm sprijeda i 300 mm straga (automobil koristi kotače od 18 cola), dok su za makadam diskovi promjera 300 mm sprijeda i straga (koriste se kotači od 15 cola).

Jedna od posebnih sigurnosnih značajki rally automobila je spremnik goriva izrađen od kombinacije najlona i posebne gume prema sigurnosnim standardima definiranim od strane Međunarodne automobilističke federacije (FIA). Materijal je dizajniran kako bi osigurao maksimalnu otpornost spremnika na oštećenja ili bušenje što je više moguće u slučaju nesreće. Unutar spremnika goriva od 82,5 l nalazi se i posebna pjena koja, osim svojih sigurnosnih svojstava, smanjuje curenje goriva. Spremnik je s donje strane zaštićen kućištem izrađenim od kombinacije stakloplastike i kevlara. I inače, benzin kojim natjecateljske ekipe pune spremnik u potpunosti je iz obnovljivih izvora i nema fosilnih komponenti.