(NE)PREMOSTIVI PROBLEM?

Etika bi mogla zaustaviti razvoj automobila koji voze sami

09.06.2017 u 10:08

Bionic
Reading

Automobilska industrija je na prekretnici. Tehnologija samoupravljivih vozila je pred vratima, no čitav proces mogao bi zapeti upravo na samom kraju

Audijev izvršni direktor Rupert Stadler iskoristio je obračanje na globalnom sastanku kongresa UN ‘AI for Good (umjetna inteligencija za dobrobit), kako bi skrenuo pozornost na gorući etički problem.

Tehnologija autonomno upravljanih vozila obećava mnogo, ponajviše po pitanju sigurnosti. Čak 90 posto prometnih nesreća uzrokovano je ljudskom pogreškom. Umjetna inteligencija koja bi trebala upravljati našim automobilima u skoroj budućnosti drastično će smanjiti ovaj postotak no ni ona neće biti svemoguća.

Što će se dogoditi u situaciji kada autonomno upravljani automobil neće moći izbjeći opasnost bez ljudskih žrtava? Zamislimo situaciju u kojoj prednost našem vozilu oduzme grupica neopreznih biciklista. Premda se računalo držalo zakonskih propisa sudar je neizbježan. Treba li umjetna inteligencija zadržati pravac kretanja i zabiti se u bicikliste ili ugroziti putnike u vozilu skretanjem s ceste?

Za očekivati je da će javnost mnogo dramatičnije reagirati na pogreške stroja.  Audijev direktor istaknuo je kako automobilska industrija ne može sama odgovoriti na sva etička i pravna pitanja koja proizlaze iz implementacije umjetne inteligencije u naša vozila, te kako je potrebna što hitnija javna rasprava i donošenje novih zakona.

Što vi mislite?