SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] BMW pokazao Concept XM: Snaga i luksuz izvan svih konvencija

01.12.2021 u 08:00

Bionic
Reading

Novorazvijeni M Hybrid pogonski sustav u BMW Concept XM spaja V8 motor i elektromotor visokih performansi kako bi razvio maksimalnu snagu od 550 kW (750 KS) i najveći okretni moment od 1000 Nm

Na salonu automobila Art Basel u Miami Beachu 2021., BMW M po prvi put predstavlja izražajan novi koncept vozila na globalnoj pozornici. BMW Concept XM najavljuje najmoćniji BMW M automobil ikad koji će krenuti u serijsku proizvodnju, koja bi trebala početi krajem sljedeće godine. U isto vrijeme, BMW Concept XM naglašava istaknute aspekte marke M. Sam proizvođač kaže da 'elektrifikacija podupire izvanredno iskustvo vožnje koje omogućuje vozaču da klizi u gotovo tišini i uživa u dugotrajnom užitku visokih performansi u M stilu'. BMW Concept XM pruža prvi uvid u novi dizajn prednjeg dijela za BMW-ove nadolazeće modele luksuzne klase. Također će svoju publiku upoznati s vrlo progresivnim i osebujnim pristupom dizajnu modela BMW X i potpuno novim oblikom luksuza i osjećaja prostora za unutrašnjost.

Serijski model – BMW XM – proizvodit će se od kraja 2022. u tvornici BMW Group Spartanburg u SAD-u, najvažnijem prodajnom tržištu za novi automobil visokih performansi. BMW M će stoga predstaviti svoje prvo samostalno vozilo od legendarnog BMW-a M1 u godini kada slavi 50. godišnjicu. BMW XM će biti dostupan samo u plug-in hibridnom obliku i isključivo kao M model.

BMW Concept XM - vanjski dizajn Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW M

Odvažni vanjski stil Concepta XM odražava iznimne performanse automobila: dinamiku, agilnost i preciznost, plus potpuno električni doseg do 80 km. Novorazvijeni M Hybrid pogonski sustav u BMW Concept XM spaja V8 motor i elektromotor visokih performansi kako bi razvio maksimalnu snagu od 550 kW (750 KS) i najveći okretni moment od 1000 Nm. Prvo elektrificirano vozilo BMW M GmbH u segmentu visokih performansi stoga ukazuje na put u budućnost marke.

'BMW Concept XM predstavlja potpunu re-imaginaciju segmenta automobila visokih performansi,' kaže Franciscus van Meel, izvršni direktor BMW M GmbH. 'To naglašava sposobnost BMW-a M GmbH da razbije ustaljene konvencije i pomakne granice kako bi ljubiteljima marke ponudio vrhunsko iskustvo vožnje. Serijski automobil – prvi čisti BMW M model od legendarnog BMW-a M1 – također pokazuje kako se približavamo elektrifikaciji naše marke korak po korak.'

BMW M ide svojim putem u luksuznom segmentu

BMW Concept XM pokazuje kako BMW M GmbH kuje prepoznatljiv put u luksuznom segmentu. Eksterijer automobila se bavi prisutnosti i ekstrovertnom privlačnošću. Unutar automobila, poseban pogled na kokpit usmjeren na vozača po kojem su poznati M modeli susreće se s potpuno novim dizajnom stražnjeg dijela kabine: sa svojim visoko udobnim sjedalima i osvijetljenim, skulpturalnim stropom iznad, M Lounge nudi putnicima luksuzno utočište.

'Dizajn BMW Concept XM ekstravagantna je izjava BMW-a M u srcu luksuznog segmenta,' kaže Domagoj Đukec, voditelj BMW dizajna. 'Ima jedinstven identitet i utjelovljuje izražajan stil života kao nijedan drugi model u BMW-ovoj liniji.'

Prednji kraj: progresivni dizajn za maksimalnu prisutnost

BMW Concept XM predstavlja novi, progresivni dizajn prednjeg dijela za BMW-ove modele luksuzne klase, čija će se verzija prvi put vidjeti 2022. godine kao dio ofenzive BMW modela u luksuznom segmentu. Prednja svjetla su podijeljena u dva odvojena modula, što je nova značajka dizajna koja stvara vizualno zadivljujući izgled. Dizajn svjetla za dnevne vožnje u oštro oblikovanom, tankom gornjem modulu posebno upada u oči. Horizontalna rešetka s 'bubrezima' hrabro se nalazi između prednjih svjetala i sužava se prema vanjskim rubovima, stvarajući gotovo osmerokutni obris koji naglašava dinamičan karakter prednjeg kraja.

Crni elementi rešetke s bubrezima zatvoreni su unutar zamršenog okruženja i čini se da gotovo slobodno lebde unutar crne površine visokog sjaja. Dvostruke šipke u M stilu unutar rešetke doprinose percepciji širine. Privlačna konturna rasvjeta ističe rešetku do finog efekta, osiguravajući da se upečatljiva kompozicija bubrega i dnevnih svjetala za vožnju odmah prepoznaje i u mraku. Novi XM logotip u rešetki i veliki usisnici zraka nagovještavaju snagu V8 motora, koji se udružuje s električnim motorom kako bi tvorio M Hybrid sustav.

M-specifični detalji ukazuju na performanse bez kompromisa

Ostakljeni dio BMW Concept XM-a podiže se okomito, naglašavajući snažan, impozantan osjećaj prednjeg kraja. Boja krova je u suprotnosti s crnom završnom obradom A-stupova. Čini se da je vjetrobran zbog toga još teži, ubrizgavajući modernu dinamiku u prednji kraj. Tanki LED reflektori ugrađeni su u krov iznad A-stupova. Hrabro oblikovana hauba proširuje obrise bubreg rešetke natrag u obliku dvije kupole. Par usisnika zraka u poklopcu motora oponaša izgled LED reflektora na krovu i dodaje dodatni dinamički štih. Uokviruju isklesano tijelo na njegovom donjem rubu čisto izrezane crne površine prednje pregače. Trokutaste oštrice u boji karoserije na vanjskim rubovima naglašavaju okomite usisnike zraka, a istovremeno naglašavaju sportski i robustan stav BMW Concept XM-a.

Pogled sa strane: izraz neobuzdanog dinamizma

Snažne i jako oblikovane proporcije BMW Concept XM ističu odlučno samostalan identitet automobila i privlače pogled na karoseriju nalik kupeu. Vizualno upečatljiv prednji kraj, duga hauba i rastegnuta, nagnuta linija krova predstavljaju karakterističan dizajn s dvije kutije s prepoznatljivim obrisom. Grafika prozora značajno se sužava kako se približava stražnjem dijelu, obogaćujući dinamiku bočnog pogleda.

Dvobojna boja BMW Concepta XM dodatno naglašava njegove prepoznatljive linije: gornji dio je u mat zlatno-brončanoj boji, dok donji dio ima metalik sivu nijansu Space Grey. Ispod grafike prozora, široka crna linija visokog sjaja – 'crni pojas' - razdvaja dvije vanjske boje. M vanjski retrovizori s potpisom daju automobilu čistu i tehničku, sportsku oštricu. Poklopac za punjenje straga od prednjeg lijevog kotača podsjetnik je na M Hybrid pogonski sustav koji radi.

U cijelom pogledu sa strane, namjerno kratke karakterne linije, koje počinju hrabro prije nego što lagano nestaju, naglašavaju okretan, moderan dojam automobila. Ekspresivna stražnja svjetla dobro se protežu u bokove automobila i stvaraju upečatljiv prijelaz u stražnji dio. Crna obloga tipična za BMW X modele iznad kotača i na bočnim pragovima vrlo je jasno definirana i daje karoseriji povišen izgled. Izdužena karoserija smještena je na 23-colne naplatke od lake legure, koji daju dodatnu snagu i čvrstoću bočnom pogledu.

Stražnja strana: snažan stas i novo interpretirani dizajn

Dizajn stražnjeg dijela također naglašava moćan stas automobila, a BMW Concept XM iz ovog kuta smanjuje nisku i sportsku figuru. Stražnje staklo gotovo je neprimjetno umetnuto u stražnji kraj. Svježa interpretacija dizajna također se može vidjeti u rasporedu BMW logotipa, koji je laserski urezan u prozor ispod svake od dvije šine. Ovo je stilska referenca na BMW M1, do danas jedini primjerak samostalnog modela koji je razvio isključivo BMW M GmbH.

Niže na stražnjem kraju, istaknuto prošireni lukovi kotača privlače pozornost na snažan stav automobila na cesti. Izuzetno tanka i hrabro stražnja svjetla u obliku slova L koja se protežu gotovo cijelom širinom stražnjeg dijela doprinose efektu. Sama svjetla imaju tamni izgled kada nisu aktivna, dajući mjesto preciznoj i ujednačenoj nijansi crvene kada su uključena. Na stražnjoj pregači dominiraju karakteristične dvostruke ispušne cijevi BMW M modela. Ovdje korišten ispušni sustav s dvije ispušne cijevi smanjuje protutlak za V8 motor i također stvara emocionalno bogat zvučni zapis tipičan za M koji prati impozantnu isporuku snage motora. Vertikalni raspored i heksagonalna interpretacija ispušnih cijevi udahnjuju novi život ovoj klasičnoj ikoničnoj značajki.

  • +61
BMW Concept XM Izvor: Promo fotografije / Autor: AGNIESZKA-DOROSZEWICZ

Dizajn interijera – visoke performanse i ekstrovertni luksuz

Unutar BMW Concept XM-a, vozač će pronaći prepoznatljivu M interpretaciju dizajna kokpita usmjerenog na vozača. Linije i dizajn površine ploče s instrumentima, središnje konzole, obloga vrata i sjedala daju ambijentu u prednjem dijelu progresivan dojam svojom snažnom geometrijom i visokokvalitetnim materijalima. Smeđa koža vintage izgleda, bakar i ugljična vlakna stvaraju most između luksuza i motorporta. Podebljani element obloge pruža jasno vizualno odvajanje između područja za vozača i ostalih dijelova automobila.

Unutar prostora kokpita, dekorativna površina izrađena od karbonskih vlakana s isprepletenom bakrenom niti stvara sportsku i ekskluzivnu bazu za zaslone, ventilacijske otvore i elemente kontrole/upravljanja. Novo grupiranje BMW zakrivljenog zaslona iznad njega stvara urednu ravnotežu između tradicionalnog fokusa na vozača i moderne digitalnosti. Crveni naglasci na kolu upravljača i središnjoj konzoli su M-specifične reference na sportsku snagu automobila. Trio vertikalnih elemenata predstavljenih u tri boje logotipa marke BMW M čine srce središnje konzole.

BMW Concept XM - interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW M

Prostran i luksuzan: M Lounge

Nepokolebljivi vozački fokus prednjeg dijela kabine u kontrastu je s ekstravagantnim i luksuznim ambijentom nalik salonu u stražnjem dijelu BMW Concept XM-a. Posebni materijali, vizualno snažne površine i izražajni detalji pretvaraju stražnja sjedala u jedinstveni M Lounge, crno zatamnjena stražnja stakla koja naglašavaju trajni osjećaj privatnosti. Dok topla smeđa koža dominira kokpitom, stražnji dio je ukrašen u bogatoj nijansi Petrol boje. Velika stražnja klupa sa svojim dubokim udubljenjima sjedala tvori privlačan prostor za opuštanje. Samo je dio naslona za glavu u obliku dijamanta – koji pruža funkciju podrške poznatu iz BMW M Sport sjedala u drugim modelima – obrubljen je kožom. Donji dijelovi sjedala nude visoku udobnost i ekskluzivan karakter kauča sa svojim luksuznim baršunastim presvlakama i dijamantnim prošivima. Ekskluzivni dojam pridonosi dubokim tepisima s dijamantnim uzorkom.

Osvijetljen i skulpturalan: strop

Vizualni vrhunac kabine je krovna obloga s trodimenzionalnom strukturom prizme. Kombinacija neizravne i izravne rasvjete stvara reljefnu strukturu koja prikazuje naslovnicu kao ekskluzivno umjetničko djelo. Zajedno s ambijentalnim osvjetljenjem, naglašava spoj luksuza i udobnosti BMW Concepta XM do iznimno upečatljivog efekta. Ambijentalno osvjetljenje može se aktivirati u tri BMW M boje.

BMW zakrivljeni zaslon s korisničkim sučeljem specifičnim za M

Temeljena na posljednjoj generaciji BMW iDrive, M-specifična verzija upravljačkog/operativnog sustava prevodi karakter visokih performansi BMW Concept XM-a u digitalni svijet. Predstavljeno u poznate tri M boje, korisničko sučelje savršeno je pogodno za sportsko iskustvo vožnje. Vizualizira načine hibridnog pogonskog sustava kao i čisto električni način vožnje sa zadivljujućom estetskom privlačnošću. BMW zakrivljeni zaslon pruža savršenu pozornicu za pokazivanje ovog dizajna po mjeri i pregled korisničkog sučelja koje će unijeti dodatni intenzitet u iskustvo vožnje u svim budućim BMW M modelima.