pilot projekt

[FOTO] Hyundai kreće s pilotskom uslugom RoboRide u Seulu: Koristiti će IONIQ 5 s tehnologijom autonomne vožnje razine 4

09.06.2022 u 16:18

Bionic
Reading

Hyundai Motor Group očekuje da RoboRide pilot bude važna točka prekretnice za internaliziranje mogućnosti istraživanja i razvoja autonomne vožnje

Hyundai Motor Group (Grupa) najavila je danas da će krenuti s pilot projektom RoboRide car-hailing uslugom prijevoza automobilom u užurbanoj četvrti Gangnam u Seulu u Južnoj Koreji, koristeći dva električna vozila s baterijom (BEV) IONIQ 5 s tehnologijom autonomne vožnje razine 4 razvijenom u kući. Pilot projekt RoboRide će biti prva usluga prijevoza automobila s autonomnim vozilima koja će raditi u Gangnamu, jednom od najzakrčenijih područja u velikom južnokorejskom glavnom gradu Seulu.

Za pilotsku službu, Grupa je dobila privremenu dozvolu za autonomnu vožnju od Ministarstva zemljišta, infrastrukture i prometa (MOLIT) Koreje. Surađivat će s Jin Mobility, korejskim startupom koji upravlja platformom za mobilnost automobila 'i.M.' s pogonom na umjetnu inteligenciju (AI). Jin Mobility će biti zadužen za upravljanje dvjema IONIQ 5 RoboRide jedinicama na svojoj i.M aplikaciji. Grupa također planira proširiti pilotsku uslugu, uz daljnji razvoj tehnologije autonomne vožnje s obzirom na različite uvjete, poput stabilnosti vožnje.

'U Hyundai Motor Group razvijamo tehnologiju autonomne vožnje razine 4 temeljenu na interno razvijenom naprednom sustavu pomoći vozaču (ADAS), čija se funkcionalnost i sigurnost provjerava masovnom proizvodnjom i uspješnim komercijalnim lansiranjem,' rekao je Woongjun Jang, viši potpredsjednik i Voditelj Centra za autonomnu vožnju Hyundai Motor Group. 'Očekujemo da će ova pilotska usluga RoboRide biti važna točka prekretnice koja će nam omogućiti da internaliziramo tehnologiju autonomne vožnje.'

Kroz ovaj pilot, Grupa očekuje prikupljanje vrijednih podataka o autonomnoj vožnji i planira daljnji razvoj tehnologije autonomne vožnje razine 4 za sigurnu i fleksibilnu navigaciju u složenim urbanim sredinama.

Kako bi se pripremila za tako komplicirano okruženje za vožnju, Grupa je također surađivala s vladom metropole Seula na uspostavi sustava koji može povezati prometnu signalizaciju s autonomnim vozilima. Također je prikupila obilne podatke o vožnji od 2019. testiranjem autonomne vožnje u području Gangnam.

  • +4
Hyundai kreće s 'car-hailing' uslugom RoboRide Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai Motor Group

Osim toga, Grupa će osigurati interno razvijen sustav daljinske pomoći vozilu kako bi se osigurala sigurnost. Sustav prati status autonomne vožnje, vozilo i rutu te podržava putovanje s funkcijama daljinske pomoći, kao što je promjena trake u okolnostima kada autonomna vožnja nije izvediva. Na temelju tehnologije autonomne vožnje razine 4, RoboRide vozilo će percipirati, donositi odluke i kontrolirati svoj vlastiti status vožnje, dok će njegov sigurnosni vozač intervenirati samo u ograničenim uvjetima.

RoboRide pilot služba radit će od 10 do 16 sati, od ponedjeljka do petka, kako bi se sve moguće neugodnosti na cesti svele na najmanju moguću mjeru. U vožnji mogu biti do tri putnika, dok će sigurnosni vozač biti u vozilu kako bi reagirao na sve hitne slučajeve. Grupa planira pokrenuti početnu demonstracijsku uslugu za interno odabrano osoblje, a zatim proširiti ciljeve pilot usluga na opće korisnike u budućnosti.

Kako bi obilježil ovu pilot uslugu, Won Hee-ryong, ministar zemljišta, infrastrukture i prometa Južne Koreje, i Oh Se-hoon, gradonačelnik grada Seula, postati će prvi korisnici koji će testirati vozilo RoboRide.