do 2050. ugljično neutralni

Ambiciozni planovi Nissana: Sva će njihova nova vozila do početka 2030-ih biti elektrificirana

27.01.2021 u 15:28

Bionic
Reading

Nissanov cilj se temelji na njihovim desetljećima dugim programima smanjenja emisija i pružanju tehnologija električnih vozila koje donose korist okolišu i društvu

Nissan je upravo objavio kako su postavili cilj postići ugljičnu neutralnost u operacijama tvrtke i životnom ciklusu njezinih proizvoda do 2050. godine. Pod pojmom 'životni ciklus' japanski proizvođač podrazumijeva vađenje sirovina, proizvodnju, uporabu i recikliranje ili ponovnu uporabu vozila za otpad.

Kao dio ovog napora, početkom 2030-ih svako potpuno novo Nissanovo vozilo na ključnim tržištima bit će elektrificirano.

Nissan kaže da će nastaviti s daljnjim inovacijama u elektrifikaciji i proizvodnoj tehnologiji kako bi postigao napredak u postizanju cilja ugljikove neutralnosti tvrtke u sljedećim strateškim područjima:

  • Inovacije baterija, uključujući 'solid-state' i srodne tehnologije za razvoj troškovno konkurentnih i učinkovitijih električnih vozila.
  • Daljnji razvoj Nissanovih e-POWER elektrificiranih pogonskih sklopova za postizanje veće energetske učinkovitosti.
  • Razvoj ekosustava baterija za podršku decentraliziranoj proizvodnji energije na licu mjesta za zgrade s obnovljivim izvorima energije. Nissan predviđa povećanu suradnju s energetskim sektorom radi potpore dekarbonizaciji elektroenergetskih mreža.
  • Inovacije u proizvodnom procesu koje podržavaju veću produktivnost u sastavljanju vozila, počevši od inicijative Nissan Intelligent Factory. Tvrtka će također težiti većoj energetskoj i materijalnoj učinkovitosti kako bi podržala dugoročne ambicije neutralnosti ugljika.

Makoto Uchida, izvršni direktor Nissana, izjavio je: 'Odlučni smo pomoći u stvaranju ugljično neutralnog društva i ubrzanju globalnih napora protiv klimatskih promjena. Naša ponuda elektrificiranih vozila nastavit će se širiti širom svijeta, a to će dati glavni doprinos da Nissan postane ugljično neutralan. Nastavit ćemo poticati inovacije koje obogaćuju živote ljudi dok težimo održivoj budućnosti za sve.'

Nissanov cilj se temelji na njihovim desetljećima dugim programima smanjenja emisija i pružanju tehnologija električnih vozila koje donose korist okolišu i društvu. Napori tvrtke za elektrifikaciju i smanjenje emisija podržavaju ciljeve Pariškog sporazuma Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama i globalnom napretku prema ugljičnoj neutralnosti do 2050. godine.

Nissanova ambicija proširuje se i prošlim inicijativama u okviru 'Nissanovog zelenog programa' i stalnim radom tvrtke na smanjenju ugljičnog otiska svojih proizvoda i operacija. Tvrtka je predstavila prvi električni automobil za masovno tržište, Nissan LEAF, i do danas je prodala više od 500.000 vozila s nultom emisijom. Nissan također nastavlja suradnju s industrijskim koalicijama i vlastima na razvoju infrastrukture i podizanju svijesti javnosti o prednostima električnih vozila.

Sa 100 posto ponude novih automobila koja će se elektrificirati na ključnim tržištima Japana, Kine, SAD-a i Europe do početka 2030-ih, Nissan će također biti među vodećima u usvajanju tehnologije električnih vozila.

Nissan vjeruje da automobilska industrija može biti pokretačka snaga u zadovoljavanju globalnih ekoloških i klimatskih potreba kroz predanost inovacijama i smanjenju utjecaja suradnjom s vlastima i partnerima širom svijeta. U kombinaciji s proširenjem obnovljive energije i infrastrukture za punjenje, elektrifikacija vozila i održivi postupci mogu pomoći ubrzati dolazak ugljično neutralne budućnosti.