JUNIOR AUTOMOBILI

[FOTO/VIDEO] Ferrari Testa Rossa J: Mali-veliki automobil vrhunske izrade za velike snove

11.08.2021 u 17:08

Bionic
Reading

Ovaj smanjeni model odaje počast velikim pobjedama izvornog modela Ferrari 250 Testa Rossa iz 1957., hrabrim vozačima i stalnoj potrazi talijanske marke za savršenstvom

Kad netko nazove svoju tvrtku Little Car Company pomislili bismo da se radi samo o dobroj šali. Ali ne, ova tvrtka iz Bicestera u Engleskoj, specijalizirana za izradu replika legendarnih modela automobila ponešto smanjenih dimenzija, znanih kao junior automobili, itekako je ozbiljan proizvođač automobila.

Njihov najnoviji uradak je model Ferrari Testa Rossa J, a radi se o potpuno funkcionalnom modelu veličine 75-posto onog izvornog modela, jednog od najpoznatijih modela u povijesti Ferrarija i automobilskih utrka. Razvijen i izrađen prema originalnim crtežima koji se čuvaju u Ferrari Classiche odjelu, ovo je prelijepi minijaturni automobil koji će biti izrađen u samo 299 primjeraka. Dizajniran je da podijeli radost vožnje kroz generacije i pravi je kolekcionarski predmet koji treba cijeniti.

Ferrari Testa Rossa J Izvor: Promo fotografije / Autor: Little Car Company

Kao službeni Ferrarijev proizvod, korištene su samo komponente najviše kvalitete, pri čemu je svaki automobil besprijekorno ručno izrađen.

Ferrari Testa Rossa J odaje počast velikim pobjedama izvornog modela Ferrari 250 Testa Rossa iz 1957. , hrabrim vozačima i stalnoj potrazi talijanske marke za savršenstvom. Little Car Company kaže da se njihovim junior automobilom treba oživjeti priča s proizvodom osmišljenim za uživanje s roditeljima i djecom, prijateljima ili obitelji.

Pažnja prema detaljima i električni pogon

Ferrari Testa Rossa J nije samo lijepo dizajniran, već je i zapanjujuće projektiran, a svaki detalj na njemu je najviše kvalitete. Uparen s trenutnim ubrzanjem iz potpuno električnog pogona, ovo je zabavan automobil za svakoga - kolekcionarski predmet za uzbuđenje.

Njegove vanjske dimenzije su sljedeće: duljina 3,1 m, širina 1,1 m, visina 0,7 m. Što se tiče njegovog pogona riječ je potpuno električnom automobilu snage 10-12 kW, koji ima i četiri načina vožnje: Novice (u prijevodu početnik) (1 kW/20 km/h), Comfort (4 kW/45 km/h), Sport (8 kW/60 km/h) i Race (12 kW/72-76 km/h).

Načini vožnje razvijeni su kako bi iskustvo vožnje učinili što sigurnijim za različite profile vozača: način rada Novice osmišljen je kako bi mladim vozačima omogućio miran pristup upravljanju vozilom, s kontroliranim ubrzanjem. Načini rada Comfort, Sport i Race sve su agresivniji s trenutnim ubrzanjem i većim najvećim brzinama. Konačno, kako bi se izbjegle slučajne promjene u načinu vožnje, Manettino se može pomicati samo s umetnutim ključevima.

Na svakom elementu automobila pažnja prema detaljima je bez premca, nadahnuta izradom originalnog Ferrarija 250 Testa Rossa. Karoserija je izrađena od ručno tučenog aluminija, koristeći isti postupak kojim su izrađeni i originalni automobili. Boja je ista kao ona nanesena na automobile iz asortimana, kao i prednja značka. Prednja svjetla, stražnja kočiona svjetla i truba u potpunosti rade, naplatci su promijenjeni u proporcijama na temelju izvornih Borrani felgi, a gume su Pirelli Cinturato.

  • +25
Ferrari Testa Rossa J Izvor: Promo fotografije / Autor: Little Car Company

Metalne bočne ploče su ojačane, a opcionalna šipka može se pričvrstiti na šasiju. Brembo disk kočnice zamjenjuju izvorni sustav bubnja kako bi se povećale performanse kočenja, a one su nadopunjene hidrauličnom ručnom kočnicom.

Prelaskom na unutrašnjost, tunel mjenjača je uklonjen, a dva originalna sjedala zamijenjena su sjedalima koja mogu primiti odrasle i mlađe osobe. Čak je i isti uzorak cijevi kao i originalna sjedala reproducirao Centro Stile na Ferrari Testa Rossa J. Kako bi se osiguralo da kvaliteta unutrašnjosti odgovara ljepoti vanjštine, koža koja se koristi za sjedala ista je kao i na Ferrarijevim modernim automobilima. Upravljač isporučuje Nardi, poput upravljača originalnog automobila, s kojim je razvijen najmanji sustav brzog otpuštanja upravljača na svijetu koji vozaču olakšava ulazak u automobil.

Na nadzornoj ploči nalaze se instrumenti s originalnim dizajnom i vozaču pružaju sve potrebne podatke o performansama uključujući; temperaturu baterije, temperaturu motora, brzinu, isporučenu energiju i razinu napunjenosti baterije.

Smanjeni i elektrificirani dvosjed koštat će oko 78.765 funti (93.000 eura) i nudit će domet od 75 km.

Ferrari 250 Testa Rossa

Ovo je vjerojatno jedan od najpoznatijih automobila 1950 -ih i 1960 -ih. Proizvođači automobila borili su se na stazama diljem svijeta s automobilima dizajniranim samo za utrke gdje je Ferrari često sjedio na vrhu postolja.

Pobijedivši na 18 utrka, automobil je postao legenaran zbog svojih postignuća i dugovječnosti. Tijekom svoje trkaće ere, originalni automobil je pobijedio na sljedećim utrkama:

  • 1958. : 1000 km Buenos Airesa, 12 sati Sebringa, 24 sata Le Mansa
  • 1959. : 12 sati Sebringa, Velika nagrada Los Angeles Timesa
  • 1960. : 1000 km Buenos Airesa, 24 sata Le Mansa
  • 1961. : 12 sati Sebringa, 24 sata Le Mansa, Krug Rodosa, 4 sata Pescare, Guvernerov trofej, Božićni trofej
  • 1962. : 12 sati Sebringa, 24 sata Le Mana, Bridgehampton 400, utrka u Motorsport Parku
  • 1963. : 3 sata Auvergnea

Uspješan u svom uspjehu, Ferrari 250 Testa Rossa osvojio je tri titule prvaka za Ferrari ('58, '60, '61), i jedini je Ferrari koji je četiri puta osvojio 24 sata Le Mansa ('58, '60, '61 i '62 - s obzirom na 330 TRI / LM, najnoviju evoluciju 250 Testa Rossa).

Prvi prototip Ferrarija 250 Testa Rossa - automobila s motorom identičnim 250 GT-u koji se natjecao u Mille Migliji 1957. godine, šasijom od 290 MM i karoserijom sličnom 500 TRC - prvi put je doveden na stazu na 1000 km Nürburgringa u svibnju 1957. s brojem 7. Tom prigodom Masten Gregory i Olindo Morolli prešli su ciljnu liniju na desetom mjestu. U tom trenutku nitko nije mogao ni zamisliti da će postati jedan od najslavnijih Ferrarija u povijesti.

Ferrari 250 Testa Rossa predstavljen je novinarima 22. studenoga 1957. s linijama koje je isklesala Carrozzeria Scaglietti, stvarajući prekrasno karoserijsko kućište tipa 'pontonski blatobran'. Ova je karoserija kasnije pojednostavljena u korist homogenijeg oblika.

Prvi uspjeh automobila stigao je 1958. godine, godine u kojoj su se propisi promijenili i zahtijevali da svi automobili u sportskoj kategoriji imaju 3-litrene motore. Međutim, Ferrari je bio spreman. Ferrari 250 Testa Rossa već je bio opremljen najnovijom evolucijom motora koji je dizajnirao Colombo: čvrsti 12-cilindrični motor od 2953 ccm, koji je doradio Carlo Chiti. Motor je pokretalo 6 dvocijevnih Weberovih rasplinjača. Zbog potrebe ugradnje usisnih truba bila je potrebna naglašena izbočina na poklopcu motora. Ovaj detalj, zajedno s prednjim poklopcem motora, danas je prepoznat kao ključna značajka koja doprinosi osobnosti automobila.

Ferrari 250 Testa Rossa osvaja 1000 km u Buenos Airesu i 12 sati Sebringa s vozačkim dvojcem Phil Hill i Peter Collins, uvijek ispred ostalih Ferrarija 250 Testa Rossas. Targa Florio osvaja par Musso-Gendebien, a 24 sata Le Mansa dolazi u ruke samog Gendebiena, a pomaže mu Phil Hill. Ova značajna pobjeda donijela je Ferrariju naslov svjetskog prvaka ... s preostalom još jednom utrkom do kraja prvenstva.

Da podsjetimo, tvrtka Little Car Company već je odradila dva projekta junior automobila: Bugatti Baby II i Aston Martin DB5 Junior.

Bugatti Baby II

Ovaj je junior automobil izrađen u počast 110. godišnjice Bugattija, kao moderno priznanje Ettoreovom remek-djelu. baš kao i original, Bugatti Baby II je strogo ograničeno izdanje od samo 500 primjeraka.

Godine 1926. Ettore Bugatti i njegov sin Jean odlučili su izgraditi Type 35 u omjeru 1:2 za Ettoreova najmlađeg sina, Rolanda, povodom njegovog četvrtog rođendana.

Ono što su Ettore i Jean namjeravali kao jednokratni poklon postalo je službeno vozilo Bugattija. Povratne informacije kupaca koji su posjetili Molsheim bile su toliko pozitivne da je ušao u proizvodnju i prodavao se između 1927. i 1936. Tako je rođen je Bugatti 'Baby', a zahvaljujući ljubiteljima Bugattija diljem svijeta, danas nijedna kolekcija nije potpuna bez 'bebe'. Međutim, sa samo oko 500 napravljenih primjeraka, bili su rezervarni samo za nekolicinu sretnika.

Aston Martin DB5 Junior

Vjerojatno najpoznatiji automobil na svijetu, kultni DB5 čvrsto je osigurao svoje mjesto u povijesti automobila. Željen od strane ljubitelja automobila diljem svijeta, vlasništvom DB5 mogla se pohvaliti samo mali broj sretnika.

Ručno izrađen kako bi se ljubav prema vožnji podijelila među generacijama, Aston Martin DB5 Junior je izgrađen u veličini od 66 posto od izvornika i sadržava potpuno električni pogon na stražnjim kotačima i više načina vožnje. Kao i original, bit će napravljeno samo 1059 primjeraka, pružajući rijetku priliku ljubiteljima marke da posjeduju dio povijesti.