uoči premijere

[FOTO/VIDEO] Hyundai otkrio dizajn novog Ioniqa 6

29.06.2022 u 14:56

Bionic
Reading

Svjetska premijera novog Ioniq 6 održat će se u srpnju, kada će Hyundai otkriti pune specifikacije, uključujući značajke i napredne tehnologije elektrificiranog streamlinera s najnižim koeficijentom otpora od 0,211

Hyundai je u digitalnom obliku otkrio moderan i bezvremenski dizajn dugo iščekivanog modela Ioniq 6, drugog modela u svojoj Ioniq marki posvećenoj liniji potpuno električnih vozila. Ioniq 6, kojeg Hyundai opisuje kao elektrificiranog streamlinera, aerodinamički je oblikovan i inovativno koristi održive materijale kako bi odražavao vrijednosti današnjih kupaca EV vozila. Ako ste se pitali koja je definicija streamliner vozila, onda treba reći da se radi o vozilu koje uključuje aerodinamičnost u obliku koji osigurava smanjeni otpor zraka.

Nakon otkrivanja dizajna, Hyundai Motor istovremeno objavljuje 3D digitalni film impresivnog i dojmljivog dizajna na tri globalna mjesta s billboardom. Film, s modernim dizajnom Ioniq 6 i fleksibilnim unutarnjim prostorom, može se pogledati na K-POP Squareu u Seulu, Piccadilly Circusu u Londonu i Big Kahuni na Times Squareu u New Yorku.

Hyundai predstavio dizajn novog Ioniqa 6 Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Svjetska premijera novog Ioniq 6 održat će se u srpnju, kada će Hyundai otkriti pune specifikacije, uključujući značajke i napredne tehnologije elektrificiranog streamlinera.

Inspiriran Hyundaijevim konceptom Prophecy EV predstavljenog početkom 2020., Ioniq 6 karakteriziraju čiste, jednostavne linije i čista aerodinamička forma koju Hyundai dizajneri opisuju kao emocionalnu učinkovitost. Elektrificirana streamliner tipologija novog Ioniq 6 i pažljiva unutrašnjost nalik na čahuru utjelovljuju siluetu nove ere električne mobilnosti, dok cjelokupna tema dizajna 'Etička jedinstvenost' (izv. Ethical Uniqueness) odražava Hyundaijevu predanost energetskoj učinkovitosti i odgovornosti za okoliš.

'Ioniq 6 povezuje emocionalnu konvergenciju funkcionalnosti s estetikom. Prepoznatljiv moderni dizajn rezultat je bliske suradnje između inženjera i dizajnera, s opsesivnom pažnjom na detalje i vrijednostima usmjerenim na kupca u srži. Stvorili smo Ioniq 6 kao svjesnu čahuru koja nudi personalizirano mjesto za sve.' Rekao je SangYup Lee, izvršni potpredsjednik i voditelj Hyundai Design centra.

  • +10
Hyundai Ioniq 6 Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Dizajn Ioniqa 6 usmjeren na čovjeka etički je i jedinstven

Ioniq 6 pokazuje etički i jedinstven dizajn kroz energetsku učinkovitost i održivu upotrebu materijala. Dizajn novog Ioniq 6 od samog je početka bio usmjeren na čovjeka, s unutarnjim prostorom koji se razvijao istodobno s vanjskim oblikom. Uloženi su napori da se maksimizira i optimizira unutarnji prostor, rastežući ga sprijeda i straga, što je rezultiralo jedinstvenom streamliner siluetom i prostranom unutrašnjosti.

Poput nagrađivanog Ioniq 5 prije njega, Ioniq 6 implementira strategiju dizajna Hyundai Look koja svakom modelu daje jedinstven izgled, poput šahovskih figura. Slijedeći smjer usmjeren na kupca, Hyundai dizajnira s različitim životnim stilovima na umu, a ne s pristupom koji odgovara jednom stilu.

Jednostruko zakrivljeni streamliner s elegantnom, ali funkcionalnom estetikom

Ioniq 6 je elektrificirani streamliner koji ostvaruje ideju emocionalne učinkovitosti istovremeno zadovoljavajući estetske i funkcionalne potrebe korisnika. Aerodinamički oblikovana silueta s jednostavnim, ali senzualnim oblinama nudi novu tipologiju za eru EV mobilnosti.

Ioniq 6 ima ultra-niski koeficijent otpora od samo 0,21, uz pomoć niskog nosa, aktivnih zračnih zaklopki sprijeda, reduktora razmaka među kotačima i opcijskih tankih digitalnih bočnih retrovizora. Daljnji doprinos zavidnoj aerodinamičkoj sposobnosti Ioniqa 6 je njegov eliptični spojler inspiriran krilima sa zakrilcima, laganom boat-tail strukturom (podsjeća na stražnju stranu broda) i tzv. zamkama za razdvajanje (izv. separation traps) na obje strane stražnjeg branika. Čak i ispod automobila, nastojanje da se postigne bolja aerodinamika očito je u punom poklopcu podvozja, optimiziranim deflektorima i smanjenom razmaku među kotačima.

Ioniq 6 također integrira preko 700 parametarskih piksela na raznim mjestima, kao što su prednja svjetla, stražnja kombinirana svjetla, prednji donji senzori, ukrasi za ventilaciju i indikator na središnjoj konzoli, kako bi se ojačao identitet marke Ioniq u cijelom vozilu.

Parametric Pixel High-Mounted Stop Lamp (HMSL) stražnjeg krila pruža upečatljivu svjetlosnu izvedbu kada se aktiviraju kočnice. Kako bi se dodatno istaknula jedinstvenost novog Ioniq 6, novo dizajnirana Hyundai 'H' značka aplicirana je na prednji i stražnji dio vozila.