premijera

[FOTO/VIDEO] Ovo je novi Jaguar E-PACE; dinamičan, elektrificiran i povezan

29.10.2020 u 08:33

Bionic
Reading

Novi E-Pace krase unaprijeđena unutrašnjost i vanjština s naprednom povezanošću, nova arhitektura vozila te učinkoviti plug-in i blagi hibridni električni pogonski sklopovi

Uz osvježeni vanjski izgled, poboljšanu unutrašnjost, najnoviji sustav Pivi Pro, novu arhitekturu vozila i izbor snažnih i učinkovitih motora – uključujući napredni pogonski sklop Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV ili Plug-in hibridno električno vozilo) – novi Jaguar E-PACE je još snažniji, povezaniji, profinjeniji i učinkovitiji.

Novi pogonski sklop P300e PHEV kombinira 1,5-litreni, trocilindrični benzinski motor Ingenium od 200 KS i elektromotor na stražnjoj osovini od 109 KS (80 kW) (Electric Rear Axle Drive - ERAD). On pruža mogućnost vožnje do 55 km uz nultu emisiju, u električnom načinu rada, te uz emisiju CO₂ u mješovitoj vožnji od 44 g/km i potrošnju goriva do 2,0 l/100 km (WLTP TEL mješovito).

U unutrašnjosti, stranke uživaju pogodnosti najnovijeg sustava za informiranje i zabavu Pivi Pro koji omogućava intuitivno upravljanje sustavima vozila uz pojednostavljene izbornike i napredno povezivanje, uključujući osvježavanje softvera preko zraka (Software-Over-The-Air - SOTA).

Dorađena vanjština Jaguara E-PACE

Dorađeni vanjski izgled pojačava samosvjestan nastup i dojam luksuza Jaguarovog kompaktnog i snažnog SUV-a. Na prednjem kraju, ove izmjene uključuju drugačiji oblik donjeg otvora koji uključuje dojmljivu letvicu. Nova mrežasta maska hladnjaka ima uzorak koji je nadahnut Jaguarovim nasljeđem, a završni izgled joj daje suvremeni kromirani sloj, Noble Chrome, dok su na novim bočnim otvorima za zrak smještene legendarne figurice jaguara u skoku, Leaper.

Nova, potpuno LED glavna svjetla s dnevnim svjetlima (Daytime Running Light - DRL) i svjetlosnim potpisom u obliku dvostrukog slova J, koja su dostupna s opcijom u tehnologiji Pixel LED, osiguravaju povećanu rezoluciju i jačinu snopa. Funkcija prilagodljivog snopa za vožnju (Adaptive Driving Beam) provjerava cestu ispred vozila i automatski prilagođava uzorak snopa dugih svjetala gaseći pojedine LED segmente u skladu s nadolazećim vozilima ili prometnim znakovima, radi postizanja optimalne vidljivosti i smanjenja zasljepljivanja, bez ometanja drugih vozača.

Napredna LED tehnologija se ugrađuje na modele S, dok se na vozila SE i HSE ugrađuju Premium LED glavna svjetla s funkcijom automatskih dugih svjetala (Auto High Beam Assist). Ova tehnologija koristi prednju kameru za automatsko prebacivanje između kratkih i dugih svjetala, radi izbjegavanja zasljepljivanja vozača iz suprotnog smjera. Stražnji sekvencijalni pokazivači smjera su standard na modelima S, SE i HSE, dok se prednji sekvencijalni pokazivači smjera ugrađuju na izvedenice SE i HSE.

Straga, niži branik se odlikuje novim mrežastim umetkom koji je smješten između integriranih ispušnih cijevi koje su standard na četverocilindarskim benzinskim motorima. Sve izvedenice s drugim motorima imaju nove, tanke, vodoravne završetke. Potpuno LED stražnja svjetla su nadahnuta potpuno električnim modelom I-PACE te znameniti Jaguarov oblik „šikane“, označavajući naprednu tehnologiju i suvremenost cjelokupnog izgleda.

U dojmljivoj specifikaciji R-Dynamic, novi E-PACE se odlikuje nizom posebnih dizajnerskih elemenata koji odaju njegove snažne performanse, pri čemu su svi modeli dostupni uz dodatni paket Black Exterior, koji dodatno osnažuje njegov dinamični izgled uz posebno oblikovane elemente u boji Narvik Black.

Prekrasno izrađena unutrašnjost

Unutrašnjost novog E-PACE-a odaje izuzetan luksuz, unaprijeđeno povezivanje i još veću profinjenost. U srcu nove unutrašnjosti je integrirani, zakrivljeni HD dodirni zaslon veličine 11,4“ u središtu armaturne ploče, kojim se upravlja novim sustavom za informiranje i zabavu Pivi Pro. Kemijski ojačan, stakleni zaslon ima dva završna premaza; jedan koji sprečava zasljepljivanje, te drugi koji sprečava ostavljanje otisaka prstiju.

Julian Thomson, Direktor dizajna u Jaguaru, je rekao: 'Novi E-PACE s ponosom nosi ključne dizajnerske elemente preuzete iz cijele Jaguarove obitelji, unapređujući vanjski izgled i uvodeći prekrasne nove detalje u unutrašnjosti. Sve to osigurava da najnoviji model bude još privlačniji, zadržavajući pri tome osjećaj koji pruža kompaktni i sportski SUV.'

Unutrašnjost je usmjerena na vozača, što znači da omogućava lakši pristup većem pretincu ispred novog izbornika programa za vožnju (Drive Selector) u kojem je smješten bežični punjač uređaja od 15 W. Dodirne površine oko ploče s instrumentima su prevučene mekanim materijalima, dok je područje dodira koljena posebno oblikovano kako bi pružalo dodatni komfor.

Novi Drive Selector – samo jedan od brojnih prekrasnih detalja – sada je niži i širi te se odlikuje gornjim dijelom izvedenim sa šavovima u stilu loptice za kriket, dok je donji dio izrađen od brižljivo obrađenog metala radi još ugodnijeg dodira.

Usredotočenost na materijale širi se i dalje na metalne ukrase zvučnika i metalne otvore za zrak koji, zajedno s elementima kao što su metalni upravljački kotačići, odaju snažan dojam luksuza.

Na novom obruču upravljača, koji je oblikovan pod utjecajem dizajna potpuno električnog, snažnog SUV-a, I-PACE-a, nalaze se prekidači koji su skriveni dok se ne upale i metalne lopatice mjenjača.

Naglašena pažnja posvećena detaljima ogleda se izvezenom liku Jaguara u skoku, zvanog Jaguar Leaper, na naslonima za glavu dok oznake 'Est.1935 Jaguar Coventry' na presvlakama naglašavaju povijest i nasljeđe marke. Dodatni prekrasni detalji uključuju uzorak Jaguarovog krzna na središnjoj konzoli i ispred izbornika programa za vožnju.

Plug-in snaga i performanse

Novi E-PACE koristi Jaguarovu platformu Premium Transverse Architecture, koja je oblikovana i konstruirana za najnovije tehnologije elektrificiranog pogona. To uključuje novi, trocilindrični pogonski sklop P300e PHEV kao i sljedeću generaciju četverocilindričnih dizelskih i najnovije benzinske motore Ingenium, koji se odlikuju tehnologijom blagih hibridnih električnih vozila (Mild Hybrid Electric Vehicle - MHEV).

Napredne funkcije uključuju inteligentni pogon na sve kotače i automatske mjenjače vrlo profinjenog rada, osiguravajući tako da E-PACE pruža dinamiku koja ulijeva povjerenje, kao i prijenos snage i profinjenost koja se očekuje od Jaguara.

Nova paleta motora uključuje:

Dizel

  • 163 KS, 2,0-litreni, četverocilindrični turbo, ručni mjenjač sa šest brzina, pogon na prednje kotače
  • 163 KS, MHEV 2,0-litreni, četverocilindrični turbo, automatski mjenjač s devet brzina, pogon na sve kotače
  • 204 KS, MHEV 2,0-litreni, četverocilindrični turbo, automatski mjenjač s devet brzina, pogon na sve kotače

Benzin

  • 160 KS, MHEV 1,5-litreni, trocilindrični turbo, automatski mjenjač s osam brzina, pogon na prednje kotače
  • 200 KS, MHEV 2,0-litreni, četverocilindričnii turbo, automatski mjenjač s devet brzina, pogon na sve kotače
  • 249 KS, MHEV 2,0-litreni, četverocilindričnii turbo, automatski mjenjač s devet brzina, pogon na sve kotače
  • 300 KS, MHEV 2,0-litreni, četverocilindrični turbo, automatski mjenjač s devet brzina, pogon na sve kotače
  • 309 KS, MHEV 1,5-litreni, trocilindrični turbo, automatski mjenjač s osam brzina, pogon na sve kotače

Napredni, 1,5-litreni, trocilindrični, benzinski motor je najnoviji član modularne, prilagodljive obitelji motora Ingenium, te je dostupan u modelu E-PACE uz tehnologije PHEV i MHEV.

Ovaj lagani, novi, aluminijski motora, koji je 33 kg lakši od četverocilindričnog, daje snažne performanse i profinjenost uz malo trenje što pridonosi odličnoj učinkovitosti i maloj potrošnji goriva. Ispušna grana je integrirana u aluminijsku glavu motora, što pridonosi brzom zagrijavanju i smanjuje na minimum udaljenost od ispušnih kanala do turbine turbopunjača i tako skraćuje odziv.

Novi pogonski sklop P300e PHEV kombinira 1,5-litreni, trocilindrični benzinski motor Ingenium od 200 KS i elektromotor na stražnjoj osovini od 109 KS (80 kW) (Electric Rear Axle Drive - ERAD). Time se dobivaju impresivne performanse i učinkovitost, pa se postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,5 sekundi, emisija CO₂od 44 g/km, a potrošnja goriva samo 2,0 l/100 km (mješovita vožnja prema WLTP).

Kompaktni elektromotor ERAD se napaja iz litij-ionske baterije od 15 kWh smještene ispod poda prtljažnika. Kada je potpuno napunjen on pruža doseg do 55 km na isključivo električni pogon, što znači da novi E-PACE PHEV može savladati prosječnu dnevnu vožnju u Velikoj Britaniji od 30,2 km do posla i natrag na električni pogon bez potrebe za punjenjem baterije.

Na trocilindričnom benzinskom i četverocilindričnom dizelskom motoru, sustav MHEV koristi elektropokretač/generator na remenski pogon (Belt integrated Starter Generator - BiSG) u prostoru motora radi prikupljanja energije koja se obično gubi prilikom usporavanja i kočenja, a koja se zatim pohranjuje u litij-ionskoj bateriji od 48 V smještenoj ispod prtljažnika. Ovaj sustav može ponovno koristiti pohranjenu energiju radi pomoći toplinskom motoru prilikom ubrzavanja, kao i radi postizanja mirnijeg rada sustava stop/start.

Uz tehnologiju MHEV, 2,0-litreni, trocilindrični benzinski motor Ingenium od 160 KS (samo uz pogon na prednje kotače) smanjuje emisiju CO₂ do 181 g/km i potrošnju goriva do 8,0 l/100 km (mješovita vožnja prema WLTP).

Colin Kirkpatrick, Glavni produktni inženjer u Jaguaru, je rekao: 'Novi Jaguar E-PACE je dostupan uz sveobuhvatni izbor pogonskih sklopova koji će zadovoljiti sve potrebe, dok nova platforma Premium Transverse Architecture osigurava izvanredne performanse, vožnju, upravljivost i komfor koji se očekuju od Jaguara.'

Novi E-PACE je dostupan i s 2,0-litrenim, četverocilindričim, dizelskim motorom Ingenium i 2,0-litrenim, četverocilindričim benzinskim motorom Ingenium sljedeće generacije, u paru s tehnologijom MHEV, pogonom na sve kotače i automatskim mjenjačem s devet brzina.

2,0-litreni, četverocilindrični dizelski motor MHEV od 163 KS daje 380 Nm, uz emisiju CO₂ od 167 g/km i potrošnju goriva od 6,4 l/100 km. Motor od 204 KS MHEV daje 430 Nm te može ubrzati 0-100 km/h za 8,4 sekundi, uz potrošnju od 6,4 l/100 km i emisiju CO₂ od 169 g/km (mješovita vožnja prema WLTP).

Dostupan i uz ručni mjenjač sa šest brzina, uz pogon na prednje kotače, tu je i 2,0-litreni, četverocilindrični dizelski motor od 163 KS, bez MHEV-a, s emisijom CO₂ od 158 g/km i potrošnjom goriva od 6,0 l/100 km (mješovita vožnja prema WLTP).

Najnoviji pogonski sklop se odlikuje izborom motora napredne tehnologije radi poboljšavanja profinjenosti i učinkovitosti, uključujući, po prvi put, i klipove od čelika velike čvrstoće. Oni smanjuju trenje, dok turbopunjač promjenljivim ulaznim kutom i novi sustav ubrizgavanja common rail od 2500 bara, koji pruža još bolju kontrolu ubrizgavanja goriva u cilindre, isto tako pridonosi povećanju učinkovitosti.

2,0-litreni, četverocilindrični benzinski motor Ingenium je dostupan s tri razine snage, pri čemu sve izvedbe raspolažu tehnologijom MHEV. Izvedba od 200 KS daje 320 Nm okretnog momenta te ubrzava 0-100 km/h za 8,5 sekundi, dok izvedba s 249 KS, 365 Nm ubrzava 0-100 km/h za 7,5 sekundi.

Na vrhu ponude benzinskih motora je izvedba od 300 KS. Dostupna isključivo u 300 SPORT, daje 400 Nm okretnog momenta, što omogućava ubrzanje 0-100 km/h za 6,9 sekundi.

Ovaj napredni pogonski sklop se odlikuje najnovijim tehnologijama koje uključuju inteligentni sustav stalno promjenljivog podizanja ventila (Continuous Variable Valve Lift - CVVL), koji djeluje zajedno s tehnologijom promjenljivog rada bregastog vratila (Variable Cam Timing - VCT) i turbopunjačem s dvostrukim kolom radi snažnije kombinacije profinjenih performansi i učinkovitosti.

Podvozje i mjenjači

Značajna unapređenja arhitekture podvozja novog E-PACE-a pružaju poboljšanu dinamiku, udobnosti i praktičnost. Nova platforma Premium Transverse Architecture ima nove nosače motora, koji pridonose boljem odzivu na pomak papučice gasa.

Nova arhitektura pruža i veću krutost točaka pričvršćenja prednjeg ovjesa, što pak pruža veću udobnost u vožnji uz istovremeno održavanje znamenite Jaguarove okretnosti. Ova konstrukcija smanjuje vibracije i udarce u cijeloj kabini, pa ona tako postaje utočište mirnoće za sve putnike, a istovremeno se smanjuje buka u kabini što dodatno povećava osjećaj komfora i profinjenosti.

Većina modela se odlikuje Jaguarovim inteligentnim sustavom pogona na sve kotače, pri čemu su izvedbe s trocilindarskim motorima i pogonom na sve kotače upareni s automatskim mjenjačem s osam brzina, dok četverocilindrični modeli koriste automatske mjenjače s devet brzina. Prijenosni omjeri mjenjača su bliski pa je odziv odličan, a ručno mijenjanje se vrši putem lopatica od slitine cinka smještenih iza upravljača što daje vozaču dodatni osjećaj uključenosti. Ručni mjenjač sa šest brzina se, kao standard, ugrađuje na dizelske izvedbe od 163 KS i prednjim pogonom.

Novi sustav pogona na sve kotače na E-PACE-u koristi drugu generaciju sustava 'Standard Driveline', koji automatski raspodjeljuje okretni moment između prednjih i stražnjih kotača i tako osigurava da se uvijek maksimum snage prenosi na podlogu.

Po prvi put Standard Driveline raspolaže sustavom Driveline Disconnect. Tijekom vožnje stalnom brzinom, sustav isključuje pogon na sve kotače i usmjerava snagu samo na prednju osovinu čime se smanjuje potrošnja goriva.

Ekskluzivno na 300 SPORT, Jaguarova druga generacija sustava pogona na sve kotače Active Driveline, daje djelotvorni pogon na sve kotače uz znamenite dinamičke sposobnosti.

Poput sustava Standard Driveline, sustav Active Driveline AWD raspoređuje okretni moment između prednje i stražnje osovine. Povrh toga, na stražnjoj osovini, dvije neovisne, elektronički upravljane mokre spojke raspodjeljuju okretni moment na jedan ili drugi kotač, pri čemu ovaj sklop može usmjeriti 100 posto tog momenta na samo jedan kotač u samo 100 milisekundi (0,1 sekunda).

Svi modeli E-PACE-a imaju Jaguar Drive Control koji raspolaže načinima rada Comfort, Eco, Rain-Ice-Snow (na izvedbama s prednjim pogonom) i Dynamic, koje vozač može ručno odabrati, u skladu s uvjetima na cesti. Postavkama, koje vozač bira putem prekidača smještenog pored potpuno nove sklopke Drive Selector, se, na E-PACE-u, prilagođavaju upravljanje, rad mjenjača, odziv papučice gasa i (ovisno o specifikaciji) postavke prilagodljive dinamike (Adaptive Dynamics).

Dodatno, novi sustav Adaptive Surface Response, koji zamjenjuje način rada Rain-Ice-Snow na svim izvedbama s pogonom na sve kotače (AWD), automatski određuje najprikladniju od tri odvojene postavke time što nadzire stanje podloge svake desetinke sekunde, uz reakciju u roku pola sekunde.

E-PACE koristi Jaguarov sofisticirani koncept stražnjeg ovjesa Integral Link. Konstrukcija Integral Link odvaja poprečne i uzdužne sile, pružajući optimalnu kombinaciju odličnog odziva upravljanja i voznosti zahvaljujući prigušivanju uzdužnih udara.

Pionirske tehnologije povezivanja

Novi E-PACE se odlikuje Jaguarovom naprednom elektroničkom arhitekturom vozila (Electronic Vehicle Architecture), nazvanom EVA 2.0, koja podržava niz novih tehnologija radi stvaranja vozila koje je uvijek povezano i uvijek osvježeno.

Najnovijom tehnologijom za informiranje i zabavu Pivi Pro se pristupa putem potpuno novog, zakrivljenog HD dodirnog zaslona od 11,4“. Ključne prednosti uključuju unaprijeđenu jasnoću slike - zaslon je tri puta sjajniji i 48 posto veći od prethodnog zaslona - a pojednostavljena struktura izbornika omogućava vozačima pristup ili pregled do 90 posto uobičajenih postupaka s početnog prikaza u dva ili manje dodira.

Kako bi se omogućilo gotovo trenutačno uključivanje, Pivi Pro ima vlastiti izvor napajanja, pa je tako navigacija spremna čim vozač sjedne za upravljač, dok ugrađene dostupne aplikacije – uključujući Spotify, Deezer i TuneIn – pružaju punu funkcionalnost čak i bez vašeg pametnog telefona. Dodatne funkcije povezivanja uključuju Google i integraciju kalendara Microsoft Outlooka što omogućava vozač pregled rokovnika, pa čak i spajanje na važne pozive putem bezručnog sustava.

Sustav povezivanja Pivi Pro koristi najnoviju tehnologiju s dvije SIM kartice i dva LTE modema koji omogućavaju prenošenje putem sustava više funkcija istovremeno, kao što su streaming i preuzimanje SOTA osvježavanja, uz održavanje svih performansi. Ovakva mogućnost vrhunskog povezivanja osigurava i minimalne prekide uslijed nepokrivenosti signalom jer pretražuje eter i traži najjači signal.

Napredno povezivanje SOTA omogućava strankama preuzimanje i instalaciju osvježavanja softvera bez potrebe za posjetom serviseru Jaguara. Osvježavanja se preuzimaju u pozadini, a stranke dobivaju upozorenje u kojem se navode ključne izmjene. Za osvježavanja koja zahtijevaju isključivanje vozila, stranke mogu odrediti termin u vrijeme prikladno za instalaciju.

Pivi Pro se ugrađuje kao standard na modelima S, SE i HSE, a opcija je na početnoj izvedbi E-PACE-a. Na ulaznom modelu je standard Pivi koji podržava funkciju navigacije putem vozačevog pametnog telefona uz korištenje aplikacije Apple Carplay®. Pivi isto tako sadrži Android Auto™ kao standard.

Pored središnje smještenog dodirnog zaslona od 11,4“, tu je i interaktivni HD vozačev zaslon (Driver Display) od 12,3“ s poboljšanom grafikom i prilagodljivim prikazom koji može sadržavati navigacijsku kartu preko cijelog zaslona s uputama skretanje po skretanje, digitalne pokazivače, upravljanje medijima, popis kontakata ili pojedinosti sustava za informiranje i zabavu. Ovaj interaktivni zaslon za vozača radi u kombinaciji s najnovijom generacijom TFT virtualnog zaslona u boji koji je sjajniji, ima veću površinu prikaza i poboljšanu rezoluciju.

Ionizacija zraka u kabini poboljšava kvalitetu zraka zahvaljujući tehnologiji Nanoe, koja uklanja alergene i neugodne mirise. Ovaj napredni sustav se odlikuje pročišćavanjem čestica u zraku, pa hvata vrlo sitne čestice – uključujući PM2,5 – i tako poboljšava zdravlje putnika, a uključuje se pritiskom na tipku 'Purify' na središnjem dodirnom zaslonu.

Radi dodatne praktičnosti, druga generacija ključa za aktivnosti (Activity Key) može zaključati, otključati i pokrenuti vozilo bez potrebe za konvencionalnim ključem u vozilu. Ovaj uređaj se može puniti, u sebi sadrži sat, dok njegova baterija može trajati sedam dana između dva punjenja.

Novi E-PACE se, po prvi put, odlikuje i Jaguarovim unutarnjim retrovizorom ClearSight. Ovaj sustav ima poboljšanu praktičnu funkciju osiguravanja pune preglednosti prema natrag, bez ikakvih zapreka. Koristeći širokokutnu stražnju kameru, ovaj sustav šalje sliku na zaslon visoke definicije smješten u unutarnjem retrovizoru, pa tako niti visoki putnici na stražnjim sjedalima, slaba rasvjeta ili kiša na stražnjem staklu ne ometaju vidljivost.

Najnovija 3D Surround kamera pruža napredne 3D funkcionalnosti radi pružanja više pojedinosti i izbor opcija praćenja u stvarnom vremenu prilikom manevriranja vozilom. Izbor postavki uključuje Junction View (pregled u križanjima), 3D Perspective View (3D pogled) i ClearSight Plan View.

Jaguarov sustav nadzora umora vozača (Driver Condition Monitor) prepoznaje kada se vozač počne osjećati pospano i upozorava ga da napravi stanku. Ovaj sustav koristi ulazne podatke s tisuća različitih senzora, od kojih se neki mjere tisuću puta u sekundi – uključujući upravljač, papučice i općenito ponašanje u vožnji – kako bi prepoznao znakove umora. Povrh toga, prilagodljivi tempomat održava željeni razmak od automobila ispred i tako osigurava opušteniju vožnju, uz više užitka i manje umora na dugim putovanjima.

Jaguar E-PACE 300 SPORT

Vrh nove ponude čini 300 SPORT koji je opremljen isključivo benzinskim motorom od 300 KS i koji ubrzava 0-100 km/h za 6,9 sekundi. Raspolaže nizom najnovijih sustava za poboljšanje performansi, uključujući Active Damping (Aktivno prigušivanje), Adaptive Dynamics (Prilagodljiva dinamika), Active Driveline (Aktivni pogon) i Configurable Dynamics (Prilagodljiva dinamika).

U svim bojama karoserije dostupni su naplatci od 20 cola, s pet krakova Diamond Turned s crnim naglascima, paket Black Exterior i električni poklopac prtljažnika. U unutrašnjosti, osvijetljene letvica praga Jaguar, Meridian Audio, stropna obloga od brušene kože Ebony i sportska sjedala R-Dynamic Taurus u boji Ebony, Cloud ili Deep Garnet; sve to čini izvedbu 300 SPORT vrlo upečatljivom.

Stranke imaju izbor razina opreme S, SE i HSE, od kojih su sve dostupne sa specifikacijom R-Dynamic. Na svim je modelima dostupan paket Black Exterior kao opcija. Isto tako, dostupna je i nova specifikacija 300 SPORT.

Novi Jaguar E-PACE je moguće već sada naručiti.

  • +50
Jaguar E-PACE (21MY) Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar