facelift

Audi osvježio A3 Sportback i A3 Limousine: Opširno unapređenje uspješnog modela

12.03.2024 u 14:17

Bionic
Reading

Osvježeni A3 će prvotno biti dostupni s dvije verzije motora. 35 TFSI 1,5-litreni benzinac snage 150 KS (110 kW), 35 TDI je dizelski model sa 150 KS (110 kW). Dodatne benzinske i dizelske verzije oba modela izlaze u drugom kvartalu. Plug-in hybrid model bit će dodan liniji krajem godine

Audi A3 je opširno unaprijeđen, pa je model kojim je Audi 1996. godine utemeljio klasu premium kompakta, sada izraženijeg sportskog karaktera, komforniji i digitalno povezaniji nego ikad prije. Sve to zahvaljujući progresivnijem dizajnu, znatno proširenoj serijskoj opremi i novim materijalima.

Za usporedbu, mi smo vozili A3 Sportback 35TFSI S line+ sredinom 2020. godine.

Aplikacije koje se mogu upotrebljavati izravno na zaslonu vozila, svjetlosni potpis svjetala za dnevnu vožnju te mogućnost odabira i dodavanja funkcija na zahtjev (usluga uskoro dostupna i za hrvatsko tržište) vozilu u bilo kojem trenutku pružaju mu visoku razinu prilagodljivosti.

Audi A3 Sportback, S line Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Početak prodaje redizajniranih A3 Sportback i A3 Limousine modela u Hrvatskoj očekuje se 14. ožujka, a proširenje ponude dostupnih motora planirano je za svibanj.

Eksterijer: nikad izraženiji sportski karakter

Dinamičniji – progresivniji – emocionalniji: to je karakter modela A3 Sportback i A3 Limousine nakon unapređenja modela. Šesterokutna prednja maska bez okvira ima novu strukturu i zamjetno je ravnija i šira. Uz velike uglaste otvore za zrak ona dominira prednjom stranom i jasno simbolizira sportski karakter kompaktnog modela.

Upečatljivi prednji spojler povezan je s dva otvora za zrak i stvara dojam da je Audi A3 niži nego što doista jest. Isto vrijedi za stražnji dio, koji ima savršen sportski karakter s novim branikom i upečatljivim difuzorom.

Audi A3 Limousine – eksterijer, advanced line Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Djelomično inspirirani modelima RS progresivni elementi dizajna posebice su upečatljivi u kombinaciji s eksterijerom S line. Nove, izražajne metalik boje Distrikt zelena i Progressive crvena naglašavaju dinamičan izgled.

Mogućnost odabira: svjetlosni potpisi svjetala za dnevnu vožnju

Prvi put u modelima serije A3 moguć je odabir različitih digitalnih svjetlosnih potpisa svjetala za dnevnu vožnju u MMI-ju.

'To kupcima daje veću mogućnost individualizacije. Mogu promijeniti izgled svog modela kada to požele. Potpisi na razne načine predstavljaju samopouzdanje i agilnost' kaže Cesar Muntada, voditelj Odjela za osvjetljenje tvrtke AUDI AG.

To također vrijedi za funkciju 'Coming home/Leaving home', koja je pojedinačno prilagođena svakom svjetlosnom potpisu. Matrix LED prednja svjetla tvore digitalna svjetla za dnevnu vožnju pomoću 24 pikselirana elementa u tri reda na gornjem rubu kućišta. Klinasti, ravni i široki izgled svjetala naglašava sportski karakter modela A3.

Interijer: značajno upečatljiviji

Uvedene su brojne inovacije – od dizajna ručice za mijenjanje stupnjeva prijenosa i dekorativnih umetaka od tkanine do novog osvjetljenja interijera. Svi su ovi elementi precizni i detaljno obrađeni te naglašavaju progresivan i tehnički izgled vozila.

Serijska oprema značajno je proširena. Uz višenamjenski kožni upravljač s tri kraka plus, standardne značajke opreme sadrže automatski klima uređaj s 3 zone, paket ambijentalnog osvjetljenja i novi središnji naslon za ruke.

Središnja konzola redizajnirana je s novom bojom. Unutrašnje ručke vrata također imaju novi efekt boje. Uz praktične držače za napitke središnja konzola također serijski dolazi s naslonom za ruke namjestivim po dužini i kutu. Kompaktna ručica za mijenjanje stupnjeva prijenosa, koja omogućuje praktično upravljanje funkcijama S tronica, također ima novi izgled. Zahvaljujući ravnijem dizajnu prirodno se uklapa u središnju konzolu.

Standardno osvjetljenje interijera naglašava vrata i prostor za noge. Opcijski su dostupni dodatni elementi osvjetljenja i konturno osvjetljenje u vratima te konturno osvjetljenje instrumentne ploče. S unapređenjem modela A3, konturno osvjetljenje proteže se oko središnje konzole, a standardni držači za napitke osvijetljeni su.

Jedan novi element dizajna je pozadinsko osvjetljenje unutrašnjosti prednjih vrata. Tekstilna obloga laserski je rezana 300 puta kako bi ova značajka bila moguća. Pet segmenata osvijetljeno je izvorom svjetla u oblozi vrata. Njihove različite veličine stvaraju dinamično osvjetljenje, koje se također prikazuje pri zaključavanju i otključavanju vrata.

Osvijetljena tekstilna obloga povezuje funkcionalnost s emotivnim doživljajem dizajna. Putem MMI-ja je moguć odabir 30 različitih boja osvjetljenja, što omogućuje visoku razinu prilagodljivosti. Veliki zvučnici novog Sonos Premium Sound sistema nalaze se na donjem dijelu vrata i stvaraju obuhvatan osjećaj slušanja 3D zvukom.

A3 sada sadrži dva dekorativna umetka: tkaninu koja je također izrađena od 100 posto recikliranog poliestera i mikrovlakna Dinamica. Osim kao dekorativan umetak, Dinamica također služi kao obloga sjedala. Dinamica izgleda i na dodir je jednaka kao i antilop, ali je djelomično izrađena od recikliranog poliestera.

Izvrsno povezan: integracija aplikacija i funkcija na zahtjev

A3 digitalan je i povezan – zahvaljujući brojnim uslugama povezivanja, funkcijama na zahtjev (uskoro dostupno i za hrvatsko tržište) i trgovini za aplikacije. Serijska oprema sadrži digitalni radio DAB+ i 10,1-inčni zaslon osjetljiv na dodir zajedno s Audi virtualnim kokpitom i Audi phone box-om light. Osim dva USB-C utora za punjenje u središnjoj konzoli sprijeda standardna su i dva dodatna utora straga.

Audi A3 Sportback - interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Opcijske značajke uključuju MMI navigaciju plus i pro zajedno s potpunim portfeljem povezivosti i pristupom trgovini za aplikacije, što omogućuje vozaču upotrebu široke palete aplikacija putem zaslona vozila. Integracijom trgovine kupci mogu izravno i intuitivno pristupati popularnim aplikacijama trećih pružatelja usluga na dodirnom zaslonu MMI-ja putem podatkovne poveznice u vozilu. Odabrane aplikacije instalirane su u infotainment sustavu vozila bez upotrebe korisnikova smartphonea. Korisnici također mogu upotrebljavati aplikacije putem govornih naredbi.

Opcija funkcija na zahtjev (uskoro dostupno i za hrvatsko tržište) osigurava visoku razinu 3/3 fleksibilnosti. Do pet individualnih infotainment i komfornih funkcija može se dodati online putem myAudi aplikacije, čak i nakon kupnje vozila. Uz MMI plus i pro uključujući usluge Audi connect moguće je dodati i potporu za automatsku regulaciju razmaka te potporu za duga svjetla. Sve se funkcije mogu rezervirati na jedan mjesec, šest mjeseci, jednu godinu, tri godine ili za stalno ovisno o pojedinačnim potrebama kupca. Ako, primjerice, planirate otići svojim modelom A3 na dugi odmor, navigacija i potpora za automatsku regulaciju razmaka korisni su dodaci za opuštenu vožnju dugim dionicama autoputa i precizno vođenje kroz nepoznata područja.

  • +49
Audi A3 Sportback i A3 Limousine: facelift Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Sustavi potpora za gradsku vožnju i duge vožnje

A3 već standardno raspolaže visokom razinom sigurnosti. Audi pre sense sprijeda te upozorenje kod izlaska iz prometnog traka s upozorenjem kod izlaska iz vozila i asistentom kod bočnog prometa straga pomažu pri sprječavanju sudara s drugim sudionicima u prometu.

Adaptive Cruise Control održava razmak od vozila ispred, nudi mogućnost podešavanja udaljenosti i dinamičnosti vožnje te je upotpunjen asistentom promjene vozne trake koji povećava komfor u vožnji. Sustav upravlja ubrzanjem, kočenjem i upravljanjem pri brzinama do 210 km/h te pomaže s promjenom voznog traka pri brzinama iznad 90 km/h na autocesti. Sustav se aktivira putem MMI-ja i upotrebljava podatke stražnjeg radara kako bi prikazao je li moguća promjena voznog traka i u kojem smjeru bijelim strelicama na instrumentnoj ploči i head-up zaslonu. Ako vozač počne mijenjati vozni trak dodirom ručice za pokazivač smjera, sustav aktivno podupire vozača upravljanjem.

Audi A3 Sportback, S line – u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

U gradskom prometu paket pomoći pri parkiranju i vožnji plus pomaže vozaču pri ulasku u parkirna mjesta i izlasku iz parkirnih mjesta preciznim manevrima upravljanja. Side assist s upozorenjem pri izlasku iz vozila i pomoć pri poprečnom prometu straga upotrebljavaju stražnje radare kako bi nadzirali promet iza i pokraj vozila za još više sigurnosti i komfora.

Narudžbe kreću u ožujku: motori

U Europi će modeli A3 prvotno biti dostupni s dvije verzije motora/prijenosa. 35 TFSI s benzinskim motorom od 1,5 l proizvodi snagu 150 KS (110 kW) i od izlaska na tržište u ponudi je u verziji automatika sa S tronicom sa sedam brzina i tehnologijom mild hybrid. Kasnije će također biti dostupan s ručnim mjenjačem sa šest brzina. 35 TDI je dizelski model sa 150 KS (110 kW) i S tronicom sa sedam brzina.

Dodatne benzinske i dizelske verzije modela A3 Sportback i A3 Limousine izaći će u drugom kvartalu. Plug-in hybrid model bit će dodan liniji krajem godine. Svi modeli A3 će se proizvoditi u tvornici marke Audi u Ingolstadtu.