500 km

[FOTO/VIDEO] Ariya bi mogla biti najaerodinamičniji crossover koji je Nissan proizveo

01.03.2021 u 08:37

Bionic
Reading

Njezina posebno oblikovana karoserija neprimjetno klizi zrakom čineći vožnju maksimalno učinkovitom, što je posebno bitno za potpuno električno vozilo s očekivanim dometom od 500 km

Nissan Ariya predstavljena je svijetu još u srpnju 2020. i odmah je izazvala puno pozornosti, a na europskom tržištu ju očekujemo krajem ove godine. Ovaj električni coupé-crossover nedvojbeno je najavio budućnost Nissanovih električnih vozila. A sam proizvođač kaže da bi Ariya, oslanjajući se na desetljeće njihove stručnosti u proizvodnji električnih automobila i crossovera, mogla postati najaerodinamičniji Nissanov crossover od uspostave tog segmenta 2007. godine, s očekivanim koeficijentom otpora zraka (Cd) od samo 0,297. Naravno, ovo je još uvijek samo procijenjena vrijednost, jer se čekaju rezultati završnih internih ispitivanja i homologacije.

Da podsjetimo, Nissan Ariya se temelji na konceptnom vozilu sličnog imena koji je predstavljen na Tokijskom salonu automobila 2019., premda smo elemente njegova dizajna prvi put mogli vidjeti još u modelu IMx, predstavljenom na Tokijskom salonu automobila 2017. Samo Vozilo se temelji na novoj, skalabilnoj platformi za električna vozila iz grupe Renault-Nissan-Mitsubishi, koja omogućuje različite konfiguracije pogona, a očekivani konkurenti bi mu trebali nedavno predstavljeni Hyundai Ioniq 5 i VW ID.4

Nissanova tehnologija e-4ORCE

Inačice Nissana Ariya s dualnim električnim motorom i pogonom na sve kotače sadržavat će Nissanovu najnoviju tehnologiju pogona na sve kotače e-4ORCE. Tehnologija e-4ORCE nadahnuta je Nissanovom dugogodišnjom tradicijom u razvoju terenskih i sportskih vozila, posebice sustavima za raspodjelu okretnog momenta ATTESSA E-TS za Nissan GT-R i inteligentnim pogonom na sve kotače Nissana Patrol.

Posve električni motor Nissana Ariya primjer je besprijekorne integracije napredne tehnologije električnih vozila. S ukupno pet osnovnih modela dostupnih na europskom tržištu, uključujući inačice s pogonom na dva ili četiri kotača, Ariya ispunjava potrebe širokog kruga kupca.

Ariya 63 kWh inačica je s pogonom na dva kotača. Stvorena je za gradsku i prigradsku vožnju te je namijenjena onima koji traže kvalitetno i profinjeno električno vozilo nove generacije. Ariya 87 kWh inačica je s pogonom na dva kotača koja u odnosu na inačicu od 63 kWh nudi snažniji motor i veći domet, zbog čega je idealna za dulja putovanja.

Ariya e-4ORCE 63 kWh inačica je s pogonom na sve kotače koja se u svojem segmentu izdvaja konkurentnim omjerom performansi i cijene. Ta inačica uz jednak domet nudi sjajne performanse i inovativne tehnologije, uključujući dualni električni motor i tehnologiju e-4ORCE koja omogućuje ravnomjernu i predvidljivu raspodjelu snage na sva četiri kotača. Ariya e-4ORCE 87 kWh inačica je s pogonom na sve kotače koja osim većeg dometa nudi i besprijekornu snagu zahvaljujući tehnologiji e-4ORCE. Ariya e-4ORCE 87 kWh Performance predstavlja sam vrh ponude ovog modela. Osim većom snagom, ta se inačica izdvaja najboljim omjerom performansi i tehnologije.

Od preciznih linija karoserije do strateški ugrađenih usisnika zraka, poboljšana aerodinamična svojstva trebala bi povećati doseg naprednog električnog motora Nissana Ariya. Uloženi napori timova inženjera diljem svijeta usto bi trebali rezultirati očekivanim povećanjem dosega čija će vrijednost biti službeno objavljena nakon homologacije kasnije ove godine.

'Očekujemo da će vrijednost dosega nakon službene homologacije iznositi više od 500 km, kako je prvotno objavljeno na svjetskoj premijeri Nissana Ariya 2020. godine. Kupci će tako voziti učinkovitije, sigurnije i još dalje sa samo jednim punjenjem' rekao je Marco Fioravanti, potpredsjednik odjela za planiranje proizvoda Nissana Europe.

Tim inženjera Nissanova europskog tehnološkog centra u Ujedinjenoj Kraljevini prilagodio je svaki element Ariyine vanjštine do savršenstva. Ariyina ravna podnica jamči veću stabilnost u vožnji i predvidljive vozne osobine, dok aerodinamična prednja maska u obliku štita i čiste linije karoserije smanjuju otpor zraka. Za konačni izgled vanjskog dizajna pobrinuli su se timovi dizajnera u Japanu i Ujedinjenoj Kraljevini. Rezultat je toga maksimalno učinkovito vozilo koje jednostavno klizi zrakom.

'Ubrzani prijelaz na električne oblike mobilnosti povećava važnost ispitivanja aerodinamičnih svojstava vozila. Aerodinamičnost električnih vozila izravno je povezana s učinkovitošću vožnje – manji otpor zraka i bolja stabilnost omogućuju vozačima da prijeđu veće udaljenosti bez zaustavljanja kako bi napunili vozilo', rekao je Sarwar Ahmed, inženjer aerodinamike i aeroakustike pri Nissanovu europskom tehnološkom centru.

  • +63
Nissan Ariya Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Osmišljena da udovolji potrebama suvremenih vozača, Ariya je sinonim Nissanovih inovacija u području električne mobilnosti. Napredni električni coupé-crossover s posve novom razinom dosega spreman je za novu generaciju kupaca te označava početak nove ere Nissanovih električnih vozila.

Helen Perry, voditeljica Odjela za razvoj i infrastrukturu električnih vozila pri Nissanu Europe, je dodala: 'Ariya je rezultat napora naših timova diljem svijeta. Zajedničkim snagama poboljšali smo je inovativnim aerodinamičnim značajkama koje će, u kombinaciji sa snažnim performansama, naprednim tehnologijama i novim dizajnom električnog vozila, bez sumnje ispuniti očekivanja naših kupaca.'