hrvatska premijera

[FOTO/VIDEO] Ovo je novi Hyundai Bayon: Isprobali smo ovaj moderni crossover, evo i prvih dojmova

Isprobali smo novi Hyundai Bayon

Isprobali smo novi Hyundai Bayon

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Ovaj potpuno novi model iz SUV B segmenta, najnoviji je i najmanji član Hyundaijeve proširene SUV obitelji u koju pripadaju modeli: Kona, Tucson, Santa Fe te IONIQ 5

Hyundai Bayon je potpuno novi crossover/SUV dizajniran posebno za Europu, a od njegovog predstavljanja javnosti prošlo je nešto manje od tri mjeseca i već je stigao na hrvatsko tržište. Upravo na jučer održanoj hrvatskoj premijeri, održanoj u istarskom biseru Motovunu i njegovoj okolici, imali smo priliku ne samo vidjeti Bayona, već ga i isprobati. Ovaj potpuno novi model iz SUV B segmenta, najnoviji je i najmanji član Hyundaijeve proširene SUV obitelji u koju pripadaju modeli: Kona, Tucson, Santa Fe i IONIQ 5.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Zanimljivo je i to da je upravo hrvatska prezentacija novog Bayona jedna od prvih održanih premijera u europskim zemljama. Osim premijere Bayona smo imali priliku uživo vidjeti i potpuno novi Hyundai i20 N, najnoviji model visokih performansi, peterovratni hatchback za trkaće staze inspiriran i20 WRC reli automobilom. O kakvom je modelu riječ najbolje govore njegove karakteristike.

Hyundai i20 N

Hyundai i20 N

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Potpuno novi i20 N pokreće Gamma II 1,6-litreni T-GDi motor s turbopunjačem sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem (6MT). Ovaj je motor prvi u novoj generaciji koji se pojavljuje u europskom Hyundaijevom modelu, a isporučuje maksimalnu snagu od 204 KS i najveći okretni moment od 275 Nm za krajnju isporuku snage. Sa 1190 kg težine, baš kao i i20 Coupe WRC, omjer snage i mase jedan je od najboljih u klasi. Potpuno novi i20 N pruža maksimalnu brzinu od 230 km/h, a od 100 km/h može ubrzati za samo 6,7 sekundi.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Novi Hyundai Bayon

Ako ste se pitali otkud naziv Bayon odgovor leži u Hyundaijevoj postojećoj strategiji imenovanja SUV modela, ime Bayon nadahnuto je popularnim mjestom za odmor: Bayonne, glavnim gradom Francuske Baskije i jednim od najljepših odredišta na jugozapadu Francuske. Kako je Bayon dizajniran da udovolji zahtjevima europskog tržišta, tvrtka mu je odlučila dati europsko ime. Sam proizvođač navodi da se Bayon odlikuje kompaktnim vanjskim dimenzijama, prostranom unutrašnjošću i dugim popisom pametnih značajki sigurnosti i povezivanja koji ga ističu u tom segmentu. Time Bayon radi iskorak čineći visokotehnološke značajke sigurnosti i povezivanja dostupnima svima.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Vanjski dizajn

Svojim hrabrim grafičkim elementima i neočekivanim, ali elegantnim proporcijama, Bayon donosi osvježavajući dizajn u Hyundai SUV obitelj obuhvaćajući Hyundaijev identitet dizajna Sensuous Sportiness - definiran skladom između arhitekture, proporcija, stila i tehnologije. Ovo najnovije tumačenje Sensuous Sportiness kombinira emocionalne vrijednosti s inovativnim rješenjima.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Njegove dimenzije su sljedeće: duljina 4180 mm, širina 1775 mm, visina 1490 mm (1500 sa 17-colnim kotačima), međuosovinski razmak 2580 mm, prednji prevjes 820 mm, stražnji prevjes 780 mm te viina od podloge 165 mm (183 sa 17-colnim kotačima). Bayon je dostupan s 15-colnim čeličnim kotačima te 16- ili 17-colnim aluminijskim naplatcima, a dimenzije guma su sljedeće: 185/65R15, 195/55R16 i 205/55R17.

Hyundai Bayon - naglasci

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

S 411 litara prtljažnika, Bayon nudi prilično prostora za prtljagu, a kad se spuste nasloni stražnjeg reda sjedala onda volumen raste na 1205 l. Inteligentni poklopac prtljažnika za pokrivanje tereta koji se može pomaknuti duž stražnjeg dijela stražnjeg sjedala donosi dodatne mogućnosti konfiguriranja prtljažnika.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Sprijeda se na dnu otvara široka rešetka, stvarajući čvrst stav. Trodijelna glavna svjetla u kombinaciji sa usisnicima zraka uspostavljaju jedinstveni izgled i arhitekturu. Vodoravni pojas za usis zraka i dnevna svjetla (DRL) utvrđuju širinu, a donja klizna ploča potvrđuje njegov identitet SUV-a.

Sa strane, dinamično rame stvara izgled u obliku klina. C-stup u obliku strelice pruža dinamičnu i neočekivanu arhitekturu. To, u kombinaciji s karakterističnim branicima i oblogama, definira njegov jedinstveni karakter.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Straga, svjetla u obliku strelice ističu dinamiku stupa. Njihov udaljeni položaj stvara široki stav. Uz to, tanka vodoravna crta koja povezuje stražnja svjetla dodatno naglašava širinu i povezuje stražnji i bočni dio jednim potezom. Kutne linije iznad stražnjeg luka ističu volumen, stvarajući živopisan presjek. Snažni stražnji dio i vizualno produženi stražnji prozor pokreću jedinstveni i izražajni dizajn stražnjeg dijela. Puna LED svjetla i pokazivači smjera dovršavaju njegov moderan izgled.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Dostupno je ukupno devet vanjskih boja, uključujući novu boju, Mangrove Green zelenu. Opcionalni dvobojni krov u Phantom Black crnoj boji također je dostupan s čak sedam vanjskih boja.

  • +57
  • +54

Hyundai Bayon- hrvatska premijera

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unutarnji dizajn

Već pri samom ulasku u kabinu primjetna je njegova čista, prostrana, dobro osvijetljena unutrašnjost. Snažan je fokus na maksimiziranju udobnosti putnika sprijeda i straga te povećanju prostora za prtljažnik. Unutrašnjost je definirana nizom opreme za povezivanje, uključujući 10,25-inčni digitalni klaster i 10,25-inčni AVN ili 8-inčni Audio zaslon.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Primjetna je i primjena moderne LED tehnologije ambijentalnog osvjetljenja integriranog u područje nogu suvozača, donjem rubu vrata i području ručki prednjih vrata kao i spremištu ispod središnje konzole.

Pažljivo odabrani neutralni raspon unutarnjih boja i materijala pruža maksimalnu kompatibilnost s vanjskim rasponom boja. Koncept mirne boje i obloge s malim i suptilnim naglascima stvara mirnu atmosferu koja omogućava vozaču da se fokusira. Bayon se standardno isporučuje s unutrašnjošću od tkanine potpuno crne boje, s dvije dostupne dodatne kombinacije boja, a one su tamno siva + svijetlo siva, kao i tamno siva + Mangrove zeleni šavovi i umetci.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Puno mjesta za noge osigurat će i putnicima ugodnu vožnju, bez obzira sjede li na prednjim ili stražnjim sjedalima: putnici sprijeda mogu uživati u 1072 mm prostora za noge, dok putnici straga imaju 882 mm.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Povezivanje i vodeća u klasi tehnologija

Kao i kod ostalih Hyundaijevih modela, potpuno novi Bayon nudi naprednu tehnologiju povezivanja koja se rijetko može naći u tom segmentu, uključujući dostupnost bežičnog zrcaljenja i tehnologiju Hyundai Bluelink®. Bayon nudi najbolji digitalni kokpit u klasi i vrhunske infotainment značajke, kao i vrhunski Bose audio sustav.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Najbolji sigurnosni paket u klasi

Novi Bayon dijeli svoju sigurnu i robusnu DNK s ostalim članovima Hyundai SUV obitelji, a ima i iste sigurnosne značajke. Još jedan način na koji se ističe u svom segmentu, Bayon nudi opsežan popis sigurnosnih značajki Hyundai SmartSense. Mnogi od njih već su uključeni u standardnu opremu.

Brojne značajke poluautonomne vožnje izdvajaju Bayon od konkurencije. Pomoć za držanje prometnih traka (LFA) održava vozilo u sredini svojeg traka. Pomoć za izbjegavanje frontalnog sudara (FCA) prvo oglašava alarm, a zatim, ako je potrebno, aktivira kočnicu kako bi se spriječio sudar. Ova značajka uključuje otkrivanje automobila, pješaka i biciklista, kao i skretanja u raskrižju, tako da može aktivirati kočnicu kako bi se spriječio sudar s automobilom koji nailazi kada skrećete lijevo na raskrižju. Još jedna napredna značajka, Navigacijski pametni tempomat (NSCC), koristi podatke iz navigacijskog sustava vozila za autonomno podešavanje brzine tijekom vožnje autocestom ili brzom cestom.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Pomoć za izbjegavanje sudara u mrtvom kutu (BCA) koristi prednju kameru i radar stražnjeg kuta za nadgledanje zavoja, a ako se otkrije drugo vozilo, na vanjskim se zrcalima pojavljuje vizualno upozorenje. Gdje je potrebno, BCA djeluje na kočnicu kako bi se izbjegao sudar ili smanjila šteta zbog udara.

Novi Bayon također uključuje nekoliko značajki koje nježno preusmjeravaju pažnju vozača kada više nisu fokusirani. Upozorenje vozača na umor (DAW) analizira način vožnje kako bi pomoglo u otkrivanju pospanosti ili smetnje u vožnji. Ovaj sustav radi zajedno s Upozorenjem o odlasku vodećeg vozila (LVDA), koje upozorava vozača kada vozilo ispred krene prema naprijed, a vozač ne reagira (dovoljno brzo). Uz to, Upozorenje na putnike na stražnjim sjedalima (ROA) obavještava vozača prije napuštanja vozila ako senzori prepoznaju kretanje na stražnjem sjedalu. To Bayona čini još sigurnijim za putnike na stražnjim sjedalima, uključujući djecu ili kućne ljubimce, što ga čini izvrsnim izborom za obitelji.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Ipak, ostale značajke osiguravaju sigurnost tijekom vožnje pri malim brzinama ili prilikom parkiranja. Pomoć pri izbjegavanju sudara pri parkiranju – vožnja unatrag (PCA-R) daje upozorenje i, ako je potrebno, aktivira kočnicu kada se otkrije stražnja prepreka kada se automobil polako vozi unatrag. Pomoć za izbjegavanje stražnjeg bočnog sudara (RCCA) pomaže vozačima na sličan način kada izlaze iz parkirnog mjesta i kada drugi automobil prolazi. Pomoć pri parkiranju (PA) omogućuje poluautonomno parkiranje, uz niz senzora i softvera koji zajedno pomažu vozačima da uđu u uske prostore.

U slučaju nesreće, eCall će automatski upozoriti hitne službe ako se aktiviraju zračni jastuci u vozilu. Alternativno, putnici također mogu aktivirati ovu značajku pritiskom na prekidač.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Performanse i pogonski sklopovi

Bayon se može pohvaliti niskom potrošnjom goriva i visoko konkurentnom emisijom CO₂ zahvaljujući obnovljenoj obitelji benzinskih motora Kappa generacije. T-GDi je motor s izravnim ubrizgavanjem za optimalnu učinkovitost. Bayon također ima Hyundaijevu jedinstvenu tehnologiju kontinuirano promjenjivog razvoda ventila (CVVD) koja regulira trajanje otvorenosti i zatvorenosti ventila u skladu s uvjetima vožnje. Ovo optimizira performanse motora, istovremeno smanjujući potrošnju goriva, što rezultira smanjenim emisijama i uštedom goriva. Bayon je također dostupan s 48-voltnom niskonaponskom hibridnom tehnologijom (48V). Sustav sadrži 48-voltnu bateriju, generator hibridnog startera (MHSG) i LDC pretvarač (niskonaponski DC / DC). MHSG rekuperacijom generira kinetičku energiju i pohranjuje je u 48V baterijski sustav, gdje se može koristiti za stabiliziranje 12V napajanja u kabini i na taj način štedjeti gorivo.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Niskonaponska hibridna tehnologija od 48 V može se kombinirati s inteligentnim ručnim mjenjačem (iMT), jedinstvenim tehnološkim uparivanjem koje osigurava još veću uštedu goriva i učinkovitost. iMT razdvaja motor od mjenjača kada vozač otpusti gas. To omogućuje vozilu da započne coasting (kotrljanje ili jedrenje), smanjujući emisije i štedeći gorivo. S iMT-om su povezane dvije različite razine coasting kretanja: prvo, kada je motor u praznom hodu, i drugo, kada je motor potpuno isključen. Motor se ponovno pokreće čim vozač pritisne papučicu kočnice ili gasa i ponovno počne raditi u istom stupnju prijenosa kao i kad je bio isključen. To rezultira nižom potrošnjom goriva bez kompromisa u performansama.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Na vrhu ponude je 1,0-litreni T-GDi motor s 48V i 120 ili 100 KS. On se može povezati sa 6-stupanjskim inteligentnim ručnim mjenjačem (6iMT) ili 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (7DCT). Verzija 1,0-litrenog T-GDi od 100 KS dostupna je i bez 48V, a može se upariti sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem (6MT) ili 7DCT. 1,0-litreni T-GDi motor sa i bez 48V također dolazi s tri načina rada za optimiranje odziva motora i performansi upravljanja temeljem uvjeta vožnje. To su Eco, Normal i Sport. Dostupan je i 1,2-litreni MPi motor s 84 KS uparen s 5MT.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Bayon je prvi Hyundai SUV koji je opremljen Rev Matchingom, značajkom koja je obično rezervirana za Hyundaijeve modele visokih performansi. Rev matching automatski podešava broj okretaja motora kada vozač prebaci s višeg na niži stupanj prijenosa. Posljedično, omogućuje uglađenije prebacivanje u niži stupanj prijenosa za ugodniju vožnju. Dostupan je uz 1,0-litreni T-GDi motor kada je uparen sa 7DCT za sve načine rada, a uz 1,0-litreni T-GDi motor s 48V kada je uparen sa 6iMT u sportskom načinu rada.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Prvi dojmovi o novom Bayonu

Kao što smo rekli na početku teksta, hrvatska premijera je bila ujedno i prilika da osobno isprobamo novi Hyundai Bayon. Isprobali smo Polar White bijeli model s trocilindričnim 1.0 T-GDi turbo motorom snage 100 KS, najvećeg okretnog momenta od 175 Nm pri 1500-4000 okr./min, s automatskim 7DCT mjenjačem koji snagu prenosi na prednja dva kotača. Njegov prednji McPherson ovjes je primjeren, kao i stražnji ovjes tipa polukruta osovina.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Naravno, i ovaj model dolazi sa Start/Stop sustavom, a ulaskom u kabinu ulazite u moderno opremljeno okruženje s dva 10,25-inčna zaslona, onim vozačevim i infotainment. Ovaj model imao je i opcijske 17-colne kotače s gumama dimenzija 205/55R17. Njegov trocilindrični turbo motor je živahan, jer snaga od 100 KS nikako nije za podcijeniti, iako njegovo ubrzanje od 11,7 sekundi ne zvuči spektakularno. Porizvođač deklarira krajnju brzinu od 180 km/h, prosječnu potrošnju od 5,3 l/100 km te prosječnu emisiju CO₂ od 125 g/km.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Kako smo za testnu dionicu imali prilično zavojitu cestu, najprije spuštajući se a potom penjući se, prema obližnjem Oprtlju mogli smo steći prilično dobar dojam o krutosti samog vozila, ali i njegovom ovjesu. I doista, riječ je o dobro pogođenom relativno malenom, ali ipak prostranom automobilu crossoverskih aspiracija. Za nešto više ćemo ipak morati pričekati nešto duži, jednotjedni test uobičajen u rubrici Autozona.

Hyundai Bayon

Hyundai Bayon

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Za kraj, model koji smo isprobali je imao prilično bogatu opremu: grijana prednja sjedala, navigacijski uređaj s 10,25-inčnim LCD zaslonom osjetljivim na dodir, digitalnim 10,25-inčnim LCS ekranom instrumentne ploče, sustavom ulaska i pokretanja bez ključa, LED glavnim prednjim svjetlima, LED kombiniranim stražnjim svjetlima, FCA, RSA, LKA, HAC, ISLA, VSM sustavima te 17-colnim gumama. Njegova cijena je 169.050 kn, a inače cijena novog Bayona kreće od 114.990 kn.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!