ambiciozAn plAn

[FOTO/VIDEO] Nova strategija Jaguar Land Rovera: Do 2030. svi će modeli Jaguara i 60 posto Land Rovera biti s nultom emisijom

16.02.2021 u 17:00

Bionic
Reading

Plan 'Reimagine' pokazat će kako Jaguar Land Rover uspostavlja nove referentne standarde u kvaliteti i učinkovitosti za luksuzni sektor optimizacijom, prenamjenom i reorganizacijom

Jaguar Land Rover objavio je kako će redizajnirati budućnost modernog luksuza kroz svoja dva britanska brenda: Jaguar i Land Rover. Kako bi bili istinski održivi, Jaguar Land Rover će postat agilniji tvorac najpoželjnijih svjetskih luksuznih vozila i usluga za najzahtjevnije kupce. Strategija je to osmišljena da stvori novo mjerilo u utjecaju na okoliš, društvo i zajednicu za luksuzno poslovanje.

'Jaguar Land Rover jedinstven je u svjetskoj automobilskoj industriji. Dizajneri besprimjernih modela, nenadmašno razumijevanje budućih luksuznih potreba svojih kupaca, emocionalno bogati kapital brenda, duh britanstva i nenadmašan pristup vodećim svjetskim igračima u tehnologiji i održivosti unutar šire Tata Grupe.'

'Upotrijebili smo te sastojke danas kako bismo redizajnirali posao, dvije marke i sutrašnje iskustvo kupaca. Strategija Reimagine omogućuje nam da poboljšamo i proslavimo tu jedinstvenost kao nikada prije. Zajedno možemo osmisliti još održiviji i pozitivniji utjecaj na svijet oko nas', rekao je Thierry Bolloré, izvršni direktor Jaguar Land Rovera.

Dvije različite moderne luksuzne marke s održivosti kao središtem

U središtu plana Reimagine bit će elektrifikacija marki Land Rover i Jaguar na odvojenim arhitekturama s dvije jasne, jedinstvene osobnosti.

U Land Roveru vozilo i vozača ujedinjuje avantura. Otvarajući novo tlo, suočavajući se s novim izazovima i ne zadovoljavajući se očekivanim, Land Rover uistinu pomaže ljudima da otiđu 'Iznad i dalje'. U sljedećih pet godina Land Rover će predstaviti šest čisto električnih varijanti, jer je i dalje svjetski lider luksuznih SUV-ova kroz svoje tri obitelji Range Rover, Discovery i Defender. Prva potpuno električna varijanta stići će 2024. godine.

Sredinom ovog desetljeća Jaguar će doživjeti renesansu da bi se pojavio kao čisto električni luksuzni brend s dramatično lijepim novim portfeljem emocionalno privlačnih dizajna i pionirskih tehnologija sljedeće generacije. Jaguar će postojati 'kako bi život učinio izvanrednim stvaranjem dramatično lijepih automobilskih iskustava zbog kojih se njegovi kupci osjećaju jedinstveno i nagrađeno'. Iako se natpisna pločica može zadržati, planirana zamjena Jaguara XJ neće biti dio postave, jer marka nastoji ostvariti svoj jedinstveni potencijal.

Jaguar i Land Rover će do 2030. godine nuditi čisto električni pogon, model za modelom. Do tada, uz cjelokupnu prodaju Jaguara, predviđa se da će oko 60 posto prodanih Land Rovera biti opremljeno s pogonom nulte štetne emisije.

Cilj Jaguara Land Rovera je postići potpunu nultu emisiju ugljika u svom opskrbnom lancu, proizvodima i operacijama do 2039. godine. Kao dio ove ambicije, tvrtka se također priprema za očekivano usvajanje čiste snage gorivnih ćelija u skladu sa sazrijevanjem vodikove tehnologije. Razvoj je već u tijeku, a prototipi stižu na ceste u Velikoj Britaniji u sljedećih 12 mjeseci u sklopu dugoročnog programa ulaganja.

Održivost koja donosi novo mjerilo utjecaja na okoliš i društvo za luksuzni sektor ključna je za uspjeh plana Reimagine. Novi centralizirani tim bit će ovlašten graditi i ubrzati pionirske inovacije u materijalnosti, inženjerstvu, proizvodnji, uslugama i investicijama u kružno gospodarstvo.

Godišnje obveze od oko 2,5 milijarde funti (gotovo 2,9 milijarde eura) uključivat će ulaganja u tehnologije elektrifikacije i razvoj povezanih usluga za poboljšanje putovanja i iskustava kupaca, uz tehnologije usmjerene na podatke koje će dodatno poboljšati njihov vlasnički ekosustav.

Dokazane usluge poput fleksibilnog modela pretplate PIVOTAL (koji je narastao za 750 posto tijekom fiskalne godine), rođene iz inkubatora i ulagača Jaguara Land Rovera, InMotion, sada će biti uvedene na druga tržišta nakon uspješnog pokretanja u Velikoj Britaniji.

Kvaliteta i učinkovitost

Reimagine će pokazati kako Jaguar Land Rover uspostavlja nove referentne standarde u kvaliteti i učinkovitosti za luksuzni sektor optimizacijom, prenamjenom i reorganizacijom. Nova strategija arhitekture presudna je za to putovanje, a kako bi se uspostavile različite osobnosti dviju marki.

Land Rover će koristiti nadolazeću fleksibilnu modularnu longitudinalnu arhitekturu (MLA ili Modular Longitudinal Architecture). Isporučivat će elektrificirane motore s unutarnjim izgaranjem (ICE ili internal combustion engines) i potpuno električne verzije kako tvrtka bude razvijala svoju liniju proizvoda u budućnosti. Uz to, Land Rover će koristiti čisto električnu pristranu električnu modularnu arhitekturu (EMA ili Electric Modular Architecture) koja će također podržavati napredni elektrificirani ICE motor.

Budući modeli Jaguara bit će izgrađeni isključivo na čistoj električnoj arhitekturi.

Reimagine je dizajniran da pruži i pojednostavljenje. Objedinjavanjem broja platformi i modela koji se proizvode u pojedinoj tvornici, tvrtka će moći uspostaviti nove referentne standarde u učinkovitom mjerilu i kvaliteti za luksuzni sektor. Takav pristup pomoći će racionalizaciji nabave i ubrzati ulaganja u lokalni lanci opskrbe kružnog gospodarstva.

Iz osnovne proizvodne perspektive to znači da će Jaguar Land Rover zadržati svoje pogone i montažne linije na domaćem britanskom tržištu i širom svijeta. Osim što je proizvođač MLA arhitekture, Solihull, West Midlands bit će i dom buduće napredne Jaguarove čisto električne platforme.

Ključni partneri, uključujući sindikate, trgovce na malo i one u lancu opskrbe, i dalje će igrati vitalni dio proširenog novog ekosustava Jaguar Land Rover i njegovo putovanje prema ponovnom zamišljanju budućnosti modernog luksuza.

Preusmjerenje na agilniju operaciju

Kao što pokazuju najnoviji financijski rezultati, Jaguar Land Rover ima snažne temelje na kojima može graditi održivo i izdržljivo poslovanje za svoje kupce i njihove zajednice, partnere, zaposlenike, dioničare i okoliš.

Ono što će biti značajno za ovu transformaciju nedavno je pokrenut program Refocus, objedinjavanjem postojećih inicijativa poput Charge + s novim višefunkcionalnim aktivnostima. Reimagine će pokazati Jaguar Land Rover prave veličine, prenamijeniti ga i preustrojiti u agilniju operaciju. Stvaranje ravnije strukture osmišljeno je kako bi zaposlenicima omogućilo brzu i jasnu svrhu stvaranja i isporuke.

Da bi ubrzala ovu učinkovitost fokusiranja, tvrtka će značajno smanjiti i racionalizirati svoju neproizvodnu infrastrukturu u Velikoj Britaniji. Gaydon će postati simbol ovog napora - 'reaktor' poslovanja - s izvršnim timom i ostalim upravljačkim funkcijama koje se premještaju na jedno mjesto kako bi pomogli nesmetanu suradnju i agilno donošenje odluka.

Skok do vodstva s Tata Groupom

Kako bi s povjerenjem ostvarila svoju viziju moderne luksuzne mobilnosti, tvrtka će organizirati bližu suradnju i razmjenu znanja s tvrtkama Tata Grupe kako bi poboljšala održivost i smanjila emisije, kao i razmjenu najboljih praksi u tehnologiji iduće generacije, razvojnom vodstvu po pitanju podataka i softvera. Jaguar Land Rover je od 2008. godine podružnica Tata Motorsa, u kojoj je Tata Sons najveći dioničar, u stopostotnom vlasništvu.

'Imamo toliko sastojaka iznutra. To je jedinstvena prilika', rekao je gospodin Bolloré. 'Drugi se moraju oslanjati isključivo na vanjska partnerstva i kompromise, ali mi imamo pristup bez otpora koji će nam omogućiti da se s pouzdanjem i brzinom nagnemo naprijed.'

Objedinjujući sve ove sastojke, Jaguar Land Rover na putu je prema dvoznamenkastoj EBIT marži i pozitivnom novčanom tijeku, s ambicijom da do 2025. postigne pozitivan gotovinski balans bez dugova (cash net-of-debt). U konačnici, Jaguar Land Rover želi biti jedan od najprofitabilnijih svjetskih luksuznih proizvođača.

Gospodin N Chandrasekaran, predsjednik Tata Sons-a, Tata Motors-a i Jaguar Land Rover Automotive plc-a je komentirao: 'Strategija Reimagine odvodi Jaguar Land Rover na važan put ubrzanja u skladu s vizijom i prioritetima održivosti šire Tata Grupe. Zajedno ćemo pomoći Jaguaru da ostvari svoj potencijal, ojačati bezvremensku privlačnost Land Rovera i zajedno postati simbol istinski odgovornog poslovanja za svoje kupce, društvo i planet.'

Gospodin Bolloré je zaključio: 'Kao tvrtka usmjerena na čovjeka, možemo se, i hoćemo, kretati puno brže i s jasnom svrhom ne samo da ponovo zamišljamo moderni luksuz, već ga definiramo za dvije različite marke. Marke koje predstavljaju emocionalno jedinstvene dizajne, umjetnička djela, ako želite, ali sve s povezanim tehnologijama i odgovornim materijalima koji zajednički postavljaju nove standarde u vlasništvu. Dizajniramo novi moderni luksuz.'