globalna igra

Fiat predstavio svoje modele budućnosti: Nova obitelj koncepata nadahnutih Pandom

27.02.2024 u 11:55

Bionic
Reading

Fiat će ponuditi električne, hibridne i ICE pogonske sklopove kako bi kupcima osigurali ono što trebaju gdje god da žive u svijetu. Prvi automobil ove nove obitelji bit će predstavljen u srpnju ove godine, nakon čega će svake godine sljedeće tri godine biti lansiran novi model

Fiat, talijanska marka automobila u sastavu Stellantis grupe, je baš u vrijeme održavanja ovogodišnjeg Salona automobila u Ženevi (GIMS 2024), na kojem ne nastupaju, odlučio u talijanskom gradiću imena Ginevra (tal. za Ženeva) predstaviti svoj vrlo ambiciozan program svojih budućih modela.

Na globalnom tržištu mobilnosti koje se stalno mijenja, postoje oni koji sanjaju o boljoj budućnosti i oni koji poduzimaju konkretne korake prema održivijoj i odgovornijoj budućnosti. Fiat je dokazao da je budućnost već ovdje s otkrivanjem svoje nove obitelji koncepata nadahnutih Pandom.

Prvi novi proizvod bit će predstavljen u srpnju 2024., nakon čega će uslijediti lansiranje novog vozila svake godine do 2027. Novi set modela dizajniran je kako bi osvojio ulice svijeta i upotpunio liniju marke. Zahvaljujući Stellantisu, Fiat ima pristup novoj globalnoj platformi, kojoj je dodao svoj prepoznatljivi brend talijanske kreativnosti: recept koji spaja ljepotu i jednostavna rješenja.

Otkrijte budućnost Fiata zajedno s Olivierom Francoisom, iz Ginevre - Italija Izvor: Promo fotografije / Autor: FIAT

Nova globalna igra najavljena je danas u videu u kojem Olivier Francois, izvršni direktor FIAT-a i Stellantis Global CMO, predstavlja iz talijanske Ženeve koristeći veselu Pandu: model koji je promijenio način na koji doživljavamo automobil za više od četrdeset godina. Ovaj simbol talijanske kreativnosti inspirirao je novu obitelj koncepata.

Olivier Francois je izjavio: 'Fiat je globalna marka s 1,3 milijuna prodanih automobila prošle godine i čvrstim vodstvom u mnogim dijelovima svijeta. Nalazimo se u globalnoj igri i naš sljedeći korak bit će prijelaz s lokalnih proizvoda na globalnu ponudu koja može koristiti svim našim kupcima svugdje u svijetu. Uzbuđeni smo što možemo podijeliti ovaj pogled u našu budućnost; zapravo vrlo bliska budućnost, budući da će prvi automobil biti predstavljen za 4 mjeseca tijekom proslave 125. obljetnice marke. Taj će automobil svake godine pratiti 1 novi model.'

Novi automobili dijelit će istu filozofiju - Funkcionalnost ne bi trebala postojati bez zabave - i istu tehnologiju - jedinstvenu globalnu platformu na kojoj se novi modeli mogu proizvoditi na lokalnoj osnovi. Gdje god se novi modeli stvaraju, mogu se proizvoditi u bilo kojem dijelu svijeta i doći do kupaca posvuda. Jedinstvena multi-energetska platforma također će omogućiti da sljedeći Fiat modeli budu opremljeni svim vrstama pogona (električni, hibridni i ICE). Nadalje, novu obitelj karakterizirat će učinkovito korištenje prostora zajedno s održivim materijalima. Svaki od novih modela bit će jedinstvena i originalna interpretacija inkluzivnog, pristupačnog i genijalnog duha koji je omogućio marki da stvori vozila s modularnim interijerima, jedinstvenim izgledom i odvažnim osobnostima.

  • +9
FIAT koncepti Izvor: Promo fotografije / Autor: FIAT

Fiat preuzima izazov proizvodnje održivijih i pristupačnijih automobila svojim pristupom 'manje je više', uklanjanjem suvišnih dijelova i smanjenjem zagađujućih materijala kao što su krom, legure, koža i pjena u sjedalima; plus, tu je obnovljeni fokus na aerodinamičke performanse, kao što se može vidjeti u konceptu fastback, i na 'modularnost' svojstvenu talijanskoj genijalnosti Fiata. Potonji je favoriziran transverzalnom platformom i zajedničkom upotrebom do 80 posto zajedničkih dijelova ovisno o modelu—kao što su interijeri—što rezultira učinkovitijom proizvodnjom i prednostima za kupce, poput pristupačnosti i prepoznatljivosti.

Gradski auto

Prvi koncept u videu je novi City Car. Veći od trenutne Pande, svojevrsne 'Mega-Pande', njegov dizajn također je inspiriran rodnim mjestom marke: kultnom zgradom Lingotto u Torinu s poznatom testnom stazom na krovu. Fiatovi dizajneri bili su inspirirani nekim Lingottoovim posebnim značajkama pri stvaranju novog dizajnerskog jezika: uključujući strukturnu lakoću, optimizaciju prostora i svjetlinu. U međuvremenu, ovalni oblik staze 'La Pista 500' na krovu ostavio je traga na nekim aspektima interijera novog modela: od ploče s instrumentima do zaslona i sjedala.

Štoviše, Fiat stavlja poseban naglasak na korištenje održivih materijala, uključujući recikliranu plastiku i tkanine od bambusa. Marka također ima za cilj ukloniti neke od prepreka održivijoj mobilnosti, uključujući olakšavanje uključivanja i isključivanja pomoću 'samomotajućeg kabela'. Visoka vozačka pozicija i robustan dizajn čine ovaj gradski automobil savršenim saveznikom za kupce diljem svijeta, posebno u prenapučenim urbanim sredinama. Ali, u isto vrijeme, nudi prostranost i svestranost za obiteljska vikend putovanja i praznike.

Pick-up

Pikap je drugi koncept koji se pojavljuje u videu. Fiat je tržišni lider u Južnoj Americi, a pick-up Strada je najprodavanije vozilo na brazilskom tržištu. Idući naprijed, Fiat je siguran da ova vrsta vozila može ponoviti svoj uspjeh na globalnoj razini, čak iu Europi. Fiatov novi pick-up koncept stavlja zabavu u funkcionalnost i odgovara na globalno ponovno otkrivanje slobodnog vremena kao vrijednosti za ljude.

Zabava i praktičnost proširit će se svijetom s ovim modelom. Ovo vozilo spaja koncept pick-upa s funkcionalnošću lakog gospodarskog vozila (LCV) i udobnošću SUV-a u veličini koja je prikladna za urbana okruženja diljem svijeta. Aktivnosti na otvorenom su više od hobija, a ovaj pick-up je savršeno dizajniran da izvuče maksimum iz svog životnog stila.

Fastback

Nasljednik dva najveća hita Marke—Fiat Fastback u Brazilu i Fiat Tipo na Bliskom istoku i u Africi— ovaj fastback ima za cilj slijediti njihove stope i uspostaviti se na globalnoj razini u Latinskoj Americi, Bliskom istoku i Africi , pa čak i Europu. Ovaj koncept izrađen je na istoj modularnoj platformi i ima sportski štih.

Fastback je dokaz da Fiat može poboljšati svoju predanost održivosti bez odustajanja od performansi: dinamičnost siluete i njegove aerodinamičke performanse nude nižu potrošnju i dodatnu modernost i mladolikost u usporedbi s mnogim SUV vozilima.

SUV

Četvrti koncept u videu je prostrani obiteljski SUV, svojevrsna 'Giga-Panda'. U skladu s ulogom Fiata kao pionira pristupačne, inovativne i održive mobilnosti, vozilo je još jedna potvrda posebnog naglaska koji marka stavlja na potrebe obiteljskog prijevoza.

Fiatov SUV koncept zadovoljava krajnje potrebe kupaca u smislu sigurnosti, svestranosti i dizajna, donoseći prostranost i robusnost obiteljima diljem svijeta.

Kamper

Posljednji predstavljeni koncept je ultimativno 'uradi sve' vozilo, budući da ima novi dolce vita stil i ponovno povezuje ljude jedne s drugima i s prirodom. Ovaj koncept odaje počast 'funkcionalnosti' Pande iz 80-ih, podsjećajući na svestranost automobila koji je napravljen za grad sa značajkama SUV-a i dušom pouzdanog suputnika.