ovo nije auto!

[FOTO/VIDEO] Gradska minijatura na struju: Microlino je nova Isetta na četiri kotača

12.02.2021 u 12:14

Bionic
Reading

Ideja za Microlino potekla je od Wima, Olivera i Merlina Oubotera, švicarske obitelji koja se zapitala: 'Koliko automobila zaista trebate za dnevnu vožnju?'

Sjećate li se Isette, talijanskog minijaturnog vozila na tri kotača iz 1953., kojemu su se vrata otvarala s prednje strane? Mnogi ga se naravno ne sjećaju, jer ga danas možemo vidjeti gotovo isključivo na izložbama oldtajmera. Neki će ga se vjerojatno prisjetiti i kao BMW Isette, što i nije neobično jer je bavarski proizvođač automobila bio jedan od onih diljem svijeta koji su imali licencu talijanske Isette. Štoviše, BMW-ova Isetta 250 je 1955. godine postala prvi masovno proizvođen automobil na svijetu koji je postigao potrošnju goriva od 3 l/100 km, a samo je do 1962. godine BMW proizveo 161.728 primjeraka, zajedno s modelom Isetta 300.

To je bilo nekad, a na 86. salonu automobila u Ženevi 2016. godine švicarska tvrtka Micro Mobility Systems je predstavila svoju modernu verziju Isette pod nazivom Microlino. Radi se o laganom električnom vozilu koje štedi prostor, a razvijeno je zajedno sa Sveučilištem primijenjenih znanosti u Zürichu.

Ideja za Microlino potekla je od Wima, Olivera i Merlina Oubotera, švicarske obitelji koja stoji iza Micro Kickscootera, pitajući se: 'Koliko automobila zaista trebate za dnevnu vožnju?' Nakon što su saznali da prosječni automobil u Švicarskoj zauzima 1,6 putnika, prosječno putuje 36,8 km, parkirnih mjesta u gradskim područjima nema dovoljno i s obzirom na globalno zatopljenje, shvatili su da su moderni automobili predizajnirani za urbanu uporabu.

Microlino 2.0 Izvor: Promo fotografije / Autor: Microlino

Vozilo je moralo odgovarati aktivnostima urbane mobilnosti, radeći na ekološki prihvatljivijoj uštedi prostora i učinkovitijoj budućnosti. Shvatili su da bi, slično kickscooteru, koji je koristio nišu za kretanje između hodanja i vožnje biciklom, morao biti hibrid između motora i automobila. Mali i okretan, ali istodobno zaštićen od vremenskih nepogoda i s dovoljno mjesta za kupljene namirnice iz dućana. Tijekom svog istraživanja nabasali su na bubble automobile iz 1950-ih. Nadahnuti njima, počeli su raditi na prvom dizajnu za Microlino. Kasnije, 2019. godine, tvrtka je počela raditi na električnom skuteru s tri kotača - Microletti.

  • +7
Microlino Izvor: Promo fotografije / Autor: Micro Mobility Systems

Godine 2019. započela je suradnja između Microlina i Cecomp-a, talijanske automobilske tvrtke koju je 1978. godine osnovao Giovanni Forneris sa sjedištem u Torinu. Cecomp je također proizvodni partner za serijsku proizvodnju koja započinje ove godine.

Što se tiče pogona Microlina, treba reći da je riječ o potpuno električnom, laganom vozilu koje štedi prostor dizajniranom za gradsku mobilnost. Ključna su mu značajka vrata koja se otvaraju s prednje strane, a koja omogućuju izlazak izravno na pločnik prilikom parkiranja.

Vozilo ima dva sjedala, prtljažnik, sklopivi krovni otvor i može se puniti na kućnoj utičnici ili wall boxu tipa 2. Pravno i funkcionalno, Microlino je vozilo smješteno između automobila i motocikla: takozvani lagani četverocikl (L7e). Cilj mu je kombinirati prednosti automobila i motocikla. Zbog inženjerskog pristupa smanjenja na maksimum, Microlino se sastoji od 50 posto manje dijelova od uobičajenog automobila, težak je samo 513 kg, stoga je prilično ekološki prihvatljiv u proizvodnji i s obzirom na potrošnju energije kada se vozi.

Njegove dimenzije su sljedeće: duljina 2430 mm, širina 1500 mm, visina 1450 mm, a volumen prtljažnika 220 l. Microlino pokreće električni motor snage 11 kW (15 KS), najveći okretni moment mu je 100 Nm, ubrzanje od 0 do 50 km/h je pet sekundi, uz maksimalnu brzinu od 90 km/h.

Energija je pohranjena u litij-ionskoj bateriji kapaciteta 8 kWh ili 14,4 kWh, što je dovoljno za domet s jednim punjenjem od 125 ili 200 km. Prvi prototip Microlino 2.0 dovršen je i testiran, a novo integralno tijelo pokazuje velika sigurnosna poboljšanja u odnosu na Microlino 1.0.

Početak proizvodnje uslijedit će nakon homologacije i odobrenja u EU ovog ljeta, a proizvođač navodi početnu cijenu od 12.000 eura.