vojvođanski hrvati

Žigmanov: Pomaci u pitanju nestalih dali bi impuls normalizaciji odnosa

27.06.2023 u 13:30

Bionic
Reading

Čelnik vojvođanskih Hrvata i ministar Srbije za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov kazao je Tanjugu kako je pitanje nestalih jedno od najosjetljivijih u odnosima Srbije i Hrvatske te da bi pomaci po tom pitanju dali dodatni impuls normalizaciji odnosa

Žigmanov drži kako je pitanje nestalih jedno od najosjetljivijih pitanja i smatra da bi pomaci u tom pogledu dali dodatni impuls u daljnjoj normalizaciji odnosa te da bi trebalo inzistirati da dvije komisije na bilateralnom susretu počnu ponovno s radom kako bi se vidjelo što su sve izazovi, kakvo je stanje stvari, što je do sada učinjeno i što treba učiniti u narednom razdoblju na način da se politika i sve što bi eventualno dalo dodatnu težinu rješavanju tog pitanja, ostavi po strani, navodi Tanjug.

"Kolega Pupovac i ja se zalažemo za dijalog unutar institucija i razgovore koji bi za cilj imali neku vrstu pozitivnog razrješenja. Vjerojatno pitanje nestalih neće biti riješeno nakon jednog susreta, ali sigurno da ako dvije godine nije bilo ni jednog susreta, sama činjenica da se komisije za nestale nađu da razgovaraju u dobroj vjeri o tome kakvo je stanje stvari i koji su izazovi pred kojima se nalazimo", kazao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

"Imamo situaciju da je veliki broj osoba čiji su posmrtni ostaci nađeni još uvijek neidentificiran, nekoliko je stotina takvih ljudi. Treba vidjeti na koji način bi se forenzika i druge stručne službe uključile da bi se identificiralo čiji su nađeni posmrtni ostaci, a za one za kojima se još traga - njih je više od 1.800 - da se nađe lokacija, da se razmjene podaci, da se vidi gdje se nalaze tijela kako bi se ta vrsta naslijeđa rata zatvorila i kako bi svi oni koji još uvijek traže svoje nestale, mogli naći mir," dodao je.

Što se tiče komemorativnih praksi, istaknuo je kako su "i predstavnici srpske zajednice sudjelovali u pojedinim slučajevima na komemorativnim skupovima", dok su "narasle komemorativne prakse kada je u pitanju stradanje Srba".

"U tom smislu bih uputio apel za smirivanje kada su u pitanju sadržaji poruka da se uđe u jedan proces odavanja pijeteta onima koji su stradali. S druge strane da i dostojanstvo proslave bude na način da nikoga ne iritira i, bez obzira na različite interpretacije jednog događaja, da se to održi u jednom ambijentu koji neće biti povod za daljnja neslaganja", poručio je predsjednik DSHV-a.

Žigmanov je kazao kako posjet hrvatskog predsjednika Subotici, gdje je sudjelovao na otvaranju Hrvatske kuće koju je financirala hrvatska vlada te se sastao s premijerkom Srbije Anom Brnabić, pokazuje da je odnos Srbije i Hrvatske napredovao te da se može gajiti optimizam kada je riječ o budućnosti hrvatsko-srpskih odnosa, navodi Tanjug.

Smatra da aktivnosti hrvatske zajednice u Srbiji mogu pružiti impuls za relaksaciju odnosa između Hrvatske i Srbije.

"Gospodin Pupovac je sa svojim suradnicima bio u Subotici na otvaranju hrvatskog doma Matice i u tom smislu mislim da je ta vrsta sadržaja koju mi primjenjujemo i ostvarujemo dodatni impuls za relaksiranje odnosa između dvije države. Takvi činovi pokazuju da smo mi zajednica čija je politika suradnja, da je naša lojalnost neupitna i da želimo dati pozitivne doprinose kada je u pitanju društvo kojem pripadamo," rekao je Žigmanov Tanjugu.