NOVA ERA LEGENDE

[FOTO/VIDEO] GMC Hummer EV SUV krenuo u proizvodnju: Pogledajte off-road funkcije ovog električnog superterenca

31.01.2023 u 17:28

Bionic
Reading

Tri odvojena motora u dvije pogonske jedinice Ultium u verziji pick-upa generiraju snagu od 746 kW (1014 KS) i nevjerojatan okretni moment od 15.592 Nm, dok SUV verzija s tri odvojena motora u dvije pogonske jedinice Ultium ima snagu od 'samo' 610 kW (830 KS)

Iako je GMC još u listopadu 2010. predstavio potpuno električni Hummer EV u obliku pick-upa, proizvodnja drugog modela Hummer EV SUV-a je upravo započela ovog tjedna u GM-ovoj tvornici električnih automobila Factory Zero u Detroit-Hamtramcku (SAD). Američki proizvođač je rekao kako je početak isporuka ovog drugog oblika karoserije planiran za kraj ovog kvartala.

Enormna snaga

Hummer EV u obje verzije energiju crpi iz potpuno novih Ultium baterija General Motorsa korisnog kapaciteta 212,7 kWh, a snagu iz Ultium Drive-a, GM-ovih vlastitih pogonskih EV jedinica.

GMC Hummer EC SUV Izvor: Promo fotografije / Autor: GMC

Tri odvojena motora u dvije pogonske jedinice Ultium u verziji pick-upa generiraju snagu od 746 kW (1014 KS) i nevjerojatan okretni moment od 15.592 Nm, dok SUV verzija s tri odvojena motora u dvije pogonske jedinice Ultium ima snagu od 'samo' 610 kW (830 KS) te jednako kao i Pickup okretnog momenta.

Dovoljno je to snage za super brze sprinteve od 0-96 km/h za približno 3,5 s za SUV i 3,0 s za Pickup s dostupnim GM-ovim Watts To Freedom sustavom.

Tehničke karakteristike obje verzije Hummer EV-a e4WD daju ovim modelima izvanredne cestovne i terenske mogućnosti. Dodatne svrhovite i intuitivne tehnologije nadopunjavaju paletu i mogućnosti terenca kako bi poboljšale i podigle svaki izlet s asflata na teren na višu razinu.

Da podsjetimo, prema vanjskim dimenzijama novi Hummer EV SUV sa 4999,5 mm kraći je 507,5 mm, a sa 3218 mm ima 227 mm kraći međuosovinski razmak od Hummer EV Pickup-a. Iako su i stara i nova varijanta Hummera vrlo slične sprijeda (prednji prevjes 881 mm), novi SUV sa 900,5 mm ima znatno kraći stražnji prevjes (Pickup 1181 mm). Najveća visina od podloge je 406 mm za SUV, a 404 mm za Pickup.

  • +30
GMC Hummer EV SUV Izvor: Promo fotografije / Autor: GMC

Terenske funkcije

GMC Hummer EV osmišljen je da bude vrhunski off-road EV superterenac, sa svim novim značajkama razvijenim za izazivanje teških prepreka i terena. Dostupne značajke uključuju:

  • Ekskluzivno upravljanje 4 Wheel Steer po 4 kotača s CrabWalk ('rakov hod') funkcijom - ekskluzivna značajka koja omogućuje stražnjim i prednjim kotačima upravljanje pod istim kutom pri malim brzinama, omogućujući dijagonalno kretanje vozila, za još veću upravljivost na izazovnom terenu.
GMC Hummer EC SUV: CrabWalk Izvor: Promo fotografije / Autor: GMC
  • Prilagodljivi zračni ovjes s dostupnom sposobnošću Extract Mode, vodećom u segmentu, omogućuje podizanje visine ovjesa približno 6 inča (149 mm) kako bi pomogao Hummer EV-u da se nosi s ekstremnim terenskim situacijama, poput kamenih gromada ili duboke vode.
Hummer EV Air Ride Adaptive Suspension Izvor: Promo fotografije / Autor: GMC HUMMER EV
  • 35-colne gume Goodyear Wrangler Territory MT u ponudi su standardno na kotačima 18 cola; i sposobnost smještaja 37-colnih guma. One nude izuzetnu čvrstoću i fleksibilnost za optimiziranje upravljivosti s neviđenom terenskom sposobnošću Hummer EV-a, uključujući skaliranje 18-colnih vertikala i vožnju kroz vodu duboku više od 600 mm.
GMC Hummer EC SUV: terenski kutevi Izvor: Promo fotografije / Autor: GMC
  • Donji oklop, koji se sastoji od čvrstih čeličnih ploča koje su strateški smještene oko baterija i još više kako bi se osigurala zaštita u ekstremnim terenskim uvjetima.
GMC Hummer EV: UltraVision Izvor: Promo fotografije / Autor: GMC HUMMER EV
  • UltraVision koji uključuje nove prednje i stražnje donje kamere sa stvarnim prikazima 'virtualnog spottera' - promatrača koji pomažu vozačima u navigaciji na preprekama i postavljanju kotača na stazu i izvan nje. Kamere podvozja zapakirane su kako bi se zaštitile od oštećenja i opremljene funkcijom pranja za čišćenje nečistoća. HUMMER EV nudi najbolji prikaz na kameri u klasi, s do 18 dostupnih iz vozila kako bi vozač imao više pdataka o okruženju vozila.

Terenski off-road dodaci koji prikazuju funkcije vozila i status terena putem zaslona za informiranje i vozačkog zaslona. Primjeri uključuju izlaz okretnog momenta, uključivanje blokade diferencijala, tlak u gumama, kut nagiba i kotrljanja (uključujući maksimalne vrijednosti), mjerač zanošenja (s maksimalnim vrijednostima), krug trenja, vektoriranje momenta i još mnogo toga.

GMC Hummer EV: Drive Modes Izvor: Promo fotografije / Autor: GMC

Drive Mode Control ili upravljanje načinom vožnje nudi načine rada po izboru vozača koji prilagođavaju performanse - uključujući razdvajanje okretnog momenta između prednjih i stražnjih kotača i postavke upravljanja na četiri kotača - za različite uvjete vožnje. Tu je i Adaptive Ride Control ili kontinuirano prigušivanje prilagodljive vožnje, prilagođeno i vožnji na cesti i izvan nje.

GMC Hummer EV: Infinity Roof s Modular Skypanel-ima Izvor: Promo fotografije / Autor: GMC

'Open-air' vožnja na otvorenom omogućena je strukturnom krutošću Ultium baterija, sa standardnim Infinity krovom i uklonjivim prozirnim Sky Panel pločama koje se mogu smjestiti u 'frunk' prtljažni pretinac na prednjem dijelu vozila. Humme EV nudi i vrhunske, tehničke materijale interijera.