World Car Awards

[FOTO/VIDEO] Hyundai IONIQ 5 osvojio trostruku krunu, uključujući nagradu za Svjetski automobil 2022. godine

25.04.2022 u 08:13

Bionic
Reading

Hyundai, Kia i Genesis iz Hyundai Motor Grupe, predstavili su prošle godine svoja električna vozila, a iako svaki ima svoj jasan identitet, svi oni odražavaju važan etos cijele Grupe: isporučiti proizvode s vodećim dizajnom u klasi, inovativnošću, kvalitetom i performansama

Hyundai Motor Grupa (HMG) je osvojila niz vrlo traženih priznanja na dodjeli prestižnih nagrada World Car Awards (WCA), a Hyundai IONIQ 5 je osigurao naslov Svjetski automobil godine, Svjetsko električno vozilo godine i Svjetski automobilski dizajn godine. Osvojene nagrade i nominacije finalista u više WCA kategorija naglašavaju viziju i vodstvo Grupe u isporuci električnih vozila na baterije (BEV) s vrhunskim dizajnom i tehnologijom. Inače, World Car Awards je izbor svjetskih automobila godine, bivši World Car of the Year (WCOTY).

Neovisni međunarodni žiri sastavljen od 102 iskusna, cijenjena automobilska novinara iz 33 zemlje diljem svijeta pregledao je najnovije modele koji su lansirani tijekom prošle godine.

BEV-ovi Hyundai Motor, Kia i Genesis nominirani su kao najbolja tri finalista u najmanje jednoj od šest kategorija, a Hyundai IONIQ 5 i Kia EV6 su oba proglašena finalistima u Svjetskom automobilu godine i Svjetskom automobilskom dizajnu godine. Genesis GV60 je bio među tri finalista za Svjetski luksuzni automobil godine.

Euisun Chung, izvršni predsjednik u Hyundai Motor Group, je komentirao: 'Naše tri marke, Hyundai, Kia i Genesis, prošle su godine predstavile električna vozila koja 'mijenjaju igru'. Iako svaki ima svoj jasan identitet, svi oni odražavaju važan etos cijele Grupe: isporučiti proizvode s vodećim dizajnom u klasi, inovativnošću, kvalitetom i performansama. Naša vizija je stvoriti novi svijet mobilnosti u kojem se ljudi mogu sigurno i održivo okupljati. Ova vozila – i ove nagrade – dokaz su da ova vizija postaje stvarnost; dio našeg raznolikog asortimana novih rješenja za elektromobilnost osmišljenih u korist čovječanstva.'

2022 World Car Awards Izvor: Promo fotografije / Autor: World Car Awards

Electric-Global Modular Platforma

Hyundai IONIQ 5, Kia EV6 i Genesis GV60 temelje se na HMG-ovoj inovativnoj Electric-Global Modular Platformi (E-GMP), kombinirajući najnovije tehnologije EV pogona i punjenja s vrlo prostranim interijerima. Uz širok raspon vožnje i mogućnost ultra-brzog punjenja od 800 V za 10 do 80 posto punjenja u samo 18 minuta, sva tri modela dizajnirana su za uživanje bez kompromisa.

Hyundai Motor Group nedavno je nagrađen nizom svjetski poznatih priznanja za svoje BEV vozila. Hyundai IONIQ 5 okrunjen je automobilom godine u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, dok je Kia EV6 ponijela titulu europskog automobila godine i osvojila Crossover godine na Top Gear Awards. Genesis GV60 premium klase također je nagrađen prestižnom nagradom Red Dot 2022.

  • +3
Hyundai, Kia i Genesis iz Hyundai Motor Grupe, predstavili su prošle godine svoja električna vozila Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Opsežna strategija elektrifikacije

Hyundai Motor Grupa je osmislila sveobuhvatnu i dalekosežnu strategiju elektrifikacije za svoja tri automobilska brenda, s ciljem da do 2030. godine postigne godišnju prodaju električnih vozila od 3,07 milijuna jedinica, što predstavlja 12 posto globalnog tržišnog udjela.

Kao dio ovog plana, Hyundai Motor će do 2030. predstaviti 11 BEV vozila, uključujući tri limuzine, šest SUV-ova, jedno lako gospodarsko vozilo i jedan novi tip modela. Ove godine Hyundai će lansirati IONIQ 6, a zatim IONIQ 7 2024. godine.

Kia će do 2027. proširiti svoju ponudu električnih vozila na 14 BEV-a, uključujući novu paletu malih i srednjih električnih vozila od 2025. Kia planira prodati četiri milijuna vozila godišnje na globalnoj razini do 2030., od čega će 1,2 milijuna biti BEV-a. To uključuje potpuno novi Niro EV, dva EV pickupa (namjenski električni kamionet i strateški model za tržišta u nastajanju), početni BEV i proizvodnu verziju SUV-a Concept EV9.

Nakon uspješnog lansiranja GV60, HMG-ov luksuzni brend Genesis planira predstaviti šest dodatnih BEV-a do 2030., uključujući dva osobna automobila i četiri SUV-a, od kojih je jedan elektrificirani GV70 koji bi trebao biti lansiran kasnije ove godine. Svi novi modeli iz Genesisa bit će elektrificirani do 2025. godine.

Hyundai Motor Grupa planira predstaviti novu namjensku BEV platformu, Integrated Modular Architecture (IMA). IMA će se koristiti za osobna vozila kao i za namjenska vozila, pomažući u pojednostavljenju proizvodnih procesa i smanjenju troškova. Grupa će ostvariti transformaciju softvera širenjem poslovnih područja mobilnosti, povezanosti i drugih usluga temeljenih na podacima, te jačanjem softverske konkurencije