test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Škodu Octaviju RS 1.4 TSI DSG PHEV; izvanredan sportski automobil markantnog izgleda, impresivne snage 245 KS

24.01.2021 u 14:35

Bionic
Reading

U sportskom načinu rada, koji omogućuje vozačima da iskoriste punu izlaznu snagu automobila, Octavia RS iV ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 7,3 sekundi, a najveća brzina mu je 225 km/h

Škoda Octavia RS iV, točnije model oznake Octavia RS 1.4 TSI DSG PHEV, jedan je od automobila koji smo s nestrpljenjem iščekivali na testu. Naravno, radi se o prvom plug-in hibridnom pogonu u jednom Octavijinom RS modelu, a ovo je četvrta generacija izrazito sportskog modela u obitelji Octavia, koja je u 20 godina otkako se prvi puta pojavila na tržištu prilično evoluirala.

Premijera sportskijih varijanti modela Octavia RS bila je planirana za Salon automobila u Ženevi u ožujku 2020. godine, ali zbog pandemije COVID-19 i posljedice otkazivanja salona, ​​dogodila se u glavnom pogonu Škode u Mladoj Boleslavi. Prva Octavia RS predstavljena u ožujku 2020. pokreće se istim plug-in hibridnim pogonom koji se također koristi u Golfu VIII GTE i Cupra Leon eHybrid, zbog čega je model dobio sufiks iV.

Kasnije iste godine, Škoda je predstavila i verzije s najsnažnijim dizelskim i benzinskim motorima u seriji modela. Tako je Octavia RS prvi put dostupna s trima različitim pogonima. 2,0 TDI motor iz EVO generacije sada razvija snagu od 147 kW (200 KS) i dostupan je s prednjim pogonom ili pogonom na sve kotače. Ovaj motor se sto tako nalazi i u Golfu VIII GTD. Nova EVO varijanta 2,0 TSI benzinskog motora razvija snagu od 180 kW (245 KS) koja se prenosi preko prednje osovine na cestu i poznata je iz Golfa VIII GTI.

Vratimo li se malo u 126-godišnju povijest Škode, ili prigodnije za 2021. godinu, u 120-godišnju tradiciju ovog češkog proizvođača kad je riječ o motorsportu, vidjeti ćemo da je Škoda skraćenicu RS prvi put upotrijebila u automobilskom sportu još 1974. godine.

Reli automobili Škoda 180 RS i 200 RS smatraju se ‘izvornim RS’ automobilima. Škoda 130 RS, koja se proizvodila od 1975. do 1980., je legendarni trkaći automobil, budući da je bio jedan od najuspješnijih automobila u svom vremenu iz svoje kategorije u 1970-ima i 1980-ima. Inicijali RS označavaju Škodin uspjeh u motorsportu, kao i visoke performanse i strast koju predstavlja marka. Sinonim za sport je tako 2000. godine ušao u raspon modela Škoda s modelom Octavia RS, 2003. s modelom Fabia RS te 2018. sa SUV modelom Kodiaq RS.

Zanimljivosti radi, prema Škodi oznaka 'RS' označava Rally Sport, iako bi neki mogli pomisliti da se radi o Racing Sportu. Što je još zanimljivije, u samom dizajnerskom rješenju ove oznake vidi se zapravo i slovo 'v' koje prethodi oznaci 'RS', pa je oznaka 'vRS' vidljivo istaknuta na vozilu sprijeda i straga, na kolu volana, zaslonima, naslonima prednjih sjedala te pragovima na prednjim vratima. Prema Škodi, dodatak 'v' u oznaci je zapravo 'dijakritički znak koji vidite iznad S u Škodi' ili jednostavno – kvačica u slovu Š, ali isto tako Škoda ovaj znak navodi i kao 'victory' (pobjeda).

Ako ste se pitali što znači oznaka 'iV', onda treba reći da proizvođač prvo slovo 'i' definira prije svega kao: inovativnost, inteligenciju i inspiraciju. No, to može simbolizirati i sljedeće: ikonu, individualnost i intuitivnost te poseban karakter, mogućnost personalizacije i jednostavno rukovanje svim modelima Škoda iV. Slovo 'V' označava vozilo (eng. vehicle).

Vanjski dizajn i dimenzije

Prije svega treba reći da Octavia RS model dolazi u dvije izvedbe; kao limuzina (Octavia RS) i karavan (Octavia Combi RS). Mi smo na testu imali limuzinsku verziju. Uzmemo li u obzir osnovni model Octavia četvrte generacije iz kojeg je RS verzija izvedena i usporedbom njihovih dimenzija vidljivo je da na RS modelu nisu samo pridodani vanjski ukrasni modeli. Prije bismo mogli reći da s radi o ponešto modificiranom auomobilu, no ono što im je zajedničko je svakako Volkswagenova MQB Evo platforma (od njemačkog naziva Modularer Querbaukasten), odnosno modularna poprečna matrica iz 2019. godine. Ista je to podloga za nekoliko modela VW Grupe: Audi A3 Mk4 (2020.-), Cupra Formentor (2020.-), Seat Leon Mk4 (2020.-), VW Golf Mk8 (2019.-) te VW Caddy Mk4 (2020.-). Naravno, svaki od tih modela ima svoje specifičnosti, ali ono što je svima zajedničko jest činjenica da se radi o modelima najnovijih generacija, kao i činjenica da ova platforma dozvoljava najrazličitije vrste pogonskih sklopova.

Dakle, Octavia kao osnovni model u limuzinskoj verziji je generalno uzevši nešto kraći automobil (razlika je u branicima), s nešto dužim međuosovinskim razmakom. Tako je Octavia RS sljedećih dimenzija: dužina 4702 mm (standardna Octavia 4689 mm), širina 1829 mm (isto kod standardnog modela, ali je RS model s otvorenim retrovizorima širi: 2003 mm (+9 mm)), visina 1459 mm (+4 mm), međuosovinski razmak 2680 mm (standardna limuzinska verzija 2686 mm). RS model ima i kraći prednji prevjes 908 mm (-2 mm), duži stražnji prevjes 1114 mm (+20 mm od standardne verzije). Isto tako, RS ima širi prednji trag kotača koji znosi 1541 mm (+1 mm), te širi stražnji trag kotača s 1550 mm (+16 mm).

RS modeli tradicionalno su puno dinamičniji od ostalih varijanti modela Octavia, a njihov sportski izgled naglašavaju ciljani crni akcenti, što je posebno vidljivo na bijeloj boji karoserije kao u našem slučaju. Osim specifičnih prednjih i stražnjih maski, brojni crni akcenti osiguravaju sportski izgled tipičan za RS modele, s oznakama 'vRS' vidljivo istaknutim prednjoj rešetci hladnjaka i stražnjim 5. vratima. Natpis ŠKODA na stražnjem dijelu vozila, kućišta vanjskih zrcala, okviri prozora i stražnji RS spojler limuzine također su dizajnirani u crnoj boji. Dvostruki trapezoidni završeci ispušnih cijevi su jako dojmljivi i pružaju veliku dozu agresivnosti i snage cijelom modelu.

Markantna rešetka marke Škoda, prednji difuzor i zračni usisnici ispod zatamnjenih LED svjetala za maglu izvedeni su u crnoj boji visokog sjaja. Octavia RS također nudi izvrsnu aerodinamiku s koeficijentom otpora zraka od cw 0,25. U skladu s time smanjene su i emisije CO₂ te vrijednosti potrošnje, no o tome nešto kasnije u tekstu. Brojni dijelovi karoserije optimizirani su u pogledu aerodinamike. Tu se posebno ubrajaju zračne zavjese, na prednjoj maski aerodinamične zaklopke, difuzor na stražnjoj 'pregači' ili RS stražnji spojler kao kod naše limuzinske verzije.

Model RS je serijski je opremljen izvrsnim i inovativnim LED Matrix glavnim svjetlima s funkcijom Matrix Beam i LED stražnjim svjetlima u čiji se opseg funkcija ubrajaju dinamični pokazivači smjera te animirana Coming/Leaving home funkcija.

Aerodinamički optimizirani kotači od lakog metala također pridonose boljoj aerodinamici. Standardna veličina kotača na modelu RS je 7,5J x 18" s gumama 225/45R18, no naš je testni model imao još markantnije i dinamičnije lakometalne naplatke Altair, antracit polirane, veličine 7,5J x 19" sa zimskim gumama Continental Contact TS 860 S dimenzija 225/40R19 V XL. Općem sportskom dojmu i učinkovitosti pridonose i kočione čeljusti lakirane u crvenoj boji tipičnoj za RS modele, koje svakako pozivaju na sportsku vožnju. Težina samog PHEV vozila je između 1695 i 1780 kg (s vozačem od 75 kg) i varira u ovisnosti od opreme. Usporedimo li ove vrijednosti s RS modelima limuzinske izvedbe s klasičnim motorima vidimo da je verzija s 2,0 TSI benzinskim motorom lakša otprilike od 151 do 175 kg, a dizelska verzija 2,0 TDI s 4x4 pogonom od 69 do 71 kg lakša.

Sportska RS unutrašnjost kabine

Već na prvi pogled, čim otvorite vrata RS-ice stječete dvostruki dojam; sportskog okružja i premium opremljenosti. Unutrašnjost novog modela Octavia RS pretežno je crne boje. Naša testna verzija je imala opcijska ergonomska sportska sjedala, školjkastog oblika iz jednog komada, s presvlakama od Alcantare® i kože. Sjedala imaju namještanje dubine sjedala i funkciju masaže. Nasloni sjedala nose logotip RS te su također ukrašena crvenim ili srebrno sivim šavovima, kao što je slučaj kod instrumentne ploče presvučene Alcantarom®. Crna krovna obloga, obloge vrata od Alcantare®, dekorativne letvice u karbonskoj izvedbi na instrumentnoj ploči, papučice u našem modelu izvedene od nehrđajućeg čelika te unutrašnje zrcalo bez okvira upotpunjuju opći sportski dojam.

Sportska crna boja, karbonska izvedba i Alcantara® karakteriziraju cijelu unutrašnjost. Novodizajnirani izvrsni višenamjenski kožni sportski upravljač s tri kraka ukrašen je logotipom RS, dok je kod vozila s DSG mjenjačem u našem slučaju opremljen tipkama za ručno mijenjanje stupnjeva prijenosa.

Prvi put u modelu Octavia RS tu je i središnji zračni jastuk koji pruža još bolju zaštitu putnika. Novi središnji zračni jastuk između dvaju prednjih sjedala u RS modelima koja su namijenjena tržištima Europske unije štiti prednje putnike od međusobnog fizičkog kontakta u slučaju sudara, a posebno u slučaju bočnog udara. Novi zračni jastuk nalazi se s unutrašnje strane leđnog naslona vozačevog sjedala.

Škoda Octavia RS je serijski opremljena virtualnim cockpitom veličine 10,25“ koji nudi dodatni sportski prikaz i prikaz logotipa dobrodošlice specifičan za RS modele. Infotainment sustavi pripadaju novoj generaciji modularnog infotainment sustava Volkswagen koncerna te raspolažu središnjim zaslonom veličine 10“. Stalna online veza preko integrirane eSIM kartice omogućuje korištenje brojnim mobilnim online uslugama. Infotainment sustavom u novom RS modelu moguće je u svakom trenutku rukovati i putem upravljanja govornim naredbama zahvaljujući digitalnoj potpori za govorne naredbe Laura koji razumije i prirodno izgovorene rečenice. Naš model je imao i opcijsko Bluetooth povezivanje s mobilnim uređajem + Phone Box (bežično punjenje + LTE veza s vanjskom antenom). Dok se za odličan zvuk u kabini se brine opcijski Canton zvučni sustav sa strateški dobro raspoređenih 12 zvučnika.

Uz sve to naš je model imao i opcijsko električno otvaranje i zatvaranje vrata prtljažnika, kao i opcijski head-up zaslon.

Serijski sportski vozni postroj i opcijska adaptivna regulacija voznog postroja DCC

Sa serijskim sportskim voznim postrojem koji je dinamički usklađen u stilu RS modela vozilo je spušteno za 15 milimetara u odnosu na standarnu verziju Octavije. Opcijska adaptivna regulacija voznog postroja DCC , kao u našem slučaju, kontinuirano prilagođava amortizaciju te u modusu Sport omogućuje posebno dinamično upravljanje. DCC u odabiru profila vožnje (Driving Mode Select) prvi put nudi opciju da se pojedinačni parametri poput amortizacije, upravljača ili karakteristika promjene stupnjeva prijenosa DSG mjenjača individualno prilagode i u različitim modusima vožnje preko kliznog regulatora na središnjem dodirnom zaslonu veličine 10“. Integrirana stražnja osovina s više spona odlikuje se visokim stupnjem udobnosti i dobrim karakteristikama upravljanja.

Nova tehnologija i potpore

Model Octavia RS nudi sve nove tehnologije i inovativne sustave potpora četvrte generacije osnovnog modela Octavije. Vozilo je pritom prvi put opremljeno tehnologijom shift-by-wire za rukovanje DSG mjenjačem. Pritom se odabir stupnja za vožnju na mjenjač ne prenosi mehanički, već elektronički. Time se štedi prostor i omogućuju nove opcije dizajna. Dobro poznatu ručicu automatskog DSG mjenjača zamjenjuje novi upravljački modul u središnjoj konzoli koji je opremljen malim prekidačem za odabir stupnjeva za vožnju R (unatrag), N (neutralno) i D/S (vožnja/Sport) te tipkom za parkirni modus P. To je dobro tehničko rješenje ručice mjenjača s obzirom ga u vožnji i ne koristite, osim u manevrima kretanja ili parkiranja, a poželite li biti 'aktivniji' u vožnji, prebacite mijenjanje stupnjeva prijenosa na tipke na kolu volana.

Serijski progresivni upravljač

Model Octavia RS je serijski opremljen progresivnim upravljačem koji pri većim brzinama osigurava dinamičnu povratnu reakciju i poboljšano upravljanje. Istovremeno je u potpunosti očuvana uobičajena razina udobnosti pri niskim brzinama. K tomu upravljač u RS modelima nudi znatno izravniji prijenos u odnosu na standardni upravljač: od jednog graničnika do drugog potrebno je samo 2,13 umjesto 2,70 okretaja kola upravljača.

  • +66
Škoda Octavia RS 1.4 TSI DSG PHEV Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Novi, inovativni te dodatno poboljšani sustavi potpora za vozača

Model Octavia RS nudi inovativne i unaprijeđene sustave potpora iz četvrte generacije stndardnog modela. U slučaju prijetećeg sudara s pješakom, biciklistom ili drugim vozilom nova potpora za izbjegavanje prepreka pomaže, primjerice, u sprječavanju sudara putem aktivnog pojačavanja momenta upravljača i kontroliranog izbjegavanja. Na križanjima potpora za skretanje može tijekom skretanja ulijevo na vrijeme prepoznati promet iz suprotnog smjera, upozoriti vozača ili automatski zaustaviti vozilo.

Upozorenje pri izlasku iz vozila dostupno od proljeća 2021. godine upozorava putnike na vozila ili bicikliste koji se približavaju vozilu straga nakon otvaranja vrata. Novitet također predstavlja lokalno upozorenje na opasnosti koje automatski upozorava na prometne smetnje u neposrednom okruženju vozila, primjerice na kraju zastoja. Side Assist prikazuje vozila koja se straga približavaju ili vozila koja se nalaze u mrtvom kutu na udaljenosti do 70 metara te isto tako pomaže na autocesti i brzim cestama u sprečavanju sudara. Upozorenje se izdaje preko dobro vidljivog svjetlećeg signala na unutrašnjoj strani kućišta vanjskih zrcala. Side Assist nije aktivan kod vožnje s prikolicom ili nosačem za bicikl koji je postavljen na kuki za vuču. U gradu Front Assist s prediktivnim sustavom zaštite pješaka i biciklista upozorava na sudar vizualno, akustički i laganim kočenjem te po potrebi pokreće kočenje. Sustav prepoznaje vozila u pokretu i mirovanju u smjeru vožnje te bicikliste i osobe koje se kreću ispred vozila.  

Plug-in hibridni pogon

Već smo prošle godine isprobali kako funkcionira plug-in hibridni pogon kod modela Superb iV Combi SportLine 1.4 TSI DSG PHEV, ipak postoje značajne razlike u ukupnoj snazi od tog i Octavija RS iV modela. Ono što je kod modela RS znčajno jest činjenica da na raspolaganju sada ima tri verzije motora. Nakon predstavljanja modela Octavia RS iV kao prvog RS modela s plug in hibridnim pogonom, ovaj kompaktni sportaš sada je ponovno dostupan s najsnažnijim benzinskim motorom i najsnažnijim dizelskim motorom u seriji modela. Novi 2,0 TSI motor EVO generacije razvija snagu od 180 kW (245 KS), baš kao i plug-in hibridni pogon modela RS iV. Snaga kod 2,0 TDI motora raste na 147 kW (200 KS).

Naš testni RS iV model ima 1,4-litreni TSI (1395 cm³) turbobenzinski motor snage 150 KS (110 kW) i) električni motor snage 85 kW (116 KS). Zajedno imaju kombiniranu izlaznu snagu od 180 kW (245 KS) i nude maksimalni okretni moment od 400 Nm, koji se prenosi na prednje kotače pomoću 6-stupanjskog automatskog DSG mjenjača s dvije spojke. Sam benzinski motor od 150 KS ima najveći okretni moment 250 Nm pri 1550–3500 okr./min.

Visokonaponska litij-ionska baterija ima kapacitet od 37 Ah što odgovara 13 kWh, čime automobil postiže potpuno električni domet do 60 km u WLTP ciklusu, a maksimalna brzina u e-modu je 50 km/h. Kako je okretni moment od 330 Nm koji pruža elektromotor dostupan odmah, RS iV može startati jako brzo. U sportskom načinu rada, koji omogućuje vozačima da iskoriste punu izlaznu snagu automobila, Octavia RS iV ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 7,3 sekundi, a najveća brzina mu je 225 km/h.

Inače, maksimalna izlazna snaga od 245 KS postiže se kad se papučica gasa pritisne do kraja ('kickdown') ili ako se odabere Sport način.

Progresivno upravljanje, koje dolazi kao standardno i dinamično podešavanje sportskog ovjesa, tipično je za RS-ovu ponudu i udovoljava energičnim stilovima vožnje. Osim modusa Sport dostupni su e-modus i hibridni modus. U e-modusu RS iV upotrebljava isključivo električni pogon koji mu primjerice omogućuje gotovo nečujno kretanje. U hibridnom su modusu aktivna oba motora čija se interakcija automatski regulira elektroničkim putem.

Što se potrošnje tiče Octavia RS iV troši u kombiniranim uvjetima 1,5 l/100 km (WLTP). Emisije CO₂ model RS iV iznose približno 30 g/km u WLTP ciklusu, što znači da je već u skladu s novim, strožim EU6d standardom emisija za sva novoregistrirana vozila u EU, koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine. No da biste doista i uspjeli ostvariti te vrijednosti trebati će vam malo više prakse u stvarnim uvjetima, kao i određena doza samodiscipline da ne biste uvijek vozili u najnekonomičnijem modusu i tako prije svega iscrpili, ipak, ograničenu električnu bateriju, a onda i natjerali da motor s unutarnjim izgaranjem troši i više od predviđenog. Najgore što bi se moglo dogoditi neangažiranim i nezainteresiranim vozačima plug-in sustava, koji je zasad prema mnogima najbolji sustav između automobila s klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem i potpuno električnih automobila jest to da ne pune redovito električnu bateriju i voze se samo na benzinski motor. No, kao i kod Superb iV modela ne može se reći da vam proizvođač nije ponudio izbor.

U vožnji naša je testna verzija RS iV nevjerojatan sportski automobil, kojima će oduševiti sve one koji takvoj vožnji i teže. Neki će prigovoriti da mu je kapacitet baterije skroman te da se zapravo na dužim putovanjima zapravo voze uglavnom sa 'samo' 150 KS jer se baterija brzo isprazni. Za kratkotrajna žešća ubrzanja puni se potencijal od 245 KS sasvim lijepo može iskoristiti, ali ruku na srce, uz ograničenje brzine na autocesti od 130 km/h u Hrvatskoj i u gotovo svim zemljama EU osim Njemačke, i snaga od 150 KS benzinskog motora je itekako dovoljna. Što se tiče gradske vožnje, odnosno potpuno električne vožnje, i ova je baterija posve dovoljna za prosječne dnevne udaljenosti.

Naša RS-ica ima i zanimljivu funkciju 'Soundaktor' (njemački za aktuator zvuka). To je audio sustav vozila koji se koristi za simulaciju buke motora u kabini i nekih Volkswagenovih automobila. Sastoji se od zvučnika postavljenog na vatrozid između motora i kabine, koji kabini dodaje buku kako bi se repliciralo iskustvo vožnje starijih vozila koja su imala nižu razinu zvučne izolacije. Ovaj je sustav predstavljen 2011. godine na VW-ovom modelu Golfu GTI, a također je korišten i na Jetti GLI i Beetle Turbo. Ista tehnologija korištena je i u drugim automobilima Volkswagen koncerna, uključujući i Audi S3. Ovo je zanimljivo rješenje za one koji se doista žele prepustiti sportskoj vožnji, no mnogi vozači RS modela će ovu funkciju koristiti samo neko vrijeme, a onda se prepustiti izvrsnom ozvučenju audio sustava unutar kabine i nekoj opuštajućoj glazbi.

Pogon našeg RS iV modela je na prednja dva kotača, a prednji ovjes je MacPherson s donjim trokutastim karikama i torzijskim stabilizatorom, dok je straga osovina s više elemenata, s jednom uzdužnom i tri poprečna kraka, s torzijskim stabilizatorom.

Pogonska baterija Superb iV modela se može napuniti putem standardne utičnice za kućanstvo ili zidne kutije. Iz utičnice od 220 V potrebno je 3 sata i 45 minuta da se napuni od 0 do 80 posto, a 5 sati da dosegne 100 posto, pomoću serijskog kabela Mode 2. Kada koristite zidnu kutiju (wall box) snage 3,6 kW, potrebno je 2 sata 33 minute da baterija dosegne 80 posto svog kapaciteta i 3 sata 33 minute da se u potpunosti napuni, preko opcijskog kabela za punjenje Mode 3. Tijekom vožnje Octavia RS iV može djelomično napuniti svoju bateriju preko benzinskog motora ili održavati kapacitet kako bi primjerice za posljednju dionicu do odredišta, poput one u gradskoj ekološkoj zoni, na raspolaganju bio željeni električni doseg koji se putem središnjeg zaslona može namjestiti u više stupnjeva. Vozilo k tomu putem rekuperacije obnavlja energiju tijekom kočenja ili ako vozač makne nogu s papučice gasa kako bi se Octavia RS iV kretala u praznom hodu nizbrdo bez vlastitog pogona.

Priključak za punjenje nalazi se iza zaklopke na prednjem blatobranu na lijevoj, vozačevoj strani, koja se otvara pritiskom na gumb na ploči vrata. Uz pogonsku bateriju, RS iV ima i 12-V bateriju smještenu u prtljažniku, koja pokreće niskonaponske sustave automobila.

Za kraj, Škoda Octavia RS s motorom 2.0 TSI DSG7 s 235 KS dostupan je za verziju limuzina od 270.061 kn, a s istim motorom za Combi verziju od 278.725 kn do registracije. Škoda Octavia RS iV 1.4 TSI DSG PHEV s plug-in hibridnim motorom je dostupan u limuzinskoj verziji od 277.060 kn, a u Combi verziji s istim pogonom 284.831 kn do registracije.

Naša testna izvedba s izdašnom dodatnom opremom stoji 340.550 kuna do registracije. Isto tako, treba podsjetiti da i za ovaj model možete aplicirati za državne poticaje za električna i plug-in hibridna vozila (ispod emisije CO₂ od 50 g/km, što ovaj model svakako jest), pa se onda njegova cijena umanjuje za 40.000 kn.