PRVE SLIKE

Fiat pokazao kako će izgledati Grande Panda: Globalni model dolazi u električnoj i hibridnoj verziji

17.06.2024 u 14:37

Bionic
Reading

Četvrta generacija Pande je vozilo B-segmenta kraće od 4 metra, jednostavnih linija i dobro organiziranog prostora za petero putnika zahvaljujući svom kompaktnom volumenu, savršenom za udobnost obitelji i današnju urbanu mobilnost

Fiat je jedan od najdugovječnijih proizvođača automobila, globalna marka koja ima više od stoljeća povijesti i koja ove godine slavi 125. obljetnicu postojanja. Povodom ove važne obljetnice, Fiat predstavlja novu Grande Pandu, koji je najavljen konceptnim modelom FIAT Concept City Car u veljači ove godine, i svojim kupcima diljem svijeta nudi novi globalni model, savršen za obitelji i za suvremeni urbani kontekst. Riječ je o novoj, četvrtoj generaciji modela Panda.

Fiat Grande Panda prvi je model nove globalne ponude temeljen na multi-energetskoj platformi. S ovim novim modelom počinje prijelaz marke Fiat s lokalne proizvodnje na globalnu ponudu razvijenu iz zajedničke platforme.

Novi Fiat Grande Panda će prvo stići u Europu, Bliski istok i Afriku, a bit će dostupna u električnoj i hibridnoj verziji. Nagađa se da će ulazni model s hibridnim motorom stajati od 15.500 eura, a najskuplji će biti potpuno električni model od 25.000 eura.

FIAT Grande Panda - najavni video Izvor: Promo fotografije / Autor: FIAT

Olivier Francois, izvršni direktor Fiata i globalni CMO Stellantisa, je rekao je: 'Najbolji način da proslavimo 125 godina FIAT-a je da počnemo pisati prve stranice naše budućnosti, počevši s novom Grande Pandom. Dizajniran u Torinu u našem centru za stil, novi FIAT automobil utjelovljuje vrijednosti originalne Pande.'

'S ciljem konsolidacije globalne prisutnosti marke, ovaj kompaktni automobil temelji se na globalnoj platformi. Zahvaljujući Grande Pandi, FIAT započinje svoju tranziciju prema zajedničkim globalnim platformama koje dopiru do svih regija svijeta, prenoseći dobivene prednosti na svoje međunarodne kupce. Zapravo, Grande Panda je idealna za obitelji i za urbanu mobilnost u svakoj zemlji... to je pravi FIAT!'

Grande Panda, prvi model nove obitelji, pratit će lansiranje novog vozila svake godine do 2027. Nova serija modela dizajnirana je kako bi osvojila ceste diljem svijeta i upotpunila ponudu marke. Inovativni projekt marke sastoji se od stvaranja vozila na istoj globalnoj multienergetskoj Smart Car Platformi, dostupnoj u svim regijama svijeta, a koja omogućuje marki stvaranje različitih vozila koja odgovaraju na jednako različite potrebe svojih kupaca.

  • +12
FIAT Grande Panda: prve slike Izvor: Screenshot / Autor: FIAT

Dizajniran u Italiji za svijet

Dizajniran u Italiji u Torinu Style Centre, Fiat Grande Panda izdvaja se od ostalih automobila B-segmenta svojom jedinstvenom kompaktnošću, s duljinom od samo 3,99 m - manje od prosjeka segmenta od 4,06 m - i karakteriziran jednostavnim linijama i dobro organiziran kapacitet zahvaljujući svom kompaktnom volumenu. Novi model može primiti do pet osoba i savršen je za današnji obiteljski život i urbanu mobilnost. Volumen se čini robusnim i strukturiranim, dajući snagu u svojoj originalnosti, dok je dinamičan i prodoran dizajn karoserije generiran vrlo zategnutim linijama profila. Projekt Grande Panda zamišljen je kako bi omogućio brendu da se projicira u budućnost kroz inovativno i inteligentno korištenje prostora, cool osobnost i elemente koji iznenađuju.

Vanjski izgled novog Fiat Grande Panda odlikuje se posebnom kombinacijom strukturiranih linija i mekih, ali odlučnih površina, koje ističu robusne lukove kotača. Nadalje, 'talijanskost' novog Fiat Grande Panda ističe se kroz kultni i ironični talijanski dizajn, sinonim za ljepotu. Kompakt će biti dostupan sa svijetlim bojama karoserije, poput žute.

Prednji izgled ima kompaktni volumen s novom prepoznatljivom osobnošću. Precizne okomite linije obuhvaćaju progresivni kvadratni mrežasti raspored koji stvara ubrzani i jaki grafički uzorak, generirajući neku vrstu točkastih piksela koji se protežu od središta sjajne crne gornje rešetke do prednjih svjetala.

Prisutnost zaštitne ploče u donjem središnjem dijelu odbojnika naglašava UV (Utility Vehicle) stav, dok su prednja svjetla, sastavljena od opalinskih kockica, inspirirana prozorima fasada Fiatove tvornice Lingotto. Uz izvorni svjetlosni potpis, dnevna svjetla se pretvaraju u pokazivače smjera i osvjetljavaju neke od kocki koje se pojavljuju kao horizontalni pikseli raspoređeni u šahovskom šablonu.

Sa strane, konfiguracija Fiat Grande Pande podsjeća na robusnost Pande iz 1980-ih, s neospornom privlačnošću zahvaljujući dinamičnosti putničkog prostora i stakla. Klinasti stav karoserije i putničkog prostora naglašen je krovnim nosačima koji pomiču najvišu točku gledanja prema stražnjem dijelu. Kao posveta klasičnoj Pandi 4x4, Fiat Grande Panda ima 3D printana reljefna slova na vratima koja reflektiraju okolinu i oživljavaju donji dio boka. Nadalje, robusni 'C' stup vjerno reproducira nepogrešiv nagib kutnog odnosa u odnosu na okomiti volumen stražnjeg dijela. Crni četvrtasti bedž povezan je sa staklenom grafikom, pomažući u stvaranju lećastog i istodobno sugestivnog učinka, transformirajući četiri slova FIAT u četiri crte.

Robusni lukovi kotača daju stražnjem dijelu automobila odvažan karakter, također izražen nagibom prozora, cjelokupnim rasporedom stražnjeg stakla, prednjih svjetala i donjih zaštitnih ploča daju zaštitnički i stabilan izgled i dobar izgled na tlu. Dodatna počast originalnoj Pandi odana je kroz sjajni crni okvir s trodimenzionalnim slovima Panda, element koji istovremeno povećava volumen automobila. Naposljetku, kako bi se očuvala tema geometrije iz 80-ih u kombinaciji s futurističkim stilom, 17-colni aluminijski naplatci s dijamantnim rezom pojačani su privlačnim i stiliziranim X dizajnom.

Polazeći od sadašnjosti, novi Fiat Grande Panda želi oblikovati budućnost kroz svoj novi i poseban stilski jezik. Fiat ima za cilj pružiti kupcima diljem svijeta jedinstveni automobil koji izražava sve vrijednosti marke kroz nepogrešiv dizajn.