za MALE i velike

[FOTO/VIDEO] Legendarni Matchbox slavi 70. rodjendan ograničenom serijom modela automobila od recikliranog cinka

06.02.2023 u 10:33

Bionic
Reading

Slavljenička linija uključivati će posebna vozila predstavljena u sedam različitih asortimana Matchboxa, a sva u čast platinaste obljetnice s posebnim detaljima od platine. Ovo je kombinacija omiljenih kolekcionarskih i kultnih vozila koja obuhvaćaju sedam različitih desetljeća i regija diljem svijeta

Mnogi od nas se još uvijek sjećaju svog djetinjstva i vrlo nam dragih igračaka, malenih metalnih modela automobila. Među njima su Matchbox autići svakako bili jedni od najvjernijih i najkvalitetnijih replika različitih marki automobila, bez obzira radi li se o modelu Aston Martin DB5 ili Fiat 500. Imati neki od modela Matchboxa nije bila samo stvar dobrog ukusa, već i stvar svojevrsnog prestiža među, najčešće, dječacima.

I tako je to već sedam desetljeća, a tvrtka Mattel, koja je ujedno i vlasnik Matchboxa od 1997. te mnogima najpoznatija po lutkicama Barbie, ove godine obilježava 70. godišnjicu ove kultne marke modela automobila od tlačnog lijeva.

Kako bi to proslavili, marka predstavlja liniju posebnih vozila ograničenog izdanja, odajući počast nasljeđu Matchboxa u izmišljanju vrlo detaljnih i realističnih vozila koja su inspirirala generacije djece, a pritom ostala pouzdana marka za kolekcionare.

Matchbox - igračke modeli automobila i ostalih vozila Izvor: Promo fotografije / Autor: Matchbox

Slavljenička linija uključivat će posebna vozila za 70. obljetnicu predstavljena u sedam različitih asortimana u liniji Matchbox, a sva u čast platinaste obljetnice s posebnim detaljima od platine. Ovi izbori kombinacija su omiljenih kolekcionarskih vozila i kultnih vozila koja obuhvaćaju sedam različitih desetljeća i regija diljem svijeta.

Inače, kada kažemo tlačni lijev (eng. die-cast) mislimo na proces lijevanja metala koji uključuje potiskivanje rastaljenog metala u šupljinu kalupa pod visokim pritiskom.

Pojedinačna tlačno lijevana vozila ići će u maloprodaju tijekom cijele godine i bit će dostupna u Matchboxovoj liniji proizvoda za tlačno lijevane proizvode za 2023. godinu. Linija ograničenog izdanja samo je prvi od mnogih načina na koje će Matchbox slaviti, a dodatne najave stižu u srpnju 2023.

'Uzbuđeni smo što možemo proslaviti 70. godišnjicu Matchboxa i pouzdanog nasljeđa koje je ova marka ostavila djeci i kolekcionarima diljem svijeta,' rekao je Roberto Stanichi, viši potpredsjednik, globalni voditelj vozila u Mattelu. 'Veselimo se nastavku redefiniranja kategorije lijevanih pod pritiskom dok se krećemo prema održivijoj budućnosti.'

Matchbox - početak

Godine 1953. kći engleskog inženjera Jacka Odella, mehaničara Britanske vojske u Drugom svjetskom ratu, mogla je donijeti igračku u školu samo ako je bila dovoljno mala da stane u kutiju šibica (eng. matchbox). Jack je stvorio smanjeni lijevani parni valjak koji je mogla ponijeti u školu – a kad su sva djeca tražila jedan od svojih, rođena je marka Matchbox.

Vođen Jackovom vizijom, Matchbox je ponovno izumio industriju tlačno lijevanih vozila s revolucionarnim razmjerom, pristupačnom cijenom i masovnom dostupnošću te postao jedan od najpopularnijih brendova igračaka u povijesti.

Mattel će slaviti svoju povijest dok se vozi prema boljoj budućnosti nastavljajući svoju predanost održivosti u kategoriji tlačno lijevanih proizvoda. Kako bi podržali ovu obvezu, dio nove 70. obljetnice lijevane kolekcije bit će izrađen od recikliranog cinka.

Osim toga, Matchbox je predan integraciji više električnih vozila i ekološki prihvatljivih tema u proizvode s vizijom da sve igračke i ambalažu do 2030. godine izradi od 100 posto recikliranih, reciklirajućih ili bio-baziranih plastičnih materijala. Dok vozači traže održiva rješenja za osobni prijevoz, sve se više proizvođača automobila odlučuje za elektrifikaciju.

Matchbox - životni ciklus igračke modela Izvor: Promo fotografije / Autor: Matchbox

Matchbox predstavlja i sve veći broj električnih vozila u svojoj liniji tlačnih odljevaka, pomažući djeci u istraživanju ove uzbudljive nove tehnologije. Prihvaćanje održivih proizvodnih procesa i još mnogo toga pomoći će brand inspirirati sljedeću generaciju djece i kolekcionara da učine svoj dio.