BMW Art Car

FOTO] BMW automobili kao umjetnička djela: Upoznajte projekt zaklade Calder i BMW Group Classica

13.08.2021 u 08:31

Bionic
Reading

Nakon što je Calderov BMW Art Car sudjelovao na utrci 24 sata Le Mansa 1975., vozilo je prikazano na velikoj umjetnikovoj retrospektivi u New Yorku 1976. godine, gdje je zauzelo istaknuto mjesto za vrijeme trajanja popularne izložbe

Zaklada Calder i BMW najavljuju predstavljanje Calder BMW Art Car (Artist’s Proof) umjetničkog automobila za dan otvaranja izložbe 'Alexander Calder: Minimalno / Maksimalno' u Neue Nationalgalerie u Berlinu 22. kolovoza.

U ime Zaklade Calder i uz podršku BMW Group Classic-a, ostvario se Calderov san o stvaranju vlastitog primjerka prvog BMW-ovog umjetničkog automobila, koji djeluje kao kinetičko umjetničko djelo.

Alexander S. C. Rower, unuk umjetnika i predsjednik zaklade Calder, prisjeća se: 'Prvi put sam vidio BMW Art Car kao dijete na otvaranju opsežne retrospektive mog djeda u muzeju Whitney 1976. godine. Pitao sam ga o tutnjavi motora M49. U to se vrijeme nasmiješio i odgovorio da i sam želi napraviti takvo vozilo. Preminuo je samo nekoliko tjedana kasnije. Otada mi je uvijek bio san ostvariti njegovu želju, oživjeti vozilo i doživjeti ga u cijelosti. Zato sam još više uzbuđen što je ovaj dan napokon došao. Povodom otvaranja izložbe 'Minimalno / Maksimalno' u Neue Nationalgalerie, čiji je fokus na sudjelovanju kao ključnom elementu u Calderovom radu, pokrenut će se motor vozila.

Važno je naglasiti da umjetnikov dokaz nije replika, klon, kopija, reprodukcija ili 1:1 slika BMW Art Car-a Aleksandra Caldera iz 1975. godine. Umjesto toga, to je identičan umjetnikov dokaz (kopija primjerka), na koji je umjetnik imao pravo, ali koji još nije realiziran. Svi detalji odgovaraju originalnom BMW 3.0 CSL pa će Artist's Proof nosit će isti identifikacijski broj vozila s dodatkom 'AP' (227592 / AP).

Priča iza Calderova legendarnog BMW Art Car-a nije nastala u automobilskoj već u zrakoplovnoj sferi. Godine 1974. francuski aukcionar i vozač trkaćih automobila Hervé Poulain posjetio je umjetnika u njegovom ateljeu u Sachéu u Francuskoj i predložio mu da svoju nedavno zaključenu suradnju s Braniff International Airwaysom prenese u svijet automobila. Calderov obojeni zrakoplov DC-8-62, koji je svoj prvi let imao 1973., bio je iznimno uspješan.

Kao rezultat toga, BMW i Hervé Poulain naručili su od umjetnika da dizajnira BMW-ov trkaći automobil koji će se natjecati na utrci 24 sata Le Mansa 1975. godine. Ova značajna suradnja polazna je točka za cijelu BMW kolekciju umjetničkih automobila, vrhunsko i poznato spajanje sa svijetom umjetnosti. Nakon što je Calderov BMW Art Car sudjelovao na utrci u Le Mansu, vozilo je prikazano na velikoj umjetnikovoj retrospektivi u Muzeju američke umjetnosti Whitney u New Yorku 1976. godine, gdje je zauzelo istaknuto mjesto za vrijeme trajanja popularne izložbe.

  • +58
Calder BMW Art Car (Artist’s Proof) izložba 'Alexander Calder: Minimalno / Maksimalno' Izvor: Promo fotografije / Autor: Enes Kucevic

Poulain se prisjeća: 'Kao mladi trkaći vozač, bio je to uzbudljiv trenutak upoznati velikog umjetnika Alexandera Caldera u njegovom domu u Sachéu. Vožnja trkaćeg automobila, koji je trebao postati prvo vozilo u poznatoj seriji BMW Art Cars, sjećanje je koje će mi ostati zauvijek. Vrlo sam zadovoljan što, zahvaljujući Umjetničkom dokazu, još više ljudi može doživjeti Calderovu viziju.'

Zaklada Calder i BMW Group Classic konzultirali su se s ključnim članovima izvornog tima kako bi ostvarili ovaj projekt, uključujući ne samo Poulaina već i Jochena Neerpascha, koji je od početka bio ključni pobornik serije BMW Art Car, te Waltera Maurera, koji je zaslužan za slikanje BMW-ovog umjetničkog automobila Aleksandra Caldera iz 1975. godine, kao i Dokaz umjetnika 2021. godine.

Nakon svog debija u Berlinu, Calder BMW Art Car (Artist's Proof) bit će predstavljen na The Bridgeu u Bridgehamptonu u New Yorku, 18. rujna. Zaklada Calder naknadno će posuditi Calderov umjetnički dokaz izložbama širom svijeta.

Povodom 50 godina svog kulturnog angažmana, BMW je nedavno udružio snage s Acute Art-om kako bi pokrenuo jedinstvenu virtualnu izložbu. Od 21. srpnja, po prvi put u povijesti, BMW Art Car Alexandera Caldera i renomirana BMW Art Car Collection izlažu se u proširenoj stvarnosti (AR) putem besplatne aplikacije Acute Art, čime su prvi put prikazane skulpture u digitalnom obliku. u svakom trenutku dostupne svima širom svijeta.

Prvi BMW Art Cars automobili koji su još dostupni putem aplikacije su: Alexander Calder (BMW 3.0 CSL, 1975.), Michael Jagamara Nelson (BMW M3, 1989.), Ken Done (BMW M3, 1989.), Matazo Kayama (BMW 535i, 1990.), Esther Mahlangu (BMW 525i, 1991.), Jeff Koons (BMW M3 GT2, 2010.) i John Baldessari (BMW M6 GTLM, 2016.). Daljnji BMW Art Cars automobili bit će integrirani u aplikaciju Acute Art svaka dva tjedna. Na vrijeme za Art Basel u Baselu, svi umjetnički automobili bit će okupljeni u aplikaciji.

Ne samo BMW Group Cultural Engagement ove godine slavi 50. obljetnicu postojanja, već i BMW 3.0 CSL. Model vozila nije samo legenda kao BMW Art Car. Kao serijska verzija, na cestu je izašao zajedno s BMW -om 3.0 CSi 1971. godine i imao je svoje karakteristike u nazivu: coupé, sport, lightweight. Lagani kupei, koji su se u malim serijama gradili od 1971. nadalje, brzo su postali posebno važni. BMW 3.0 CSL se natjecao u poznatim bojama BMW Motorsport Works i šest puta trijumfirao na Europskom prvenstvu u touring automobila (European Touring Car Championship).