apsolutni vrh

[FOTO/VIDEO] Mercedes-AMG GT Black Series: Šesta generacija 'crne serije' s impresivnih 730 KS i 325 km/h

16.07.2020 u 08:53

Bionic
Reading

Novi supersportski automobil savršeno utjelovljuje bogatu tradiciju marke u motorsportu, kao i dugogodišnju stručnost u razvoju kompletnih vozila koja impresioniraju u svakom pogledu

U Mercedes-AMG-u naziv Black Series od 2006. sinonim je za vrlo poseban tip automobila: beskompromisno sportski, s izražajnim dizajnom i najdosljednijim prijenosom tehnologije iz motorsporta u serijsku proizvodnju. Modeli 'crne serije' su ekskluzivna automobilska rijetkost. Ovi modeli nisu razvijeni za skupljanje prašine u garažnim kolekcijama, već za brzu upotrebu na trkalištima, iako su odobreni za ceste. AMG GT Black Series predstavlja novi vrhunac u ovoj tradiciji, jer je to najmoćniji Mercedes-AMG s motorom serije V8.

Za novi Mercedes-AMG GT Black Series dizajneri iz Affalterbacha odbacili su sva ograničenja kada je riječ o umijeću dizajniranja vozila. Novi supersportski automobil savršeno utjelovljuje bogatu tradiciju marke u motorsportu, kao i dugogodišnju stručnost u razvoju kompletnih vozila koja impresioniraju u svakom pogledu. Rezultat je snaga od 730 KS (537 kW) iz V8 motora s flat - 'ravnom' radilicom, u kombinaciji s aktivnom aerodinamikom i dizajnom koji proizlazi izravno iz aktualnog trkaćeg automobila AMG GT3.

Kako bi istaknuli redefiniciju supersportskog automobila, stručnjaci za motore u Affalterbachu još jednom su opsežnije razvili oprobani i testirani 4,0-litreni biturbo agregat, unatoč tome što je već poznat po izvrsnoj voznosti, isporuci snage ​​i okretnom momentu. Specifikacije su bile jasne: znatno veća snaga od prethodnog vodećeg modela AMG GT obitelji, još agilniji odziv leptira akceleratora, maksimalni okretni moment - sve to je značilo da je potrebna radikalna promjena u formi nove, 'ravne' radilice.

'Novi GT Black Series naš je najnoviji automobilski vrhunac i nastavlja tradiciju uspostavljenu 2006. Šesta inačica ove vrste je još jedan korak naprijed AMG-a i impresivan dokaz nevjerojatne stručnosti u razvoju u Affalterbachu. Ponosan sam na tim koji je stvorio jedinstveni supersportski automobil koji sada predstavlja apsolutni vrhunac naše uspješne GT obitelji. Učinkovitost, izgled i dinamika vožnje GT Black Series su neusporedivi. Ovaj projekt bio je fantastičan završetak mog rada u AMG-u na čemu sam iskreno zahvalan' kaže Tobias Moers, predsjednik upravnog odbora Mercedes-AMG GmbH.

Novi motor serije GT Black Series, unatoč činjenici da se temelji na AMG-ovom 4,0-litrenom V8 biturbo motoru s podmazivanjem sa suhim karterom, dobio je novi interni kod M178 LS2 zbog brojnih modifikacija. Isporučuje 730 KS (537 kW) pri 6700-6900 okr./ min. i pruža maksimalni okretni moment od 800 Nm pri 2000-6000 okr./ min. Nove bregaste osovine i ispušni kolektori prilagođeni su novom redoslijedu paljenja i dodatno poboljšavaju izmjenu plinova.

Ovaj motor modelu AMG GT Black Series daje potpuno neovisan karakter, što se ne ogleda samo u vrsti isporuke snage, već i u njegovom vrlo specifičnom zvučnom obrascu. I omogućuje mu vrlo impresivne vozne performanse, jer ovaj dvosjed se katapultira od 0 do 100 km/h za 3,2 sekunde, a do 200 km/h za manje od devet sekundi, dok mu je najveća brzina je 325 km/h. Težina automobila je 1540 kilograma.

Snaga se prenosi na stražnje kotače putem 7-stupanjskog AMG SPEEDSHIFT DCT 7G mjenjača s dvostrukom spojkom, koji se nalazi na stražnjoj osovini u položaju mjenjača-diferencijala radi optimalne raspodjele težine, kao što je slučaj kod svih AMG GT modela. Modificiran je za upotrebu u AMG GT Black Series i prilagođen povećanom okretnom momentu od 800 Nm. Prethodna ograničenja radnog učinka i vremena odziva su proširena, što ga čini pogodnijim za trkaće staze.

Sveukupno, jasna je razlika u općim manevarskim sposobnostima, budući da su ne samo reakcija papučice gasa i motora, već i programi aktiviranja, pokretanje i promjene stupnja prijenosa postali okretniji. Race Start funkcija sada je još uzbudljivija zahvaljujući većem broju okretaja motora u startu, osjetljivijem podešavanju proklizavanja kotača i sportskim gumama pogodnim za upotrebu na stazi. Osim toga, hlađenje mjenjača prilagođeno je najvišim zahtjevima, a prijenosni omjeri su također malo izmijenjeni.

Sofisticirana aerodinamika ne daje samo značajan doprinos visokoj voznoj dinamici i stabilnosti na brzim stazama. Kao i kod AMG GT R i AMG GT R PRO, stručnjaci za aerodinamiku i dizajneri su usko surađivali, jer 'oblik slijedi funkciju' primjenjuje se više nego ikad kod Black Series serije.

Sličnost trkaćih automobila AMG GT3 i AMG GT4 vizualno je i tehnički jača nego prije. Sve započinje s novim, znatno većim ulazom zraka za hladnjak, koji proizlazi izravno iz trkaćeg automobila AMG GT3. Obloga hladnjaka ima okomite nosače u tamnom kromu, jer sada, kada se hladnjaci lukova na kotačima također napajaju zrakom izravno kroz središnji ulaz, nisu potrebna dva dodatna otvora za vanjski zrak u prednjoj 'pregači'. Prsteni u obliku polumjeseca ovdje optimiziraju protok zraka, što ne samo da povećava snagu na prednjoj osovini, već i poboljšava hlađenje kočnica. 'Zračne zavjese' upravljaju i usmjeravaju tok prema kotačima. Zajedno s otvorima ispred kotača, ovo smanjuje 'drag' koeficijent povlačenja i povećava snagu potisne sile. Novi jezik dizajna stoga kombinira maksimalnu učinkovitost hladnog zraka s nižim otporom zraka i povećanom razinom potisne sile sprijeda.

Prednji razdjelnik (splitter) od ugljičnih vlakana ima dvije ručno podesive postavke (Street i Race, gdje je Race isključivo za uporabu na trkaćim stazama), te ih se stoga može prilagoditi različitim zahtjevima staza. Kada se produži prema naprijed (Race position), ispod prednjeg dijela stvara se prednji difuzor u obliku obrnutog profila krila. Ovisno o brzini vožnje, ovaj se element još više spušta porastom negativnog tlaka, što značajno ubrzava protok zraka na podlozi, stvarajući 'Venturijev efekt', koji automobil također privodi bliže cesti i povećava 'downforce' potisnu silu na prednjoj osovini. Vozač može osjetiti prednosti na upravljaču, jer Black Series možete još preciznije upravljati u zavoju velikom brzinom i pokazuje još bolju stabilnost. Vozilo, posebno za vrijeme brzog zavoja i pri visokom bočnom ubrzanju, daje brzi odgovor s jasnim povratnim informacijama na upravljaču, a pritom ostaje lako za kontrolirati u svakom trenutku. Ako je prednji difuzor u položaju Race, potisna sila na stražnjoj osovini također se može dodatno povećati novim konceptom stražnjeg krila.

Pogled straga odlikuje nova stražnja 'pregača' s velikim difuzorom, dvije zaobljene dvostruke zaštitne cijevi na vanjskoj lijevoj i desnoj strani, ventilacija bočnih kotača i inovativni koncept stražnjeg krila. Obje oštrice krila izrađene su od ugljičnih vlakana, mogu se mehanički podesiti i prilagoditi različitim uvjetima na stazi. Druga, niže postavljena oštrica napravljena je posebno mala i uska jer je idealna za zrak koji dolazi s prednjeg dijela automobila. Lagani, ali robusni nosači krila od karbonskih vlakana, obojeni mat crno i posebno dizajnirani na temelju opsežnih simulacija također povećavaju aerodinamičku učinkovitost. Pričvršćeni su za vrata prtljažnika od ugljičnih vlakana, koja su također crna.

Još jedan fascinantan detalj: pomični poklopac u gornjoj lopatici. Ovaj aktivni aerodinamični element elektronički je podešen za 20 stupnjeva, kako bi odgovarao situaciji u vožnji i odabranom režimu AMG DYNAMICS, te poboljšava uzdužnu i poprečnu dinamiku. U ravnom položaju smanjuje otpor zraka, kako bi brže postigao najveću brzinu. U nagnutom položaju, preklop poboljšava performanse kočenja i stabilnost u zavoju zahvaljujući povećanim silama na stražnjoj osovini.

Mogu se pokrenuti četiri različite strategije aktiviranja, ovisno o tome je li odabran AMG DYNAMICS Basic, Advanced, Pro ili Master. Neke od ovih strategija također uključuju prepoznavanje dinamike vožnje, na primjer, Master, gdje je zakrilce trajno nagnuto i produžen do 250 km/h. Kada brzina prelazi 250 km/h, povlači se kako bi se smanjio otpor zraka i tako brže postigla najveća brzina. Međutim, ako vozač koči naglo ili skrene u zavoj, zakrilce se odmah vraća u produženi položaj kako bi optimiziralo kočenje i skretanje zahvaljujući povećanoj potisnoj sili i otporu zraka. Zakrilce se također može povući ili produžiti pomoću posebnog gumba na središnjoj konzoli.

Detaljni aerodinamični rad uključuje i sada već gotovo potpuno obloženu podnicu, koja ne mora ispunjavati samo aerodinamičke zahtjeve, već i termičke (rasipanje topline). Ravna podnica opremljena je posebno dizajniranim uzdužnim perajama. Ti su kanali za zrak precizno optimizirani kako bi se osigurao optimalan protok zraka prema stražnjem difuzoru. Čitav paket ubrzava protok zraka, značajno povećavajući snagu. Sve su mjere koordinirane i djeluju u interakciji s novim konceptom stražnjeg krila. Rezultat svih tih mjera je potisna sila od preko 400 kilograma pri 250 km/h.

Lagani krov od karbonskih vlakana, sa spuštenim središnjim dijelom, kao i vrata prtljažnika od ugljičnih vlakana s malim spojlerom i većim stražnjim staklom izrađenim od lakog tankog stakla, sve su ključne komponente 'inteligentne mješavine materijala' i 'lagane konstrukcije'. Na prednjem kraju, vjetrobransko staklo od laminiranog stakla također je tanko i samim tim lagano. Nosač mjenjača od karbonskih vlakana još je jedna ekskluzivna komponenta Black Series. Dodatne ploče za ojačanje od ugljika na prednjem, donjem i stražnjem dijelu, zajedno s integriranim okvirom od lakog materijala i elementom tunela u obliku križa u karbonu ojačavaju cijelu strukturu aluminijskog tijela i daju veću stabilnost karoseriji. Elementi čine kompaktnu jedinicu i povećavaju visoku preciznost vožnje Black Series u svim manevrima. Sastavni okvir na prednjoj osovini izrađen je isključivo za Black Seies koristeći laganu aluminijsku konstrukciju.

Standardni keramički kočioni sustav visokih performansi s crnim obojanim kočionim čeljustima i bijelim slovima također se odlikuje malom težinom i visokim performansama. Specijalne kočione pločice i diskovi, zajedno s modificiranim hlađenjem kočnice, jamče optimalno usporavanje, kao i mogućnosti precizne primjene kočnice. Standardni kovani naplaci od lakih legura također pridonose smanjenju težine.

Za upotrebu na stazama zatvorenim za promet u režimu isključenog ESP-a, AMG TRACTION CONTROL vozaču nudi mogućnost da mu se na osobni način pruži podrška u upravljanju snažnom pokretačkom silom Black Series, bez ESP-ove intervencije kočenja. Pomoć je podesiva na različitim razinama i može se savršeno prilagoditi potrebama svakog vozača i specifičnim karakteristikama staze. AMG TRACTION CONTROL razvijen je za potrebe nove 'crne serij'e i omogućuje vam prethodno odabir proklizavanja na stražnjoj pogonskoj osovini u devet različitih razina. Podešavanje, kao i u GT3 trkaćem modelu, vrši se isključivo pomoću odgovarajućih mapiranja u elektronici motora i bez ikakve intervencije ESP sustava.

Kao i kod AMG GT R, u Black Series se koristi AMG ovjes s podesivim opružnim predopterećenjem, čija je tehnologija prilagođena posebnim zahtjevima kod ekstremnih trkaćih staza s ​​visokim silama prigušivanja. Tehnologija poznata iz motorsporta kombinirana je s kontinuirano promjenjivim, adaptivnim sustavom prigušivanja AMG RIDE CONTROL. Sustav je elektronički upravljan i automatski prilagođava prigušenje na svakom kotaču trenutnoj voznoj situaciji, brzini i stanju na cesti. Karakteristike prigušivanja se moduliraju brzo i precizno pomoću zasebnih ventila za smjer napetosti i kompresije u prigušnicama. Stalno prilagođavanje prigušivanja odgovarajućoj brzini uvijek jamči najbolji mogući kontakt s cestom, čak i pri većim brzinama, i na taj način pridonosi većoj sigurnosti.

Vozač također može prilagoditi karakteristike prigušivanja pritiskom na tipku u AMG DRIVE UNIT ili korištenjem načina vožnje AMG DYNAMIC SELECT. Dostupna su tri načina: 'Udobnost', 'Sport' i 'Sport Plus'. Izmijenjena logika znači da postoji još bolji kompromis. 'Udobnost' i 'Sport' pravi su izbor za javne ceste.

Pilot Sport Cup 2 R MO guma, posebno prilagođena Black Series, razvijena je u suradnji s Michelinom. Kao što je to običaj u motorsportu, ova je sportska guma dostupna za Mercedes-AMG u dvije smjese: standardna guma mekane smjese ea Michelin Pilot Sport Cup 2 R MO1A, čija bočnica pojačava siluetu AMG GT Black Series. 'Tvrda smjesa' je također dostupna kao opcija za naknadnu ugradnju za upotrebu na stazi na višim temperaturama. Kao i oznaka Michelin Pilot Sport Cup 2 R MO2, ona se može prepoznati po sastavu smjese koja je dostupna u AMG Performance Centru, s istaknutim naljepnicama motorsporta francuskog proizvođača guma. Veličine felgi su 10 J x 19 s gumama 285/35 ZR 19 (sprijeda) i felga 12 J x 20 s gumama 335/30 ZR 20 (straga).

AMG GT Black Series sadrži potpuno digitalne zaslone instrumenta iz AMG GT obitelji s instrumentnom skupinom koja mjeri 12,3 inča ispred vozača i 10,25-inčnim multimedijskim monitorom na središnjoj konzoli. Instrument skupina nudi različite izvedbe s tri AMG specifična stila prikaza: 'Classic', 'Sporty' ili 'Supersport'.

AMG Performance volan je također prihvaćen iz AMG GT obitelji. Karakterizira ga sportski dizajn, ravni donji dio s jako oblikovanim obodom i intuitivnim radom. Obruč upravljača u potpunosti je obložen DINAMICA mikrofibrom, dok značka upravljača sadrži isključivo crno slovo, zajedno s AMG logotipom. Aluminijske polugice na volanu za ručno mijenjanje brzina omogućuju još sportskiju vožnju. Integrirani gumbi za upravljanje dodirom mogu se upotrijebiti za kontrolu sklopa instrumenata i multimedijskog zaslona pomoću horizontalnih i okomitih poteza prstima.

Uobičajeno, tipke AMG upravljača imaju okrugli regulator s integriranim zaslonom, kao i dva vertikalno postavljena obojena zaslona s prekidačima. Programi AMG pogona mogu se aktivirati pomoću pravog regulatora. Odabrana postavka prikazuje se na LCD zaslonu u boji koji je izravno integriran u regulator.

Dva gumba zaslona koji se slobodno konfiguriraju i dodatni prekidači na lijevoj strani omogućavaju daljnje upravljanje AMG funkcijama izravno na upravljaču. To znači da se vozač može u potpunosti usredotočiti na vožnju velikim brzinama, a da ne mora skidati ruke s upravljača. Svaka potrebna funkcija može se prikazati ikonom na zaslonu koju vozač može postaviti pomoću odgovarajućeg prekidača. Dakle, dvije pojedinačno preferirane AMG funkcije mogu se točno definirati i postavke promijeniti samo dodirom prsta.

AMG Interior Night Package također dolazi kao standard. U ovom paketu, polugice za mijenjanje brzina, krakovi volana i umetak sjedala u opcijskim AMG Performance sjedalima dorađeni su u sjajnoj crnoj boji, dok su ploče praga vrata u crnom brušenom nehrđajućem čeliku, što dodatno naglašava sportsku sposobnost automobila.

Mercedes još nije objavio precizan datum izlaska na tržište ili početka zaprimanja narudžbi, a što se cijene tiče, doznali smo da će cijena Mercedes-AMG GT Black Series u Njemačkoj koštati od 335.240 eura naviše.

  • +61
Mercedes-AMG GT Black Series Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG