f1 safety car

[FOTO/VIDEO] Ovo su novi F1 sigurnosni automobili: Mercedes-AMG i Aston Martin spremni su za poteškoće na stazi

11.03.2022 u 09:38

Bionic
Reading

Mercedes-AMG je predstavio potpuno novi par sigurnosnih automobila za FIA Svjetsko prvenstvo Formule 1 2022. koji će i ove sezone dijeliti dužnosti s Aston Martin modelima Vantage Safety Car i DBX Medical Car

Sezona Formule 1 2022 počinje za par dana, točnije 20. ožujka Velikom nagradom Bahreina, nakon ovotjednog službenog predsezonskog testa. Mercedes-AMG je predstavio potpuno novi par sigurnosnih automobila za FIA Svjetsko prvenstvo Formule 1 2022. koji će i ove sezone dijeliti dužnosti s Aston Martin vozilima.

Mercedes-AMG GT Black Series

Mercedes isporučuje sigurnosna vozila za Formulu 1 od 1996., a ovogodišnji dvojac očekuje veliki remont: njihov sigurnosni automobil (Official F1® Safety Car) za 2022. bit će Mercedes-AMG GT Black Series, (zamjenjujući Mercedes-AMG GT R iz 2021.) sa snažnim 4,0-litrenim V8 biturbo motorom od 730 KS (537 kW), AMG Speedshift DCT 7G mjenjačem s dvostrukom spojkom, podesivim ovjesom i brojnim značajkama usmjerenih na stazu. Ubrzanje ovogodišnjeg sigurnosnog automobila od 0-100 km/h je 3,2 sekunde, a najveća brzina 325 km/h.

Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+

Medicinski automobil (Official F1® Medical Car) AMG je potpuno novi Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+, koji zamjenjuje C 63 S AMG karavan. Medicinski automobil s pogonom na sva četiri kotača može primiti tri medicinara i njihovu opremu za spašavanje eventualno unesrećenih vozača.

Njegov 4,0-litreni V8 biturbo motor isporučuje najveću snagu od 639 KS (470 kW) i ubrzava ovaj coupé s četvero vrata sa standardnom opremom od nule do 100 km/h za 3,2 sekunde.

Mercedes-AMG GT Black Series i Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+: F1 sigurnosni automobil i medicinski automobil Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-AMG

Njegova najveća brzina je 315 km/h. Za razliku od sigurnosnog automobila, njegov V8 motor koristi AMG SPEEDSHIFT MCT 9G mjenjač za pogon na sva četiri kotača 4MATIC+.

Bernd Mayländer, koji vozi službeni sigurnosni automobil FIA Formule 1 od 2000. godine, je rekao: 'Već sam imao priliku testirati ovo nevjerojatno vozilo mnogo puta i jednostavno sam oduševljen koliko je blizu rasnom trkaćem automobilu. To je doista veliki korak u odnosu na prošlogodišnji GT R – koji je već bio na iznimno visokoj razini. Imati ovakvo radno mjesto u ime sigurnosti je ostvarenje sna.'

Mercedes Safety Car uključuje novu svjetlosnu signalizaciju na vjetrobranskom staklu i, neobično, sa svjetlima okrenutim unatrag u stražnjem spojleru, a ne svjetlosnom trakom postavljenom na krovu. Svoj će debi imati uz medicinski automobil na Velikoj nagradi Bahreina 2022. 20. ožujka.

  • +26
Ovo su novi F1 sigurnosni automobili Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-AMG/Aston Martin

Aston Martin

Kao što je bio slučaj u sezoni Formule 1 2021, Aston Martin će isporučiti svoje Vantage Safety Car i DBX Medical Car za nadolazeću sezonu. Aston Martinova sigurnosna vozila će početi nastupati na VN Australije 2022. u Albert Parku.

Unutar Vantagea, vozač i suvozač imaju pristup FIA-inom sustavu Marshalling System, koji prikazuje svjetla koja odgovaraju svim prikazanim zastavama upozorenja, baš kao i unutar samih F1® bolida, a automobil je dobro pokriven kamerama iznutra i izvana kako bi se omogućila uživo TV snimka.

Medicinski automobil DBX ima snagu od 550 KS i 700 Nm okretnog momenta koji pokreće DBX od 0 do 100 km/h za samo 4,5 sekunde, postižući najveću brzinu od 291 km/h, što će dovesti dr. Iana Robertsa, FIA-inog koordinatora medicinskog spašavanja, na mjesto nesreće što je brže moguće.

Korištenje Aston Martin DBX-a na najboljim trkaćim stazama na svijetu pruža neprocjenjive podatke za stručnjake za dinamiku vozila u Aston Martinu. Informacije prikupljene tijekom vikenda utrke F1® unaprijedile su evoluciju novog DBX 707, najbržeg luksuznog SUV-a na svijetu.

Slično, Aston Martin DBX Official Medical automobil je jedinstveno modificiran kako bi bio na trkaćoj stazi u isto vrijeme kao i neki od najbržih automobila na svijetu. Medicinski automobil mora nositi puno opreme, od aparata za gašenje požara do defibrilatora i velike torbe s medicinskim priborom, a DBX za to pruža više nego dovoljno prostora u prtljažniku. Kao i Vantage, DBX je opremljen trkaćim sjedalima odobrenim od strane FIA-e opremljenim sigurnosnim pojasom u 6 točaka, sustavom za razvrstavanje, pa čak i TV ekranima tako da Doktor može vidjeti što se točno događa u utrci dok sjedi, spreman za pokret u pit laneu.