PUSTOLOVINA

[FOTO/VIDEO] Kajakaški izazov u Laponiji: Dacia Duster je bio važan dio ove uspješne ekspedicije

04.10.2021 u 08:04

Bionic
Reading

Grupa sportskih zaljubljenika i prijatelja, svi željni uzbuđenja, sastaju se u Grenobleu. Za putovanje u krajnost, odlučili su se za pouzdani Duster. Robustan, modularan i napravljen za avanturu, ovaj SUV je ispunio sve zahtjeve njihove ekspedicije

Ovog ljeta, tim od šest ekstremnih kajakaša postavio je sebi veliki izazov: putovanje u zadivljujuću pustinju Laponije kako bi se uplovili do dosad neistraženih rijeka. Ekspedicija kao nijedna druga, 11 dana sjeverno od Arktičkog kruga odsječena od civilizacije. Otporna skupina kajakaša svu je svoju opremu odvezla na sjever u vodenu divljinu na pouzdanom Dacia Dusteru. Dacijin kultni SUV, stvoren za avanturu, pokazao se kao idealno vozilo za sportsku ekipu koja je prešla 8000 km otvorenog prostora da bi stigla do divljih voda u regiji North Cape na adrenalinsku ekspediciju nakon više od godinu dana života u zatvorenom prostoru.

S kajacima na krovu i opremom za bivak pohranjenom u prtljažniku njihovog Dacia Dustera, sportski tim putovao je terenskim stazama kako bi stigao do neistraženih rijeka velikog europskog sjevera.

Dacia Duster: kajakaški izazov u Laponiji Izvor: Promo fotografije / Autor: Nakyima

Odličan tim iskusnih kajakaša spreman za daleki sjever

Što je bolje odredište od Nacionalnog parka Padjelanta, u Laponiji, da privuče ovu skupinu ekstremnih kajakaša? Smješteno na sjeveru Švedske, blizu norveške granice, to se područje često naziva 'najvećim europskim područjem koje još uvijek nije dotaknuo čovjek', s gotovo 200.000 hektara divljine. Sa svojom bogatom mrežom plovnih putova, rezervat je idealan teren za sportaše koji traže neobičnu avanturu i pomiču svoje granice.

Čovjek koji stoji iza ekspedicije, Julien Turin, također u šali poznat svojim članovima posade kao 'Alfa mužjak'. Izvanredan kajakaš, posljednjih je 10 godina planirao prijelaz preko nordijskih regija. Budući da je dugi niz godina predavao kao instruktor kajaka u Švedskoj, ne samo da govori jezik, već je i vrlo dobro upoznao divljinu ove zemlje. Uz pomoć karata i satelitskih snimaka došao je do ‘odmora iz snova’ o kojem bi rado razgovarao sa sportašima koje je upoznao putujući po natjecatanjima. 'Iskreno, nije ih bilo teško uvjeriti, čak smo imali ljude koji su se sami prijavili!, rekao je.

Među njima, Eric Deguil, četverostruki svjetski prvak u ekstremnim kajacima i trostruki pobjednik Zelene utrke - za koju se kaže da je najnapornija utrka na svijetu središnji je stup posade i vođa ekspedicije. Tu je bila i kajakašica Nouria Newman koja je osvojila više medalja i jedina žena u timu, također se prijavila za avanturu. Trostruka svjetska prvakinja, 2014. postala je prva žena koja se spustila u Veliki kanjon Stikine, čiji su brzaci među najopasnijim na svijetu.

Neobičan poziv izazvao je i znatiželju Guillaumea Hassona, zvanog 'Mac Guigui', čovjeka koji može sve, koji može popravljati automobile i kajake. 'Morali smo imati nekoga poput njega u posadi', dodali su njegovi kolege kajakaši. Predsjednik i instruktor lokalnog kanu-kajakaškog kluba u Cahorsu (Francuska), jedan je onih koji je na divljim vodama od svoje desete godine.

Thomas Neime, poznat svojim prijateljima kao 'El Mejor', također se pridružio ekspediciji. 'Teškaš u današnjem svijetu ekstremnog kajakaštva.' Natjecateljski kajakaš koji je plovio rijekama diljem svijeta, pretražujući vodena prostranstva od Pakistana do Kanade i Južne Amerike u potrazi za svojom sljedećom dozom adrenalina, istinski je tražitelj uzbuđenja. Na primjer, spreman je da po drugi put ove zime vozi kajak u zimsko doba na vodopadu od 27 metara u Saut du Doubsu (Francuska).

  • +24
Dacia Duster: kajakaški izazov u Laponiji Izvor: Promo fotografije / Autor: BILLON SAMMY/ ZEPPELIN

Vodopad koji oduzima dah nije za ljude slabog srca ili neiskusne, a kojeg je Jonas Le Morvan, posljednji član posade na popisu, preveslao 2019. godine. Nastavnik tjelesnog, poznat je po pobjedi u timskoj utrci King of Alps Extreme zajedno sa svojim timskim partnerom Nicolasom Caussanelom 2017.

Putovanje dugo 800 km u divljinu s Dusterom

Grupa sportskih zaljubljenika i prijatelja, svi željni uzbuđenja, sastaju se u Grenobleu. Za putovanje u krajnost, odlučili su se za pouzdanog Dustera. Robustan, modularan i napravljen za avanturu, ovaj SUV je ispunio sve zahtjeve njihove ekspedicije. Iznutra je opremljen povišenom središnjom konzolom s uvlačivim naslonom za ruku, a dostupan je i s dvjema opcijama multimedijskog sustava s 8-inčnim dodirnim zaslonom te automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom EDC. Svestraniji no ikad, novi Duster dolazi u inačicama s pogonom na prednje ili sve kotače (u kombinaciji s naprednim sustavom 4x4 Monitor).

Njegova velika zapremina prtljažnika (u rasponu od 471 do 1574 litara) znači da ima dovoljno mjesta za svu opremu koja im je potrebna tijekom ekspedicije. S napunjenim prtljažnikom i kajacima čvrsto pričvršćenim za krovne nosače u nekoliko brzih pokreta, šest sportaša kreće na cestu osmijeh pri pomisli na divlje rijeke, slapove i brzake koji su pred njima.

Prolaze kroz Švicarsku pa Njemačku prije nego što su krenuli trajektom za Švedsku. Prvi dio ekspedicije tako počinje na dionici dužoj od 2900 km prije nego što stiže do Stockholma, glavnog grada Švedske. Zatim su se zaputili u Sulitelmu u Norveškoj. Usput se susreću sa svojim prvim sobovima i uživaju u krajolicima gledajući ih iz Dustera. 'Putevi velikog sjevera toliko su različiti; ludo je! Ima toliko prostora, ali nikad vam to ne dosadi; postajete svjesniji prirode koja je svuda oko nas.'

Putovanje na sjever praćeno je noćima pod zvijezdama, zaustavljanjima uz rijeku i probnim stazama s opremom. 'Prve rijeke bile su nevjerojatne, ali što ste više odlazili u divljinu, to je postajalo grandioznije. Ekspedicija je zaista došla na svoje.'

To je više od puke vožnje tamo; to je način razmišljanja koji oduzima dah. Posada sportaša priprema se za hvatanje u koštac s najvećim preprekama na negostoljubivom sjeveru. Hladnoća, vlaga i uvijek prisutni komarci ljeti će iskušati njihovu snagu. No prije svega brzaci i vodopadi kategorije IV i V, najviši u svijetu ekstremnog kajaka.

Snovi postaju stvarnost. Svaki sa 20 kilograma opreme, s kajakom na leđima, izdržljiva posada odlazi u pustinju Lapondru vođena žeđi za slobodom i iskušavanjem vlastitih granica. Iz Sulitelme su se uputili u Ritsem u Švedskoj, putujući više od 210 km kajakom i pješice.

Prva tri dana obiluju sucem. Osvjetljava krajolike koji oduzimaju dah i koji se prostiru pred sportašima. Zatim slijedi beskrajna kiša. Temperature se drže ispod oznake od 5°C s povremenim snijegom tijekom cijele ekspedicije. Na 'uzburkanom' jezeru Vastenjaure, kajaci kreću kako bi prevalili nekoliko desetaka kilometara ploveći valovima od 1,5 metra usprkos stalnim vjetrovima koji im pušu u čelo. Ovim sportašima to nije problem, jer iako im je teško, oduševljeni su što su vani u divljini.

Unatoč nedaćama, posada je ushićena. 'Veslali smo niz svaku vrstu rijeke s kojoj se kajakaš mogao nadati.' Brojni brzaci pružili su im uzbuđenje koje su tražili. Pogotovo posljednja dionica prije dolaska na jezero Ritsem. 'Fantastičan' niz brzaka koji teče brzinom od oko 300 m³ u sekundi na više od 100 metara.

Kao što je rekao Eric Deguil, svestranost koju nudi Duster znači da je 'ispunio svoje obećanje'. Uz zabavno vrijeme provedeno u vozilu, bilo je to idealno 'izviđačko' vozilo koje je došlo na svoje kad se 'prebacivalo' između mjesta iskrcaja i preuzimanja kajaka. Bez obzira koliko prašnjav, kamenit ili strm put bio naprijed, uvijek je bilo do izazova.

Duster je bio idealno vozilo za ovu vrstu ekspedicije. Prešli su gotovo 8000 km, a bilo je isto tako ugodno na autocestama u Francuskoj, Švicarskoj i Njemačkoj, kao i na cestama kroz Švedsku i Norvešku te terenskim dionicama, dostupnim samo ljeti, ovo vozilo izvrsno snašlo.

Novi Duster sada i u Hrvatskoj

Za kraj treba reći i da je novi Duster u prodaji na hrvatskom tržištu od rujna, a cijene se kreću od modela benzinskog modela 1.0 TCe 90 Essential od 104.900 kn (PDV i PPMV uključeni), preko modela koji koristi benzin i ukapljeni naftni plin 1.0 ECO-G 100 od 106.400 kn, pa sve do dizelskog modela 1.5 Blue dCi 115 4x4 Prestige od 166.400 kn.