test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Audi RS e-tron GT, veličanstvenu sportsku zvijer koja briše granice između klasičnih i e-automobila

01.06.2021 u 08:34

Bionic
Reading

Audi RS e-tron GT je 'gamechanger', model koji briše tvrde granice između automobila s klasičnim pogonom i onih s potpuno električnim pogonom

Našu rubriku u kojoj testiramo automobile prošli tjedan oplemenili smo jednim automobilom koji, posve smo sigurni, nikoga neće ostaviti ravnodušnim, modelom Audi RS e-tron GT. Ovaj vrhunski Gran Turismo s iznimnim cestovnim performansama imali smo na testu u RS verziji i treba reći da je ovo najsnažniji model Audija koji su napravili, ako izuzmemo njihove trkaće modele.

Kada smo prije dvije godine isprobali prvi Audijev velikoserijski potpuno električni automobil e-tron 55 quattro, bili smo potpuno uvjereni da je riječ o nečem posebnom. Da, i to je bilo posve točno. Prije svega, na tržištu je u to vrijeme bilo malo sofisticiranih potpuno električnih automobila, a oni su zapravo najavili eru koja nam se neminovno bliži. Mnogi će reći - ona je već i stigla, jer danas u ponudi ima već podosta doista lijepih i tehnološki gotovo savršenih potpuno električnih modela, koji su ušli u naš svakodnevni život svojim sve pristupačnijim rješenjima kad je riječ o punjenju njihovih pogonskih baterija.

Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Ako su nekad čisto električni automobili svojim vanjskim izgledom bili pomalo nezgrapni, opravdavajući se svojim strujno-aerodinamičnim karakteristikama, danas moderni električni automobili izgledaju poput najljepših primjeraka iz povijesnih monografija o automobilima. Vratimo li se na Audi e-tron 55 quattro nastao 2018., njegov oblik već je bio moderan s izgledom između SUV-a i crossovera. Audi e-tron Sportback iz 2019. svojim je kupeovskim stražnjim krajem bio dizajnerski korak dalje, ali prava potvrda Audijevih zamisli o potpuno električnom automobilu ultimativne vrhunske ljepote stigla nam je, u obliku gotovo spremnog za serijsku proizvodnju, modela Audi e-tron GT prototipa 2020. godine.

Onaj pravi serijski model Audi e-tron GT svoju je svjetsku premijeru imao početkom veljače ove godine i mnoge je odmah naveo na razmišljanje da se radi o dizajnerski najljepšem i svakako tehnološki najsavršenijim serijskim modelom proizvođača iz Ingolstadta. Rekli smo i to da je ovo serijski automobil koji se pretvorio u konceptno vozilo, iako je naravno uobičajena obrnuta situacija.

Uoči njegovog prvog pojavljivanja uživo opisali smo Audi e-tron GT kao bratskog modela Porsche Taycana, koji se na tržištu pojavio još 2019. Naravno, riječ je o tehnologiji baterija, isto vrijedi za pogonske elektromotore, a ukupno uzevši 40 posto njegovih dijelova identično je onima koji se koriste u Taycanu te dijele istu platformu. Treba svakako naglasiti da je naš testni model Audi RS e-tron GT izuzetno složeno vozilo, jedno od trenutno najsloženijih na tržištu, koje zahtijeva mnogo dodatnih pojašnjenja što se tiče njegove koncepcije, konstrukcije, izrade i performansi. No krenimo redom.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Nakon Audi prologue, dizajnerske studije koja je najavila novi jezik dizajna modela pune veličine u 2014. godini, e-tron GT predstavlja sljedeću evolucijsku fazu. Vanjski dizajn potpuno električnog gran turisma inovativna je sinteza oblika i funkcije, i to je polazišna točka za dizajn budućih električnih modela marke.

Dizajn Audi e-tron GT ovu ideju razvija i dodaje novu perspektivu održivosti, koja igra važnu ulogu u kontekstu električne mobilnosti. Linija tijela omogućuje naprednu aerodinamiku. Baš kao i Taycan, radi se o limuzini s četvero vrata unatoč sportskoj silueti u coupé stilu.

Vanjski izgled Audija e-tron GT dinamično je umjetničko djelo. Svaka površina i svaka linija su skladni, od prednjih svjetala do velikog difuzora straga. U kombinaciji, detalji stvaraju skulpturu koja izgleda kao da ju je oblikovao vjetar. Linija karoserije izuzetno je aerodinamična jer postoji jedan kontrolirani ulaz za hladni zrak (SKE), svaki iza velikih rebara u prednjoj masci i iza otvora u Singleframeu. Koeficijent otpora zraka je samo 0,24, što mu omogućuje visoku učinkovitost i velik domet. Za to se brine aktivna aerodinamika s promjenjivim ulazima za zrak za kočnice i hladnjake.

Drugi glavni čimbenik koncepta aktivne aerodinamike je stražnji spojler koji se, ovisno o brzini, električno proteže u dva položaja. Pri brzini od 90 km/h proteže se do prvog položaja (Eco), a pri 170 km/h pomiče se do drugog položaja (Performance). Stražnji spojler usko surađuje s donjim dijelom koji završava širokim difuzorom. To omogućuje protok zraka čisto sa stražnjeg kraja, a podizanje koje se javlja na stražnjoj osovini pri velikim brzinama gotovo je u potpunosti kompenzirano.

Kada prilagodljivi zračni ovjes, standardan u RS modelu, spušta tijelo, to povećava ovaj učinak: protok zraka i stabilnost upravljanja poboljšavaju se još više. To je dijelom i zbog činjenice da su obloge ispod stražnje osovine u ovom slučaju savršeno u ravnini s glatkim podvozjem. Spojleri i brane zraka uzvodno od kotača usmjeravaju strujanje zraka. Točke za pričvršćivanje pokrovne ploče ispod visokonaponske baterije dolaze s udubljenjima u obliku zdjelice, sličnim jamicama na lopti za golf. To omogućuje lakši protok zraka nego preko potpuno ravne površine.

Inteligentna rješenja za detalje dovršavaju aerodinamični koncept. Ravan nagib vjetrobranskog stakla osigurava to da kišnica otječe kroz krov umjesto s posebne trake sa strane, kao što je uobičajeno. Protok zraka oko vanjskih retrovizora pažljivo je podešen sve do stražnjeg dijela vozila, a mali rubovi stražnjih svjetala pomažu zraku da čisto teče s vozila. E-tron GT također je vrhunski automobil kada je u pitanju aeroakustika. Vjetrobran mu je standardno izrađen od stakla za izolaciju od buke, a bočni prozori i stražnje staklo dostupni su s ovom vrstom stakla na zahtjev. Tamno zastakljivanje privatnosti straga dostupno je kao dodatna opcija.

Ciljane mjere izolacije u cijelom tijelu vozila drže ometajuće zvukove podalje od unutrašnjosti, a elektromotori su posebno zatvoreni. Komponente izrađene od vruće oblikovanog i stoga čelika ultravisoke čvrstoće čine 13,4 posto osnovnog tijela. Oni čine snažnu okosnicu putničke ćelije: sastoje se od A i B stupova, krovnih stupova, središnjeg tunela i četiri poprečna nosača; dva poprečna elementa na prednjem zidu izvedena su kao cijevi različitih presjeka. Osnovna karoserija je vrlo lagana, opcijski CFRP krov od ugljičnih vlakana kao u našem slučaju RS modela štedi još dvanaest kilograma - na najvišoj točci automobila. To ionako nisko težište još više spušta.

Aluminij čini 60,5 posto materijala koji se koristi osnovno tijelo. Kupole prednjih nosača i dijelovi luka stražnjih kotača izrađeni su od lijevanog aluminija. Prednji i stražnji uzdužni elementi, stražnji poprečni nosač i ograde za udare na vratima i pragovima - od kojih se svaka sastoji od sedam komora - izrađeni su od istisnutih profila. Vanjska obloga u cijelosti je izrađena od aluminijskih limova. Audi uistinu izvlači sve graničnike tijekom proizvodnje njegovih složenih geometrija. Na primjer, okvir bočne ploče ima ekstremnu dubinu crtanja od 35 centimetara između najniže i najviše točke.

Njegove proporcije su sportske, jer tu su veliki kotači, široki trag kotača, ravna silueta te dugačak međuosovinski razmak: duljina 4989 mm, širina 1964 mm (s retrovizorima 2158 mm), visina 1414 mm, međuosovinski razmak 2900 mm. Prtljažni prostor straga je zapremine 405 litara, a u našem slučaju 366 litara u modelu RS.

Naš testni model je imao i 21-colne opcijske aluminijske naplatke (9,5/11 J x 21) s pet dvostrukih krakova u dizajnu Konkavmodul, s grafičkim detaljima i izvrsnim sportskim gumama GoodYear Eagle F1 dimenzija 265/35R21 sprijeda i 305/30R21 straga, sudeći prema oznaci NF 0, očito homologiranih upravo za ovaj model.

Matrična LED svjetla s laserskim dugim svjetlima

Matrična LED svjetla standardna su za RS e-tron GT i dostupna su kao opcija s e-tron GT quattro dok su matrična LED svjetla s Audijevim laserskim svjetlom dostupna kao opcija za oba modela; udvostručuju domet dugih svjetala. Naš testni model imao je upravo prednja svjetla s laserskim dugim svjetlima. Svaki far ima LED module gdje se uključivanjem, isključivanjem i zatamnjivanjem LED dioda svjetlosni snop prilagođava okolnim uvjetima i u svakom trenutku optimalno osvjetljava put.

Uključuje to prednje i stražnje dinamične LED žmigavce s RS specifičnom svjetlosnom animacijom kod otključavanja/zaključavanja vozila. Duga svjetla su u izvedbi i s laserskim svjetlom koje nastaje projiciranjem laserske zrake kroz fosforni element kako bi se dobilo bijelo svjetlo. I zaista su fantastična! Stražnja svjetla su izvedena sa svjetlosnom trakom, a omogućuju dinamične animacije 'dolaska i odlaska iz kuće' u kombinaciji s vrhunskim prednjim svjetlima.

Unutarnji dizajn, infotainment i Audi connect

Ulaskom u kabinu RS e-tron GT-a odmah primjećujete snažnu fokusiranost na vozača, nadahnutu konceptom 'monoposto', tipičnom dizajnerskom značajkom sportskih Audi modela karakterističnom za e-tron GT.

Unutrašnjost također odgovara klasičnom gran turismu: sjedala vozača i suvozača postavljena su u sportski niskom položaju i odvojena povišenom, širokom središnjom konzolom, a stražnja sjedala pružaju dovoljno prostora čak i za odrasle. Ipak, što je posve opravdano zbog sportske coupé linije krova, osoba visine 190 cm glavom dodiruje strop sjedeći na stražnjem mjestu.

Prednja, izrazito sportski profilirana, sjedala s integriranim naslonima za glavu, su s funkcijom prozračivanja u 3 stupnja i masaže, kao i stražnja bočna sjedala su izvedena u najfinijoj perforiranoj koži s crvenim prošivima i RS natpisima u naslonima prednjih sjedala. Bočnice sjedala su s pneumatskim podešavanjem, kao i pneumatskom potporom za kralježnicu. Podešavanje masaže prednjih sjedala je izvedeno u 3 stupnja intenziteta sa 8 vrsti masažnih programa. Dok su bočni dijelovi sjedala, središnje sjedalo straga i nasloni za glavu izvedeni u koži Feinnappa. Treba li spomenuti i da su sigurnosni pojasevi u crvenoj, trkaćoj RS boji, umjesto u uobičajenoj crnoj?

Gornji dio trodimenzionalne ploče s instrumentima odvojen je od vozača u velikom, elegantnom luku. Ovaj prostor zauzima zaslon Audi virtualnog kokpita plus, koji je zasjenjen vlastitom maskom. Vozač upravlja digitalnim zaslonom dijagonale 12,3 inča, rezolucije 1540 x 720 piksela, putem u rukama izvrsno pristajućeg višenamjenskog upravljača. Ovaj trokraki sportski kožni upravljač s detaljima u Alcantari te ručicama za podešavanje nivoa rekuperacije, ravan je s donje strane, a njegove višenamjenske tipke služe za upravljanje funkcijama virtualnog kokpita, navigacije, telefona i radio uređaja. Njime se upravlja središnjim MMI dodirnim zaslonom dijagonale 10,1 inča. Iza funkcija upravljanja i prikaza stoji najmodernija modularna infotainment platforma treće generacije (MIB 3) Volkswagen koncerna.

Vozač može prebacivati između zaslona 'klasični', 'sport' i 'e-tron' u operativnom sustavu MMI. U prikazu e-tron fokus je na velikom mjeraču snage koji prikazuje status pogona i sve važne informacije o električnoj vožnji.

Jedanaest antena, koje su sve integrirane te se ne mogu vidjeti, povezuje e-tron GT s vanjskim svijetom. One primaju i prenose audio, LTE, Bluetooth i GPS signale, čime električni gran turismo povezuju s okolišem i njegovim vlasnikom na mnogo načina. Korisnik može upravljati mnogim funkcijama putem besplatne aplikacije myAudi na svom pametnom telefonu.

MMI navigacija plus medijski centar dolaze standardno u oba modela e-tron GT. Podržava brzi LTE napredni standard prijenosa s integriranom Wi-Fi žarišnom točkom za uređaje putnika. Navigacijski sustav nudi prijedloge odredišta na temelju prethodno prevoženih ruta, a izračun rute u automobilu i na mreži izvodi se na poslužiteljima davatelja usluga HERE. Da bi to učinio, koristi podatke u stvarnom vremenu iz cijele prometne situacije.

Internetske usluge Audi connect podijeljene su u dva paketa. Hitni poziv i usluga Audi connect s odjeljkom za daljinsko upravljanje i daljinsko upravljanje Audi connect omogućuju daljinsko upravljanje sustavom zaključavanja, punjenjem i kontrolom klime. Paket za navigaciju i infotainment Audi connect uključuje usluge kao što su mrežne informacije o prometu, navigacija pomoću Google Earth ™ i Amazon Alexa. Usluge Car-to-X daju upozorenja u vezi s opasnostima i pomažu u pronalaženju slobodnih parkirnih mjesta na cesti ili omogućuju vozaču da surfa zelenim valom komunicirajući sa semaforima.

Planer ruta e-tron, dodatna usluga tvrtke Audi connect, izračunava najbržu rutu s najkraćim mogućim zaustavljanjima punjenja. Pritom uzima u obzir podatke o prometu i vozačev profil vožnje. Planer rute e-tron povezan je s termalnim upravljanjem automobila. To omogućuje punjenje velikom brzinom ako je vozač odabrao snažni istosmjerni terminal kao odredište u navigacijskom sustavu. Otprilike pola sata prije dolaska na terminal upravljanje toplinom pojačava hlađenje baterije kako bi se mogla što brže napuniti. Ako baterija i dalje bude vrlo hladna nedugo nakon što se automobil zimi pokrene, zagrijava se za brzo punjenje.

Atraktivni hardverski moduli nadopunjuju portfelj info-zabave. Audijeva telefonska kutija, koja je dostupna u dvije verzije, povezuje pametne telefone s antenom vozila i induktivno ih puni.

Treća razina upravljanja je prirodna kontrola glasa koja razumije mnoge izraze iz svakodnevnog jezika. Koristi i ugrađene informacije i znanje iz oblaka da odgovori na unos. Opcijski head-up zaslon može prikazati važne informacije na vjetrobranskom staklu. Prozor slike nalazi se u vidnom polju vozača, a projekcija kao da pluta oko tri metra ispred njih.

Središnja konzola nagnuta je prema vozaču, a središnji MMI dodirni zaslon prikladno je smješten u gornjem dijelu, gdje ga je lako vidjeti. Okružen je crnim okvirom koji izgleda kao da pluta iznad ploče s instrumentima i sužava se u krilo s desne strane. Kad je paket ambijentalne rasvjete plus na ploči, okvir ima lasersku i osvijetljenu oznaku 'e-tron'. Standardni trozonski automatski klima uređaj nalazi se iznad središnjih ventilacijskih otvora. Audi je, posebno u našem testnom RS modelu rekli bismo, nadišao i svoje inače izuzetno visoke standarde uređenja kabine.

Vrhunski zvučni sustav Bang & Olufsen, koji se standardno isporučuje s modelom RS, povećava antenu s izlaznom snagom od 710 W. Među njegovih 16 zvučnika nalaze se i dva 3D zvučnika u A-stupovima. Čisto električni pogon i izvanredan zvučni sustav u našem su testnom RS-u nevjerojatna kombinacija.

  • +91
Audi RS e-tron GT Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Vožnja i oporavak energije

U našem testnomk modelu RS e-tron GT-u električni motor na prednjoj osovini proizvodi 175 kW (238 KS) dok stražnji motor daje 335 kW (456 KS). Ukupna snaga je 440 kW (598 KS), a ukupni okretni moment iznosi 830 Nm. U pojačanom načinu rada, snaga se nakratko povećava na 475 kW (646 KS).

PSM motori (trajno uzbuđeni sinkroni motori) u modelu e-tron GT rade s velikom učinkovitošću. Električni motor, njegova energetska elektronika i prijenos čine kompaktni blok na obje osovine. Stražnji elektromotor prenosi svoje okretne momente na dvobrzinski mjenjač. Prvi stupanj prijenosa s bliskim omjerom osigurava doista vmunjevito ubrzanje od samog početka, ako to vozač želi. Ako odluče ne koristiti prvu brzinu, e-tron GT se prebacuje u drugu brzinu. Općenito govoreći, drugi omjer s dugim omjerom poboljšava učinkovitost i također osigurava velike količine rezervne snage.

Naš testni RS e-tron GT nudi izvanredno dinamične performanse, naš testni model ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,3 sekunde u boost načinu pojačanja (slabiji e-tron GT quattro 4,1 s). Najveća brzina RS je ograničena i iznosi 250 km/h (slabija verzija 245 km/h).

Spomenuti ćemo i slabiju verziju, u e-tron GT-u quattro prednji elektromotor proizvodi 175 kW (238 KS), a stražnji motor 320 kW (435 KS). Oba elektromotora drže rezerve dostupne za ekstremne situacije u vožnji, zbog čega zbroj njihovih pojedinačnih snaga znatno premašuje ukupnu snagu pogona od 350 kW (476 KS). Do približno 390 kW (530 KS) dostupno je za cca 2,5 sekundi u načinu pojačanja putem kontrole pokretanja. Ukupni okretni moment iznosi 630 Nm u načinu pojačanja 640 Nm.

e-tron sportski zvuk

U e-tron GT modelu vozači mogu sami konfigurirati iskustvo slušanja - od tišine električnog pogona pa sve do sportske pozadine zvuka. U Audiju e-tron GT quattro, sportski zvuk e-tron dostupan je kao opcija, ali serijski dolazi u modelu RS. Dvije upravljačke jedinice i pojačala smještena u prtljažniku generiraju odvojeni vanjski i unutarnji zvuk, koji se emitira iz dva zvučnika izvana i unutar vozila. Podaci o brzini rotacije elektromotora, položaju gasa, brzini vozila i ostalim parametrima služe kao osnova za digitalni zvuk. Na toj se osnovi generira sintetički zvuk koji se uzorkuje iz 32 pojedinačna zvuka - uključujući, na primjer, prerađeni zvuk sintesajzera i nudi autentičan i fino nijansiran dojam o radu koji izvodi pogonski sustav.

Vozači mogu modulirati zvuk putem Audi drive select sustava. U profilu 'učinkovitosti' aktivan je samo standardni AVAS (sustav zvučnog upozoravanja vozila), koji već generira znatno širi zvuk upozorenja nego što je zakonski potreban. Povećavanjem brzine - od 20 km/h u EU - postaje postupno tiši i nečujno od 60 km/h. Odabirom načina 'comfort', vozač aktivira e-tron sportski zvuk koji emitira cjelovit i visokokvalitetan vanjski zvuk. 'Dinamični' profil čini ga još snažnijim, a dodan je i unutarnji zvuk. Sportski zvuk e-tron sportski je, voluminozan i kvalitetan, a akustični je izraz progresivnog karaktera ovog gran turisma.

Redizajnirani quattro: Električni pogon na sve kotače

RS e-tron GT (kao i slabiji e-tron GT quattro) obično vozi s električnim pogonom na sve kotače, samo s načinom 'učinkovitosti' sustava dinamičkog upravljanja Audi drive select, koji daje prednost pogonu na prednje kotače. U slučaju skliske površine ceste, visokih zahtjeva za snagom ili brzog zavoja, veći okretni moment može se rasporediti na stražnje kotače i to oko pet puta brže nego kod mehaničkog pogonskog sklopa quattro. Električni pogon na sve kotače regulira raspodjelu pogonskog okretnog momenta između osovina - kontinuirano, potpuno varijabilno i unutar nekoliko tisućinki sekunde. Princip Audijevog legendarnog pogona na sva četiri kotača quattro, koji je uveden na tržište prije više od 40 godina, predstavlja sebe na novoj, fascinantnoj tehnološkoj razini.

Kad vozač otpusti desnu papučicu, pogon se obično prebacuje na coasting način rada, omogućujući gran turismu da klizi s elegancijom i učinkovitošću. Suprotno tome, automobil se oporavlja u overrun načinu rada, u 'dinamičnom' načinu rada Audi drive select. Bez obzira na način rada, vozač može koristiti preklopne prekidače na upravljaču za podešavanje dvije ručne razine rekuperacije ili odabir automatske razine u sustavu MMI. U ovom slučaju pomoć za predviđanje učinkovitosti regulira kretanje i oporavak na temelju podataka s navigacijske rute i senzora na vozilu.

Tijekom kočenja, električni motori sami usporavaju do oko 0,3 g, tj. to je većina svih primjena kočnica u svakodnevnoj vožnji. To im omogućuje rekuperaciju do 265 kW snage. Kočnice hidrauličkog kotača aktiviraju se samo kada vozač jako koči, a oporavak ostaje aktivan gotovo sve dok vozilo ne stane. U svim situacijama u vožnji - bilo da je riječ o potpunom ubrzanju, dinamičnom upravljanju, kretanju ili oporavku kočnica - gran turismo ostaje nepokolebljivo stabilan jer su njegovi upravljački sustavi za kočnice, ovjes, pogon i elektroniku snage usko povezani i brzo surađuju.

Kad smo već kod kočnica, naš testni RS model je opremljen šesteroklipnim čeljustima, koji su opcionalno dostupni u crvenoj (u našem slučaju) ili narančastoj boji, te diskovima od lijevanog željeza od 410 milimetara s presvlakom od volframovog karbida (za poznavatelje metalurgije - radi se o tvrdometalnoj tehnologiji sinter materijala). Ovaj Audi karbidni kočioni sustav povećava kočione performanse i smanjuje trošenje, a time i prašinu nastalu kočenjem. Istodobno sprječava pojavu hrđe, tipičan fenomen viđen u mnogim električnim automobilima koji ne koriste često kočnice na kotačima. Vrhunska ponuda uključuje i kočione diskove izrađene od keramike i karbonskih vlakana, koji su posebno lagani, snažni i izdržljivi. Imaju promjer od 420 milimetara na prednjoj osovini, a njihove čeljusti s deset klipova standardno su obojene u sivu boju ili opcionalno u crvenu ili plavu boju. Kočione čeljusti na sebi nose natpis 'Audi carbid'.

Upravljanje baterijom i toplinom

Litij-ionski sustav baterija Audi e-tron GT quattro i RS e-tron GT smješten je između osovina, na najnižoj točki automobila. To osigurava nisko težište primjereno sportskom automobilu i raspodjelu težine između prednje i stražnje osovine, koja je vrlo blizu idealne vrijednosti 50:50.

Visokonaponska baterija može pohraniti 85 kWh energetske mreže (93 kWh bruto) u oba e-tron GT modela. Integrira 33 stanična modula, od kojih svaki sadrži dvanaest stanica u vrećici s fleksibilnom vanjskom oblogom. 30 modula čini donju razinu koja ima široko udubljenje u stražnjem dijelu, što stvara prostor za noge stražnjih putnika. Gornji 'pod' baterije sadrži još tri modula smještena ispod stražnjih sjedala. Priključci, osigurači i glavna upravljačka jedinica nalaze se ispod središnje konzole. Napon sustava od 800 volti omogućuje visoki kontinuirani izlaz i skraćuje trajanje punjenja; osim toga, smanjuje težinu i prostor potreban za ožičenje.

Unutarnja struktura baterije u kojoj se nalaze moduli, kao i okvir koji je okružuje izrađeni su od laganog aluminija. Sustav baterija značajno pridonosi krutosti i sigurnosti sudara tijela na koje je pričvršćen pomoću 28 vijaka. Ispod svoje stanice postoji složena struktura ravnih ekstrudiranih dijelova kroz koje teče rashladna tekućina koja cirkulira u vlastitom niskom temperaturnom krugu. Primjerena temperatura baterije je između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva.

Visokotehnološko upravljanje toplinom: Četiri zasebna kruga rashladne tekućine

Četiri odvojena kruga rashladne tekućine reguliraju temperaturu u visokonaponskim komponentama i unutrašnjosti, svaki na svojoj temperaturi. Mogu se međusobno fleksibilno povezati prema potrebi. Ako vozač zahtijeva veliku snagu nekoliko puta zaredom, ventili spajaju krug rashladne tekućine baterije s krugom rashladnog sredstva klimatizacijskog sustava - intenzivno hlađenje održava radne pogone na stalno visokoj razini. Krug rashladnog sredstva također pomaže u hlađenju tijekom brzog istosmjernog punjenja, koje može zagrijati bateriju do 50 Celzijevih stupnjeva.

Standardna oprema e-tron GT uključuje dizalicu topline koja zagrijava unutrašnjost otpadnom toplinom visokonaponskih komponenata. Može značajno smanjiti gubitak dometa uzrokovan kontrolom klime, posebno zimi, kada zamjenjuje termoelektrični grijaći element. Korisnik može upravljati kontrolom klima-uređaja u unutrašnjosti i punjenjem putem pametnog telefona pomoću aplikacije myAudi. E-tron GT opremljen je luksuznim pomoćnim sustavom klimatizacije kao opcija koja također uključuje vanjska ogledala i stražnje staklo.

Od 11 do 270 kW: AC i DC punjenje

Poklopci otvora za punjenje nalaze se iza prednjih kotača. Obje strane imaju priključke za izmjeničnu struju (AC), a s desne strane postoji i priključak za istosmjernu struju (DC).

Audi e-tron GT se standardno može puniti s 11 kW izmjenične struje, što mu omogućuje punjenje prazne baterije preko noći, u što smo se i sami imali prilike uvjeriti. Opcijski punjač za 22 kW isto je tako dostupan. Na dovoljno snažnom istosmjernom terminalu električni e-tron GT postiže maksimalni kapacitet punjenja do 270 kW. To mu omogućuje punjenje energije do 100 kilometara za nešto više od pet minuta. Punjenje od 5 do 80 posto SoC (stanje napunjenosti) traje samo 22,5 minuta u idealnim uvjetima.

Kupci u Europi mogu koristiti vlastiti servis punjenja e-tron marke Audi, koji trenutno obuhvaća oko 200.000 javnih punionica. Tim mjestima za punjenje mogu pristupiti s jednom karticom. Kupci Audija plaćaju jedinstvenu cijenu u 26 zemalja. Uživaju u povoljnim uvjetima u širokoj europskoj mreži za brzo punjenje tvrtke Ionity. U prvoj godini Audi pokriva osnovnu naknadu za tranzitnu cijenu, koja nudi sniženu cijenu električne energije.

U ciklusu NEDC, Audi e-tron GT quattro u prosjeku troši 19,6–18,8 kWh energije na 100 kilometara, model RS troši 20,2–19,3 kWh. To rezultira prosječnim dometima do 487 kilometara, odnosno 472 kilometra (prema mjernom postupku WLTP). Da, baterija RS e-tron GT-a je doista velikog kapaciteta i vozite li umjereno doista ćete se približiti od proizvođača deklariranim vrijednostima. S druge strane, vozite li se malo sportskije ili su uvjeti korištenja nepovoljniji te vrijednosti će biti nešto niže.

Ovjes

Ovjes je jedan od elemenata koji igraju presudnu ulogu u oblikovanju skladnog ukupnog karaktera e-tron GT modela. Ovjesi kotača osmišljeni su kao sportska konstrukcija s dvostrukim nosačima. Gotovo svi dijelovi, uključujući spone i podokvire, kovani su ili odlijevani od aluminija. Elektromehaničko upravljanje ima sportski i izravan omjer, ali bez pretjerane oštrine.

Audi nudi opciju upravljanja na sve kotače, kao u našem slučaju. Pogon vretena ovdje okreće stražnje kotače za maksimalno 2,8 stupnjeva - u suprotnim smjerovima do oko 50 km/h radi povećanja okretnosti i u istom smjeru od oko 80 km/h za održavanje stabilnosti. Između 50 i 80 km / h ovisno o situaciji u vožnji, kontinuirani je prijelaz između kuta upravljanja u suprotnim smjerovima i kuta upravljanja u istom smjeru. Prilikom manevriranja, upravljač na sve kotače smanjuje krug okretanja za otprilike 0,6 metara.

Precizno kontrolirano: zračni ovjes i prigušenje

Prilagodljivi zračni ovjes je standardan u RS modelu. Njegov kompresor stvara radni tlak do 19 bara, a zračni ovjes s tri komore na prednjoj i stražnjoj osovini omogućuje udoban osnovni ovjes. Komore u mijehu aktiviraju se i deaktiviraju ovisno o situaciji u vožnji. Tijekom glatke vožnje, sve tri doprinose ovjesu, dok je samo jedna ili dvije komore aktivne u slučaju dinamičkih zahtjeva poput jakog kočenja ili velikog poprečnog ubrzanja - ova strategija smanjuje kretanje tijela.

Zračni ovjes može tijelo prilagoditi različitim visinama. Spušta tijelo za do 10 milimetara pri brzini od 90 km/h, i za dodatnih 12 milimetara pri 180 km/h. Kada vozi brzinom manjom od 30 km/h, vozač može postaviti način podizanja koji podiže tijelo za 20 milimetara, na primjer prilikom vožnje u podzemne parkirne garaže. Prilagodljivi zračni ovjes usko surađuje s kontroliranim prigušivačima (standardno) koji se prilagođavaju okolnostima u intervalima od milisekundi. Oba sustava upravlja središnjom upravljačkom jedinicom, elektroničkom platformom šasije (ECP). Ova veza osigurava maksimalnu preciznost.

Četiri načina vožnje: Audi drive select

U sustavu dinamičkog upravljanja Audi drive select (standardno) vozač može odrediti način rada prigušivača, električnih motora, dvobrzinskog mjenjača i kontrolirane blokade diferencijala stražnje osovine. Oni se mogu prebacivati ​​između načina rada 'udobnost', 'učinkovitost', 'dinamika' i 'pojedinačno' pomoću fizičke sklopke. U načinu 'efikasnosti', tijelo vozila je spušteno na nisku razinu kako bi se promovirao bolji protok zraka, a maksimalna brzina ograničena je na 140 km/h; međutim, vozač može nadvladati ovu granicu snažnim pritiskanjem papučice gasa. U 'dinamičnom' načinu rada električni pogon na sve kotače, sustavi ovjesa i aktivna aerodinamika postavljeni su na sportski način rada.

Za dinamično upravljanje: blokada diferencijala stražnje osovine

Kontrolirana blokada diferencijala stražnje osovine, koja je integrirana u ECP upravljačke operacije, dostupna je serijski u modelu RS e-tron GT (i kao opcija u e-tron GT). Spojka s više ploča glavni je element. Može se aktivirati u potpunosti varijabilno, a raspon zaključavanja proteže se od nula do 100 posto.

Vozač to može primijetiti na skliskim površinama ceste, a posebno tijekom maksimalnog kočenja s punim zaustavljanjem: u ovom se slučaju blokada u potpunosti otvara, omogućujući elektroničkoj kontroli stabilizacije (ESC) da s velikom preciznošću koči svaki kotač. Poboljšava prianjanje i stabilnost, povećavajući bočno ubrzanje i smanjujući ponašanje promjene opterećenja ciljanim vektoriranjem momenta. Stražnji kotač s unutarnje strane zavoja ciljano se koči kad automobil uđe u oštar zavoj - što rezultira lakim skretanjem automobila u zavoj.

Širok raspon sustava pomoći vozaču

Audi e-tron GT quattro, kao i naš testni RS e-tron GT dolazi sa širokim rasponom sustava za pomoć vozaču. Audi pre sense front i Audi pre sense osnovni sigurnosni sustavi, kao i sustav upozorenja na napuštanje trake i sustav tempomata standardne su značajke. Opcijski sustavi podijeljeni su na pakete 'Tour', 'City' i 'Park', koji se kombiniraju u sustavu pomoći plus. Kamere za pomoć pri noćnom gledanju i za okružujući pogled, koje nude izbor različitih prikaza, dostupne su kao dodatne pojedinačne opcije. Dostupni su i u paketu 'Park'.

Najvažniji sustav u paketu pomoći 'Tour' je prilagodljivi tempomat, koji kombinira funkcije prilagodljivog tempomata, pomoći u gužvi u prometu i aktivne pomoći u traci. U mnogim situacijama može u velikoj mjeri preuzeti uzdužno i bočno vođenje vozača. Da bi zadržao potonje, vozač u određenim intervalima mora lagano pomicati upravljač. Kad je aktivna pomoć predviđanja učinkovitosti (standardna), prilagodljivi tempomat usporava i ubrzava Audi e-tron GT na takav način da troši što manje energije. Da bi to učinila, procjenjuje informacije s ugrađenih senzora i navigacijskih podataka, pod uvjetom da je aktivno navođenje putem. Paket pomoći 'Tour' uključuje i dodatne sustave: prepoznavanje prometnih znakova na temelju kamere i pomoć u nuždi, kao i pomoć pri skretanju i pomoć u izbjegavanju sudara, što može spriječiti sudare s drugim vozilima.

Osim asistencije za manevriranje, pomoć (daljinski) za pomoć pri parkiranju, koju vozač aktivira pritiskom na gumb, jedan je od vrhunaca paketa 'Park' pomoći za parkiranje. Otkriva prikladna parkirna mjesta i može pritiskom gumba manevrirati vozilom na i izvan paralelnog ili parkirališnog prostora. Za manevar je odgovoran vozač. Mogu ostati u automobilu ili prethodno izaći - u ovom slučaju započinju i nadziru manevar parkiranja putem aplikacije myAudi. Držeći pritisnutu odgovarajuću tipku, e-tron GT će se uparkirati u prostor, u više manevriranja ako je potrebno. Kad dođe u konačni položaj, isključuje pogon, aktivira parkirnu bravu i zaključava vrata. Paket pomoći 'City' uključuje sljedeće sigurnosne sustave: Audi pre sense stražnji, bočni asistent, upozorenje pri izlasku, pomoć pri raskrižju i stražnju pomoć za poprečni promet.

Svi sustavi koriste središnji kontroler pomoći vozaču (zFAS), koji koristi podatke senzora za kontinuirano izračunavanje točnog modela okoline vozila. Na taj način mogu precizno i ​​brzo reagirati na predmete, primjerice pokretanjem kočenja. Ovisno o odabranim opcijama, zFAS prima podatke za to od do pet radarskih senzora, pet vizualnih kamera, termovizijske kamere za pomoć pri noćnom vidu i 12 ultrazvučnih senzora.

Što reći o modelu RS e-tron GT?

Za sve one koji razmišljaju o potpuno električnom vozilu, naravno koji još žele i izrazito sportski automobil, Audi RS e-tron GT je 'must try' automobil. Svakako ga isprobajte, jer nakon otprlike nekoliko desetaka kilometara u različitim uvjetima i režimima vožnje ona već dulje vrijeme proklamirana tvrdnja da su potpuno električni automobili bezlični – rasplinuti će se poput mjehurića od sapunice.

Da, doista Audi RS e-tron GT je 'gamechanger', model koji briše tvrde granice između automobila s klasičnim pogonom i onih s potpuno električnim. Da, zvuk npr. V8 motora s unutarnjim izgaranjem jest predivan, ali ubrzanje i sofisticiranost pogonskog sklopa uz elektronski quattro pogon RS e-tron GT-a i sve to uz nultu emisiju štetnih plinova je po nama ipak ultimativna dobitna kombinacija.

Njegov veličanstven vanjski dizajn, sportsko ležanje, sustavi pomoći, sustavi udobnosti i veliki kapacitet baterije s 800-voltnom tehnologijom apsolutno su zadivljujući. Ovo je jedan fenomenalan automobil!

Za kraj, cijena modela Audi e-tron GT quattro snage 390 kW počinje od 824.708 kn, a modela RS e-tron GT snage 475 kW 1.137.459 kn. Naš testni RS sa svom dodatnom opremom stoji 1.440.781 kn s PDV-om (PPMV je 0 kn).

Naravno, i za ovaj potpuno električni model možete aplicirati za sufinanciranje u iznosu od 70.000 kn pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.