HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Potpuno nova Ford Kuga stigla u Hrvatsku; nova energija u popularnom SUV segmentu

Ford Kuga PHEV s naprednom 2.5 PHEV 225 KS hibridnom pogonskom tehnologijom

Ford Kuga PHEV s naprednom 2.5 PHEV 225 KS hibridnom pogonskom tehnologijom

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Nova Kuga na hrvatsko tržište dolazi s 1.5 EcoBlue dizelskim motorom od 120 KS, 2.0 EcoBlue dizelskim motorom od 190 KS, 1.5 EcoBoost benzinskim motorom od 150 KS te hibridnim mHEV 2.0 EcoBlue motorom od 150 KS, potpuno hibridnim pogonskim sklopom 2.5 HEV od 190 KS te Plug-In naprednom 2.5 PHEV od 225 KS hibridnom pogonskom tehnologijom

Potpuno nova Ford Kuga dolazi s novim elegantnim vanjskim dizajnom s premium značajkama koje pružaju poboljšanu prostranost i udobnost. Fordovo najelektrificiranije vozilo ikad, sofisticirana potpuno nova Kuga Titanium te sportska Kuga ST-Line, ponudit će naprednu paletu hibridnih pogonskih sklopova za jedinstvenu štedljivu Fordovu SUV gamu.

Opsežna gama vozila uključuje Kugu Plug-In Hybrid, Kugu EcoBlue Hybrid (blagi hibrid) i Kugu Hybrid (potpuni hibrid), zajedno s Fordovim 2,0-litrenim EcoBlue dizelom, 1,5-litrenim EcoBlue dizelašem i 1,5-litrenim EcoBoost benzinskim motorima te inteligentni novi automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa.

Ford Kuga PHEV

Ford Kuga PHEV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Kuga je Fordov najprodavaniji SUV u Europi i najprodavanije Fordovo vozilo u regiji nakon Fieste i Focusa. Kupci su u 2018. kupili 153.800 modela Kuga, što je pridonijelo povećanju prodaje Ford SUV vozila za više od 19 posto prošle godine.

Potpuno nova Kuga nudi još intuitivniju udobnost i značajke pomoći vozaču, pružajući kupcima bolju povezivost u vožnji. Sofisticirane tehnologije uključuju ugrađeni modem FordPass Connect, tehnologije bežičnog punjenja i Fordov sustav za zabavu SYNC 3 kojeg podržava 8-inčni središnji zaslon osjetljiv na dodir.

Vrhunski audio sustav Bang&Olufsen stvara visokokvalitetni zvučni doživljaj i novu, prvu u industriji, 12,3-inčnu LCD instrumentnu ploču u slobodnom obliku s 'pravi bojama' koja je informativnija, intuitivnija i jednostavnija za korištenje.

Nove tehnologije, Stop & Go, prepoznavanje znakova ograničenja brzine i zadržavanje u unutar voznog traka, pomažu vozačima u zaustavljanju i pokretanju vozila i vožnji autocestom s većim samopouzdanjem nego ikad prije, dok svjetla koja predviđaju zavoje i prepoznaju te djeluju na temelju prometnih znakova pomažu vozačima da jasnije vide u mraku. Projekcijski zaslon (Head-Up Display) pomaže vozačima da ne skidaju pogled s ceste, a Active Park Assist 2 omogućuje potpuno automatizirane manevre parkiranja pritiskom na gumb.

Potpuno nova Kuga treća je generacija Fordovog SUV-a srednje veličine za kupce u Europi. Od uvođenja modela na tržište 2008. godine Ford je u Europi prodao više od milijun Kuga.

Ford Kuga ST-Line X EcoBlue Hybrid

Ford Kuga ST-Line X EcoBlue Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Dizajnirali kupci

Potpuno nova Kuga prvi je SUV koji se temelji na Fordovoj novoj globalnoj C2 arhitekturi koja podržava poboljšanu aerodinamiku radi manje potrošnje goriva i smanjuje masu u odnosu na dosadašnje modele za do 90 kg u usporedbi s ekvivalentnim inačicama pogonskog sklopa.

Uz to, nova je arhitektura dizajnirana da smanji utjecaj sudara, donosi 10 posto veću torzijsku krutost za poboljšanu dinamiku vožnje i profinjenost te stvara više unutarnjeg prostora za Fordove modele srednje veličine, a istovremeno omogućuje izražajan i dinamičan dizajn.

Potpuno nova Kuga predstavlja prepoznatljiv novi vanjski dizajn koji je više skulpturalan i pojednostavljen s premium detaljima. Aerodinamičnija silueta uključuje dulji međuosovinski razmak koji stvara veći trag kotača na cesti čime se poboljšava vožnja i stabilnost, duži poklopac motora, manji kut stražnjeg vjetrobranskog stakla i nižu liniju krova. Rezultat je energičniji, dinamičniji i iskoristiviji izgled nego ikad prije.

Ford Kuga Titanium EcoBlue

Ford Kuga Titanium EcoBlue

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Prilagodljivi spektar ponude uključuje različite inačice Kuga Titanium i ST-Line, od kojih svaka ima jedinstveni karakter koji odražava osobnosti kupaca. Sa suvremenim i samouvjerenim stilom, Kuga Titanium ukazuje na opremu i kvalitetu koja će se ponuditi kupcima širom Europe. Značajke uključuju sportsku prednju zaštitnu oblogu i stražnji difuzor, ogledala, bočne obloge i kvake na vratima u boji karoserije, dnevna LED svjetla i standardne 17-inčne,19-inčne ili 20-inčne aluminijske naplatke.

Odvažan Kuga ST-Line stil nadahnut sportskim Ford Performance modelima uključuje odbojnike i bočne spojlere u boji karoserije te rešetku, prednju zaštitnu oblogu, stražnji difuzor i krovne nosače u crnoj boji. Sportski karakter naglašavaju veliki stražnji spojler, standardni 18-colni, opcijski 19-colni i 20-colni aluminijski naplatci te dvostruke sportske ispušne cijevi. U unutrašnjosti tamna obloga krova, ekskluzivni dizajn sjedala ST-Line s kontrastnim crvenim šavovima, aluminijske papučice, podrezani upravljač i podne prostirke ST-Line te pragovi koji odražavaju sportsku osobnost.

Ford Kuga Vignale PHEV

Ford Kuga Vignale PHEV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Potpuno nova Kuga se na hrvatskom tržištu nudi u 8 boja, uključujući nemetalik Blazer Blue plavu i Frozen White bijelu, metalik Agate Black crnu, Blue Metallic plavu i Solar Silver srebrnu, fashion metalik Magnetic Grey sivu boju te premium metalik vrhunske završne boje s trostrukim slojem - Lucid Red crvena i White Platinum bijela.

Jedinstvena raznolikost pogonskih sklopova

Potpuno nova Ford Kuga dostupna je u pet izvedbi motora na hrvatskom tržištu: dizelski motor EcoBlue, benzinski motor EcoBoost, dizelski EcoBlue blagi hibrid (mHEV), potpuno hibridni pogonski sklop s automatskim punjenjem i benzinskim motorom (FHEV) i Plug-In hibrid koji kombinira elektromotor na baterije i 2,5 litreni Duratec benzinski motor.

Nakon Fordove najave da će svaki Fordov novi model od potpuno novog Focusa nadalje uključivati elektrificiranu opciju, potpuno nova Kuga postat će prvo Fordovo vozilo koje će biti ponuđeno s priključnim plug-in hibridnim, blago-hibridnim i potpuno hibridnim pogonskim sustavom.

Ford Kuga ST-Line X EcoBlue Hybrid

Ford Kuga ST-Line X EcoBlue Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Kuga EcoBlue: 2.0-litreni EcoBlue motor sa 190 KS ima potrošnju goriva od 4,8 l/100 km prema NEDC-u (od 5,9 l/100 km prema WLTP-u) i emisiju CO₂ od 127 g/km prema NEDC-u (od 155 g/km prema WLTP-u). Učinkovitost potrošnje goriva poboljšana je integriranim usisnim sustavom s prijenosom zrcalne slike za optimizirano 'disanje' motora i turbopunjač s niskom inercijom. Standardna selektivna katalitička redukcija emisija naknadne obrade doprinosi poboljšanom smanjenju NOx emisija.

Daljnje inovacije 2.0-litrenog EcoBlue motora koje smanjuju trenje uključuju: konstrukciju ručice s pomakom od 10 mm koja minimalizira bočno opterećenje klipa, smanjujući sile trenja na stijenkama cilindra; čelične klipove za optimizirane dimenzije i manje širenje kad su vrući; smanjene promjere ležajeva radilice; remen u ulju za bregastu osovinu i pogonski remen pumpe za ulje.

Ford Kuga Titanium EcoBlue

Ford Kuga Titanium EcoBlue

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Fordov 1,5-litreni EcoBlue motor nudi se sa 120 KS, donosi potrošnju goriva od 4.2 l/100 km prema NEDC-u (od 5.1 l/100 km prema WLTP-u) i CO₂ emisije od 109 g/km prema NEDC-u (od 133 g/km prema WLTP-u), a podržan je inovativnim tehnologijama, uključujući: niskotlačnu recirkulaciju ispušnih plinova u kombinaciji s vodenim i zračnim hlađenjem za učinkovitije izgaranje i smanjene emisije; integrirane usisne razvodnike za optimizirano 'disanje' motora; turbopunjač s niskom inercijom za brži, kontroliraniji turbo odziv, koji sadrži materijale raketnih motora dizajnirane za primjene na visokim temperaturama; visokotlačni sustav ubrizgavanja goriva koji brže reagira, tiši je i precizniji.

Fordov novi automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa osmišljen je za daljnju optimizaciju učinkovitosti potrošnje goriva i odzivnih performansi. Dostupan s 1,5-litrenim EcoBlue motorom od 120 KS i 2,0-litrenim EcoBlue motorom od 190 KS, koristeći: prilagodljivo raspoređivanje stupnjeva prijenosa, kojim se procjenjuju pojedinačni stilovi vožnje kako bi se optimiziralo vrijeme mijenjanja brzina - sustav može prepoznati nagibe uzbrdo i nizbrdo te jake zavoje te u skladu s tim prilagoditi stupnjeve prijenosa za stabilnije, zabavnije i profinjenije iskustvo vožnje; prilagodljivu kontrolu kvalitete promjene stupnjeva prijenosa, koja procjenjuje podatke o vozilu i okolini kako bi pomogla u podešavanju tlaka spojke za dosljedno glatke promjene stupnjeve prijenosa - tehnologija također može prilagoditi glatkoću izmjena brzina u skladu sa stilom vožnje.

Ford Kuga Titanium EcoBlue

Ford Kuga Titanium EcoBlue

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Potpuno novi Kugin 2.0-litreni EcoBlue motor od 190 KS dolazi u kombinaciji s Fordovim inteligentnim pogonom na sve kotače i optimizira okretni moment i buku, vibracije i grubost, istovremeno pružajući glatke i linearne performanse ubrzanja za ugodnije iskustvo vožnje.

Kuga EcoBoost: 1,5 litreni EcoBoost motor nudi se sa 150 KS, uz potrošnju goriva 5.5 l/100 km prema NEDC-u (od 6.6 l/100 km prema WLTP-u) i ispust emisija CO₂ od 125 g/km prema NEDC-u (od 150 g/km prema WLTP-u), uz podršku prvog u industriji sustava za deaktiviranje cilindara za 3-cilindrične motore. Tehnologija može automatski zaustaviti jedan od cilindara motora kada nije potreban puni kapacitet, primjerice, pri vožnji ili krstarenju s laganim zahtjevima motora. Deaktivacija cilindra može isključiti ili ponovno uključiti jedan cilindar za 14 milisekundi - 20 puta brže od treptaja oka - bez kompromisa u performansama ili uglađenosti vožnje.

Osnovne tehnologije EcoBoost motora uključuju i napredno turbo punjenje, izravno ubrizgavanje goriva pod visokim tlakom i dvostruko neovisno varijabilno upravljanje radom ventila. Emisije čestica smanjuju se pomoću standardne tehnologije filtra za čestice.

Ford Kuga Vignale PHEV

Ford Kuga Vignale PHEV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Daljnje inovacije uključuju: novu kombinaciju ubrizgavanja goriva i izravnog ubrizgavanja goriva koja pomaže u postizanju velike snage i odziva uz bolju učinkovitost goriva te uz posebno povećanje učinkovitosti goriva pri laganim opterećenjima motora; arhitekturu s tri cilindra s malim trenjem koja pruža prirodno velik okretni moment pri malim okretajima; integrirani ispušni razvodnik koji poboljšava učinkovitost goriva pomažući motoru da brže postiže optimalne temperature i brže stvara okretni moment umanjujući udaljenost putovanja ispušnih plinova između cilindara i turbopunjača; potpuno aluminijsku konstrukciju za manju masu.

Kuga Hybrid: koristi potpuno hibridni pogonski sklop sa samopunjenjem koji omogućuje čisto električnu sposobnost vožnje i kombinira 2,5-litreni Atkinsonov benzinski motor, električni motor, generator, litij-ionsku bateriju i Fordov 'power-split' automatski mjenjač. Kuga Hybrid bit će dostupna s pogonom na prednje kotače i Fordovim inteligentnim pogonom na sve kotače, isporučujući očekivanu učinkovitost goriva od 5,6 l/100 km i emisiju CO₂ od 130 g/km.

Ford Kuga Vignale PHEV

Ford Kuga Vignale PHEV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Kupci potpuno nove Kuge također mogu birati između napredne palete benzinskih motora Ford EcoBoost i dizelskih motora Ford EcoBlue s optimiziranom snagom i profinjenošću. Pogoni su podržani standardnim automatskim pokretanjem-zaustavljanjem (Auto Start-Stop) radi smanjenja potrošnje, a mjenjači, uključujući ručni 6-stupanjski mjenjač i novi automatski 8-stupanjski mjenjač, za vožnju bez napora.

Kuga EcoBlue mild (blagi) Hybrid: Potpuno nova Kuga EcoBlue Hybrid poboljšava Fordov 2,0-litreni EcoBlue dizelski motor snage 150 KS za još veću uštedu goriva. Blaga hibridna tehnologija koristi integrirani pokretač/generator pogonjen remenom (BISG) koji zamjenjuje standardni alternator, omogućujući oporavak i pohranu energije tijekom usporavanja vozila, te punjenje 48-voltnog litij-ionskog paketa baterija hlađenih zrakom. BISG također djeluje kao motor, koristeći pohranjenu energiju za povećanje okretnog momenta pomoću električne energije motoru u normalnoj vožnji i pri ubrzanju, kao i pokretanje električnih pomoćnih uređaja vozila.

Također, 48-voltni sustav omogućuje potpuno novoj Kugi da tehnologija Auto Start-Stop djeluje u više situacija radi dodatne uštede goriva, pridonoseći potrošnji goriva od 4,3 l/100 km prema NEDC-u (od 5,0 l/100 km prema WLTP-u) i emisiji CO₂ od 111 g/km prema NEDC-u (od 132 g/km prema WLTP-u).

Ford Kuga Vignale PHEV

Ford Kuga Vignale PHEV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Kuga Plug-In Hybrid: Potpuno nova Kuga Plug-In Hybrid pruža raspon vožnje i slobodu koju nudi tradicionalni motor s unutarnjim sagorijevanjem, uz učinkovitost i uglađenost električnog pogonskog sklopa.

Arhitektura raspodjele snage kombinira 2,5-litreni četverocilindrični Atkinsonov benzinski motor, elektromotor i generator te litij-ionsku bateriju kapaciteta 14,4 kWh za ukupnu snagu od 225 KS. Kuga Plug-In Hybrid ima čisti električni domet vožnje od 72 km prema NEDC-u (56 km prema WLTP-u), učinkovitost potrošnje goriva od 1,2 l/100 km prema NEDC-u (od 1,4 l/100 km prema WLTP-u) i emisiju CO₂ od 26 g/km prema NEDC-u (od 32 g/km prema WLTP-u).

Baterija se može puniti pomoću prednjeg priključka za punjenje postavljenog na prednji blatobran, a automatski se dopunjava u vožnji pomoću tehnologije regenerativnog punjenja koja prikuplja kinetičku energiju koja se normalno gubi tijekom kočenja. Potpuno punjenje baterije vanjskim 230-voltnim napajanjem traje manje od 6 sati.

Ford Kuga PHEV Wallbox

Ford Kuga PHEV Wallbox

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Vozači mogu birati kada i kako rasporediti energiju iz baterije pomoću načina rada EV Auto, EV Now, EV Later i EV Charge. Kad baterija dosegne najniže stanje napunjenosti, Kuga se automatski vraća u EV Auto način rada - dopunjavajući snagu benzinskog motora uz pomoć elektromotora koristeći povratnu energiju za optimiziranu učinkovitost goriva.

'Jedna veličina ne odgovara svima, pa smo za potpuno novu Kugu razvili nijansiranu strategiju pogonskog sklopa koja će kupcima pomoći da pronađu pravo rješenje za svoj životni stil, a ujedno će podržati SUV vozače čineći im prijelaz na elektrificirani način života lakim i ugodnim', rekao je Joerg Beyer, izvršni direktor razvoja Ford of Europe. 'Kuga je prvo Fordovo vozilo koje je imalo koristi od čitave palete sofisticiranih Fordovih hibridnih pogonskih rješenja.'

Ford Kuga ST-Line X EcoBlue Hybrid

Ford Kuga ST-Line X EcoBlue Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Kuga također po prvi put nudi tehnologiju 'Drive Mode', kojom se može odabrati način vožnje, a koja omogućava vozačima da prilagode odziv na pritisak papučice gasa, tvrdoću upravljača i kontrolu proklizavanja, kao i vremena mijenjanja brzina za modele s automatskim mjenjačem, kako bi reakcije i performanse prilagodili scenarijima vožnje.

Uz modove vožnje 'Normal', 'Sport' i 'Eco', način rada 'Slippery' vozačima nudi povećano samopouzdanje na površinama sa smanjenim prianjanjem poput snijega i leda. Način 'Deep Snow/Sand' pomaže u održavanju prianjanja na mekanim površinama poput snijega i pijeska.

Potpuno nova Kuga olakšava vuču bilo čega, od malih prikolica do velikih kamp-prikolica pomoću dva inovativna rješenja za vuču i nosivosti do 2250 kg, ovisno o konfiguraciji pogonskog sklopa. Uvlačenjem vučne kuke s električnim pogonom može se upravljati pomoću prikladno smještenog gumba u prostoru prtljažnika. Jednom pritisnite gumb i kuka izlazi iz svog skladišnog prostora ispod vozila. Još jednim pritiskom na gumb automatski nestaje ispod automobila. Uz to je dostupna i odvojiva kuka za vuču koja se lako može zaključati na svoje mjesto. Kada se ne koristi, kugla za vuču se sprema u prtljažnik.

Ford Kuga ST-Line X EcoBlue Hybrid

Ford Kuga ST-Line X EcoBlue Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Stuart G W Price

Udobnost, prostranost i fleksibilnost

Udobnost, prostranost i fleksibilnost ključni su za profinjenije iskustvo putnika u Kugi koje pruža vodeću prostranost u drugom redu sjedenja u klasi. Potpuno nova Kuga je 44 mm šira i 89 mm duža od prethodnog modela, dok je međuosovinski razmak povećan za 20 mm. Iznutra to znači 43 mm više prostora za ramena i 57 mm više prostora za bokove na prednjim sjedalima od prethodnog modela, dok stražnji putnici imaju 20 mm više prostora za ramena i 36 mm više prostora za bokove. Unatoč ukupnoj visini koja je 20 mm niža od odlaznog modela, potpuno nova Kuga također ima 13 mm više prostora za glavu za putnike na prednjim sjedalima i 35 mm više na stražnjim sjedalima.

Za putnike na stražnjim sjedalima po prvi put su dostupna grijana sjedala, a cijeli drugi red sjedala može se uzdužno pomicati, unatrag za 1035 mm mjesta za noge što je najbolje u klasi ili prema naprijed, kako bi se prtljažni prostor povećao za 67 litara. Funkcija daljinskog spuštanja naslona stražnje klupe omogućuje lako proširenje prtljažnika.

Ford Kuga ST-Line X EcoBlue Hybrid

Ford Kuga ST-Line X EcoBlue Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Stuart G W Price

Prtljažnik također ima reverzibilnu prostirku s dva lica za prtljažni prostor s visokokvalitetnim velurom na jednoj strani za vrhunski izgled i osjećaj, dok je s druge strane izdržljiva i robusna gumena površina, kako bi spriječilo da mokra ili blatna sportska oprema zaprlja unutrašnjost.

Prostran, praktičan i dobro povezan

Po prvi put Kuga se nudi s ugrađenom modemskom tehnologijom FordPass Connect koja omogućuje niz praktičnih značajki putem mobilne aplikacije FordPass2, uključujući: lokator vozila, pomažući vlasnicima da pronađu svoj automobil na prostranim parkiralištima trgovačkih centara; status vozila, za provjeru razine goriva, statusa alarma, vijeka trajanja ulja i još mnogo toga; otključavanje i zaključavanje vrata za daljinsko omogućavanje pristupa vašoj Kugi; funkcija e-Call (e-Poziv) koja automatski bira hitne službe u slučaju ozbiljne nesreće, a omogućuje putnicima da se izravno povežu s hitnim službama pritiskom SOS gumba na gornjoj konzoli.

Ford Kuga ST-LIne PHEV

Ford Kuga ST-LIne PHEV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Aplikacija FordPass također nudi nove značajke kako bi iskustvo vlasništva elektrificiranog vozila postalo još korisnije za kupce Kuga Plug-In Hybrid modela, uključujući: razinu napunjenosti, za praćenje stanja napunjenosti baterije i električnog dometa vožnje; traženje stanica za punjenje, pomaže kupcima da bez napora pronađu i dođu do više od 125.000 lokacija mreže za punjenje u 21 državi, s informacijama koje uključuju tip utičnice i status javnog ili ograničenog pristupa; značajke osmišljene kako bi pomogle vozačima da maksimalno iskoriste svoje punjenje vozila tako da unaprijed postave vrijeme punjenja za svoje vozilo, kako bi najbolje iskoristili tarife za punjenje električnom energijom, postavili željenu razinu napunjenosti i bili obaviješteni o svim dosegnutim razinama napunjenosti; evidencije putovanja i punjenja, pomažući kupcima u praćenju i pregledu potrošnje energije i goriva u vozilu, uključujući utrošenu energiju, prijeđeni put na čistu struju i aktivnost regenerativnog kočenja.

Također, pomažući vozačima da ostanu povezani u vožnji i pozdrave se sa spletom kabela na središnjoj konzoli, nova bežična podloga za punjenje ispod instrumentne ploče omogućuje putnicima lako punjenje kompatibilnih pametnih telefona. Jastučić automatski otkriva kompatibilne uređaje i pokreće punjenje.

Ford Kuga ST-LIne PHEV

Ford Kuga ST-LIne PHEV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Uređaji mogu ostati povezani putem Bluetootha s Fordovim sustavom za komunikaciju i zabavu SYNC 3 dok koriste bežično punjenje, što podržava 8-inčni središnji zaslon osjetljiv na dodir kojim se može upravljati gestama za povećanje ili pomicanje slike prstima (pinch and swipe). SYNC 3 omogućuje vozačima upravljanje audio sustavom, navigacijom i funkcijama klimatizacije te povezanim pametnim telefonima pomoću jednostavnih glasovnih naredbi. Kompatibilnost Apple CarPlay i Android Auto uključena je besplatno.

Nova LCD instrumentna ploča od 12,3 inča prva je u industriji koja koristi tehnologiju slobodnog oblika te omogućuje zakrivljene gornje rubove za besprijekoran dizajn interijera. Panel slobodnog oblika sadrži sklopove ugrađene u zaslon, omogućujući dizajnerima da ga dizajniraju u oblike izvan tradicionalnog pravokutnog dizajna.

Ford Kuga ST-Line X EcoBlue Hybrid

Ford Kuga ST-Line X EcoBlue Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Stuart G W Price

Uz to, 24-bitna digitalna instrumentna ploča u 'pravim bojama' generira detaljne intuitivnije slike i ikone visoke razlučivosti prikazane u cijelom spektru boja, čineći ih svjetlijim, manje zamornim za oči i lakšim za čitanje.

Potpuno prilagođen novoj Ford Kugi, Bang&Olufsen audio sustav pomoći će putnicima da dobiju najbolji zvuk. Moćni sustav s 10 zvučnika od 575 Watta ima vanjski spojeni subwoofer koji jamči glatku proizvodnju basa, dok je položaj visokotonaca na nadzornoj ploči optimiziran za stvaranje šire zvučne pozornice na sjedećoj razini za bogato iskustvo slušanja za sve putnike. Sveobuhvatno statičko i dinamičko podešavanje zvuka osigurava besprijekorno iskustva slušanja bez obzira na uvjete vožnje.

Fordova tehnologija otvaranja vrata prtljažnika bez pomoći ruku omogućuje pristup prostoru prtljažnika čak i s djecom u rukama, rukama punim namirnica ili sportske opreme, jednostavnim pokretima nogom ispod stražnjeg branika. Fordovi inženjeri također su došli do izazovnog rješenja gdje smjestiti pokrov prtljažnika nakon uklanjanja: sada se lijepo uklapa ispod nove fleksibilne podnice prtljažnika, a lakše ga je ukloniti jednostavnim otpuštanjem remena.

Ford Kuga ST-LIne PHEV

Ford Kuga ST-LIne PHEV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

'Strategija tišine'

Poboljšavajući pročišćenost unutrašnjosti, Active Noise Control (Sustav aktivne kontrole buke) koristi tri mikrofona, strateški postavljena u cijeloj kabini, za praćenje buke motora u unutrašnjosti. Sustav zatim usmjerava suprotstavljene zvučne valove kroz audio sustav kako bi se isključili neželjeni zvukovi motora i prijenosa. Tehnologija je standardna za model Kuga EcoBlue Hybrid te pridonosi novoj razini tišine u unutrašnjosti.

Fordova 'Strategija tišine' donosi mnoštvo malih poboljšanja razine buke koje se zbrajaju i čine velike razlike, pomažući vozačima i svim putnicima putovanja učiniti udobnijim i manje zamornim. Ford je za novi SUV Kugu ispitao elemente koji stvaraju buku, od ovjesa do brtvi vrata, za pomoć u pronalaženju načina za optimizaciju uglađenosti interijera.

Aerodinamički podešeni zvučni štitovi dodani su ispod karoserije vozila kako bi pomogli u ograničavanju buke koja dolazi s ceste i vjetra koji ulazi izvana.

Ford Kuga ST-Line X EcoBlue Hybrid

Ford Kuga ST-Line X EcoBlue Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Fordovi inženjeri proveli su dvije godine testirajući više od 70 različitih guma na površinama od glatkog asfalta do grubog betona i kaldrme, u mokrim i suhim uvjetima i pri raznim brzinama, kako bi pronašli točne specifikacije koje buku koja dolazi s ceste svode na najmanju moguću mjeru, a istovremeno pružaju visoku razinu udobnosti i prianjanja.

Kanali iza vanjskih panela karoserije koji omogućuju skrivena ožičenja i prelazak određenih komponenti s jednog dijela automobila na drugi, sada su manji i uži kako bi se ograničio protok zraka unutar karoserije.

Generacijska podjela

Test koji je proveo Ford pokazao je da putnici u novom Ford Kuga Plug-In Hybridu doživljavaju samo četvrtinu razine unutarnje buke u odnosu na njihove bake i djedove u Ford Angliji iz 1966. godine. Većina ljudi opaža da je jedan zvuk dvostruko glasniji od drugog kad je otprilike za 10 decibela glasniji.

Ford je proveo neslužbeni test kako bi usporedio maksimalne razine buke kod različitih generacija vozila u unutrašnjosti vozila. Rezultati možda neće odražavati rezultate službenih ispitivanja u kontroliranim ili laboratorijskim uvjetima pomoću kalibriranih strojeva.

Ford Kuga Titanium EcoBlue

Ford Kuga Titanium EcoBlue

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Tehnologije koje donose samopouzdanje

Potpuno nova Kuga dodatno poboljšava iskustvo vožnje u SUV vozilima s naprednim paketom tehnologija pomoći vozaču razvijenim da vozačima daju samopouzdanje za upravljačem i pomažu im da ostanu usredotočeni na vožnju.

Sofisticirane tehnologije Ford Co-Pilot360 poboljšavaju zaštitu, vožnju i parkiranje, a osmišljene su kako bi iskustvo vožnje učinile ugodnijim, manje zahtjevnim i sigurnijim.

Prvi put u jednom Fordovom automobilu, kao dio naprednog Sustava pomoći za zadržavanje u prometnom traku (Lane-Keeping System), Asistencija u vožnji uz vozilo u mrtvom kutu (Blind Spot Information System - BLIS) kombinira Fordov Sustav prepoznavanja vozila u mrtvom kutu (BLIS) i Sustav pomoći za zadržavanje u prometnom traku za nadgledanje vozačevog mrtvog kuta zbog vozila koja se približavaju s leđa pri putovanju kolnicima s više trakova. Ako vozač signalizira promjenu traka ili sustav upravljanja osjeti promjenu traka kad se vozilo približava u mrtvom kutu što bi moglo dovesti do potencijalnog sudara, primjenjuje se zakretanje upravljača u suprotnom smjeru za upozorenje vozača i odvraćanje manevara promjene traka.

Ford Kuga ST-Line X EcoBlue Hybrid

Ford Kuga ST-Line X EcoBlue Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Također, dodatno je poboljšana i Fordova tehnologija pomoći u sprečavanju sudara s detektiranjem pješaka i biciklista (Pre-Collision Assist) koja sada ima novu značajku pomoći pri skretanju, koja može automatski aktivirati kočnice kako bi se izbjegli ili ublažili učinci nesreća ako vozač skreće i time presijeca put nadolazećem prometu a sustav predvidi neposredni sudar.

Kuga po prvi puta uvodi novu tehnologiju Intersection Assist 1.0, odnosno Asistenciju u križanjima. Sustav može automatski aktivirati kočnice kako bi se izbjegli ili ublažili učinci nesreća ako vozač skreće i time presijeca put nadolazećem prometu a sustav predvidi neposredni sudar. Tehnologija za otkrivanje pješaka i biciklista upozorava vozače na ljude na putu koji bi mogli prepriječiti put vozila. Značajke su dizajnirane da smanje težinu nekih frontalnih sudara u kojima sudjeluju vozila i pješaci ili pomažu vozačima da u potpunosti izbjegnu neke sudare.

Prilagodljivi tempomat (ACC) sa Stop & Go funkcijom, prepoznavanjem znakova ograničenja brzine i Sustavom zadržavanja sredine prometnog traka pomaže vozilu da održi ugodnu udaljenost vožnje od vozila ispred. Sustav također pomaže u smanjivanju stresa tijekom dugih putovanja držeći vozilo u središnjici prometnog traka, a brzinu vozila može prilagoditi zakonskim ograničenjima nadzirući rub kolnika i znakove ograničenja brzine. To je dodatak korištenju informacija iz ugrađenog navigacijskog sustava.

Ford Kuga PHEV

Ford Kuga PHEV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Sustav zadržavanja unutar voznog traka (Lane-Centring) nadzire oznake na cesti i može primijeniti blago, ali uočljivo zakretanje upravljača kako bi pomogao vozačima da ostanu centrirani u svom traku kad god se aktivira ACC sustav. Dizajnirana za podršku vozačima pri brzinama do 200 km/h, tehnologija će pružiti vizualna i zvučna upozorenja ako otkrije da ne dolazi do zakretanja upravljača od strane vozača.

Stop & Go sustav - dostupan s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem - omogućuje ACC sustavu da potpuno zaustavi vozilo u stani-kreni prometu koristeći do 50 posto ukupne sile kočenja i automatski otpušta kočnice ako je trajanje zaustavljanja kraće od 3 sekunde. Kod zaustavljanja duljeg od 3 sekunde, za ponovno kretanje vozač može pritisnuti gumb na upravljaču ili nježno pritisnuti papučicu gasa.

Kuga je prvi Fordov SUV u Europi koji ima opciju projekcijskog zaslona (Head-Up Display - HUD), koji pomaže vozačima zadržati pogled na cesti projicirajući korisne informacije u njihovo vidno polje. Sustav ima visoku učinkovitost s jednim od najvećih vidnih polja bilo kojeg HUD-a dostupnog u Europi, mjereći 6 stupnjeva sa 2,5 stupnja.

Posebni filtri za uvlačivi zaslon od polikarbonata znače da ga mogu čitati korisnici koji nose polarizirane leće. Ovisno o specifikacijama vozila, prilagodljivi odabir projiciranih podataka uključuje brzinu kretanja - jedini sadržaj koji je uvijek prisutan, prepoznavanje prometnih znakova, ACC, navigaciju, indikator promjene stupnja prijenosa, sustav zabave i hitne obavijesti.

Ford Kuga PHEV

Ford Kuga PHEV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Asistencija u vožnji uz vozilo u mrtvom kutu (BLIS) sa Sustavom upozorenja na vozila koja prolaze iza automobila (Cross Traffic Alert) upozorava vozače o nadolazećem prometu prilikom izlaska s parkirnog mjesta kretanjem unatrag. Sustav može aktivirati kočnice kako bi izbjegao ili ublažio posljedice sudara ako vozač ne reagira na upozorenje.

Sustav upozorenja na vozila koja prolaze iza automobila (Cross Traffic Alert) upozorava vozače o nadolazećem prometu prilikom izlaska s parkirnog mjesta kretanjem unatrag, dok prednje i stražnje širokokutne kamere nude pogled od 180 stupnjeva prema prednjem i stražnjem dijelu vozila za poboljšanu vidljivost prilikom vožnje unatrag ili izlaska unatrag iz parkirnih mjesta ili prilaza.

Active Park Assist 2 olakšava parkiranje: pružajući potpuno automatizirane manevre u i izvan paralelnih i okomitih parkirnih mjesta pritiskom na gumb. Omogućen sposobnošću prijenosa Fordova novog shift-by-wire automatskog mjenjača s osam brzina, sustav prepoznaje prikladna parkirna mjesta, a vozač može kontrolirati kretanje vozila jednostavnim odabirom neutralnog položaja i držanjem pritisnutog gumba na središnjoj konzoli.

Tada vozilo u potpunosti kontrolira odabir stupnja naprijed ili unatrag, pritisak gasa i kočenje, kao i upravljanje - manevriranje u prostore samo 92 centimetra dulje od automobila i na uzbrdicama do 12 posto pri brzinama do 4 km/h, prije uključivanja sustava. Tehnologija također može pomoći vozaču da napusti paralelna parkirna mjesta koristeći potpuno automatiziranu pomoć pri parkiranju.

Ford Kuga PHEV

Ford Kuga PHEV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Dodatne tehnologije osmišljene kako bi pomogle vozačima Kuge da izbjegnu nesreće i ometanje uključuju: Sustav izbjegavanja sudara (Evasive Steering Assist) stvoren je kako bi radio i u gradskom prometu i na autocestama. Koristeći radar i kameru za otkrivanje vozila koja se kreću sporije ili miruju pružajući upravljačku podršku vozaču u manevru kako bi se izvjesni sudar izbjegao; Sustav pomoći za zadržavanje prometnog traka (Lane-Keeping Aid) aktivno podržava vozača da sigurno vrati vozilo; Prednje i stražnje širokokutne kamere, koje pružaju pogled od 180 stupnjeva na prednju i stražnju stranu vozila za poboljšanu vidljivost prilikom vožnje unatrag ili izlaska s parkirnih mjesta ili prilaza; Upozorenje o pogrešnom smjeru (Wrong Way Alert), sustav koristi kameru postavljenu na vjetrobransko staklo i informacije iz navigacijskog sustava automobila kako bi vozačima pružilo zvučna i vizualna upozorenja ako naiđe na znak pogrešnog smjera na autocesti; Napredne tehnologije osvjetljenja uključuje Fordov prilagodljivi sustav prednjeg osvjetljenja s prepoznavanjem svjetla iza zavoja i svjetlom baziranim na prometnim znakovima unaprijed prilagođava snop prednjeg svjetla za maksimalnu vidljivost u zavojima, raskrižjima i kružnim tokovima.

Ford Kuga na Euro NCAP testiranju

Ford Kuga na Euro NCAP testiranju

Izvor: Promo fotografije / Autor: Euro NCAP

5 sigurnosnih zvjezdica

Potpuno novi SUV Ford Kuga dobio je najvišu moguću ocjenu za sigurnost od 5 zvjezdica od strane neovisnog tijela za ispitivanje sudara Euro NCAP, postigavši 92 posto za zaštitu odraslih i dobivajući maksimalne bodove na testu sudara s bočnom preprekom, kao i pri bočnom sudaru.

Kugina struktura izrađena je od čelika visoke čvrstoće cijelom karoserijom i inteligentno je dizajnirana za poboljšanu zaštitu od udara, uključujući čelične cijevne ultra visoke čvrstoće ugrađene u svaki A-stup i duž krovnih linija.

Fordov prilagodljivi sustav prednjeg osvjetljenja s prepoznavanjem svjetla iza zavoja i svjetlom baziranim na prometnim znakovima unaprijed prilagođava snop prednjeg svjetla za maksimalnu vidljivost u zavojima, raskrižjima i kružnim tokovima.

Sustav koristi kameru usmjerenu prema naprijed za praćenje oznaka prometnih traka do 65 metara ispred vozila, omogućujući da se snop prednjih svjetala preventivno nagne u smjeru zavoja radi bolje vidljivosti na prilazu, umjesto da se oslanja samo na okretanje upravljača vozača. Fordova patentirana integracija mogućnosti očitavanja prometnih znakova optimizira uzorke snopova i omogućuje proširenje snopa na raskrižjima i kružnim tokovima, kako bi se bolje osvijetlile moguće opasnosti koje nisu u smjeru vožnje.

Duga svjetla bez odsjaja uklanjaju krivnju zbog slučajnog zasljepljivanja drugih vozača i pomažu korisnicima da noću vide veći dio ceste prednjim svjetlima koja koriste inovativnu prilagodljivu konfiguraciju valjka za veću fleksibilnost i mekše prijelaze s dugih na kratka svjetla.

Ford Kuga ST-Line X EcoBlue Hybrid

Ford Kuga ST-Line X EcoBlue Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Stuart G W Price

Ako se dogodi nesreća, nova tehnologija Sustava kočenja nakon sudara (Post-Collision Braking) pomaže smanjiti utjecaj potencijalnog sekundarnog sudara automatskim primjenjivanjem umjerenog pritiska kočnica kada se otkrije početni sudar; usporavanje vozila može potencijalno smanjiti ozljede putnika i daljnju štetu na vozilu.

'Ne vjerujemo u tehnologiju zbog tehnologije', rekao je Stuart Rowley, predsjednik Ford of Europe. 'Značajke poput našeg ugrađenog modema FordPass Connect i novog Sustava pomoći za zadržavanje u prometnom traku s Asistencijom u vožnji uz vozilo u mrtvom kutu (BLIS Assist) - u kombinaciji s našom novom Ford Hybrid ponudom pogonskih sklopova - osmišljene su kako bi odražavale neprestan razvoj načina na koji koristimo svoje automobile te kako bi pomogle da potpuno nova Kuga neprimjetno uđe u život naših kupaca.'

U ovlaštenim prodajnim Ford salonima potpuno nova Ford Kuga dostupna od druge polovice studenog ove godine.

Za modelnu godinu 2021. nova Ford Kuga dostupna je od 209.990 kuna za bogato opremljeni model Ford Kuga 1.5 Ecoboost 150 KS Titanium Edition. Oprema između ostalog uključuje 8’’ dodirni zaslon te 12.3’’ digitalnu instrument ploču, navigaciju, stražnju kameru za parkiranje te senzore za pomoć pri parkiranju, tempomat s ASLD uređajem, automatsku klimu, aluminijske naplatke te najvišu razinu funkcionalnosti i sigurnosti u vožnji.

  • +37
  • +34

Potpuno nova Ford Kuga

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!