HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Potpuno novi BMW X1 je stigao: Saznali smo sve detalje o ovom premium kompaktnom SAV-u

22.09.2022 u 17:05

Bionic
Reading

Prilikom lansiranja na izbor su dva benzinska i dva dizelska motora, a slijedi potpuno električni BMW iX1 xDrive30, ali i dva plug-in hibridna (PHEV) modela i još dvije varijante s konvencionalnim pogonom s 48V blagom hibridnom tehnologijom

BMW je jučer hrvatskoj javnosti predstavio potpuno novi X1, ulazni je to model u svijet BMW X modela. U svojoj trećoj generaciji modela, novi BMW X1 može se pohvaliti istaknutijim dizajnom, vrhunskom prostranošću, naprednom digitalizacijom – i, po prvi put, potpuno električnim pogonskim sustavom. Istovremeno, u novom BMW-u iX1, trenutačno dostupno zadovoljstvo u vožnji i moderna svestranost spojeni su s lokalnom mobilnošću bez emisija. Novi sustav kontrole i upravljanja s BMW-ovim operativnim sustavom 8 i BMW-ovim zakrivljenim zaslonom uz daleko širi izbor automatiziranih sustava za vožnju i parkiranje također pomažu u definiranju karaktera usmjerenog prema budućnosti ovog Sports Activity Vehicle (SAV) za premium kompaktni segment.

Svojim robusnim izgledom i funkcionalnom svestranošću, novi BMW X1 utjelovljuje autentično iskustvo slobode i neovisnosti u svakodnevnoj vožnji i na dužim putovanjima. Progresivni dizajn interijera i sofisticirani ambijent, te puno širi izbor standardne opreme u usporedbi s odlazećim modelom, služe za naglašavanje njegovog duboko ugrađenog premium karaktera.

Prilikom lansiranja u listopadu 2022., u početku na izbor su dva benzinska i dva dizelska motora. Oni će biti povezani sa 7-stupanjskim Steptronic mjenjačem s dvostrukom spojkom kao standardom, a njihova pogonska snaga će se usmjeravati na cestu ili putem prednjih kotača ili BMW xDrive inteligentnog sustava pogona na sve kotače, ovisno o modelu. Ovaj početni kvartet odmah će slijediti potpuno električni BMW iX1 xDrive30, ali i dva plug-in hibridna (PHEV) modela i još dvije varijante s konvencionalnim pogonom s 48V blagom hibridnom tehnologijom. Novi BMW X1 proizvodi se u tvornici BMW Grupe Regensburg u Njemačkoj, gdje će modeli s motorima s unutarnjim izgaranjem, plug-in hibridnim sustavima i potpuno električnim pogonom po prvi put sići s jedne proizvodne trake.

BMW iX1 će donijeti iskustvo lokalnog užitka u vožnji bez emisija u segment vozila koji uživa u rastu u cijelom svijetu, čineći ga dostupnim vrlo širokoj ciljanoj publici. Kompaktni SAV pokretan najnovijom tehnologijom BMW eDrive stoga će dati veliki poticaj ubrzanom razvoju električne mobilnosti. Poboljšanja u održivosti u usporedbi s prethodnim modelom mogu se djelomično pripisati ne samo opsežnim mjerama elektrifikacije, već i povećanom korištenju zelene energije, kako za proizvodnju tako i u opskrbnom lancu, te većim količinama sekundarnih sirovina i korištenih prirodnih materijala.

BMW X1 vanjski dizajn Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Vanjski dizajn

Površinska obrada, linije i otmjeni detalji vanjskog dizajna BMW-a X1 pokazuju njegov SAV identitet jasnije nego ikada u njegovoj trećoj generaciji modela. Prepoznatljive značajke dizajna uključuju snažne proporcije, gotovo kvadratne konture lukova kotača i prepoznatljivi stil BMW X modela prednjeg i stražnjeg kraja.

Uspravan prednji kraj novog BMW-a X1 daje mu puno veći osjećaj prisutnosti, s tankim LED prednjim svjetlima, velikom, gotovo četvrtastom BMW bubrežastom rešetkom, linijama u obliku slova X koje se šire prema bokovima i privlačnim kromiranim trakama u donjem dijelu dovod zraka koji služi kao njegov definirajući element. Prilagodljiva LED prednja svjetla s matričnim dugim svjetlima, pulsirajućim pokazivačima smjera i promjenjivom raspodjelom svjetla dostupna su kao opcija.

Ekspresivno oblikovane površine i duga krovna linija prepoznatljive su značajke dinamično rastegnute siluete novog modela. Gledano straga, tanak prozor na vratima prtljažnika, vodoravne linije, upečatljiva LED svjetla i prošireni lukovi kotača stvaraju tipičan SAV izgled.

Robusna aura novog BMW-a X1 može se pojačati do velikog učinka sa specifičnim elementima dizajna modela xLine, koji uključuju stilsku zaštitu od podvozja. Model M Sport koji se također nudi kao alternativa osnovnoj specifikaciji stavlja fokus na dinamičan užitak u vožnji sa značajkama kao što su veliki otvori za rashladni zrak.

Vanjske dimenzije novog BMW-a X1 su sljedeće: duljina 4500 mm, širina 1845 mm (2104 mm s otvorenim retrovizorima), visina 1642 mm, međuosovinski razmak 2692 mm. Visina od podloge je 205 mm.

Sve varijante modela standardno dolaze sa 17-colnim kotačima od lake legure. Veći 18-colni kotači od lake legure postavljeni su na xLine i M Sport verzije, iako su ovi modeli također dostupni s 19-colnim i – prvi put za BMW X1 – 20-colnim kotačima. Na izbor su dvije jednobojne i deset metalik nijansi za završnu obradu vanjske boje – uključujući opciju Frozen boje iz BMW Individual-a po prvi put.

Unutrašnjost kabine

Povišeni položaj sjedenja i progresivni vrhunski ambijent stiliziran na BMW iX-u pomažu stvoriti prepoznatljivo iskustvo vožnje unutar kompaktnog SAV-a.

Ključni elementi redizajna kabine su vitka ploča s instrumentima, BMW zakrivljeni zaslon, 'plutajući' naslon za ruke s integriranom kontrolnom pločom i ladica za pametni telefon s neizravnim osvjetljenjem na prednjem dijelu središnje konzole.

Novorazvijena sjedala dostupna su s opcijom kožnih presvlaka Sensatec i Vernasca. Na popisu opcija također se mogu naći sportska sjedala, električno podešavanje sjedala s funkcijom memorije i lumbalna potpora uključujući funkciju masaže. Poboljšana su i akustična udobnost i zaštita putnika. Integrirani koncept pasivne sigurnosti sada uključuje i novi interakcijski zračni jastuk između prednjih sjedala.

Prostor straga novog BMW-a X1 uključuje tri sjedala pune veličine koja nude značajno poboljšanje udobnosti sjedenja. Nasloni stražnjih sjedala djeljivi u omjeru 40:20:40 mogu se preklopiti ili namjestiti pod drugim kutom kako bi se povećao kapacitet prtljažnika.

Podešavanje stražnjih sjedala naprijed i nazad dostupno kao opcija za modele s motorom s unutarnjim izgaranjem pruža još veću svestranost. Kapacitet prtljažnika može se povećati sa 540 na najviše 1600 litara. Kuka za vuču prikolice dostupna po narudžbi kao opcija za novi BMW X1 sada se upravlja električnim pritiskom na gumb.

BMW X1 interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Dvozonska automatska klima, sportski kožni upravljač i BMW Maps kao standard

Navigacijski sustav BMW Maps, sportski kožni upravljač, inteligentna dvozonska automatska klima i senzor za kišu s automatskim uključivanjem prednjih svjetala standardno dolaze u novoj generaciji BMW-a X1, kao i četiri USB-C priključka, dva 12V utičnice i daleko veći broj sustava za pomoć u vožnji u odnosu na prethodni model.

Restrukturirani paketi opreme omogućuju ciljanu individualizaciju automobila. Vrhunski karakter može se pojačati dodatnim značajkama kao što su paket zrcala, ambijentalno osvjetljenje, panoramski stakleni krov i zvučni sustav Harman Kardon.

BMW-ov operativni sustav 8 i novi BMW-ov iDrive su standardni

Novi BMW X1 također pruža svojim putnicima iskustvo najnovije generacije BMW iDrive multi-senzornog vozila u obliku standardnog BMW Live Cockpita Plus. Temeljen na BMW operativnom sustavu 8, sastoji se od BMW-ovog zakrivljenog zaslona sa svojom najsuvremenijom grafikom i strukturom izbornika zajedno s BMW Intelligent Personal Assistant koji je sada stekao dodatne vještine. Potpuno digitalnu skupinu zaslona čine informacijski zaslon od 10,25 inča i kontrolni zaslon s dijagonalom zaslona od 10,7 inča. Novi BMW iDrive namjerno je usmjeren na pružanje intuitivne kontrole dodirom i glasom. Opsežna digitalizacija unutrašnjosti omogućuje značajno smanjenje broja fizičkih gumba, kontrola i prekidača potrebnih za rad.

  • +50
BMW X1: hrvatska premijera Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Novi My Modes kombiniraju pojedinačno odabrane postavke vozila s odgovarajućim svjetovima doživljaja za unutrašnjost. Funkcija Augmented View dostupna je kao dodatni dodatak za navigacijski sustav BMW Maps temeljen na oblaku. Unutarnja kamera omogućuje snimanje snimaka putnika ili slanje slika unutrašnjosti na pametni telefon kupca. Uz to, osobni eSIM dizajniran za 5G mobilnu tehnologiju, BMW Digital Key Plus, BMW ID funkcionalnost i integracija pametnog telefona pomoću Apple CarPlay® i Android Auto™ također su dostupni u novom BMW X1.

Benzinski i dizelski motori

Novi BMW X1 je lansiran s izborom konvencionalnih motora s unutarnjim izgaranjem s dva benzinska i dva dizelska agregata iz nove modularne generacije motora Efficient Dynamics BMW Grupe. Druga generacija 48V blago hibridne tehnologije s električnim motorom integriranim u 7-stupanjski Steptronic mjenjač je na raspolaganju kako bi se povećala učinkovitost i isporuka snage u dva najjača motora.

To omogućuje četverocilindričnom benzinskom motoru u modelu BMW X1 xDrive23i najveću snagu od 218 KS (160 kW) (razvijeno kombinacijom motora s unutarnjim izgaranjem do 204 KS (150 kW) i integralnog elektromotora do 14 kW (19 KS)). Također prilikom lansiranja tu je i novi BMW X1 sDrive18i pokretan trocilindričnim motorom od 136 KS (100 kW).

Četverocilindrični dizelski motor kombinira se s blagom hibridnom tehnologijom u novom BMW-u X1 za maksimalnu snagu od 211 KS (155 kW) (razvijene kombinacijom motora s unutarnjim izgaranjem do 145 kW/197 KS i integralnog elektromotora do 14 kW (19 KS)). Četverocilindrični dizelski agregat u novom BMW-u X1 sDrive18d snage je 150 KS (110 kW).

Potpuno električni BMW iX1

BMW iX1 xDrive30 je prvi električni automobil s pogonom na sve kotače koji je bavarska marka predstavila u premium kompaktnom segmentu. Dvije visoko integrirane pogonske jedinice na prednjoj i stražnjoj osovini isporučuju kombiniranu snagu od 230 kW (313 KS) (uzimajući u obzir privremeni učinak pojačanja) i postižu ukupni okretni moment od 494 Nm. Električni sustav pogona na sve kotače osigurava vrhunsku trakciju i stabilnost u svim situacijama. BMW iX1 xDrive30 ubrzava od 0 do 100 km/h za 5,7 sekundi.

Tehnologija BMW eDrive pete generacije dodatno uključuje visoko učinkovitu tehnologiju punjenja automobila, uključujući poboljšani softver za punjenje koji se također nalazi u BMW-u i7, i visokonaponsku bateriju postavljenu ravno unutar podvozja vozila, čija visoka gustoća energije daje automobilu domet od 413 – 438 kilometara. Treba reći da su ove brojke koje se odnose na snagu, performanse, potrošnju energije i domet za BMW iX1 xDrive30 predviđene vrijednosti temeljene na trenutnoj fazi razvoja automobila.

Plug-in hibridni modeli s povećanim električnim dometom, benzinski i dizelski motori s 48V blagom hibridnom tehnologijom.

Tehnologija BMW eDrive pete generacije također se koristi u plug-in hibridnim varijantama novog BMW-a X1, što znači značajan napredak u odnosu na prethodnu generaciju u smislu sportske snage, učinkovitosti i kapaciteta punjenja. Također je došlo do značajnog povećanja električnog dometa.

Svestrani automobil koji nudi optimalnu mješavinu agilnosti i udobnosti vožnje

Bez obzira na ugrađeni pogonski sustav, svi novi modeli BMW X1 nude dobro riješene karakteristike upravljanja u svakoj situaciji i pružaju iskustvo vožnje po kojem je marka poznata. Sofisticirana tehnologija šasije kompaktnog svestranog vozila stvara savršeno skladnu ravnotežu između sportskog, agilnog upravljanja s jedne strane i udobnosti na velikim udaljenostima s druge strane. Svi alati koji su ovdje potrebni osigurani su konstrukcijom karoserije koja smanjuje težinu uz povećanje krutosti, dugim međuosovinskim razmakom, širim tragovima od prethodnog modela i ciljanim nadogradnjama na osovinu s oprugom s jednim zglobom sprijeda i stražnju osovinu s tri spojnice .

Ograničenje proklizavanja kotača u blizini aktuatora standardno je ugrađeno u novi BMW X1, čime se poboljšava i trakcija i stabilnost u smjeru. Ostale nove značajke uključuju integrirani kočioni sustav i dodatno prigušenje na prednjoj osovini povezano s podizanjem. Opcijski prilagodljivi M ovjes ima frekvencijski selektivnu amortizaciju, sportsko upravljanje i pad visine od 15 milimetara.

Veliki izbor sustava za automatiziranu vožnju i parkiranje

Tehnološki napredak postignut u novom BMW-u X1 u usporedbi s prethodnim modelom također je vidljiv u mnogo većoj raznolikosti automatiziranih sustava za vožnju i parkiranje koji su dostupni za korištenje. Standardne značajke uključuju tempomat s funkcijom kočenja i sustavom upozorenja na prednji sudar, koji je sada također sposoban detektirati nadolazeći promet pri skretanju ulijevo (u zemljama gdje vozila voze udesno) te pješake i bicikliste pri skretanju udesno. Parking Assistant uključujući kameru za pomoć pri vožnji unatrag i asistent za vožnju unatrag također čini dio popisa standardne opreme.

Popis opcijskih značajki, u međuvremenu, uključuje Steering and Lane Control Assistant, Active Cruise Control sa Stop&Go funkcijom, Active Navigation, funkciju upozorenja pri izlasku i BMW Head-Up Display, kao i Surround View, Remote 3D View, BMW Drive Recorder i Remote Theft Recorder funkcije. Postojeće funkcije mogu se nadograditi pomoću značajke Remote Software Upgrades, koja također omogućuje dodavanje novih funkcija (dostupnost ovisi o hardveru ugrađenom u vozilo i tržišnim uvjetima).

Što se cijena tiče, novi BMW X1 kreće od benzinskih modela X1 sDrive 18i 136 KS od 305.146 kn (40.499 eura) te X1 xDrive 23i 204 KS od 375.224 kn (49.800 eura). Dizelski modeli kreću s X1 sDrive 18d 150 KS od 318.418 kn (42.261 eura) te X1 xDrive 23d 197 KS od 375.707 kn (49.865 eura). Svi navedeni modeli imaju 7-stupanjski Steptronic mjenjač s dvostrukom spojkom kao standard.