autonomna vožnja

[FOTO/VIDEO] ID. BUZZ AD na ulicama Münchena, a izvršni direktor Volkswagena dr. Herbert Diess kao suvozač

16.04.2022 u 17:27

Bionic
Reading

Na svom Twitter profilu je pokazao video isječak u trajanju od preko 8 minuta dok je sjedio na stražnjem sjedalu prototip ID. BUZZ AD-a opremljenog tehnologijom autonomne vožnje dok je ovaj mjesec prolazio kroz centar glavnog bavarskog grada

Volkswagen ID.BUZZ je svoju svjetsku premijeru imao u ožujku ove godine, legitimni je to nasljednik legendarnog kombija VW Bulli, koji će imati vrlo značajnu ulogu u razvoju samovozećih, autonomnih vozila njemačkog koncerna.

A koliko je daleko otišao program autonomne vožnje pokazao nam je prije nekoliko dana osobno dr.Herbert Diess, izvršni direktor Volkswagena, pohvalivši se se na svom Twitter profilu:

'Prekretnica postignuta! Od SADA #IDBuzz vozi autonomno - više ne na poligonu, već na javnim cestama - u ❤️ #Münchena. Ne kao obično za volanom, već kao suvozač: CEO @Herbert_Diess testira napredak. Pogledajte kako #Volkswagen postaje autonoman'

Naime, dr.Diess je pokazao video isječak u trajanju od preko 8 minuta dok je sjedio na stražnjem sjedalu prototip ID. BUZZ AD-a opremljenog tehnologijom autonomne vožnje dok je ovaj mjesec prolazio kroz centar Münchena. Glavni bavarski grad je njihovo prvo područje primjene u Njemačkoj, gdje razvojni partner Argo AI trenutno testira ugrađenu tehnologiju koja omogućuje autonomnu vožnju - sustav za samostalnu vožnju (Self-Driving-System - SDS). Precizni podaci za inteligentni softver dobiveni su kombinacijom lidara, radara i sustava kamera. Time se stvara vrlo precizna prometna slika unutarnjih gradova u kojima će samovozeći ID.BUZZ AD od 2025. dovoditi svoje putnike na odredište.

  • +5
ID.BUZZ AD Izvor: Promo fotografije / Autor: Ingo Barenschee

U crno-bijeloj kamuflaži i s visokim krovnim konstrukcijama, prototip ID. BUZZ AD-a je predstavljen još u rujnu prošle godine na događaju New Auto Night Volkswagen Grupe uoči IAA Mobility 2021. Bio je to jedan od prvih pet prototipova za samostalnu vožnju temeljenih na budućim potpuno električnim modelima Bulli iz odjela Volkswagen gospodarska vozila (Volkswagen Nutzfahrzeuge). Serijska verzija ID.BUZZ AD, a nastavak 'AD' dolazi od Autonomous Driving (Autonomna vožnja), koristit će se u uslugama mobilnosti kao što je MOIA od 2025. godine.

Volkswagen gospodarska vozila i Argo AI razvijaju autonomno vozilo i sustav za samostalnu vožnju, dok je MOIA je partner za uslugu autonomne mobilnosti.