ekologija

[FOTO/VIDEO] Green NCAP objavio nove rezultate prema pooštrenom režimu ocjenjivanja: Audi Q4 e-tron najbolji

01.07.2022 u 13:43

Bionic
Reading

Kako se tehnologije pogonskih sklopova poboljšavaju, a tržište automobila ubrzano ide prema elektrifikaciji, testni protokoli i shema ocjenjivanja prilagođeni su kako bi bolje odgovarali tehnologiji koja se brzo razvija i trendovima održivosti

Green NCAP objavio je rezultate šest vozila u okviru svoje ažurirane i poboljšane sheme ocjenjivanja za 2022. Audi kući nosi pet zvjezdica za svoj potpuno električni sportback, Q4 e-tron, dok su 48V-blagi hibrid Hyundai Bayon, Renault Kangoo TCe 130 i VW Caddy 1.5 TSI osvojili 2,5 zvjezdice. Peugeot 308 1.2 PureTech dobio je dvije zvjezdice, a Genesis GV70 sa svojim 2,5-litrenim TGDI benzinskim motorom samo jednu zvjezdicu.

Godine 2022. kriteriji ocjenjivanja Green NCAP-a su ažurirani. Kako se tehnologije pogonskih sklopova poboljšavaju, a tržište automobila ubrzano ide prema elektrifikaciji, testni protokoli i shema ocjenjivanja prilagođeni su kako bi bolje odgovarali tehnologiji koja se brzo razvija i trendovima održivosti.

'Do danas su naše procjene pokrivale samo procjenu 'od spremnika do kotača'. Automobili su dobili zvjezdice na temelju svojih emisija i performansi učinkovitosti od punjenja ili pumpe goriva do performansi koje su isporučili na cesti', kaže tehnički direktor Aleksandar Damyanov. 'Nova ocjena Green NCAP-a pokriva ocjenu stakleničkih plinova Well-to-Wheel+, što označava mnogo širi pristup.'

Green NCAP testiranja automobila Izvor: Promo fotografije / Autor: Green NCAP

To znači da se emisije stakleničkih plinova povezane s ekstrakcijom, proizvodnjom i distribucijom energije iz izvora ('well') dodaju izmjerenim emisijama iz ispušne cijevi ('kotač'). Znak '+' označava da se razmišlja i o gradnji elektrana i rafinerija, ali još ne o samoj proizvodnji vozila i baterija. Kao i prije, ocjena kombinira rezultate testova na cesti u stvarnom svijetu i različitih laboratorijskih ispitivanja na ispitnim stolovima, međutim, automobili su sada podvrgnuti dvostupanjskom procesu testiranja. Vozila koja su dobro ocijenjena na temelju testova u prvoj fazi kvalificiraju se za dodatna testiranja u drugoj fazi kako bi se dokazala robusnost njihovih performansi u zahtjevnijim uvjetima.

Samo je Audi Q4 e-tron osvojio 5 zvjezdica, ostali manje

U prvoj seriji 2022. samo se Audi Q4 e-tron kvalificirao za dodatno testiranje robusnosti. Ovaj veliki SUV postiže dobre rezultate u sva tri dijela procjene – čisti zrak, energetska učinkovitost i staklenički plinovi – jer je potpuno električno vozilo s nultim emisijama na ispušnoj cijevi i visokoučinkovitim pogonskim sklopom, za koji se pretpostavlja da se puni prosječnim europskim miksom električne energije (omjer različitih pogonskih energenata koji sudjeluju u dobivanju električne struje) kako je predviđeno za sljedećih 16 godina. Q4 gubi samo djelić bodova u testovima u hladnoj okolini i na autocesti.

VW Caddy postiže zaslužene 2,5 zvjezdice, ali njegov Indeks čistoće zraka lako bi bio viši da su emisije amonijaka bolje kontrolirane. Renault Kangoo, s druge strane, dobro kontrolira sve zagađivače, ali gubi bodove zbog veće potrošnje energije i povezane emisije stakleničkih plinova.

Snažni luksuzni SUV iz Genesisa, GV70, nije mogao postići dobre rezultate zbog velike 'potražnje za gorivom', dok u isto vrijeme također nije uspio impresionirati adekvatnom kontrolom štetnih tvari, što mu je na kraju ostavilo samo jednu zelenu zvjezdicu.

  • +2
Green NCAP objavio nove rezultate prema pooštrenom režimu ocjenjivanja Izvor: Promo fotografije / Autor: Green NCAP

'Nova Well-to-Wheel+ ocjena stakleničkih plinova daje puno realniju procjenu stvarnog utjecaja automobila na okoliš, bilo da su s motorom s unutarnjim izgaranjem, električni ili neka kombinacija ta dva. Nadamo se da ćemo s novim pristupom potaknuti razumijevanje da nije važno samo isporučiti čisti krajnji proizvod, već da cijeli proces treba učiniti zelenijim i transparentnijim.' kaže Damjanov.

'Idući dalje, i proizvodnja vozila i baterija mora pronaći svoj put u sustav ocjenjivanja, međutim, u ovom trenutku čak ni najbolje analize nisu dovoljno točne da bi nam to omogućile. Međutim, radimo na holističkoj metodologiji koja se temelji na životnom ciklusu i nedavno smo uveli procjenu punog životnog ciklusa samo u svrhu informiranja potrošača.'