DAN ZAŠTITE OZONSKOH SLOJA

Zmajlović: važno je čuvati naš ozonski omotač

15.09.2013 u 14:37

Bionic
Reading

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja, 16. rujna, slavi se danas u zagrebačkom parku Maksimiru gdje je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode organiziralo zabavno-edukativne radionice, a proslavi se pridružio i ministar Mihael Zmajlović sa suprugom i dvjema kćerima, važnim ocijenivši skretanje pozornosti na očuvanje ozonskog omotača

Ministar je rekao kako su za djecu priređene edukativne radionice jer je zgodno uvijek krenuti od najmlađih koji odrasle često puta podsjete na ono što bismo trebali svaki dan znati. "Oni nas sa svojom iskrenošću i neopterećenošću svakodnevnim problemima podsjećaju koliko je važno čuvati okoliš i prirodu", rekao je.

Zmajlović je naglasio kako je Hrvatska po pitanju Montrealskog protokola, kojega smatra jednim od vodećih dokumenata po pitanju odaziva zemalja i usklađivanja, puno odradila te ispunila sve ciljeve za koje se očekivalo da će ih ispuniti tek u idućim godinama.

Istaknuo je kako je Hrvatska poduzela sve i kvalitetno odradila posao po pitanju kloro-fluoro-ugljika i halona, naglasivši kako to nije posao samo jedne zemlje jer se pravi učinci mogu očekivati tek ako se sve zemlje uključe u zaštiti ozonskog omotača.

Podsjetio je da je Montrealski protokol ratificiralo 197 zemalja, a mjerama koje iz njega proizlaze u 26 godina, koliko je na snazi, omogućilo se smanjenje globalne potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj za 98 posto.

"Zahvaljujući uspješnoj provedbi mjera, predviđa se da će se oporavak ozonskog sloja i njegov povratak u stanje kakvo je bilo prije uspostave Bečke konvencije i Montrealskog protokola postići već u razdoblju od 2050. do 2075. godine. Kako bismo osigurali da se to tako i ostvari, moramo i dalje nastaviti sa svim aktivnostima koje su usmjerene na zaštitu ozonskog sloja i atmosfere u cjelini, na podizanje svijesti o važnosti očuvanja ozonskog sloja, ali i na edukaciju novih naraštaja o zaštiti od štetnog sunčevog zračenja uzrokovanog oštećenim ozonskim slojem", poručio je ministar.

Aktivnostima popot današnjih u Maksimiru, dodao je, građanima se želi skrenuti pozornost da najveći problemi dolaze iz klimatizacijskih, rashladnih uređaja i aparata za gašenje požara. Podsjetio je da je Hrvatska donijela propise kojima je ograničila, odnosno zabranila stavljanje na tržište takvih uređaja koji u sebi sadrže kloro-fluoro-ugljik, te je za sve štetne stvari iz samih uređaja izgrađena infrastruktura i sustav zbrinjavanja.

Na prostoru ispred Paviljona jeke u Maksimiru najmlađi na radionicama koje vodi "Znanstvenik" uz pomoć maskote Ozonka uče kako nas ozonski sloj čuva poput moćnog štita, kada postaje loš, zašto zločeste ultraljubičaste zrake bježe od njega te kako svi možemo biti heroji i čuvanjem ozonskog sloja spašavati naš planet.